Съветът на ЕС ще обсъжда върховенството на закона в България през ноември

Съветът на ЕС ще обсъжда върховенството на закона в България през ноември

© Associated PressБългария ще бъде една от първите държави, чието състояние на върховенството на закона ще бъде обсъждано в Съвета на ЕС през ноември, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, представяйки първия Доклад за върховенството на закона в ЕС. ЕК се надява да мине през такива дискусии за всяка една държава от ЕС-27 и започва с Белгия, България, Чехия, Дания, Естония.


Първият годишен Доклад за върховенството на закона в целия ЕС бе представен преди минути с мек тон и припомняне на комунистическите режими в Източна Европа от Рейндерс и вицепредседателя на ЕК за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. "Няма ли върховенство на закона, това влияе върху всекиго. Знам го от личен опит, защото израснах в авторитарен режим", каза Йоурова, която е чехкиня, и припомни ролята на радио "Свободна Европа" в комунистическите държави.


Те подчертаха многократно, че това е "превантивен механизъм", който цели най-вече диалог и откриване на потенциални проблеми. Няма да се боим да започваме и наказателни процедури, заяви още Йоурова, припомняйки процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС. Тя обаче е тежка и бавна, както показа активирането ѝ срещу Унгария и Полша. Надеждата на Комисията е, че новият механизъм, който има конкретни критерии и може да се ползва за сравнение между различните държави, ще може да се прилага своевременно при потенциални проблеми, вместо при вече крайни случаи.
На въпрос от Георги Готев от EurActiv какво е политическото им послание към протестиращите в България и двамата се позоваха на Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), който бе създаден специално за България и Румъния при присъединяването им.


Последните доклади показаха, че е имало прогрес, но настояваме на необходимостта за реформи, каза Рейндерс. "CVM продължава. Имаше планове да бъде отменен, но това е недовършена работа", каза Йоурова, опровергавайки за пореден път българските власти, които от миналата година насам настояват, че механизмът на практика е отпаднал. Това в действителност не е така, въпреки обещанията на комисията Юнкер към премиера Бойко Борисов - в последния си доклад през 2019 г. тя само препоръча прекратяването на механизма, но не предприе стъпки в тази посока, макар това е да неин прерогатив.


Когато хората изразяват такова недоволство и недоверие и много ясно чувство, че не е възможно да получат справедливост от държавата, това е нещо, за което властите трябва сериозно да обмислят. Това не е допълнителна критика, уточни Йоурова. Ние винаги сме подкрепяли активно реформите в България чрез CVM или други възможности. Комисията е готова да подкрепи и да помогне.


Първият годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз е една от основните инициативи на Европейската комисия. Той е с отделни глави за всяка от 27-те страни членки и представлява част от цялостния европейски механизъм за върховенството на закона, обявен от председателя на Комисията Фон дер Лайен. Предназначението му е да действа като превантивен инструмент, наблюдаващ значими процеси - и положителни, и отрицателни - за да има достатъчно информация и за да се стимулира обсъждането и предотвратяването на проблеми със законността и демокрацията.Съветът на ЕС ще обсъди през октомври общите заключения на доклада на целия съюз, а през ноември започва специфични за държавите членки дискусии. Докладът ще бъде представен и в Европарламента, а еврокомисарите ще посетят и някои национални парламенти, каза Рейндерс, макар да не уточни кои.


Пари срещу законност


Констатациите със сигурност ще се използват и при преценката как достъпът до еврофондове да бъде обвързан с състоянието на върховенството на правото в държавите-членки. Но механизмът за този достъп тепърва се обсъжда в съвсем различен процес и включва още Европейския парламент и Съвета на ЕС (т.е. националните правителства). Днешният доклад е изцяло дело на Европейската комисия.


Преговорите за бъдещия седемгодишен бюджет на ЕС все още продължават (той трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 г.), но основните европейски институции вече са съгласни принципно, че този аспект трябва да присъства в разпределянето на парите. Въпросът е как точно ще бъде формулирана тази "спирачка" - дали основното решение ще бъде на Еврокомисията, или ще се изисква одобрение с мнозинство в Съвета на ЕС, където са представени националните правителства, които, очаквано, ще пазят собствения си интерес, независимо какви нарушения правят.


Темата "България" в Брюксел


Освен заплахата от евентуална загуба на достъп до еврофондове положението с върховенството на закона в България също е тема на разговор в европейските институции. В предварителния дневен ред на сесията на ЕП на 5 октомври са предвидени изказвания на Съвета на ЕС и на Еврокомисията за "върховенството на закона и основните права в България".


Дебатът в пленарната зала идва след две други обсъждания на България - първото в подкомисия на Комисията по граждански свободи LIBE, а другото - в пълния ѝ състав и в присъствието на еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK