Състоянието на природата в ЕС се влошава и това вече е опасно

Състоянието на природата в ЕС се влошава и това вече е опасно

© Associated PressПродължава да се влошава състоянието на защитените местообитания и видове, най-вече вследствие интензивното селско стопанство, урбанизацията, неустойчивите горски дейности и измененията в сладководните местообитания.


Замърсяването на въздуха, водата и почвата също влияе на местообитанията, също както и изменението на климата и свръхексплоатацията на животните чрез незаконно добиване и неустойчив лов и риболов.


Ако не бъде намерено решение, това влошаване неизбежно ще доведе до трайно подриване на нашето биологично разнообразие и на жизненоважните услуги, които то предоставя, което ще изложи на риск нашето здраве и икономическо благополучие.
Това е изводът на новия доклад на Европейската комисия за състоянието на природата в Европейския съюз. Оценката, която се основава на по-подробен технически доклад на Европейската агенция за околната среда, показва, че макар някои защитени видове и местообитания да устояват въпреки оказвания върху тях сериозен натиск, по-голямата част от тях са с незадоволителен или лош статус на равнище ЕС, като при някои се наблюдава непрекъсната тенденция към влошаване.


При отделните видове продължава да се влошава състоянието на птиците, които са тясно свързани със селското стопанство, а сладководните риби са с най-висок дял на лош природозащитен статус (38%) главно поради промени във водните обекти, водните потоци и водноелектрическите инсталации. Едва 15% от местообитанията са в добро състояние. Възстановяването на торфищата и други влажни зони може да се отрази положително на природата, но и да допринесе значително в борбата с изменението на климата, както и да осигури възможности за разкриване на нови работни места в селските и периферните райони.


"Ще трябва да променим основно начина, по който произвеждаме и консумираме храна, управляваме и използваме горите си и изграждаме своите градове."


Ханс Брюнинкс,

изпълнителен директор на Европейската агенция за околна среда


Докладът също така показва, че целенасочените действия за опазване дават резултати. Популациите от иберийски рис, горски елен и видри, които са обект на мащабни проекти за опазване, вече се възстановяват. Инициативите по програмата LIFE на ЕС, специалните агроекологични схеми в рамките на общата селскостопанска политика и мрежата "Натура 2000" с нейните 27 000 зони продължават да влияят положително, но са необходими значително по мащабни действия. На всеки шест години държавите членки представят доклади за природозащитния статус и тенденции при биологичните видове и типовете местообитания, защитени съгласно директивите на ЕС. Настоящият цикъл на докладване е засега най-мащабното и най-подробно събиране на данни относно състоянието на природата в Европа. Докладът съдържа анализ на данните за състоянието и тенденциите при всички видове диви птици в ЕС (460 вида), 233 типа местообитания и почти 1400 вида други диви растения и животни, които представляват интерес за Европа.


Тази информация ще ръководи през идните години действията на ЕС в областта на биологичното разнообразие и ще осигури необходимата основа за проследяването на напредъка спрямо целите в новата стратегия на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  То имаше насам диви прасета ма ги изтрепаха заради свинската чума. Искам за кажа, че ги изядоха гладните българи.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3624 Весело

  И според тиа яко ша са мре!

  Требе спешно да шатнем урбанизацията и интензивното селско стопанство, които ни казват, че са най-опасни.
  А за сладката вода в България сега е нецензурно да са говори.
  И кат' шатнем тока - най-подир останалите може и да живеят в един прекрасен средновековен свят!

 3. 3 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Няма страшно, тия дни Япония ще излее 1 млн тона радиоактивна вода от Фукусима в Тихия океан, и колкото и да се влошава природата в ЕС, пак ще изглеждаме къде-къде по-добре!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  "Състоянието на природата в ЕС се влошава и това вече е опасно.
  Това е изводът на новия доклад на Европейската комисия за състоянието на природата в Европейския съюз. "

  Брюкселските чиновници са написали поредния безсмислен доклад , за което са получили добри пари , платени от европейския данъкоплатец.
  Докладът е безсмислен , защото няма сравнителен анализ за положението на природата извън ЕС. В ЕС действат най-строгите екологични закони , които се спазват в най-голяма степен , в сравнение на страните от третия свят. Ако въпреки това състоянието на природата с влошава до опасни размери , какво да очакваме за другите страни извън ЕС? Този проблем трябва да се разглежда глобално. Сигурен съм , че, противно на изводите на доклада, ЕС трябва да се сочи за пример спрямо останалия свят по отношение състоянието на природата.

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Дрън-дрън - поредната схема да издрусат още пари от европееца за някакви програми, чийто резултати никой няма да може да види. Много чудно защо по показателя за качество на околната среда сред различните страни в света първите 11 са все европейски, както и 30 от първите 40:

  https://epi.yale.edu/epi-results/2020/component/epi

  А пък на 10г база най-голямо е влошаването във Вануату, Бурунди, Бутан и Бряг на Слоновата кост.

 6. 6 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 855 Весело

  До коментар [#2] от "xm...":

  Разбира се, като представите така нещата как може въобще да се говори нещо друго... т.е. или сме за цивилизация или за средновековие... Или както го казвате, или цивилизацията или природата. Мисъл няма...

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1655 Любопитно

  Тук е интересно да прочетем и мнението на наш'те Зелени от ДБ.

 8. 8 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1357 Весело

  Годината е 2055. Повечето хора са набутани в зонирани градове за удобно карантиниране и почти не виждат природа, за да не я цапат. Медиите обаче ги бомбардират с новини как природата все повече страда от хората. Затова - да ядат повече "чисто месо" от лабораторен източник.

  В последствие разбират откъде идва месото всъщност...

 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Природата ще отвърне на удара! Въпрос на време!

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Още няколко милиона чалми вкарайте и ще станем като Сахара.

 11. 11 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Няма страшно, Япония тия дни ще излее 1 милион тона радиоактивна вода от Фукусима в Тихия океан, та колкото и да се влошава природата в ЕС, пак ще изглеждаме къде-къде по-добре.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 12. 12 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Това не е от сега и чумата ,която е в момента, не е виновна за това!

 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1649 Весело

  Демек требе спешно да се намали населението. Щото проблема е в бройката му. Ми що стимулирате навлизането на талибани, пардон ракетни специалисти и дофтори, отвсякъде? И що пречите на биоразнообразието стремейки се да извършите геноцид върху горката коронка?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  А вашето мнение е, че тука всичко е наред, въпреки че поголовно сечем горите и застрояваме където ни хареса, независимо дали е в защитени зони. Строим върху дюни, върху плажове, на метри от питейни язовири. Но това на ГЕРБ не им прави впечатление, те закони не признават.

 15. 15 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Няма страшно, Япония тия дни ще излее 1 милион тона радиоактивна вода от Фукусима в Тихия океан, та колкото и да се влошава природата в ЕС, пак ще изглеждаме къде-къде по-добре.
  —цитат от коментар 11 на sablezub


  Е от кога чЕкаме Годзила да дойде и да оправи нещата.

 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  България е една от най-рядко населената територии в Европа. След нас са само Литва, Латвия, Естония и Ирландия, все държави с далеч по-неблагодатен климат. Ако бях на 25, щях да инвестирам в селища за германски, английски и италиански пенсионери.

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#16] от "3biri":

  А също така Финландия, Швеция и Норвегия (макар и да не е в ЕС).

 18. 18 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Промяната на етническия състав не прощава.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Виж ти.
  Прокрадва се мнението че нещо с мини-ВЕЦ-вете не е наред.
  Еволюция?

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Виж ти.Прокрадва се мнението че нещо с мини-ВЕЦ-вете не е наред.Еволюция?
  —цитат от коментар 19 на Molossian


  Какви ВЕЦове бре!? То вода за пиене няма.

 21. 21 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Айдее, пак доклад чиято единствена цел е да оправдае все по дълбокото "подстригване" на европейските овце. Стадото не трябва да се оставя на спокойствие.

 22. 22 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Природата ще отвърне на удара! Въпрос на време!
  —цитат от коментар 9 на Tzar Vova Josei-ki


  Заможните едва ли ще спрат да спохождат и нужниците на BMW-та, по сичките земни кълбета.

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  А па в България се възстановява, щото много народ се изнесе към градовете и много села запустяха и сега там се виждат доста диви животни. :)

  Да не говорим, че поради тежкото индустриално замърсяване преди нямаше риба из реките. Сега криво ляво се контролира и реките са добре, има риба в тях. Щом като изтече нещо гадно и ги отрови - поне се вижда че е имало риба. :)

 24. 24 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Годината е 2055. Повечето хора са набутани в зонирани градове за удобно карантиниране и почти не виждат природа, за да не я цапат. Медиите обаче ги бомбардират с новини как природата все повече страда от хората. Затова - да ядат повече "чисто месо" от лабораторен източник. В последствие разбират откъде идва месото всъщност...
  —цитат от коментар 8 на lil_alex


  Саше, как е там в бъдещето? Бочко още ли строи магистралите? Кво место ядете освен ишки?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK