Цитат на деня: Еврофондовете са кръвта за тези вампири в България

Цитат на деня: Еврофондовете са кръвта за тези вампири в България

© Genevieve ENGEL, © European Union 2020 - Source : EPФондовете на ЕС са кръвта за тези вампири, които я смучат и живеят от нея.


Това заяви евродепутатът от Европейската обединена левица/Северната зелена левица Клеър Дейли по време на дебат в Комисията за граждански свободи (LIBE) на европарламента, визирайки българските власти.


Разговорът бе посветен на бъдещия седемгодишен бюджет на ЕС, за който европейските институции спорят как точно да обвърже достъпа до еврофондове с върховенството на закона. Повечето изказали се евродепутати бяха силно недоволни от меката позиция на съвета (където са представени националните правителства).
Самата Дейли даде България като лош пример. Тя стана известна у нас и с острите си изказвания по време на предишно изслушване в LIBE. Повече за кариерата ѝ четете тук.


"Парите на европейските граждани не бива да бъдат използвани за финансиране на корупция и нарушения на върховенството на закона, но това се случва. Искам да кажа какво означава това за страни като България. Сто милиона еврофондове за къщи за гости в селски райони се използват за частните вили на близки на правителството. Фермери, казващи, че милиони от европейските пари отиват в несъществуващи стопанства, а министърът на земеделието казва: "Мълчете си, нищо не казвайте, че парите ще спрат". Подкупи, свързани с COVID. Търгове за инфраструктура, например магистрали, разпределени. Консултантски фирми, свързани със строителни фирми, счетоводство, пълно с видими подкупи. Чудно ли е, че позицията на съвета е толкова лоша, при положение че една от членките на съвета, седяща на масата, преговаряща за позицията на съвета, печели толкова много от еврофондове? Фондовете на ЕС са кръвта за тези вампири, които я смучат и живеят от нея. Трябва да спрем това, то продължи достатъчно дълго. Позицията на съвета е напълно неадекватна."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK