Еврокомисията показва днес оценката си за законноста и медиите в България: какво да очакваме

Вера Йоурова.

© Associated Press

Вера Йоурова.Първият годишен доклад за върховенството на закона в целия ЕС ще бъде публикувани днес - като ще обхваща всички 27 държави-членки и ще се занимава не само с правораздаване и борба с корупцията, но за пръв път и с медиите. Той е различен от - и не замества - Механизма за сътрудничество и проверка, който бе създаден специално за България и Румъния при приемането им през 2007 г. и все още не е прекратен формално.


Друга разлика е, че има точни критерии, по които нарушенията в различните държави да могат да бъдат сравнявани, за да се прекратят обвиненията за двойни стандарти. Различна е и структурата - четири тематични раздела: правораздаване, борба с корупцията, баланс между институциите и свобода на медиите.


Отчасти защото досега не е имало подобен инструмент, около появата му се създадоха свръхочаквания, но според информация на "Дневник" тонът в него ще бъде доста сдържан, дипломатичен, и политически премерен. Няма предварителна информация дали ще има конкретни препоръки и колко ще са. Дори обемът на частта за България може да се окаже изненадващо малък (макар и малко по-голям от тези за останалите страни).


Как е съставен докладът
Фактите и констатациите в значителна степен ще бъдат цитати от участници (включително от властта) в процесите в конкретните държави, а не резултат на някаква проверка или разследване на Брюксел.


Това е ясно още от обявената за периода 24 март - 4 май 2020 г. "целева консултация", в която бяха поканени да изпратят информация и оценките си "организации, работещи по въпроси, свързани с върховенството на закона, в частност по отношение на правосъдните системи, антикорупционната рамка и медийния плурализъм, като например а) европейски мрежи и сдружения, б) НПО/организации на гражданското общество, в) национални сдружения (напр. съдийски асоциации, журналистически сдружения) и г) други заинтересовани страни от значение".


Би трябвало да има и посещения в страните членки, но тази година заради пандемията контактите бяха онлайн през пролетта. Обхванатият период е от ноември 2019 г. до последните уточнения и корекции на факти и терминология, направени в началото на септември. За това колко актуална е информацията говори фактът, че - според информация на "Дневник" - в текста най-вероятно ще бъдат споменати протестите в България.


"Сянката" на т.нар. мониторинг над България за 2019 г. ще се усеща в първия доклад на върховенството на страната, защото няма как да се избегне напомняне за поетите в него ангажименти от българското правителство за промени в законодатеството и борбата с корупцията по високите етажи. Би било изненадващо да не се говори за Висшия съдебен съвет, за независимостта на съдиите, за безотчетността на главния прокурор и колко ефективно е преследването на корупцията по високите етажи.


С интерес се очакват заключенията за състоянието на медиите и какво ще има отвъд обичайните и посочвани неведнъж проблеми с непрозрачна собственост и обвързаности с властта. Предвид изострената чувствителност към разпределянето на еврофондовете, би трябвало Европейската комисия да каже няколко конкретни думи за ролята на правителството в скритото финансиране на фаворити на медийния пазар.


Каква е връзката с достъпа до фондовете на ЕС


Констатациите със сигурност ще се използват и при преценката как достъпът до еврофондове да бъде обвързан с състоянието на върховенството на правото в държавите-членки. Но механизмът за този достъп тепърва се обсъжда в съвсем различен процес и включва още Европейския парламент и Съвета на ЕС (т.е. националните правителства). Днешният доклад е изцяло дело на Европейската комисия.


Преговорите за бъдещия седемгодишен бюджет на ЕС все още продължават (той трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 г.), но основните европейски институции вече са съгласни принципно, че този аспект трябва да присъства в разпределянето на парите. Въпросът е как точно ще бъде формулирана тази "спирачка" - дали основното решение ще бъде на Еврокомисията, или ще се изисква одобрение с мнозинство в Съвета на ЕС, където са представени националните правителства, които, очаквано, ще пазят собствения си интерес, независимо какви нарушения правят.


Идеята за този механизъм е дело на Еврокомисията на Урсула фон дер Лайен с цел той да бъде "превантивен" и да "задълбочи диалога" предимно в страните членки по факти и процеси - положителни, но и предимно отрицателни, за да не се превърнат в проблеми. Предложението на Фон дер Лайен дойде, след като натискът върху медиите и съдебната система в Унгария и Полша притесниха Брюксел.


"Особено в Полша и Унгария виждаме, че те казват "Оплаквате се от една мярка, но други държави правят същото". Понякога това дори е вярно. Но те съчетават различни тежки мерки и винаги ги извъртат към това да станат още по-тежки. Комбинацията от всичко това всъщност води до ефекта, че няма свобода на пресата в Унгария, например, а в Полша почти няма разделение на властите. Това ще бъде механизъм, в който всяка държава е наблюдавана, и може да се сравнят нарушенията, колко са на брой и колко са тежки.


Катарина Барли,

вицепредседател на ЕП


Срещу двете държави вече вървят наказателни процедури по чл. 7 от Договора за ЕС, който едновременно може да ги лиши от право на глас в Съвета на ЕС (най-тежкото възможно наказание за страна-членка), но и се оказа труден и непрактичен за прилагане. За него отговарят вицепредседателят на ЕК за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.


"Докладите за върховенство на закона" всъщност са 27 национални глави в един общ доклад за състоянието в целия Европейски съюз, започващ с една обобщаваща глава.


Какво значи това за България


Освен заплахата от евентуална загуба на достъп до еврофондове, положението с върховенството на закона в България също е тема на разговор в европейските институции. В предварителния дневен ред на сесията на ЕП на 5 октомври са предвидени изказвания на Съвета на ЕС и на Еврокомисията за "върховенството на закона и основните права в България".


Дебатът в пленарната зала идва след две други обсъждания на България - първото в подкомисия на Комисията по граждански свободи LIBE, а другото - в пълния ѝ състав и в присъствието на еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.


Попадането на правителството на Бойко Борисов под прожектора на критиките в ЕП би било сериозен обрат след обещанията на предишния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер да премахне мониторинга над България, който засягаше само нея и Румъния. Както и след последния доклад на комисията, в който тя препоръча премахване на Механизма за сътрудничество и проверка, както е официалното му наименование, но не предприе практически действия в тази посока. В момента изглежда, че този механизъм ще продължи да съществува до изпълнение на последните поети ангажименти и доказателства от България, че е подготвила добре националния механизъм, който да го замести веднага след прекратяването му.


Какво следва до края на 2020 г.


Предстоят още две много важни събития около изработването на цялата "архитектура" за обвързване на евросредствата със стандартите за демократичност в страните членки.


Първото е извънредно заседание на Европейския съвет тази седмица (1-2 октомври), на който националните лидери да изяснят как си представят да се вземат решенията за блокиране на средства. Резултатът би трябвало да е достатъчно примелив за евродепутатите, които иначе няма да одобрят преди края на годината новата Многогодишна финансова рамка (по-известна като бюджет на ЕС) за 2021-2027 г. и плана за излизане от кризата с допълнителни 750 млрд. евро за 2021-2023 г.


Второто е в началото на декември, когато Европейската комисия би трябвало да публикува своя План за действие за европейската демокрация (European Democracy Action Plan). Той ще е рамката, описваща как се защитават ценностите, законите и парите на ЕС чрез новата Европейска прокуратура и Механизма за върховенство на закона.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Дано да кажат нещо лошо за България.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Дано Еврокомисията не се олицетворява от госпожата на снимката.

 3. 3 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  По десетобалната система, където 1 е най-добре, а 10 е най-зле, оценката ни е 14.

 4. 4 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  По десетобалната система, където 1 е най-добре, а 10 е най-зле, оценката ни е 14.
  —цитат от коментар 3 на Мишо Петров


  Съсипаха я тая държава.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Лошо Седларов! Лошо!
  Спрат ли парите някои бързо бързо ще си подадат оставката защото ,,ще им счупят” държавата и вече няма да има ,,стабилност”...

 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Весело

  Докладът ще е такъв, че Дневник ще пише как в България всичко е зле, а ПИК ще пише как всичко е добре.

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Пейо, Сарая и Осемте джуджета нямат никакви оплаквания.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Съсипаха я тая държава.
  —цитат от коментар 4 на deepblue


  Кой я съсипа?
  Почети малко от коментарите под статиите, за да видиш що за субекти живеят на територията й!

 9. 9 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "...бяха поканени да изпратят информация и оценките си организации (...) като например (...) б) НПО..."

  Дотук с надеждите за обективност. НПО-тата са идеологически пристрастни, което е нечестно. На всичкото отгоре идеологията им е доста вредна.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 10. 10 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обзалагам се, че в този доклад няма да се казва нищо ново. Ще е в досегашният скопен импотентен стил написан от брюкселският корумпиран планктон. Ако някой си мисли, че само нашият Тиквун е корумпиран значи е много наивен. Също така не разбирам, защо българина толкова разчита на този доклад?! Животът ни е в нашите ръце а не на някакви чиновници в Брюксел на които грам не им пука за нас. Повече са загрижени за правата на послите педали отколкото, че разни корумпета крадат парите на данъкоплатците им.

 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело

  Свобода на словото - на 1. място. Три пъти - 1.1.1.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 12. 12 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Очакваме сурова оценка, но ГЕРБ е ясно, че са в режим оцеляване - криене по села и паланки, лъжи, кордони с полиция. Ще се протаква до редовни избори, и точно това ще стане.
  И знаете ли защо? Щото не излязохме всички на площадите. Да си поискаме нормална държава.
  До тогава няма какво да се оплаквате, че нямате вода или ток. При ГЕРБ е така.

 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#12] от "#ОСТАВКА":

  Да се придържаме че няма злоупотреби...

 14. 14 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Не очаквайте, че комисията ще направи бомбастични заключения. Никога не го е правила. Ще го каже така, че и вълкът и агнето да са доволини.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#12] от "#ОСТАВКА": "Очакваме сурова оценка, но ГЕРБ е ясно, че са в режим оцеляване - криене по села и паланки, лъжи, кордони с полиция."

  ГЕРБ разбират, че в големите градове ще загубят. Затова са се концентрирали по селата и малките места, където мутрите колят и бесят. Това им стига поне да останат в НС, макар и да не спечелят изборите. Не напразно Божественият хвърли прах в очите на оцеляващите в селата, като обеща индексация и че финансирането ще е основно към селата. "Доволни ли се, че ви ДАДОХ 50 лв." Но ако сте забелязали цените хвърчат поне с 20-30%.

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  ЕК няма да си навлече още една страна за критикуване, защото стана за майтап дори с Унгария и Полша. Най-много да ни закрият някой фонд. И тъй като шайката без пари няма да иска да остане, най-вероятно ще ги заеме от някъде. Напр. от МВФ, където нашето момиче е началник, в момента. Симпатизирам на исканията на протестите, но изнасянето на проблемите извън страната, няма да ни донесе нищо хубаво. Който не вярва, може да види какво стана по времето на Станишев. При това, нито едно от "онези" обвинения не беше доказано или дори потвърдено.
  Все пак, си мисля, че ни очаква поредният, изпълнен с тревожни сигнали доклад, изпълнен с мъгляви формулировки и препоръки, от който нищо не следва.

 18. 18 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ще очакваме Дневник избирателно да цитира докладът както винаги. Аз ще си го чета в оригинал!

 19. 19 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Дреме ли му на Орбан (Унгария), на Пелегрини (Словакия), на Бабиш (Чехия), на А. Дуда (Полша) какво ще кажат лицемерите от Брюксел – само си го преместват!

  "Вишеградската четворка" е определяна като новия икономически мотор в Европа, а Словакия като най-бързо растящата развита икономика в света,– "Ако се разглеждаше като единна национална държава, Вишеградската четворка би била петата по големина икономика в Европа и 12-тата в световен мащаб. С 64 милионна население тя би заемала 22-ро мяасто в света и 4-то място в Европа."

  Не трябва много, за да се разбере, че тези хора имат самочувствието и убедеността, че се справят по-добре от тези, които се опитват да ги "командват", както нас и да сме само пазар за техните стоки и с двоен стандарт – по-лошо качество и с по-високи цени! За да имаш самочувствие трябва да си успешен, а не като нашето комплексирано "и ние сме дали нещо на света"! Какво? Че сме най-верния сателин на Русия... Четворката не може да понася нищо руско и това е първата крачка към свободата и просперитета!

 20. 20 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Тая женица е откровена социалистка и прикрита комунистка! Тази, ако не е била комсомолски секретар, ... обзалагам се! Ще го издиря!

 21. 21 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Дали ще отбележат нашата иновация в свободата на словото. Прожектиране на ругателни филмчета срещу властта върху фасадата на парламента. Гледани от народни въстаници, които се настървяват чрез тях. Нещо като петминутките на омразата по Оруел. Както и нападенията срещу несъгласни с въстаниците. Включително срещу медии.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#14] от "evtimvz":

  " Не очаквайте, че комисията ще направи бомбастични заключения. Никога не го е правила. Ще го каже така, че и вълкът и агнето да са доволини."

  Никога и през ум не ми е минавало да очаквам, че ОПГ - то и корупцията у нас ще се борят с доклади от Брюксел, пък и ми е малко обидно да сме поставени да очакваме доклада като нещо, което ще ни обрисува картинката у нас, която си я знаем по - добре от всеки друг.....Ако ЕС иска да ни спира фондовете - да действа и само това ще има ефект върху ОПГ - то у нас, другото вече видяхме до какво води или не води.....Ние трябва да си изчистим кочината ! Никой няма да ни свърши работата отвън !

 23. 23 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Да, де но ЕС не само не спира фондовете, но онзи ден прехвърли над един милиард за селското стопанство. Те си имат механизми за преценка как се харчат парите на европейските данъкоплатци. Много са прецизни, между другото. И без колебание наистина спряха парите на тройната колация /БСП, ДПС,НДСВ/. Обратното е при това управление. Въпросните механизми нямат нищо общо с преценката на великите народни въстаници.

 24. 24 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Споко бе! Ак8 се наложи баце и от Бруксел ще купи 8 самолета!

 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#10] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Абсолютно нищо няма да очакваме ,комунистите си управляват ,независимо под какво име и партия се подвизават ,поддържани са от ЕС и Масква и това е .

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Фактите и констатациите в значителна степен ще бъдат цитати от участници (включително от властта) в процесите в конкретните държави, а не резултат на някаква проверка или разследване на Брюксел.

  Ако питат Радана, Елен и преДАй България - ще сме по зле и от Зимбабве. :)

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Очакването е ясно , реакцията е същата ....положението също !

 28. 28 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Голяма статия. Днес ще излезе... очаква се оценката... сянката от предишния доклад.

  Ми като излезе, тогава я напишете, другото е пропаганда да се споменат вашите тези по въпроса.
  Ми да, ако тях пък ги няма в доклада след като излезе, какво ще правим. Аз знам , ще помълчите известно време и после пак.
  Истината е, че вашите хора през които си прекавахте калта срещу България вече не са по местата си.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 29. 29 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "theduloclan":

  Прав сте за законносТТа, но не сте за изписването на ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ (пише се разделно, а не отвреме-навреме) .

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  До коментар [#23] от "nik_77.":

  Не знам, какво са спрели на Станишев, защото това го казва Бойко, а той е патологичен лъжец. Но сега сме усвоили 46 % от милиардите, а периода изтича на края на 2020 година. Така че, дали ги спират или ние сме некадърни да ги вземем, за хората няма значение.

 31. 31 Профил на три
  три
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво да очакваме? Ами ние си знаем 111 ! В момента излизам от цензура! Това е всеки път, когато се спомене името на разградския олигарх Иво Прокопиев! Какво да очакваме? Очаквам това обидно 111 то място да бъде посочено!

 32. 32 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "Барба-Ганьос-Тулуп":Абсолютно нищо няма да очакваме ,комунистите си управляват ,независимо под какво име и партия се подвизават ,поддържани са от ЕС и Масква и това е .
  —цитат от коментар 25 на edin drugii


  ++++++Единсвените, които могат да им развалят рахата сме ние, които все още не са се предали на тази територия. Отдавна не очаквам нищо ползотворно и ефективно от Брюксел. За тях сме само васална търговска територия.

 33. 33 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Какво да очакваме? Ами ние си знаем 111 ! В момента излизам от цензура! Това е всеки път, когато се спомене името на разградския олигарх Иво Прокопиев! Какво да очакваме? Очаквам това обидно 111 то място да бъде посочено!
  —цитат от коментар 31 на Запорожец


  ++++++++
  Редовно ме банват преди всяко въстание или по твоя повод.
  Точно за да си затвърдят, че дневник е на 111'то място по свобода на словото.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "Каква е връзката с достъпа до фондовете на ЕС"

  Никаква! Брюксел прави каквото си иска. Преведените пари за последния 7-годишен период са по-малко от половината. И това няма никаква връзка с правила и закони. А до края на периода има само...3 месеца.
  Принципът вече е ясен, държавите ще получават толкова пари, колкото са внесли и то само ако ги заслужат, т. е. ако Брюксел благоволи.

 35. 35 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Положението е "КА–ТА–СТРО–ФА...." Каскет - подавай си оставката бе!!!

 36. 36 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  как да не са спрели фондовете на тройната коалиция. Спряха ги, разбира се. През февруари 2008 г. е спряно финансирането по три програми за стотици милиони евро. тогава земеделското министерство беше на ДПС и съответната комисия по аграрните въпроси също. Развиха се чисто криминални сюжети, особено около въпросната комисия. БСП и ДПС са пословични в краденето. Дори лидерът на ДПС Доган образно обясни механизма с обръчите и порциите. Но не им отстъпват и БСП. Окрадоха наскоро партийната си каса.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#16] от "evtimvz":

  И в големите градове ще спечелят, хич не се надявайте, че герб са пътници. Кофти са, но като се види комунистическата "алтернатива", никой не иска да опоскат пак държавата като скакалци и да ни докарат до просешка тояга, както винаги.

 39. 39 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#15] от "theduloclan":

  То и "Дневник" се пише с кавички, но ти си от Рода Дуло, а по твое време такива не е имало, та ти е простено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK