Европарламентът обсъжда върховенството на закона в България днес

Европарламентът обсъжда върховенството на закона в България днес

© Associated PressИзбори 2022

Европейският парламент ще обсъжда днес "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България. Резолюцията по въпроса ще бъде гласувана в четвъртък, след като миналата седмица бе одобрена от Комисията по граждански свободи (LIBE).


Тези резолюции на ЕП нямат практически и преки последствия - но самото обсъждане на вътрешни проблеми на България на европейската сцена вече е знак за променящо се отношение към правителството на Бойко Борисов.


Доскоро то бе едно от малкото в Централна и Източна Европа, които не създаваха проблеми на Брюксел на фона на Полша и Унгария, срещу които текат най-тежките възможни наказателни процедури; Румъния, която заедно с България е под мониторинг на съдебната система; Словакия, която бе разтърсена от убийството на журналиста Ян Куцяк; Чехия, чийто премиер ЕП да настоява да бъде разследван за злоупотреба с еврофондове.
Сегашният дебат идва след две други обсъждания на България - първото в подкомисия на Комисията по граждански свободи LIBE, а другото - в пълния ѝ състав и в присъствието на еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. А миналата седмица при представянето на първия Доклад за върховенството на закона в ЕС еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи, че частта за България ще бъде обсъждана в Съвета на ЕС през ноември заедно с още четири други държави - Белгия, Дания, Естония и Чехия.


Това не е резолюция срещу България. Точно обратното – това е резолюция в подкрепа на българските граждани и тяхното желание да живеят в страна без корупция и с независима съдебна система. И да, тази резолюция е срещу българското правителство, което отдавна спря да слуша гласа на българите.


Елена Йончева,

евродепутат


В настоящия текст, който подлежи на поправки, евродепутатите подчертават необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия. Текстът се съсредоточава и върху продължаващите системни проблеми в съдебната власт, най-вече липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор, както и неспазването на над 45 решения на Европейския съд по правата на човека чрез провеждане на ефективни разследвания.


Пари срещу законност


Насочването на прожекторите към върховенството на закона в България е важно и в друг контекст. Тепърва констатациите на Доклада за върховенството на закона ще се използват и при преценката как достъпът до еврофондове да бъде обвързан с състоянието на върховенството на правото в държавите членки. Но механизмът за този достъп се обсъжда в съвсем различен процес и включва още Европейския парламент и Съвета на ЕС (т.е. националните правителства).


Преговорите за бъдещия седемгодишен бюджет на ЕС все още продължават (той трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 г.), но основните европейски институции вече са съгласни принципно, че този аспект трябва да присъства в разпределянето на парите. Въпросът е как точно ще бъде формулирана тази "спирачка" - дали основното решение ще бъде на Еврокомисията, или ще се изисква одобрение с мнозинство в Съвета на ЕС, където са представени националните правителства, които, очаквано, ще пазят собствения си интерес, независимо какви нарушения правят.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK