До края на октомври България ще обяви колко и за какво ще иска от специалните еврофондове

До края на октомври България ще обяви колко и за какво ще иска от специалните еврофондове

© Associated PressДо края на октомври правителството ще оповести какви суми и за какво ще иска от еврофондовете за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса. Това се разбира от отговор на правителствената информационна служба на въпроси на "Дневник".


Става въпрос за Инструмента за възстановяване и устойчивост, който е част от възстановителния пакет Next Generation EU. Еврокомисията бе препоръчала на държавите-членки да започнат от 15 октомври да ѝ изпращат плановете си, за да ги обсъдят и да получат помощ при официалното кандидатстване до 30 април догодина.


"Датата 15 октомври т.г. е посочена като начална за предварителните консултации на текста с ЕК", уточняват от пресслужбата. "Проектът на регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост предвижда датата 30 април 2021 г. като краен срок за официално подаване на националния план за възстановяване и устойчивост пред ЕК."

 • "Държавите членки могат официално да представят за оценка плановете си за възстановяване и устойчивост от момента, в който механизмът е влязъл в сила.Крайният срок за представяне на плановете е 30 април 2021 г. Комисията обаче насърчава държавите членки да представят своите предварителни проектопланове от 15 октомври 2020 г. Държавите членки могат да финализират своите планове, след като първоначално са представили проектите на Комисията. Комисията вече има пълна готовност да си сътрудничи с държавите членки при изготвянето на техните планове", потвърждава и съобщение на Еврокомисията.

Какво се знае за българския план досега
От правителствената информационна служба обясниха за "Дневник", че първият вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде публикуван за обществено обсъждане, като засега се предвижда това да стане в седмицата 26 - 30 октомври. Утре Министерстерският съвет би трябвало да приеме решение за механизма за координация на процеса.


"В допълнение, с цел осигуряване на публичност и видимост на подготовката и изпълнението на мерките по плана се подготвя онлайн платформа, която ще предоставя информация в реално време относно работата по плана", казват още от пресслужбата.


"Провежданите консултации с ЕК от страна на държавите членки до момента са с предимно неформален характер. Дори да има изпратени текстове, те са по линия на неофициалните консултации. България на два пъти също е провела такива с представители на звена в ЕК, като в предварителен порядък са дискутирани обхватът на плана и приоритетите, както и допустимостта на предвидените разходи."


"Обръщаме внимание, че все още няма одобрен регламент на ниво ЕС. На 6 октомври е постигнато съгласие по предложението между министрите на финансите и икономиката на държавите-членки на ЕС и предстоят триалози с Европейския парламент."


"Към момента тече свиване на рамката от проектни предложения. Защото, ако достъпът до финансиране е в размер примерно на малко повече от 12 млрд. лв., 60-те проекта, които сме събрали до момента, са на обща стойност над 20 млрд. лв. и трябва да бъдат избрани, селектирани най-качествените от тях, с най-висока добавена стойност."


Томислав Дончев,

вицепремиер, пред Народното събрание на 18 септември 2020


Действително, целият възстановителен пакет все още не е одобрен официално в европейските институции. Той се превърна в "заложник" на преговорите между Европарламента и Съвета на ЕС за многогодишната финансова рамка (МФР). Макар Next Generation EU да бе одобрен и от двете институции, Съветът задържа финализирането на процедурата с обяснението, че МФР също трябва да бъде одобрена, преди фондът да започне да работи, и обвинява за бавенето Европарламента. Евродепутатите не са съгласни и посочват, че вече са дали одобрението си за възстановителния план. Комисията очаква, че законодателството ще влезе в сила на 1 януари 2021 г.


Подробности за този конфликт четете тук.


Как ще работи Механизмът за възстановяване и устойчивост


Той е част от NextGeneration EU - извънредния временен инструмент за възстановяване с цел да се подпомогне отстраняването на непосредствените икономически и социални щети, причинени от пандемията от коронавирус, обясняват от Еврокомисията.


Европейският съвет постигна съгласие за пакет от 672.5 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездна финансова подкрепа за подпомагане на изпълнението на инвестициите и реформите. В рамките на механизма на държавите членки ще бъдат предоставени безвъзмездни средства на обща стойност 312.5 милиарда евро, а останалите 360 милиарда евро ще бъдат предоставени под формата на заеми.


За 70 % от общо 312.5 милиарда евро, налични под формата на безвъзмездни средства, коефициентът за разпределение ще вземе предвид населението на държавата членка, реципрочната стойност на нейния БВП на глава от населението и средното равнище на безработица през последните 5 години (2015-2019 г.), винаги в сравнение със средното за ЕС равнище. За останалите 30 % показателят за безработицата за периода 2015-2019 г. ще бъде заменен във формулата с наблюдаваната загуба на реален БВП през 2020 г. и наблюдаваната кумулативна загуба на реален БВП за периода 2020-2021 г.


Държавите членки могат също така да поискат заем по механизма. Максималният размер на заемите за всяка държава членка няма да надвишава 6.8 % от нейния брутен национален доход. При наличието на средства е възможно обаче тази стойност да бъде увеличена при изключителни обстоятелства.


Как трябва да изглеждат плановете


Плановете следва да включват мерки, предназначени за преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени държавите членки по отношение на екологичния и цифровия преход.


Комисията ще оценява плановете за възстановяване и устойчивост въз основа на прозрачни критерии. Дали:


- допринасят за ефективното преодоляване на предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки (от Европейския семестър);


- съдържат мерки, които ефективно допринасят за екологичния и цифровия преход,


- укрепват потенциала за растеж, създаването на работни места и икономическата и социалната устойчивост на държавата членка.


По предложение на Комисията Съветът на ЕС ще одобри нейната оценка на плановете чрез решение за изпълнение. Комисията енергично насърчава държавите членки да включат в плановете си за възстановяване и устойчивост инвестиции и реформи в следните области:


- Ускоряване - приоритетен подход към ориентираните към бъдещето чисти технологии и ускоряване на разработването и използването на възобновяеми енергийни източници.


- Саниране - подобряване на енергийната ефективност на обществените и частните сгради.


- Зареждане и презареждане - насърчаване на ориентирани към бъдещето чисти технологии, за да се ускори използването на устойчив, достъпен и интелигентен транспорт, на станции за зареждане и презареждане и разширяване на обществения транспорт.


- Свързване - скорошно въвеждане на бързи широколентови услуги за всички региони и домакинства, включително влакнестооптични и 5G мрежи.


- Модернизиране - цифровизацията на публичната администрация и на услугите, включително на съдебната система и здравеопазването.


- Разрастване - увеличаването на капацитета на европейските промишлени данни в облак и разработването на най-мощните, авангардни и устойчиви процесори.


- Преквалификация и повишаване на квалификацията - адаптирането на образователните системи, за да подкрепят цифровите умения, образованието и професионалното обучение за всички възрасти.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1266 Весело

  1. Колко?
  О. Колкото повече, толкова повече.
  2. За какво?
  За суджуци.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 2. 2 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Аз искам импийчмънт. За зловредност, неадекватност и нищонеправене.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1250 Разстроено

  Ето за това драпаше Борисов ... Жертва политицеското си бъдеще заради тая баница.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Иде време да се бере урожая. Че за какво иначе бяха ковидите.

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8109 Неутрално

  "какви суми и за какво ще иска от еврофондовете за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса"

  Зависи колко време още ще подължи пандемията. Това правителство може да не е на власт, а кадърността му е под въпрос на около 70% от българите, според последните проучвания на общественото мнение.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 281 Весело
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3928 Неутрално

  ,,До края на октомври България ще обяви колко и за какво ще иска от специалните еврофондове,,

  Ма некои дрогаре у форумето го казваа, че сни немали никви планове за искане на помощи

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4836 Неутрално

  "До края на октомври България ще обяви колко и за какво ще иска от специалните еврофондове"

  България ще иска много! За пълнене на нощни шкафчета!

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  "До края на октомври България ще обяви колко и за какво ще иска от специалните еврофондове

  До края на октомври правителството ще оповести какви суми и за какво ще иска от еврофондовете за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса."

  "Финансовото министерство очаква спадът в икономиката за 2020 г. да е 3%

  Според министерството сривът на БВП през първите шест месеца не е толкова значителен спрямо средния в ЕС, а през второто полугодие положителен ефект ще имат публичните разходи за потребление и инвестиции."

  Извинете, за една и съща страна ли става дума и за едно и също ли правителство?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Казват финансиране ама 70% от него са заеми от Европейската банка - с какво ще ги върнем? - със затворена икономика, умрели услуги и свито потребление?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  На всеки дават, колкото поиска ли. Ако е така, Боко ги иска всичките.

 16. 16 Профил на Маргарет
  Маргарет
  Рейтинг: 28 Весело

  На всеки дават, колкото поиска ли. Ако е така, Боко ги иска всичките.
  —цитат от коментар 15 на Роси


  Ти кога го пита?

 17. 17 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 957 Весело

  ,,До края на октомври България ще обяви колко и за какво ще иска от специалните еврофондове,,


  Ами другари, предлагам 50% да отидат при Доган/Пеевски. 20% при Борисов, останалите да си разделят Домусчиев, Ковачки, Гергов и останалите коалиционни партньори. Някой да е против ?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#8] от "сидер":

  Имат план, бе. Имат и (само)оценка:
  file:///Users/nikolay/Downloads/СП октомври 2020-v2.pdf
  Още в началото си признават, че "страната се намира в групата на “скромните”
  иноватори с иновационно представяне от 49%
  от средно европейското;"

  Вече си реших. Ще си гласувам за ГЕРБ, за да се развиваме.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#20] от "Николай Колев":
  Тъй де, дръпнах си го, да няма тън-мън:

  http://strategy.bg/PublicConsultations/[email protected]=bg-BG&Id=5540

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Ше иска ХИБ да бъде назначен за премиер от Брюксел

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 24. 24 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2053 Неутрално
 25. 25 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До края на октомври България ще обяви колко и за какво ще иска от специалните еврофондове
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  България трябва да поиска
  три (3) трилиона евро!
  Ииии, ако пристигнат (майтап бе Уили),
  да видите, какви "усвоявания" ще има?!?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маргарет":

  А Бай Х. какво ще го правите ? Че той вече за нищо не става горкият.

 28. 28 Профил на Маргарет
  Маргарет
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маргарет":А Бай Х. какво ще го правите ? Че той вече за нищо не става горкият.
  —цитат от коментар 27 на Vassil Stoychev


  Ами каквото умее най-добре - министър-председател - четвърти мандат. Нещо против?

 29. 29 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 148 Разстроено

  Калинките ще напишат искането за пари, ама нямат капацитет да обосноват искането.

 30. 30 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Ще "санират" по села и паланки близо до стойността на новото строителство.

 31. 31 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Едно ферари с цвят червен. Едно за теб, едно за мен. Това му трябва на гербопитека.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Това ще да е шедьовър като проекта за конституция, дано поне няма правописни грешки. Ама така е, сега най-важното е как да удиржат властта. Всичко друго са му е...ли майката. Да му мислят бушоните, те ще са първи в затвора.

 34. 34 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Това ще да е шедьовър като проекта за конституция, дано поне няма правописни грешки. Ама така е, сега най-важното е как да удиржат властта. Всичко друго са му е...ли майката. Да му мислят бушоните, те ще са първи в затвора.

 35. 35 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#2] от "proventuss":


  Политически трупове нямат право да искат нищо. Можете само да опознавате Наказателния Кодекс и Затворническите Правила - официални и неофициални.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK