Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Шанс да поправим грешката си: инвестиране в биологичното разнообразие - изход от кризата

Шанс да поправим грешката си: инвестиране в биологичното разнообразие - изход от кризата

© Европейска комисияВиргиниюс Синкявичюс, европейски комисар по околната среда, океаните и рибарството, подчерта необходимостта и спешността да се възстанови природата и да се запази нашата система за поддържане на живота като възстановим нашата икономика.


Коментарът на Синкявичус по повод Зелената седмица на ЕС се публикува от "Дневник" екзклузивно за България.


Нашият икономически модел е базиран на зависимостта и взаимодействието ни c природния свят. Това е основата на една здрава природа. Въпреки това, неустойчивата експлоатация на природата - тази, която изчерпва ресурсите на нашата планета - създава верига от събития, които ни излагат на риск.
Натискът върху природната среда и природните ресурси продължава от години и все повече се увеличава. През последните четири десетилетия човешките дейности доведоха до намаляване на броя на дивите животни в световен мащаб с 60% и излагането на 1 милион вида на риск от изчезване. Променихме почти три четвърти от земната повърхност, притискайки природата във все по-малък ъгъл на планетата.


Природата на Европа не e в по-добрo състояние. Нов доклад на Комисията за състоянието на природата в ЕС показва, че през последните шест години деградацията на природата продължава и ние нито спираме, нито променяме процеса на намаляване на видовете и местообитанията.


Добрата новина е, че можем да променим това! Попадаме в уникален момент от историята, където можем да действаме заедно в голям мащаб, по-бързо от всякога. Решенията, които вземаме сега и през следващите месеци за това как искаме да излезем от глобалната пандемия COVID, безвъзвратно ще оформят бъдещето на нашата планета.


Европейската зелена сделка и стратегията на ЕС за биологичното разнообразие представят визия за по-здрав и устойчив утрешен свят, задвижван от неутрален към въглерода и природосъобразен растеж. Планът за възстановяване на ЕС предлага безпрецедентен бюджет в негова подкрепа.


Защитата и възстановяването на природата е една от най-големите дългосрочни инвестиции, които можем в момента да направим за настоящите и бъдещите общества. Това означава разширяване на ефективно управляваните защитени зони и възстановяване на деградиралите земни и морски екосистеми, засаждане на жив плет и дървета, както и озеленяване на нашите градове. Инвестиране в естествени гори и влажни зони, в свободно течащи реки и крайбрежни райони, в по-устойчиво и органично земеделие, в по-устойчиви вериги на доставки.


Всички тези примери могат да бъдат реализирани бързо, да създадат възможности за заетост и са силни икономически мултипликатори. Точно такива неща са ни необходими за силно възстановяване и за справяне в периода на повишена безработица.


Защитените и възстановени екосистеми от своя страна ще ни отвърнат с благодарност, като повишат нашата устойчивост срещу бъдещи шокове от всякакво естество. Помислете за крайбрежните зони, които ни предпазват от наводнения или възстановени торфища, поглъщащи въглерода ни. И природата също ще се върне. Видяхме как природата може да се съвземе, ако и се даде шанс.


Малкият корморан е величествена мигрираща птица, но местообитанията му са силно засегнати от човешки действия. В България, една от най-важните гнездови зони за този глобално застрашен вид, са влажните зони в Бургас, които съдържат от 100 до 500 гнездящи двойки. През 2010 г. в тясно сътрудничество с местните заинтересовани страни проектът на ЕС LIFE успя ефективно да организира и възстанови тези уникални крайбрежни езера. Това оказа незабавно положително въздействие върху застрашената морска птица, като постигна обрат в нейния дългосрочен спад.


Сега имаме възможност да поправим икономическата, финансовата и природна система. Можем да изградим устойчива икономика, която да не разрушава нашата система за поддържане на живота, а я защитава, възстановява и лекува.


EU Green Week тази година, от 19 до 22 октомври, ще проучи как това може да бъде постигнато. Ще действа и като крайъгълен камък по пътя към Конференцията на страните (COP 15) към Конвенцията за биологичното разнообразие, която на този етап е планирана за 2021 г., където световните лидери ще приемат 10-годишен план за действие за биологичното разнообразие - нова глобална сделка за хората и природата.


На 30 септември на срещата на върха на ООН за биологичното разнообразие световните лидери се събраха, за да засилят глобалните действия за природата и да покажат решително лидерство в договарянето на нова амбициозна глобална рамка за биологичното разнообразие. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, заедно с над 70 държавни и правителствени ръководители, се ангажира да постави биоразнообразието и климата в основата на плановете за икономическо възстановяване след пандемия, като се ангажира да се справи с климатичната криза, обезлесяването, деградацията на екосистемите и замърсяването, и да преминем към устойчиво производство и потребление.


Сега е критичният момент да преосмислим отношенията си с природата и да вземем правилните решения. Нека да се свържем отново и по-добре с природата! Защото, когато биологичното разнообразие просперира, всички ние се обогатяваме.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK