Еврокомисията иска задължителни стандарти за енергийна ефективност на сградите

Еврокомисията иска задължителни стандарти за енергийна ефективност на сградите

© Цветелина Белутова, КапиталЕврокомисията иска да удвои процента на саниране през следващите десет години и да въведе задължителни стандарти за енергийна ефективност на всички сгради. До 2030 г. е възможно да бъдат санирани 35 милиона сгради и да се създадат до 160 000 допълнителни екологсъобразни работни места в строителния сектор.


На сградите се дължат около 40 % от потреблението на енергия в ЕС и 36 % от емисиите на парникови газове. Всяка година обаче само 1 % от сградите се санират, така че да станат енергийно ефективни, и поради това ефективните действия са от решаващо значение, за да стане Европа неутрална по отношение на климата до 2050 г. Като се има предвид, че близо 34 милиона граждани на Европа не могат да си позволят да отопляват нормално домовете си, публичните политики за насърчаване на енергийно ефективното саниране също представляват мярка срещу енергийната бедност, подпомагат опазването на здравето и благосъстоянието на хората и спомагат за намаляване на сметките им за енергия.


Искаме всеки в Европа да има жилище, което да може да осветява, отоплява или охлажда, без да се разорява или да унищожава планетата. С вълната на саниране ще се подобрят местата, където работим, живеем и учим, като същевременно се намали въздействието ни върху околната среда и се създадат работни места за хиляди европейски граждани. Ако искаме да градим отново по добре, се нуждаем от по-добри сгради.


Франс Тимерманс,

изп. зам.-председател за Европейския зелен пакт
Стратегията предвижда: - По-строги разпоредби и стандарти и по-подробна информация относно енергийните характеристики на сградите с цел въвеждане на по-големи стимули за саниране в публичния и частния сектор, включително поетапно въвеждане на задължителни минимални стандарти за енергийна ефективност на съществуващите сгради, актуализиране на правилата за сертификатите за енергийните характеристики и евентуално разширяване на обхвата на изискванията за саниране на сградите в публичния сектор;


- Осигуряване на достъпно и целенасочено финансиране, включително чрез водещите инициативи "Renovate" и "Power Up" на Механизма за възстановяване и устойчивост в рамките на NextGenerationEU, въвеждане на опростени правила за комбиниране на различни източници на финансиране и на многобройни стимули за осигуряване на частно финансиране;


- Увеличаване на капацитета за подготвяне и изпълнение на проекти за саниране - от оказване на техническа помощ на националните и местните органи до предоставяне на обучение и развиване на умения за хората, работещи на нови екологосъобразни работни места;


- Разширяване на пазара за устойчиви строителни продукти и услуги, включително интегриране на нови материали и природосъобразни решения, преработване на законодателството относно предлагането на пазара на строителни продукти и преразглеждане на целите за повторна употреба на материалите и тяхното оползотворяване;


- Създаване на нов европейски "Баухаус" - интердисциплинарен проект, ръководен съвместно от консултативен съвет от външни експерти, който включва учени, архитекти, дизайнери, хора на изкуството, проектанти и представители на гражданското общество. От настоящия момент до лятото на 2021 г. Комисията ще провежда процес на съвместно създаване на основата на широко участие, след което през 2022 г. ще създаде мрежа от петима основатели на "Баухаус" в различни държави от ЕС.


- Разработване на свързани с кварталите подходи за местните общности, така че те да възприемат цифрови решения и такива с използване на възобновяема енергия, и създаване на райони с нулево нетно потребление на енергия, в които потребителите се превръщат в произвеждащи потребители, които продават енергия в мрежата. Стратегията включва и инициатива за жилища на достъпни цени за 100 района.


Стратегията за саниране е част от серия от предложения и доклади, свързани с енергийната политика, които са от съществено значение за осъществяване на целите на Европейския зелен пакт, за постигане на неутралност по отношение на климата към 2050 г. и за реализиране на повишените амбиции за намаляване на парниковите газове към 2030 г.


Европейската комисия представи също така стратегия на ЕС за намаляване на емисиите на метан, който е вторият най-голям виновник за изменението на климата след въглеродния диоксид. В представената стратегия се съдържат мерки за намаляване на емисиите на метан в Европа и в останалите части на света. Тя включва законодателни и незаконодателни действия в енергетиката, селското стопанство и сектора на отпадъците.


Комисията прие и публикува също и Доклад за състоянието на енергийния съюз за 2020 г. и придружаващите го документи, включително и индивидуалните оценки на 27-те национални плана в областта на енергетиката и климата (НПЕК). В тях се анализират пътя и амбициите на всяка държава членка към текущите цели за климата и енергетиката за 2030 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4406 Неутрално

  Със санирането сме напред.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Саниране/топлоизолации само с парите от ЕС, ако дават повече пари повече ще се прави! Новите сгради са всички с някаква топлоизолация, в Германия е предписано 160 мм стиропор. При нас трябва да е минимум 100 мм, иначе не си струва да се прави!

  Подобни инвестиции не са по джоба на всеки българин!

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Кога ще облепим Дондуков със стеропор?

 4. 4 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Искаме всеки в Европа да има жилище, което да може да осветява, отоплява или охлажда, без да се разорява или да унищожава планетата.

  Франс Тимерманс,

  изп. зам.-председател за Европейския зелен пакт
  __________________________________

  Хубаво е, че искате! И ние искаме, ама сме слаби финансово! Та увеличете десеторно програмата за саниране на жилища и ще получите каквото искате!

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 756 Неутрално

  И тамън ще си похарчим милиардите за еротична ефективност и ще издигне някой вулкан в Исландия и ще ни прецака квотите.

  мурзилка
 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 756 Весело

  Офф! Издигне, да се чете като изригне.

  мурзилка
 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Нужно ли е всяка ЕК да поема нещо като комсомолски поръчения и после да се бие в гърдите каква "огромна" работа е свършила? Някой спомня ли си плана на ишиаса известен като планът юнкер и някаква поза от него?

 8. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  ЗАЩО спряхте кредитите за енергийна ефективност?
  ЗАЩО?
  Нали много приказвате за екологично равновесие и опазване на околната среда....!?

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  И каква стана тая, следващата опорка на протестърите оттече.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Саниране/топлоизолации само с парите от ЕС, ако дават повече пари повече ще се прави! Новите сгради са всички с някаква топлоизолация, в Германия е предписано 160 мм стиропор. При нас трябва да е минимум 100 мм, иначе не си струва да се прави!Подобни инвестиции не са по джоба на всеки българин!
  —цитат от коментар 2 на Dariya Koleva


  Така е! Изолацията се изплаща за 5 години, но българина предпочита да робува на енергото и на топлофикация и да диша прахоляци.

  4-5 см стиропор е повече от достатъчен! Като дограмата задължително с поне с К-стъкло, иначе ефекта от стиропора е 0. 10-15 см стиропор се слага само на покрив.

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Как да има еднакви стандарти в разходите, а в приходите да няма?

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2249 Разстроено

  Със санирането сме напред.
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Очертават се нови милиарди за саниране, ако Бац€ спечели изборите!

 13. 13 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Така е! Изолацията се изплаща за 5 години, ...
  —цитат от коментар 10 на Гражданин


  Кой те е излъгал?

  Инвестицията не се изплаща никога, дори в Германия при цена на тока 29 цента!

  Имаме приятелски семейства в Плевен и Пловдив, при тях се изплати моменталически, понеже им го правиха без пари по европейска програма!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK