Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Шанс да поправим грешката си: инвестиране в биологичното разнообразие - изход от кризата

Шанс да поправим грешката си: инвестиране в биологичното разнообразие - изход от кризата

© Европейска комисияВиргиниюс Синкявичюс, европейски комисар по околната среда, океаните и рибарството, подчерта необходимостта и спешността да се възстанови природата и да се запази нашата система за поддържане на живота като възстановим нашата икономика.


Коментарът на Синкявичус по повод Зелената седмица на ЕС се публикува от "Дневник" екзклузивно за България.


Нашият икономически модел е базиран на зависимостта и взаимодействието ни c природния свят. Това е основата на една здрава природа. Въпреки това, неустойчивата експлоатация на природата - тази, която изчерпва ресурсите на нашата планета - създава верига от събития, които ни излагат на риск.
Натискът върху природната среда и природните ресурси продължава от години и все повече се увеличава. През последните четири десетилетия човешките дейности доведоха до намаляване на броя на дивите животни в световен мащаб с 60% и излагането на 1 милион вида на риск от изчезване. Променихме почти три четвърти от земната повърхност, притискайки природата във все по-малък ъгъл на планетата.


Природата на Европа не e в по-добрo състояние. Нов доклад на Комисията за състоянието на природата в ЕС показва, че през последните шест години деградацията на природата продължава и ние нито спираме, нито променяме процеса на намаляване на видовете и местообитанията.


Добрата новина е, че можем да променим това! Попадаме в уникален момент от историята, където можем да действаме заедно в голям мащаб, по-бързо от всякога. Решенията, които вземаме сега и през следващите месеци за това как искаме да излезем от глобалната пандемия COVID, безвъзвратно ще оформят бъдещето на нашата планета.


Европейската зелена сделка и стратегията на ЕС за биологичното разнообразие представят визия за по-здрав и устойчив утрешен свят, задвижван от неутрален към въглерода и природосъобразен растеж. Планът за възстановяване на ЕС предлага безпрецедентен бюджет в негова подкрепа.


Защитата и възстановяването на природата е една от най-големите дългосрочни инвестиции, които можем в момента да направим за настоящите и бъдещите общества. Това означава разширяване на ефективно управляваните защитени зони и възстановяване на деградиралите земни и морски екосистеми, засаждане на жив плет и дървета, както и озеленяване на нашите градове. Инвестиране в естествени гори и влажни зони, в свободно течащи реки и крайбрежни райони, в по-устойчиво и органично земеделие, в по-устойчиви вериги на доставки.


Всички тези примери могат да бъдат реализирани бързо, да създадат възможности за заетост и са силни икономически мултипликатори. Точно такива неща са ни необходими за силно възстановяване и за справяне в периода на повишена безработица.


Защитените и възстановени екосистеми от своя страна ще ни отвърнат с благодарност, като повишат нашата устойчивост срещу бъдещи шокове от всякакво естество. Помислете за крайбрежните зони, които ни предпазват от наводнения или възстановени торфища, поглъщащи въглерода ни. И природата също ще се върне. Видяхме как природата може да се съвземе, ако и се даде шанс.


Малкият корморан е величествена мигрираща птица, но местообитанията му са силно засегнати от човешки действия. В България, една от най-важните гнездови зони за този глобално застрашен вид, са влажните зони в Бургас, които съдържат от 100 до 500 гнездящи двойки. През 2010 г. в тясно сътрудничество с местните заинтересовани страни проектът на ЕС LIFE успя ефективно да организира и възстанови тези уникални крайбрежни езера. Това оказа незабавно положително въздействие върху застрашената морска птица, като постигна обрат в нейния дългосрочен спад.


Сега имаме възможност да поправим икономическата, финансовата и природна система. Можем да изградим устойчива икономика, която да не разрушава нашата система за поддържане на живота, а я защитава, възстановява и лекува.


EU Green Week тази година, от 19 до 22 октомври, ще проучи как това може да бъде постигнато. Ще действа и като крайъгълен камък по пътя към Конференцията на страните (COP 15) към Конвенцията за биологичното разнообразие, която на този етап е планирана за 2021 г., където световните лидери ще приемат 10-годишен план за действие за биологичното разнообразие - нова глобална сделка за хората и природата.


На 30 септември на срещата на върха на ООН за биологичното разнообразие световните лидери се събраха, за да засилят глобалните действия за природата и да покажат решително лидерство в договарянето на нова амбициозна глобална рамка за биологичното разнообразие. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, заедно с над 70 държавни и правителствени ръководители, се ангажира да постави биоразнообразието и климата в основата на плановете за икономическо възстановяване след пандемия, като се ангажира да се справи с климатичната криза, обезлесяването, деградацията на екосистемите и замърсяването, и да преминем към устойчиво производство и потребление.


Сега е критичният момент да преосмислим отношенията си с природата и да вземем правилните решения. Нека да се свържем отново и по-добре с природата! Защото, когато биологичното разнообразие просперира, всички ние се обогатяваме.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 453 Весело

  Зелената сделка на марксистката барман Окейжънъл Кортекс прегърната от европейците ще доведе нещата точно там където довежда нещата всеки марксист - дефицит. Чакайте липса на зелено и липса на сделка.

 2. 2 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Накратко, малкия корморан край Бургас е надеждата ни в кризата. Безраборните и бедните ще се скъсат да инвестират в увеличаването на популацията му и така ще преживеят кризата...
  Глупост, наглост и безумие... От зелените болшевики толкоз...

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2644 Гневно

  Колкото и инвестиции да се Освоят, ще е направено на книжните отчети, а фактическите ползи ще са временни или никакви. Грешка след грешка, като дори и пробите не са за света.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Накратко, малкия корморан край Бургас е надеждата ни в кризата. Безраборните и бедните ще се скъсат да инвестират в увеличаването на популацията му и така ще преживеят кризата...Глупост, наглост и безумие... От зелените болшевики толкоз...
  —цитат от коментар 2 на Котаракът на Шрьодингер


  Задава се зелена диктатура, аз съм за екология и защита на околната среда, ама не с крути мерки и нови данъци, както е данък въглероден двуокис, който влиза в сила в Германия от 2021!

  И в България ще ви бъркат в джобовете!

 5. 5 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много интересно. Всички започнаха да говорят за увеличаване на биоразнообразието като единствен изход от еко-катастрофа. Точно сега пък излезе и A life on our planet на сър David Attenborough. Впечатляващ синхрон.

  Иначе подкрепям напълно - да започнем с края на дърводобива, субсидираното земеделие и вецовете на реките. Едни от най-големите унищожители на биоразнообразието.

  Но подозирам, че всъщност ще се изроди в забрани за хората само - не ходете в горите, не карайте коли, не яжте месо.

  Трябват послушни вегетарианци, каращи тротинетки, не излизащи от града, работещи безропотно.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Хубаво нещо са лозунгите.
  Прочиташ, колко разумно се е изказал поредният депутат и ти става едно хубаво на душата...
  Казваш си "Това е то! Още само малко да почакаме и ще се оправят нещата".
  И с биоразнообразието и със замърсяването и с доходите и ще настане такъв живот...

 8. 8 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Лозунги! А на практика - да изсечем, бетонираме и усвоим живота нов.Вярно звучи "...притискайки природата във все по-малък ъгъл на планетата...", но като дявол от тамян се бяга от основната причина за погрома - вече близо 7,5 милиарда притискащи природата. Но, има "но" - както винаги се е случвало в историята на земята, Природата ще реши проблемите си сама - ще се отърси от смучещите я "инсекти". Може би решаването на проблемите вече е в ход!

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Естествено за ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА. Гербаият врясък де приятен звука. Има възстановяване на естественото земедели , а тука са МОНОПОЛСТИ които нямат желание да се произвежда нещо в БЪЛГАРИЯ. Тянато мото е... ,крадене ТУК . Харèне и и моти навън .Това е колониялна върхушка ,която трябва да се измете..

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Разстроено

  Очевидно Разумът е напуснал И този форум!
  Жалко!!!

 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Усавършенстваме синтетичната храна. А и населението на континента намалява.
  Скоро ще можем да превърнем нивите в гори и вместо телета да отглеждаме тигри и маймуни. Идилия.

 12. 12 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Откровени глупости! Даже нагли глупости бих казал, защото ще ни струват безобразно много пари и някой хора ще се нагушат зверски.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Трябват послушни вегетарианци, каращи тротинетки, не излизащи от града, работещи безропотно.
  —цитат от коментар 5 на gl


  Е, едно време са ги приковавали към тротинетките с вериги. Както виждаме прогреса не стои на едно място.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK