Комисия в европарламента: Някои държави в ЕС опитват да заглушат критични медии

Комисия в европарламента: Някои държави в ЕС опитват да заглушат критични медии

© DAINA LE LARDIC, © European Union 2020 - Source : EPСвободата на медиите в ЕС се влошава напоследък и са притеснителни ситуации, в които журналистите се сблъскват с насилие, тормоз и натиск. Това казва Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към европарламента.


В приета вчера резолюция с 52 гласа "за", 5 "против" и 7 "въздържали се" комисията осъжда "опитите на правителствата на някои държави членки да заглушат критичните и независими медии".


Евродепутатите осъждат неблагополучните усилия за ограничаване на медийната свобода и плурализъм чрез финансов патронаж, съобщава пресслужбата на парламента. Текстът обръща специално внимание на обществените медии, които трябва да разчитат на финансови модели, които осигуряват редакционната им независимост.
В проекторезолюцията не се посочват конкретни държави, макар страни като България и Румъния да са били обсъждани наскоро в LIBE, включително около дебата за върховенството на закона в България.


Полският евродепутат Магдалена Адамович от ЕНП, докладчик по темата, също е коментирала ситуацията в България, но при предишното изслушване по темата в комисията. Пресслужбата ЕП цитира вчерашния ѝ коментар: "Дезинформацията, речта на омразата и политизирането и завладяването на публични медии от управляващите партии са най-големите заплахи за демокрацията, върховенството на закона и съществуването на Европейския съюз днес. Намираме се в повратна точка. Ако не застанем в защита на свободните и независими медии, не се борим с дезинформацията и речта на омразата и не подкрепим устойчиво и критично гражданско общество, ще загубим правото си и способността си да правим свободен и демократичен избор".


За какво настояват евродепутатите


Журналистите трябва да бъдат защитени от закона и на практика, се казва в приетата резолюция. Евродепутатите посочват "разрастващия се модел на сплашване", а за пример се дават убийствата на журналистите Дафне Каруана Галиция и Ян Куцяк и годеницата му (Словакия) като примери за рисковете пред разследващите журналисти. Отправя се призив към обществени фигури да се въздържат от очерняне на журналисти, а към властите - задължително да разследват атаки, като подчертават, че журналистките са особено уязвими и трябва да им бъде предоставена допълнителна защита.


Освен това прекомерната концентрация на медийна собственост излага плурализма на риск, а това прави по-трудно оспорването на разпространението на дезинформация, продължава такстът.


Евродепутатите настояват страните от ЕС да предприемат действия, за да избегнат "хоризонтална концентрация" и да гарантират прозрачност. Критикува се и прекомерната намеса на правителствата в публичната реклама и ясно се посочва, че парите на ЕС не трябва да се харчат за контролирани от правителството медии или политическа пропаганда.


LIBE иска еврокомисията да направи оценка на прозрачността на собствеността, както и на частната и правителствената намеса в медиите във всяка държава членка. В контекста на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС той също призовава за увеличаване на средствата за независима журналистика.


България бе посочена като страна с проблеми с концентрацията и прозрачността на собствеността на медиите в доклада на еврокомисията за върховенство на закона, публикуван преди месец.


Дезинформация и омраза онлайн


Трябва също така да бъде укрепена правната рамка за борба с нарастващата реч на омразата онлайн и призовават за по-голямо сътрудничество между онлайн платформите и правоприлагащите органи. Евродепутатите оценяват доброволните действия на платформите като "необходими, но все още недостатъчни" за справяне с дезинформацията, незаконното съдържание и чуждата намеса, но подчертават, че "не трябва да стават частни цензори".


Особено притесненителна е демократичната намеса на трети страни и подчертават опитите да се подкопае доверието на гражданите в демократичните институции, по-специално чрез "теории на конспирацията и публични кампании за дезинформация, насочени към дискредитиране на ЕС". Те добавят, че подобни кампании са били очевидни по време на пандемията.


Проектът за резолюция ще бъде гласуван от пълния състав на пленарната сесия на 23-26 ноември.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3925 Весело

  Да познаем ли кои са те ?

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3801 Весело

  Оказа се, че "някои държави" се оказа наистина формулировката!

  И са сетИх за стандартното при соца "нЕкои другари" ... таковата и онаковата ...

  Баси дежа-вюто!

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Тва е сигурно пак Полша и Унгария. У нас всичко е наред, и не съм чул някой да е привиквал журналисти от ПИК или от която и да е талавизия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 134 Неутрално

  Няма такова нещо...
  ние даже се обръщаме галено към тях с ,,гу лю гу лю гу лю гу лю”.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8362 Любопитно

  В нашата медийна среда - освен критични и независими медии, друго не се чува - като почнеш от овергазовата, че до Славчовата - все независими критикаре !

  [email protected]
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Да познаем ли кои са те ?
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  Вече ги знаем! За мен мнението им не е от значение. На ред е правозащитникът Радан Кънев с неизмеенната Елена Йончева ! Те са вече нещо като Стела Банкова - Минчо Христов / ако някой още помни този тандем /.
  " Свободата на медиите в ЕС се влошава напоследък и са притеснителни ситуации, в които журналистите се сблъскват с насилие, тормоз и натиск. Това казва Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европарламента.
  "

 8. 8 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 852 Неутрално

  ограничаване на медийната свобода и плурализъм чрез финансов патронаж
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Значи евродупетатите имат предвид и медии като Дневник. Съгласен съм с тях.

  "Свободата е да казваш на хората това, което не желаят да чуят." - Дж. Оруел
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3124 Неутрално


  "Освен това прекомерната концентрация на медийна собственост излага плурализма на риск, а това прави по-трудно оспорването на разпространението на дезинформация, продължава такстът."
  ===========
  Един път да го кажат малко по-умно.
  Никой не плаши журналисти, просто си ги купуват, пък те са евтини. Трябва да е ясно едно лице колко медии може да притежава. Да, знам, че и лицата могат да се радвояват.
  Знам, че някои притежават доста, но другите са лошите.
  И... припомнете си Берлускони, който не е българин, и ДВ, дето все казва кой е лошият.

  Еретик
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  "Освен това прекомерната концентрация на медийна собственост излага плурализма на риск, а това прави по-трудно оспорването на разпространението на дезинформация, продължава такстът."=========== Един път да го кажат малко по-умно. Никой не плаши журналисти, просто си ги купуват, пък те са евтини.
  —цитат от коментар 9 на Костадин Иванов


  Там е работата, че не ги купуват!
  Въобще не става дума за "цена", днешното джурнализ бачка в "медията" с ясното съзнание, че е част от корпоративна структура, която "прокарва линия". И си бачка за заплатата, даже не ги "купуват" специално за едно или друго.
  Днешните "медии", с извинение, са се превърнали просто в пи-ар агенции по манталитет, в които джурнализите съвсем осъзнато се възприемат като пи-арчици, че точно това им е "работата", че това е "журналистиката" днес.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5592 Весело

  "Комисия в европарламента: Някои държави в ЕС опитват да заглушат критични медии"

  Предполагам, че ние не сме сред тях

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3124 Разстроено

  До коментар [#10] от "xm...":

  "Днешните "медии", с извинение, са се превърнали просто в пи-ар агенции по манталитет, в които джурнализите съвсем осъзнато се възприемат като пи-арчици, че точно това им е "работата", че това е "журналистиката" днес."
  ============
  Абе, и така може да се каже. Но старите стандарти, да бъде коректно информиран читателят, да бъде дадено право на опровержение.... отстъпиха място на още по-стари стандарти: "Па псувай наляво и надясно".

  Еретик
 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  Със сигурност сред тези "някои държави" в ЕС е и България

 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Някои държави ще се изповядат,че са допуснали грешки и ще ги опростят.Даже може да им отпуснат пари за усвояване на медии.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1266 Весело

  Да познаем ли кои са те ?
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  "Не съм от тях, как' Сийке".

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  Да ти припомням ли случаи на бити журналисти?

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1692 Любопитно

  Щом има търсене на проституиращи журналисти,те няма да изчезнат от само себе си.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 18. 18 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Щом има търсене на проституиращи журналисти,те няма да изчезнат от само себе си.
  —цитат от коментар 17 на Майндърбайндър


  Простититуиращи журналисти винаги ще има.
  Важното е да защитим онези, които не се продават.

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Тия пак са в другата реалност, Ковид нямат ли си?

 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2096 Весело

  Така е. Я пробвайте да публикувате критика към Меркел в Германия да видите кво се вика тоталитарен репресивен апарат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2096 Весело

  До коментар [#10] от "xm...":

  Мда. И противно на пропагандата в Дневник, това си е навсякъде и си е започнало от Запада, не сме го измислили тук. И там разни милиардери с мераци да управляват от сенките си купуват вестници и ги превръщат в пропагандни рупори.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2532 Разстроено

  Оказа се, че "някои държави" се оказа наистина формулировката!И са сетИх за стандартното при соца "нЕкои другари" ... таковата и онаковата ...Баси дежа-вюто!
  —цитат от коментар 2 на xm...


  +++
  Тези политкоректни клоуни няма да си го причинят

 23. 23 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Всички медии, които не служат на либертарианското извращение, са вражески. Ясно!

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8109 Неутрално

  "В проекторезолюцията не се посочват конкретни държави, макар страни като България и Румъния да са били обсъждани наскоро в LIBE, включително около дебата за върховенството на закона в България."

  Така работа в европейските институции не трябва да се върши

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  А в Сената на САЩ в момента тече изслушване на ФБ, Туитър и Гугъл.Дорси определено беше сравнен със земята от Круз , а преди това успя да влезе във война със всичкото евреи на планетата.

  Sic transit gloria mundi
 26. 26 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3255 Неутрално

  Тия пак са в другата реалност, Ковид нямат ли си?
  —цитат от коментар 19 на НеКой


  Много евтино опитваш да хлъзнеш темата!
  Как е Боко?
  Лежи ли, диша ли в тръбата, кога го изписват, колко карантина ще кара?
  Ей така се пързаля в друга посока€

 27. 27 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Аман от лобистки истории!

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  Те не само се опитват, някои даже успяват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK