Опозицията в Беларус взе наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

Опозицията в Беларус взе наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

© Associated PressДемократичната опозиция в Беларус получи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2020 г. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви лауреатите в пленарната зала в Брюксел.


Координационният съвет в Беларус е инициатива на жени като основния опозиционен кандидат в президентските избори Святлана Цихановска, Нобеловия лауреат за литература Светлана Алексиевич, музикантката Мария Колесникова, политическите активистки Олга Ковалкова и Вероника Цепкало, както и на лица от политиката и гражданското общество - политическия затворник Сергей Тихановски, активиста за права на човека Алес Беляцки, Сергей Дилевски, Степан Путило и Микола Статкевич.


"Така че моето послание към вас, лауреатите на наградата, е да останете силни и да не се отказвате от борбата си. Знайте, че сме на ваша страна", заяви председателят Сасоли след решението.
"Бих искал също така да добавя нещо относно неотдавнашното убийство на един от тазгодишните финалисти, г-н Арнолд Йоаким Моразан Еразо, активист от екологичната група "Гуапинол", която се противопоставя на мина за железен оксид в Хондурас. Наложително е незабавно да се започне надеждно и независимо разследване на случая и отговорните лица да бъдат подведени под отговорност", добави той.


Протест срещу брутален режим


Демократичната опозиция в Беларус е представлявана от Координационния съвет - инициатива на смели жени, както и видни политически фигури и представители на гражданското общество.


Беларус е в разгара на политическа криза от оспорваните президентски избори на 9 август насам, които доведоха до въстание срещу авторитарния президент Александър Лукашенко и последвалите брутални репресии срещу демонстрантите от страна на режима.


От своя страна те имат нещо, което грубата сила никога не може да победи - и това е истината.


Давид Сасоли,

председател на ЕП


Церемонията по връчване на наградата "Сахаров" ще се проведе на 16 декември.


В сряда парламентът прие и нови препоръки, в които се призовава за цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус.


Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Паричната награда е на стойност от 50 000 евро


Миналата година наградата беше връчена на Илхам Тохти, уйгурски икономист, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK