Без филтри и по-малко алгоритми: какви правила за социалните мрежи иска Европарламентът

Вицепредседателят на Еврокомисията за Европа, подготвена за цифровата ера, по време на дебата.

© Philippe BUISSIN, © European Union 2020 - Source : EP

Вицепредседателят на Еврокомисията за Европа, подготвена за цифровата ера, по време на дебата.Европейският парламент призовава за нови правила относно цифровите услуги, включително за онлайн платформи и пазари, както и за обвързващ механизъм за справяне с незаконното съдържание онлайн.


Снощи евродепутатите одобриха два отделни доклада за законодателна инициатива, с които отправят призив към Комисията да коригира пропуските във връзка с онлайн средата в Законодателния акт за цифровите услуги (Digital Services Act), който ще бъде представен през декември.


Настоящите правила на ЕС за цифровите услуги остават до голяма степен непроменени от приемането на директивата за електронната търговия преди двадесет години. С този предстоящ пакет Европейският съюз ще способства за изграждането на цифровата икономика на равнище ЕС и ще определи стандартите за останалата част от света, както направи със защитата на данните.


По-строги правила за справяне с незаконното съдържание онлайн
Трябва да бъде създаден задължителен механизъм за "уведомяване и предприемане на действия", така че потребителите да могат да известяват онлайн посредниците за потенциално незаконно онлайн съдържание или дейности. Това ще позволи на онлайн посредниците да реагират бързо и да бъдат по-прозрачни в действията си спрямо потенциално незаконно съдържание. Потребителите от своя страна трябва да имат възможност да търсят обезщетение чрез национален орган за уреждане на спорове. Парламентът призовава за ясно разграничение между "незаконно съдържание" и "вредно съдържание" (режимът на правна отговорност трябва да се прилага за "незаконното съдържание" само съгласно определеното в ЕС или в националното законодателство).


Платформите не трябва да използват филтри при качване на материали или каквато и да било форма на предварителен контрол за вредно или незаконно съдържание. Според евродепутатите окончателното решение за това дали съдържанието е законно или не трябва да се взема от независим съд, а не от частни субекти.


Вредното съдържание, езикът на омразата и дезинформацията следва да се регулират чрез по-строги задължения за прозрачност. Освен това трябва да се подобри медийната и цифровата грамотност на гражданите по отношение на разпространението на подобно съдържание.


По-безопасен интернет за потребителите


Според Парламента принципът "това, което е незаконно офлайн, е незаконно и онлайн", както и защитата и безопасността на потребителите и ползвателите, трябва да стане ръководен принцип и за Законодателния акт за цифровите услуги.Платформите и онлайн посредническите услуги ще трябва да станат по-добри в откриването и заличаването на фалшиви твърдения и в борбата с търговците измамници - например тези, които продават фалшиво медицинско оборудване или опасни продукти онлайн, както се случи по време на кризата с COVID-19.


Евродепутатите също така призовават за въвеждане на принципа "Познавай своя бизнес клиент". Според тях е необходимо платформите да проверяват и спират фирмите измамници, които използват техните услуги за продажбата на незаконни и опасни продукти и съдържание.


Необходими са също така мерки за предотвратяване (а не само за коригиране) на неефективността на пазара, произтичаща от големите платформи, за да може пазарите да са отворени за нови участници, включително за малки, средни и нововъзникващи предприятия.


Потребители, които са по-независими от алгоритмите


Евродепутатите искат потребителите да имат по-голям контрол върху съдържанието, което виждат онлайн, включително възможността да се откажат изцяло от препоръчаното съдържание и да бъдат по-независими от алгоритмите.


Таргетираните реклами трябва да бъдат регулирани по-строго в полза на по-малко натрапчиви, контекстуални реклами, които изискват по-малко данни и не зависят от предишно взаимодействие със съдържание от страна на потребителя. Евродепутатите също приканват Комисията да направи оценка на възможностите за регулиране на таргетираните реклами, включително постепенно премахване, водещо до забрана.


Предстоящият Законодателен акт за цифровите услуги следва също така да даде право за анонимно използване на цифровите услуги, когато това е възможно. Накрая, за да се гарантира спазването на новите правила, Европейската комисия трябва да оцени възможностите за създаване на европейски орган, който да наблюдава прилагането на правилата и да налага глоби.


Основните права онлайн


Премахването на съдържание трябва да се прави по "добросъвестен, пропорционален и недискриминационен начин", за да се гарантира свободата на словото и на информацията, както и неприкосновеността на личния живот и защитата на данните.


Членовете на ЕП посочват също, че микротаргетирането, основано на уязвимостта на хората, е проблематично, както и разпространението на изказвания, подбуждащи към омраза и дезинформацията. Те призовават и за повече прозрачност относно политиките за приходите на онлайн платформите.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Така наречените "социални" мрежи са БЕДСТВИЕ!!!
  За съжаление вече няма абсолютно никакъв шанс да бъде вкарана каквато и да било Раумна регулация в тях!!!

 2. 2 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Я по-добре премахнете регулациите си, които не позволяват онлайн достъпа до редица материали публикувани в Америка!

 3. 3 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":


  Така наречените "социални" мрежи са БЕДСТВИЕ!!!За съжаление вече няма абсолютно никакъв шанс да бъде вкарана каквато и да било Раумна регулация в тях!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Глупости! Никакво бедствие не са, нито има нужда от някаква регулация, освен да ги задължат на НЕ махат никакво съдържание /като изключим терористична пропаганда на забранени групи/.

 4. 4 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  “ Платформите не трябва да използват филтри при качване на материали или каквато и да било форма на предварителен контрол”

  Наркотици, оръжия, педофилия, призиви за терор,,....?

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  "По-безопасен интернет за потребителите"

  Трудна задача

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK