Европарламентът: С предложения бюджет на ЕС ни очаква нова рецесия през 2024 г.

Европарламентът: С предложения бюджет на ЕС ни очаква нова рецесия през 2024 г.

© DAINA LE LARDIC, © European Union 2020 - Source : EPАко седемгодишният бюджет на ЕС остане на нивата, предложени от държавите членки, през 2024 г. ни очаква рецесия. Това каза пред "Дневник" Пиер Ларутуру (С§Д) от бюджетната комисия на ЕП. Снощи преговарящите от страна на парламента заявиха, че се оттеглят от преговорите със Съвета на ЕС с мотива, че той отказва да направи компромиси за Многогодишната финансова рамка (МФР).


През 2024 г. ще имаме голям проблем, ако програмата за възстановяване от кризата с коронавируса Next Generation EU приключи, а МФР е малка, обясни той.


"Искаме бързо споразумение в кратък срок", подчерта той. Не сме в САЩ, където ако няма споразумение, правителството спира да работи. В Европа не е така. Искаме споразумение до края на октомври, но ЕП няма да блокира ратификацията на Next Generation EU. Не разбираме защо германското председателство не задейства ратификацията (която трябва да се проведе отделно от ратификацията на цялата рамка).
Повече за фонда за възстановяване четете тук и тук.


Държавните и правителствените ръководители от ЕС се споразумяха през юли по бюджет в размер от 1.074 трилиона евро за следващите седем години. Парламентът обаче настоява за значително по-голям обем, предназначен главно за 15 ключови за ЕС програми. Кои са тези програми вижте в графиката:


Европарламентът: С предложения бюджет на ЕС ни очаква нова рецесия през 2024 г.

© EP Think Tank


Основното им недоволство е и фактът, че покрай създаването на фонда за възстановяване седемгодишният бюджет бе орязан.


Те искат и правно обвързващ ангажимент да се въведат нови собствени източници на доходи на ЕС. Целта е с тях да се плати общия дълг, с който бе създаден фонда за възстановяване на стойност 750 млрд. евро от кризата с коронавируса. Освен това ЕП отдавна настоява съюзът да има повече източници на свои доходи, вместо да разчита както досега предимно на вноските на държавите членки.


Знаем, че нито една държава не иска да даде и 1 евро отгоре в МФР. Затова решението е да имаме споразумение за собствените ресурси.


Пиер Ларутуру,

член на бюджетната комисия на ЕП


Какво е Многогодишната финансова рамка


С две думи: таванът на разходите на ЕС за идните седем години - като цяло и по отделни пера. Макар често да се замества с думата "бюджет" за разлика от националните такива, МФР не може да има дефицит и често реалните разходи не достигат заложените нива. Срокът на сегашната изтича на 31 декември и новата трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 г. Но нова рамка все още няма, а преговорите продължават вече повече от две години.


Ако споразумение не бъде постигнато навреме, през 2021 г. автоматично ще се прилагат таваните от 2020 г. - които за много програми за по-високи от предложението на Съвета.


Кой я определя


Предложението за размера и структурата ѝ идва от Европейската комисия. Съветът на ЕС обсъжда и взима решение, което трябва да бъде единодушно. Европейският парламент може да го одобри или отхвърли, но на теория не може да внася промени. За одобрение е нужно абсолютно мнозинство. На практика обаче още предишният европарламент поиска да участва по-активно в процеса и обяви своя позиция още през ноември 2018 г.. След изборите през май миналата година новите евродепутати изрично гласуваха да се придържат към решението на предшествениците си, а сега заплашват да отхвърлят решението на Съвета, ако не го одобрят.


Какво стана досега


Комисията представи плановете си за бюджета през май 2018 г., ЕП своите - през ноември 2018 г. След маратонски преговори през лятото Европейският съвет постигна споразумение между 27-те държави през юли и тристранните преговори започнаха в края на август.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK