Комисия на Европарламента подкрепи протестите в България; идва дебат в пленарната зала

Комисия на Европарламента подкрепи протестите в България; идва дебат в пленарната зала

© DAINA LE LARDIC, © European Union 2020 - Source : EPКомисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) одобри с 35 гласа "за", 30 гласа "против" и 1 глас "въздържал се" проект за резолюция относно "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България.


В нея се изразява твърда подкрепа за протестиращите в последните три месеца и изрично се споменават конкретни случаи на натиск върху демонстрантите и на възпрепятстване на работата на журналистите - от проверките, направени на веригата магазини за детски играчки "Хиполенд", до ограниченията на движението на репортери в новата сграда на парламента.Очаква се резолюцията да бъде гласувана от Парламента в пленарна зала на 8 октомври, а дебат в нея ще има в понеделник.


Евродепутатите подчертават необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.
Текстът се съсредоточава и върху продължаващите системни проблеми в съдебната власт, най-вече липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор, както и неспазването на над 45 решения на Европейския съд по правата на човека чрез провеждане на ефективни разследвания.


Повече за съдържанието ѝ четете тук.


Това е "резолюция по актуален въпрос", дебатът по която ще се проведе в пленарната зала на 5 октомври. Той идва след две други обсъждания на България - първото в подкомисия на Комисията по граждански свободи LIBE, а другото - в пълния ѝ състав и в присъствието на еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. А вчера при представянето на първия Доклад за върховенството на закона в ЕС еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи, че частта за България ще бъде обсъждана в Съвета на ЕС през ноември заедно с още четири други държави - Белгия, Дания, Естония и Чехия.


Какво друго се каза за България


По-рано, при обсъжданията на вчера представения Доклад за върховенството на закона, се изказа и българският евродепутат Емил Радев. По думите му той "повдига сериозни въпроси, които не могат да бъдат пренебрегнати" и напомни, че Европейската народна партия (ЕНП, от чието политическо семейство е ГЕРБ) отдавна призовава за всеобщ механизъм, който не е дискриминационен, а оценява всяка държава на равна основа. Радев, макар да не спомена в прав текст Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), който се отнася само до България и Румъния, каза, че се надява наличието на новия доклад "да доведе до отпадането на други дублиращи се механизми за някои държави".


"Тези доклади приличат на информативни бюлетини. Те са напълно верни, но по никакъв начин няма оценка в тях", отбеляза евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева.


"Парите на европейските граждани не бива да бъдат използвани за финансиране на корупция и нарушения на върховенството на закона, но това се случва. Искам да кажа какво означава това за страни като България. Сто милиона еврофондове за къщи за гости в селски райони се използват за частните вили на близки на правителството. Фермери, казващи, че милиони от европейските пари отиват в несъществуващи стопанства, а министърът на земеделието казва: "Мълчете си, нищо не казвайте, че парите ще спрат", каза евродепутатът от крайната левица Клеър Дейли. "Фондовете на ЕС са кръвта за тези вампири, които я смучат и живеят от нея. Трябва да спрем това, то продължи достатъчно дълго."


Как гласуваха българските евродепутати


Петър Витанов и Елена Йончева от С&Д гласуваха "за"; Емил Радев от ЕНП и Ангел Джамбазки от ЕКР - "против".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK