"Ако пишеш - ще те съдя" - Европа иска да спре тормоза над медии чрез неоснователни дела

"Ако пишеш - ще те съдя" - Европа иска да спре тормоза над медии чрез неоснователни дела

© Надежда Чипева, КапиталЗлоупотребата от власти и компании в Европа с повдигането на обвинения и съдебни процеси срещу журналисти, издатели и граждански организации с цел да им запушат устата предизвика тази година кампания срещу това разрастващо се явление и Европейската комисия включи в програмата си за 2021 г. подготовката на ответни мерки.


Още преди това - през декември 2020 г., еврокомисията ще представи План за действие за европейската демокрация (European Democracy Action Plan), в който ще обърне внимание и на този инструмент за прикрита цензура. Планът трябва да е рамката, описваща как се защитават ценностите, законите и парите на ЕС чрез новата Европейска прокуратура и Механизма за върховенство на закона.


Мерките срещу подобна злоупотребата с правосъдие вероятно ще са част и от механизма за достъп до еврофондовете до 2027 г. и антикризисния фонд. Защото са засегнати не само свободата на словото, гражданската активност и общественият контрол над властта и дейността на бизнеса, но и единният пазар и бюджетът на ЕС.
Предстои да се разбере дали и кога ще има директива на Европейската комисия срещу този натиск върху свободата на словото и дали тя ще е със задължителна или препоръчителна сила. Но в Брюксел вече е прието, че има сериозен проблем със завеждането на дела - понякога умишлено далеч от медийната дейност - заради които започват безкрайни проверки, ревизии, блокиране на банкови сметки и активи и натрупване на огромни съдебни разходи с цел тормоз над журналисти, издатели, бивши политици и висши администратори.


Какво е SLAPP и къде ги виждате в България


Може би не сте чували за SLAPP, но сте виждали в България от години. Това е цензурата за медии и граждански организации чрез неоснователни обвинения за скандално много пари.


През последните години в страната има десетки такива примери, произтичащи основно от действията на прокуратурата. Това са опити за натиск, сплашване и блокиране работата на критични към властта медии и журналисти. Но такива дела се водят и срещу граждански организации и срещу опозиционни политици.


Само няколко примера от България: През лятото на 2020 година съиздателят на "Икономедиа" ("Дневник" и "Капитал") Иво Прокопиев, двама бивши министри и още трима души бяха окончателно оправдани по дело, водено срещу тях за продажбата на миниторитарния дял на ЕВН. Прокуратурата беше поискала тяхното задържане на първа инстанция, ако бъдат осъдени. Обвинението срещу Прокопиев беше заради негово изказване по време на официална среща. Случаят привлече и много остри международни реакции.


През 2015 година Комисията за финансов надзор, тогава оглавявана от Стоян Мавродиев, наложи на "Икономедиа" четири глоби с общ размер 160 хил. лв. Като повод бяха използвани статии в "Капитал", за които в актовете на КФН се твърдеше, че манипулират борсовия пазар. Част от глобите бяха и заради отказ за разкриване на журналистическите източници. Тогава със сходни мотиви глоба от 100 хиляди лева беше наложена и на врачанския сайт "Зов нюз." Глобите впоследствие бяха отменени от съда. Но след това срещу отделни журналисти от "Икономедиа" - Росен Босев, Десислава Николова и изпълнителния директор на компанията Галя Прокопиева, също бяха заведени дела за клевета от Стоян Мавродиев.


През 2019 година стана известно, че Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на имотното състояние на създателите и журналисти в разследващия сайт "Биволъ" - Асен Йорданов и Атанас Чобанов.


През май 2020 г., няколко дни след като отправя въпроси към областната дирекция на полицията в Силистра за анонимен техен дарител, активистът и журналист на свободна практика от града Димитър Пецов беше задържан и впоследствие обвинен за държане на наркотици, които според него са подхвърлени при неправомерен оглед на автомобила му.


През 2017 г. издателят на вестник "Сега" Сашо Дончев и бизнесът му в "Овeргаз" станаха обект на проверка от прокуратурата за държавна измяна по повод на сигнал до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който съдържаше публично известна информация за изпратена от Дончев жалба до ЕК.


Срещу бившите вече съиздатели на "24 часа" и "Труд" Огнян Донев и Любомир Павлов също започна съдебна атака и проверки, след като купиха медиите. Впоследствие се разбра, че конкуренти в сделката са били Цветан Василев и Делян Пеевски. Процесите бяха прекратени едва след като двамата продадоха вестниците.


През 2018 г. два сайта - "БургасНюз" и "Бургасинфо", бяха осъдени на първа инстанция по дела, заведени срещу тях заради цитиране на прессъобщения на МВР и прокуратурата за инцидент в дискотека с Петър Низамов-Перата.


През декември 2017 г. Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество запорира имущество и активи на съиздателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев, като и внесе иск в съда за отнемане на имуществото. Година по-късно, вече с председател бившия главен прокурор Сотир Цацаров, запори бяха наложени и на личните сметки на съпругата на Прокопиев - изпълнителен директор на медийната група, Галя Прокопиева.


Когато в Малта бе убита разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, срещу нея имаше 47 такива дела. В Италия всяка година от над 6 хиляди обвинения за клевета срещу журналисти и медии съдът отхвърля две трети като абсолютно неоснователни.


Явлението е известно от десетилетия предимно в САЩ, докато през 1996 г. двама изследователи го обобщават в термина SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Тези стратегически дела, с които трябва да бъдат отказани медии и неправителствени организации от обществена активност, не са класическа атака срещу свободата на словото. Но те са мощен инструмент, който блокира дейността им, източва ресурсите им, отнема времето им, изтощава атакуваните психически, а обвиненията са така скалъпени, че с ясното съзнание, че в крайна сметка ще бъдат отхвърлени в съда, позволяват години наред хора и организации да бъдат очерняни, докато не издържат и се откажат.


Успехът на SLAPP зависи от набор фактори в обществото, включително качество на законодателството, ниво на политическа зависимост и корупция в правораздаването, степен на защита на свободата на словото, лимити в размера на отправяните искове или наличие на изрични анти-SLAPP закони.


И ангажиментът на еврокомисар Йоурова


През лятото еврокомисарят и зам.-председател на Европейската комисия Вера Йоурова изрично посочи в свой отговор на писмо от 28 май от група евродепутати, че комисията споделя тревогите им за засилването на случаите на SLAPP в Европа. Тя каза, че институциите на комисията събират информация по този повод, и припомни, че през 2018 г. Европейският парламент подчерта колко важна е една директива на ЕС срещу това явление и прикани комисията и страните членки да предложат законодателни и незаконодателни мерки за защита на журналистите.

"Журналистите и организациите от гражданското общество трябва да използват опита и времето си да следят и контролират нашите демокрации, а не да седят по съдилищата заради злоупотреба с обвинения в клевети"


Вера Йоурова,

еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия


В същото писмо тя посочва, че проблемът със SLAPP ще попадне в Плана за действие за европейската демокрация. До изработването му ще има обществени консултации и събиране на данни и примери за подобно заглушаване на медиите. Еврокомисарят казва още, че борбата с явлението попада и в обсега на Монитора за медиен плурализъм. В кабинета ѝ има контретен съветник - Симона Константин, която отговаря и за медиите и анти-SLAPP мерките.


Йоурова напомни за готвените анти-SLAPP мерки и по време на конференцията за свободата на медиите, организирана от евродепутата Елена Йончева в София в партньорство с брюкселското издание EUractiv преди две седмици. "Комисията не може да води тази битка сама, но съм готова да използвам всички инструменти, с които разполагам, за да обърнем негативните тенденции, за да видим друга ситуация с медийния плурализъм и свобода в ЕС", заяви Йоурова.


В своето обръщение тя каза още, че в България притеснителнителна тенденция е, че организации съобщават за физически и онлайн атаки срещу журналисти, както и за кампанни срещу независими и разследващи журналисти, изобличаващи случаи на корупция и съдебни дела.


В доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, представен в края на септември, беше отбелязано че в медиите в България са зависими, а тези, които са критични към властта, биват подложени на натиск.


В последното си проучване Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) отбеляза, че политическият натиск към медиите е водещ и доминиращ, като голяма част от него идва от държавни институции.


Инициативата на 119-те


Започна и инициатива, зад която застанаха 119 организации, включително Европейската федерация на журналистите, "Трансперънси интернешънъл", "Репортери без граници", "Комитетът за защита на журналистите".


В тяхно писмо се обяснява, че не става дума само за борба с прикритата цензура, но и за деформирането и злоупотребите с гражданското право до степен, че вместо то да защитава общи за ЕС ценности и минимални стандарти, ефектът е загуба на доверието към национални системи за правораздаване. "Страните трябва да са убедени, че присъди и решения в другите членки на ЕС не са резултат от злоупотреба с правни стратегии и са взети при спазване на процедурите."


Нарушено е и фундаментално право на свободно движение - защото там, където има голяма вероятност държавата или компании да те преследват с подобни дела, намалява и желанието на хората да отидат да работят там в граждански организации и медии.


Проблемът отива още по-далеч - заплахата срещу правото на ЕС е и срещу единния пазар и защитата на бюджета на ЕС, казват авторите. Медиите или гражданското общество - заедно с ЕС и страните - играят ключова роля в това да се следи и контролира поведението на отделни юридически лица, пише още в текста.


"Отсъствието на система за обществен контрол е заплаха за прилагането на законите на ЕС и управлението на програмите и бюджета на съюза, които не може да бъдат наблюдавани само от Европейската комисия."


Има ли как да бъде прекратена тази злопотреба


Според тази нициатива има решение на проблема:


1. Анти-SLAPP директива


Създаване на минимални стандарти в целия ЕС за защита от такива случаи, санкции срещу особено скандалните злоупотреби с правото, процедурна защита на жертвите на SLAPP; основание за такава директива могат да се намерят в член 14 на Закона за Закона за функциониране на Европейския съюз относно правилното функциониране на единния пазар, член 18 от същия договор - за правното сътрудничество и ефективния достъп до правосъдие, или член 325 за борбата с измамите с програми и средства на ЕС.


2. Реформиране на регулациите "Брюксел I" и "Рим II"


На тези места са правилата за това в коя страна да се защитава обвиненият; според инициативата в момента често той е принуден да плаща за адвокати в държави, където не живее, и в правни системи, които не познава, а това е в нарушение на принципите за честно правораздаване; в същото време отправящият иска може да си избере най-подходящата за целите му страна, където да го отправи, но там законовите и правораздавателни стандарти да са значително по-ниски от държавата, в която се опитва да запуши устата на журналистите.


3. Подкрепа за всички жертви на SLAPP


Нужни са средства за морална и финансова подкрепа на атакуваните с подобни дела, особено за съдебните им разходи; фондовете на Програмата за правосъдие трябва да се използват и за обучение на съдии и юристи; трябва да се създаде система - например под формата на регистър на ЕС - публично да бъдат огласявани и подлагани на обществено осъждане служители, лица и компании, прибягващи до този тип цензура.


"Репортери без граници": Трябва да има санкции


"Такива дела се използват от политици и други групи из Европа с цел да тормозят и сплашват журналисти чрез различни видове юридически похвати. Приветстваме решението на Европейската комисия да включи наблюдение над тези дела в плана за действие, насочен към заздравяване на европейската демокрация. Вярваме, че крайната цел на този план ще е Европейската комисия да предложи анти-Slapp директива, както и законодателен акт, който да бъде транспониран към националните законодателства". Това заяви в интервю за "Дневник" Павол Салай от международната организация "Репортери без граници".


Според Салай директивата трябва да включва превантивни и санкциониращи мерки. "Преди такава директива да влезе в сила, тя трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и от държавите членки, което ще отнеме няколко години. Предлагаме някои други мерки преди това - редовен мониторинг на подобни дела в ЕС, финансова помощ за журналисти, жертви на такова преследване, или общи правила за правна помощ за такива журналисти, обект на такъв натиск", каза още Салай.

Вера Йоурова е водещият комисар за ценности, прозрачност и върховенство на закона. Тя се ангажира с anti-SLAPP мерки.

© Reuters

Вера Йоурова е водещият комисар за ценности, прозрачност и върховенство на закона. Тя се ангажира с anti-SLAPP мерки.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4773 Неутрално

  Ако Европа разгледа пропагандата например във Фрог Нюз би се замислила дали медиите имат нужда от защита!

 2. 2 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 413 Весело

  А кой ще защити хората от мисирките?

  БГ "журналистите" се радват на подобни анти СЛАПП инициативи, ама после ще плачат, защото ще ги вкарат в правила от поведение (калъп).

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Медиите лъжат и изкривяват истината много повече. Да не говорим за някои откровени клевети. А делата, заведени срещу тях са доста по - малко. И, колко от обикновените граждани могат да съдят вестник, или телевизия, пуснали невярна новина за тях?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Гешев сигурно пикае газ.

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 732 Неутрално

  А когато медиите са използвани като бухалка. Например от Божков?

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Много важна дейност на ЕС.
  Свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията.
  Ако по някакъв начин бъде задушена - прехода към диктатура е на една крачка.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Иво Прокопиев, двама бивши министри и още трима души бяха окончателно оправдани по дело, водено срещу тях за продажбата на миниторитарния дял на ЕВН.
  Да погледнем и фактите
  https://www.mediapool.bg/sadat-opravda-vsichki-obvineni-po-deloto-evn-news309158.html

  https://faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/sadat-okonchatelno-sprya-knizhkata-na-telegraf

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/08/21/4104994_ivo_prokopiev_otnovo_osudi_telegraf_media_za_kleveti/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Както в развитите страни лекарите лично или вместо тях болниците плащат солидни застрахователни премии срещу случаи на неправилно, незаконно или небрежно лечение, така и мисирките (или техните издатели) трябва да се научат да се застраховат срещу фалшиви новини, откровени глупости и безумни клевети. Точка по въпроса.

 18. 18 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Журналистите са просто едни работници (служители) изпълняващи заръките на шефовете си (някои от тях престъпници). Целта е да се пишат лъжи, клевети, фалшиви новини и да се прокарват извратени идеи или политики без последствия. Привилегированите слоеве са характерни за комунистическите режими. Очевидно вървим към нов комунизъм, този път скрит зад либертарианството.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 19. 19 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Нещо е леееко трудно да повярваш на умнокрасивия хленч и избирателните примери. 1000-та лева глоба на Росен Босев били незаслужени, активистът от Силистра твърдял, че му подхвърлили наркотици, и т.н.
  Ами що "независимите" медии са забравили да споменат в многото примери, как жената на Лозан осъди Телеграф за над 30 бона? Даже май повече от веднъж.
  Ся искат или не искат да има съд за клевета? Или имат предвид, че "независимите" трябва да са с имунитет?

 20. 20 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Е, ако те осъдят, то най-вероятно има за какво... Пак ли невинни жертви го играем?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  А когато медиите са използвани като бухалка. Например от Божков?
  —цитат от коментар 11 на EU defender


  Важна е мярата. Важно е правилата да са еднакви за всички.
  Надявам се SLAPP да се намесва, когато се прилага "двоен аршин" към медиите и журналистите от опозицията.
  Видях как в Русия, целия държавен апарат работеше срещу Навални.
  Не бих искал да съм свидетел на нещо подобно в страните на ЕС.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1116 Весело

  РП-Пловив привлече като обвиняем мъж за грабеж на възрастен мъж1,864 views•Oct 25, 2020ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ1.11K subscribershttps://www.youtube.com/watch?v=soklZExB7dw
  —цитат от коментар 3 на Моа Преател Тайпи


  Баси- ми то тва е по- интересно и от наводнението в Никарагуа! 😂😂😂

  Да дам ли линк, или ще се придържаме към темата с 'SLAPP"?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 25. 25 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1116 Весело

  arson fire?
  —цитат от коментар 6 на Моа Преател Тайпи


  Тц- Наполеон! 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 26. 26 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1116 Весело

  А когато медиите са използвани като бухалка. Например от Божков?
  —цитат от коментар 11 на EU defender


  Аааа- това е извън SLAPP- човекът има право, Свобода на словото, убежденията и... кохезията!

  Ма малко може да ги използва, щото май не е гей! 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  111-о място в света по свобода на медиите!
  Това е падение, което напълно съответства на първото място на България по ниво на корупцията в ЕС!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 338 Неутрално

  А тормоза на медии чрез събиране на тълпи пред входовете и хвърляне на яйца по гости на предавания къде го забравяме?

 30. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  А тормоза на медии чрез събиране на тълпи пред входовете и хвърляне на яйца по гости на предавания къде го забравяме?
  —цитат от коментар 29 на Vorknkx


  Не наричайте "политиците" от герб гости в бнт! Там те са си в къщи!
  Телевизията отдавна е тяхна собственост!
  В тази телевизия други политици освен комунисти от двата клана бсп и герб, не може да се видят!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#22] от "atmanpg":

  "Важна е мярата. Важно е правилата да са еднакви за всички.
  Надявам се SLAPP да се намесва, когато се прилага "двоен аршин" към медиите и журналистите от опозицията."
  ===========
  В Европа отдавна има двоен аршин.
  Ако се каже или напише нещо за проблеми, създавани от мигрантите, журналистът със сигурност ще има ядове.. Ако се плюе против Орбан, Тръмп или Борисов - бива!
  Нещо за изфабрикуваните новини за русенската журналистка?
  А "ще си измисля"?

  Еретик
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 33 Неутрално

  "Ако пишеш - ще те съдя"

  Е, и? В демократичните държави всеки може да съди всеки ако иска.
  Ако имаш основание, наглите продажни журналя си плащат. Ако си се надскочил - ти плащаш масрафа.
  Какво значи неоснователно дело?
  Явно още една "правилна" стъпка към всеобщата победа на комунизна в недалечно бъдеще - някой ще решава кои дела са основателни и кои не. И дали може да завеждаш дело изобщо.

  Както преди 50 години - някой можеше ли изобщо да заведе дело срещу видно комуне?

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Материала е прекалено обширен, поред мен нещата на практика са ясни, юридически също. Да, вярно е че винаги може да плашат медии с бухалки, това се случва и няма нужда да се стига до присъди - разкарване по разпити, слухтене и следене, всякакви организирани акции, за каквито примери има и у нас за такива може би трябва да има някакви последствия, защото с наши, на данъкоплатците ресурси, някой си решава проблемите, но и прекомерния щум не води до решения.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Много смешен плач! Ама нека ги съдят мисирките, нека! Ако са писали честно и с доказателства, нямат от какво да се притесняват. Ако са си украсявали от себе си с лъжи и клевети, ще плащат до скъсване, докато накрая не се откажат от тоя лицемерен занаят. Какво означава неоснователни дела? Всеки може да съди всеки, пък после да си мерят доказателствата в съда.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 38. 38 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#32] от "Костадин Иванов":

  Това е неприятно, но се вижда. Хората не са слепи.
  Важното е да я има и алтернативната гледна точка, без разследващите журналистите да се страхуват да излязат от вкъщи без охрана.

 39. 39 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Обвинението срещу Прокопиев беше заради негово изказване по време на официална среща.

  Не беше това обвинението, Дневник.

  За случаите на борсата, така се прави. Като даваш информация и не цитираш източници, а за борсови котирани предприятия, какво е?
  Не са ли слухове?

  Колкото до делата, водят се и от двете страни.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Ако се плюе против Орбан, Тръмп или Борисов - бива!
  —цитат от коментар 32 на Костадин Иванов


  Какво означава "да се плюе"? Да "плюеш" някой значи да го обиждаш! Посочете една публикация, в която нациста Орбан или расиста Тръмп са били обиждани!
  Има съгласие и несъгласие с политиката на Тръмп или Орбан! Никоя медия не е длъжна да следва едната или другата линия.
  Според мен най-естествената позиция на европейските медии е да критикуват остро политиката на Тръмп, която открито окуражаваше британците за Брекзит и се радваше на всеки проблем в ЕС...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на erg31570932
  erg31570932
  Рейтинг: 8 Весело

  Всеки, който има проблеми с правосъдие, става издател, за да може да "плаче" в Европа и да се изкарва жертва на репресия. Затова и в България има най-много "медии" на глава от населението.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  ....През последните години в страната има десетки такива примери, произтичащи основно от действията на прокуратурата. Това са опити за натиск, сплашване и блокиране работата на критични към властта медии и журналисти..
  —цитат от коментар 0 на Статия


  "....Временната парламентарна комисия за проучване на кризата в БНР във връзка със спирането на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 март 2019 г. приключи работата си, без да получи разпечатките на разговорите с генералния директор, за да се установи евентуалният поръчител на свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова. По какви причини прокуратурата не представи разпечатките. Докато заседаваше комисията, проверката за изключването на сигнала прерасна в досъдебно производство в Софийската градска прокуратура, а проверката за натиска над генералния директор и от него над журналисти, продължи в Софийската районна прокуратура. Приключени ли са това разследване и тази проверка и с какъв резултат, ако са прекратени, по каква причина."

  Този въпрос е с особена важност защото става дума за нагъл опит за овладяване на Радиото от върхушката на герб, след като вече беше овладяна "обществената" бнт..

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 46. 46 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Как стои въпросът със свободата на словото у форумите на медиите - има ли модериране, зададено да поддържа определена линия на личен интерес или е свободно, в рамките на добрия тон?

 47. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1244 Весело

  Ето как свободата на словото ще излапа свободата несправедливо засегнатият от нейното практикуване да предяви съдебни претенции към злоупотребилите с правата си!
  Очертава се интересна борба на свободите!
  /Интересно е и това дали предвижданите нови правила ще включат и разни анатемосани теми, като коментарите на Холокоста, например?/

  Мараба, С-ДС доносници!
 48. 48 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1244 Весело

  Да напомня на терзаещите се един безспорен факт: свободите / на слово, правосъдие, икономическа активност, сексуалност и пр./ в модерната демокрация не са дефинитивно благо / в обратното са убедени само кръглите идиоти/ . Тези свободи са голямо постижение на демокрацията, но с тях може и да се злоупотребява. И този факт следва да се приема спокойно, точно така, както приемаме факта, че едно лекарство лекува, но може да има и странични ефекти.

  Мараба, С-ДС доносници!
 49. 49 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  И какво излиза купуваш си медия и повече никой не може да те проверява и да има съдебни преренции към теб!? Ако за журналистите делата срещу тях са тормоз, то тогава какво срещу лекари, политици или учители!?

 50. 50 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Как стои въпросът със свободата на словото у форумите на медиите - има ли модериране, зададено да поддържа определена линия на личен интерес или е свободно, в рамките на добрия тон?
  —цитат от коментар 46 на Deaddark


  В повечето нашенски форуми няма слово, има надплюване. В условията на почти безгранична свобода. Това е положението.

  Мараба, С-ДС доносници!
 51. 51 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Нали целта на правовата държава, всеки да може да се обърне към съда, когато се чувства ощетен или засегнат. Някои искат да бъдат над съда и да са безконтролни.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  [quote#50:"Манчо"]В повечето нашенски форуми няма слово, има надплюване. В условията на почти безгранична свобода. Това е положението.
  =============

  "Че голям мурафет ли е един вестник да се издава? Тури си едно перде на очите (па и няма нужда), па псувай наляво и надясно. Ами как!"

  Традиции от времето на Алеко.

  Еретик
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  "Журналистите и организациите от гражданското общество трябва да използват опита и времето си да следят и контролират нашите демокрации, а не да седят по съдилищата заради злоупотреба с обвинения в клевети"
  А защо Вера Йоурова не го прилага на практика и не го казва на Борисов , когато си говорят в Брюксел? А се чудят как да замазват скандалното му поведение?

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2626 Весело

  До коментар [#54] от "Моа Преател Тайпи":

  Не, аз съм по хардуера повече. Не че не мога и аз да злоупотребя с форума, но няма да си плюя на честта у достойнството заради някои п*дг*з*вч*ц* на модераторска службица.

 58. 58 Профил на erg31570932
  erg31570932
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Рим":

  111-то според РБЗ, което отразява само печатните издания. Фрийдъмхаус -43то!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Понеже разбаха, че в правовата държава собствениците на мисирки не могат да са над закона, (даже и след ЕН народни възстания) сега се гласят да си направят закон за тях.

  Мечти..

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 61. 61 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1244 Весело

  Европа иска да спре тормоза над медии чрез неоснователни дела
  ***********************************************

  Да напомня, няма "неоснователни" дела, има искове, които могат да се преценят като неоснователни. Но правото на такава преценка принадлежи единствено и само на Съда. А за да се произнесе един съд по основателността на един иск, трябва да има дело. Никакъв друг начин няма.

  Мараба, С-ДС доносници!
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  Нещо е леееко трудно да повярваш на умнокрасивия хленч и избирателните примери. 1000-та лева глоба на Росен Босев били незаслужени, активистът от Силистра твърдял, че му подхвърлили наркотици, и т.н.Ами що "независимите" медии са забравили да споменат в многото примери, как жената на Лозан осъди Телеграф за над 30 бона? Даже май повече от веднъж.Ся искат или не искат да има съд за клевета? Или имат предвид, че "независимите" трябва да са с имунитет?
  —цитат от коментар 19 на z_axis


  Ми хайде да попитам от какъв зор Прокуратурата желае намаляване на поемните лица?
  Нали ако са по-малко тези които следят действията на разследващите прокурори, по-лесно ще се подхвърлят наркотици, за които да се хванат пишман-обвинителите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Характерно за България и част от Източна Европа е, че голямата корупция минава през "свръхбогати" олигарси можещи да купят всеки и всичко и често с медии, обаче опозиционно настроени спрямо властта(?!?) и почти винаги в съдружие със Сорос. Естественно фенове на гейбракове, на исляма, на троцкизма и на мигранти от Африка и Близкия изток.

 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Туй писание сигурна касае тоталитарните режими в Русия, Китай, СК , ...кво беше още.. а, Венецуела. В света на евроатлантическите демократични ценности, няма такива.... ааа злоупотреби.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Характерно за България и част от Източна Европа е, че голямата корупция минава през "свръхбогати" олигарси можещи да купят всеки и всичко и често с медии, обаче опозиционно настроени спрямо властта(?!?) и почти винаги в съдружие със Сорос. Естественно фенове на гейбракове, на исляма, на троцкизма и на мигранти от Африка и Близкия изток.
  —цитат от коментар 64 на Ruse_Island


  Много погрешна и опасна пропаганда.
  Когато започне да се промива съзнанието на населението, че олигарсите могат да си купят всеки и всичко - това води до примирение и отказ от борба за правата си.
  Всъщност изобщо не е така.

 68. 68 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1549 Любопитно

  Странна формулировка на "Европа". То още при писмения иск съдът преценява дали делото е допустимо и може да го откаже. Па и на първо явяване пак може да реши да го прекрати и да не му даде ход.
  Туй по - мяза на глобална индулгенция за агитпропчетата. Както агент 007 има лайсънс то кил, тъй и агитпропчето ше има лайсънс то кепазене.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lemmy":

  Въпрос на баланс между печалба и загуба. Пуска някой жълт вестник "гореща", но невярна новина за някоя знаменитост и след като го осъдят плаща компенсации. Направили са си сметката, че печалбите им са повече от евентуалното обезщетение.

 73. 73 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2526 Весело

  Аааааа, няма да се стига до съд !......... Всичко което "не е правилно" ще се трие на секундата "демократично".... Фейса вече има огромен отдел в Атина за цензура от 6-7 месеца за целият регион ..... преди 2 седмици бивш служител разказа пред гръцки медии зловещи неща ......

 74. 74 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 912 Неутрално
 75. 75 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 912 Неутрално
 76. 76 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 67 Любопитно

  "Ако пишеш - ще те съдя"Е, и? В демократичните държави всеки може да съди всеки ако иска.Ако имаш основание, наглите продажни журналя си плащат. Ако си се надскочил - ти плащаш масрафа.Какво значи неоснователно дело?Явно още една "правилна" стъпка към всеобщата победа на комунизна в недалечно бъдеще - някой ще решава кои дела са основателни и кои не. И дали може да завеждаш дело изобщо.Както преди 50 години - някой можеше ли изобщо да заведе дело срещу видно комуне?
  —цитат от коментар 34 на Сър Джон


  Не те е ли е срам, че можеш да заведеш дело?

 77. 77 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2526 Весело

  "преди 50 години - някой можеше ли изобщо да заведе дело срещу видно комуне?"..... И за кво да завежда дело , отива и го топва в ДС...... като Найденов от Тексим........

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 609 Неутрално

  аууууу горките. Дано да спрат необоснованите дела....
  така да се запазят олигарсите, защото защитавали демокрацията и техните журналисти, синчета (и дъщери) на номенклатурата на бкп. Да няма дела срещу редакционна политика с антибългарско съдържание. Да няма дела срещу целенасочена измама на българските избиратели чрез рекламиране на номенклатурни партии....
  Дано!!!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 80. 80 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 235 Любопитно

  Много важна дейност на ЕС.Свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията.Ако по някакъв начин бъде задушена - прехода към диктатура е на една крачка.
  —цитат от коментар 15 на atmanpg


  Ама неприкосновеност на медиите води до медийна диктатура. Могат да си плямпат каквото си искат и никой да не може да им държи сметка? И без т'ва завеждането на дело и спечелването му (предполагаемо на повече от една инстанция) не е ефективна форма на защита. Опетнен имидж не се изчиства толкова лесно.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 81. 81 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Много важна дейност на ЕС.Свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията.Ако по някакъв начин бъде задушена - прехода към диктатура е на една крачка.
  —цитат от коментар 15 на atmanpg


  На първо време - Йоурова да прибере чадъра над Бац€!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 82. 82 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#80] от "Петърчо":

  Не съвсем.
  Не може да има медийна диктатура, при наличието на голям брой медии.
  Като не ти харесва едната - ориентираш се към другата.
  А когато медия без репутация се опита да опетни нечий имидж - това няма почти никакво значение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK