Чак към края на 2022 г. България ще върне икономиката си на нивото от 2019 г.

Есенната прогноза на Европейската комисия бе представена от Паоло Джентилони, комисар за икономиката.

© Reuters

Есенната прогноза на Европейската комисия бе представена от Паоло Джентилони, комисар за икономиката.Българската икономика ще се завърне на нивото си от 2019 г. чак след две години - в края на 2022 г. За това ще помогне постепенното възстановяване на износа, обаче основната заслуга ще е на вътрешното търсене. Но първо страната ще премине през още 5 месеца на икономически затруднения и сериозни трудности за износа зарази втората вълна на пандемията и налаганите заради нея строги ограничения за населението в държавите от ЕС.


Общият размер на инвестициите ще намалее през 2020 г. толкова много (-11.5%), че възстановяването им до нивото от миналата година няма да се случи до 2023 г. Тези инвестиции ще идват основно от правителството и завръщането към показателя от 2019 г. (4.5% от БВП) ще е бавно - ръст от 0.5% догодина и още 7% през 2022 г. Това е сценарий без милиардите евро, предвидени за специалния антикризисен фонд на ЕС, който още не е одобрен и не са известни условията за достъп до него, включително стандарти за върховенство на закона.


Така изглежда част от есенната прогноза на Европейската комисия за България, представена днес в Брюксел. Според нея БВП ще се свие с 5.1% (при ръст от 3.7% през 2019 г.), а след това ще расте с 2.6% догодина и с 3.7% през 2022 г.
Добрата новина е, че в междинната лятна прогноза се очакваше свиване с "около 7%", колкото беше и пролетната (-7.2%) през май, а сега е малко над 5%. Лошата е, че излизането от кризата ще е много по-бавно според есенната прогноза, защото през пролетта се очакваше ръст от 6% на БВП за 2021 г. и 5.3% през лятото, а сега е над два пъти по-малък.


Според премиера Бойко Борисов това е "поредно потвърждение", че ще изправи България след кризата:

Чак към края на 2022 г. България ще върне икономиката си на нивото от 2019 г.


Безработицата ще се стабилизира на 5.8% за цялата 2020 г. , но на практика ще остане на това ниво и през 2021 г. (5.6%) и 2022 г. (5%) при 4.2% през 2019 г. Иначе казано, заетостта толкова ще намалее, че възстановяването на темпото от 2019 г. (0.3% ръст) ще се случи някъде в бъдещето - за 2020 г. тя ще е минус 2.9%, а компенсацията в следващите две години ще е 0.5% и 1%.


Доходите леко ще се повишат, но основно заради това, че правителството вдига заплати в обществения сектор и повишава минималната заплата и събиранията за обществено осигуряване. За разходите на българите вероятно е някакво успокоение, че годината ще приключи с 1.2% инфлация (след това тя ще е 1.4% и 1.8%) и тя ще бъде движена предимно от сектора на услугите.


България влезе в пандемията със силни фискални позиции, позволили на правителството да обяви помощни мерки в размер около 2% от БВП и да изкара две трети от 2020 г. с бюджетен излишък, казват от Еврокомисията. Но сега започва "гмурването" в правителствен дефицит - до края на 2020 г. балансът ще достигне минус 3% от БВП, толкова ще остане и през 2021 г. и ще е минус 1.4% през 2022 г. (отново изчислени без средствата от помощния фонд на ЕС).


Засилването на пандемията през последните седмици и епидемиологичната ситуация означават, че прогнозите ни в обхванатия период са обект на изключително висока степен на несигурност и рискове, се казва в официалното съобщение на Европейската комисия.


Как е в Европа


За еврозоната, която след оттеглянето на Великобритания вече покрива ЕС с няколко изключения в Централна и Югоизточна Европа, очакваното свиване е 7.8% от БВП с последвщ ръст от 4.2% и 3% в следващите две години. Съвсем малко по-добра е оценката за целия ЕС - рецесия от минус 7.4% (и възстановяване от 4.1% и 3%). И за двете зони това са малко по-добри данни за настоящата и по-лоши за следващата година. И на двете места няма да има завръщане през 2022 г. до нивата преди кризата


Безработицата в еврозоната ще е средно 8.3% за 2020 г. и 9.4% догодина (8.9% през 2022 г.), докато за ЕС отново показателите са малко по-добри - 7.7%, 8.6% и 8%.


Заради антикризисните мерки правителствените дефицити в еврозоната буквално ще експлодират от 0.6% от БВП през 2019 г. на около 8.8% през 2020 г. и ще останат на 4.7% през 2022 г. с постепенното спиране на помощните програми. Нивото на задлъжнялост на държавите също рязко се увеличава в зоната на единната валута - от 85.9% от БВП през миналата година на 101.7% през 2020 г. и до 102.6% през 2022 г.


Спрямо България инфлацията в еврозоната и ЕС като цяло ще е много по-ниска, особено тази година - съответно, 0.3% и 0.7% за 2020 г. и завръщане към 1.3-1.5% за следващите две години.


"След най-дълбоката рецесия в историята на ЕС през първата половина на годината и много силното възстановяване през лятото то бе прекъснато от увеличените случаи на ЕС", коментира еврокомисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони. "Ръстът ще се завърне през 2021 г., но ще са нужни две години европейските икономики да се върнат на нивото пред ипандемията. В сегашния контекст на мног оголяма несигурност националните икономики и фискалните политики трябва да работят за подкрепа, а пакетът NextGenerationEU - да бъде финализиран тази година и ефективно да започне използването му през първата половина на 2021 г."


Колегата му Валдис Домбровскис, зам.-председател на Комисията, също изтъква, че втората вълна на пандемията е увеличила несигурността и е попарила надеждите за бързо възстановяване. "Но в тези бурни времена демонстрирахме решителност и солидарност и заедно ще начертаем пътя към възстановяване, използвайки всички налични инструменти. (...) Отново призовавам Европейския парламент и Съвета на ЕС да приключат бързо преговорите, за да започне превеждането на парите през 2021 г. - за да инвестираме, реформираме и възстановяваме заедно."

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 703 Неутрално

  От таблицата се вижда че се сме след добре справящите се и дърпаме ЕС напред. Ама нали трябва да се мрънка....

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Дали ?! ... в условия на тежка криза и свиваща се икономика, ГЕРБ ударно вдига пенсии, заплати на безкрайната държавна администрация и хвърля ТИР-ове с пачки за какво ли не ... само че всичко това се трупа и натежава, сметката ще е бая солена ..... и познайте кой ще я плаща ?!

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Тъй като очевидно форумните експерти не могат да възприемат информация в табличен вид - единствените държави в ЕС, които тази година ще имат по-малък спад в БВП от България са Естония, Ирландия, Люксембург, Финландия, Полша, Швеция и Литва.
  ВСИЧКИ останали ще имат по-голям спад на БВП. Това важи и за целия ЕС и за страните от еврозоната.
  Това са фактите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Дано тези мрачни прогнози се окажат преувеличени!

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Че кое ни е добре.....?На теория е добре, но на практика хората и у нас живеят най-зле в ЕС!Освен това според моето скромно мнение инфлацията при храните е чувствителна в България , докато например във Великобритания/живея и работя там от години/ дефакто не се усеща!

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3868 Любопитно

  До коментар [#2] от "Alex Ivanov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И на капак на всичко ще се купуват скъпи и излишни изтребители Ф-16!

 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Много са ми смешни всякакви такива прогнози последните 6 месеца. Докато не е ясно какво ще става с този вирус, всичко е едно гледане на боб и нищо повече.

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4350 Неутрално

  До коментар [#5] от "bat_plamen":

  Дори има спад на цените за много стоки и най вече хранителни които със сигурност си забелязал .

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2937 Любопитно

  Ако стане така, както казва ЕК - супер, ама надали. Тази прогноза е обаче отпреди месец, когато не беше ударила втората вълна от вируса, която пък ще ограничи драматично някои бизнеси, вкл. туризма. Няма да се разминем само със заложените спадове на БВП и безработицата, така поне аз мисля, за съжаление. Чакат ни тежки месеци.
  А за възстановяването догодина - това си гадаене на боб.

 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alex Ivanov":

  В статията е написано, че вътрешното потребление ще държи икономиката над водата!!! Това вдяваш ли го или пак да ти се обясни?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  До коментар [#2] от "Alex Ivanov":

  Немой да се кòсиш, @Alex Ivanov, вие като дойдете на власт – а това ще се случи, нали? – веднага ще премахнете всички тези „пенсии, заплати на безкрайната държавна администрация и хвърля ТИР-ове с пачки“ веднъж завинаги! Нали, драгоценний? Можем ли да се надяваме на таквизи добрини?

 12. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#5] от "bat_plamen":

  " например във Великобритания/живея и работя там от години/ "
  Затова не виждаш какво е в България. Цените на повечето хранителни стоки са надолу!!! Засега само олиото поскъпна с 10%. Преди седмица свинското филе бе 5,85 лв/кг!!!! Нещо невиждано в последните 15 години!!! Горивата са историческо дъно за 10 години.
  Естествено фармацевтичната мажия вдига цените, не знам как е при наркотиците.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 13. 13 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Моля ви се спрете да се излагате. "Дърпаме ЕС напред". Нямам думи направо

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 14. 14 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Това ми звучи като оптимистичната прогноза на проф. Витанов.
  Ами ако КОВИД се окаже сезонна инфекция!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 14 Неутрално

  От таблицата се вижда че се сме след добре справящите се и дърпаме ЕС напред. Ама нали трябва да се мрънка....
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Когато видех че ти в форума драскаш лозунги в полза на Тръмп, подозирах че този ще изгуби изборите, ти си егати кутсуза, всички прогнози са ти обратни от исхода (войната в Сирия, Украйна, Крим, Брекзит, американските избори 2016 и 2020 ...) ... затва нямой моля те да прогнозораш че икономиката ни ще се оправи.

 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Весело

  Дааа, но приходната част в бюджета е заложена за 2021 г. с 10% повече отколкото 2020 г........ И сега идва въпроса от къде мислите, че ще ги съберат тея 10%..... и дали няма да ги засърбят задниците?

 19. 19 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 641 Весело

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Само за момент се появи тази статия в "Дневник":

  "Еврокомисията: Българската икономика започна да се ...www.dnevnik.bg › evropa › 2020/11/05 › 4135558_e...
  Преди 10 мин — Българската икономика започна да се възстановява след резкия спад през второто тримесечие и се очаква да продължи да нараства, посочва ЕК."

  Само докато си разтъркам очите за да проверя дали не сънувам, и няма я! Явно е било сън, а не цензура в Дневник. Обаче пък "чичко Гугъл" защо ми пази сънищата!??? Колко е лесно с новите технологии! Едно време цели тиражи на "Работническо дело" се спираха за подобни "грешки".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 20. 20 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#7] от "zxp53317185":

  с кой вирус ТОЗИ НА ГЛУПОСТТА НА ХОРАТА ,КОИТО СЕ ОСТАВЯТ ЕДНА ШАЙКА ПСИХОПАТИ ДА ГИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#21] от "Bedtime for Democracy":

  Бая просто

 23. 23 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 417 Весело

  До коментар [#3] от "EU defender":

  "форумните експерти" от БСП(ДаБг) обичат да слагат минуси на истината, която не радва брадатия им гуру и дубайския беглец :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  А, комунистически Китай, почна да дърпа още от третото тримесечие с над 4%!? Ти да видиш! Бах'ти и комунистите!

 25. 25 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#10] от "chichka":

  В статията е писано наизуст на база събития до оня ден, вътре не са включени много "мерки", които тепърва взима шайката от ГЕРБ, нито пък е предвидено още колко ще караме с тия "противоепидемични мерки", които убиват реално икономиката ..... тепърва ще се коригират много "прогнози", както и тази е 582-ата корекция, схващаш ли ??! Всичко това са само гадания, нищо повече.

 26. 26 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  😄😂😄 Евала, дифундер!

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  До коментар [#6] от "bat_plamen":

  Ще плашим гаргите с тях! Опс, за руснаците ставаше май дума! 😀

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#7] от "zxp53317185":

  Ма, той боба е египетски! Колкото и да фъргаш на него, все нивото на река Нил в сантиметри излиза! 😀

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Кои по-точно. Главните , като месни и млечни продукти са си на същите високи цени. Към това прибавете и олиото.

 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Тази година ще имаме 117 милиарда БВП. Или при 1,2% инфлация спадът в икономиката ни ще е 3,1%.
  Износът ни намалява най-малко в ЕС със само 6,9% към края на август.

  Към 31 октомври бюджетът е на излишък от 618 милиона лева въпреки социалните мерки.
  Валутният ни резерв е 57,5 милиарда лева, а фискалният 13 милиарда
  Понеже икономиката ни се преструктурира към продукти за Ковида според мене няма повод за песимизъм що се отнася за държавните финанси при 8 милиарда грантове за 3 години пък съвсем.
  Държавата обаче трябва да подпомогне ударените сектори.

 31. 31 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 686 Разстроено

  "НИКОГА България НЕ ще върне НАСЕЛЕНИЕТО си на нивото от 2019 г."

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 32. 32 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 246 Любопитно

  Я , тя нашата циганка били жива още.....

 33. 33 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  ВИЖТЕ ТИПЪТ НА СНИМКАТА,ПО ВРЕМЕТО КОГАТО ТОЗИ СУБЕКТ БЕШЕ ПРЕМИЕР НА ИТАЛИЯ 250 000 АФРИКАНЦИ НАХЛУХА В СТРАНАТА МУ,ЕДИН ДОБЪР СЛУГА НА ШОРОШ И КОМПАНИ,ЗАТОВА Е И НА ТАЗИ ПОЗИЦИЯ,И ОСТАНАЛИТЕ ТАМ СА КАТО НЕГО СЛУГИ НА НЕЧЕСТИВИ ГОСПОДАРИ.

 34. 34 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 641 Неутрално

  31 години без бай-Тошо, от година на година все по-лошо.

 35. 35 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  До коментар [#29] от "Роси":

  @Роси, щом за теб „месни и млечни продукти са си на същите високи цени“, за нас не са! Ето ти откъде да си купиш пържолки – свински врат с кост - по 5.99 лв./кг - https://www.broshurko.bg/t-market/седмична-брошура-от-вторник-03-11-2020-0/ - че да не плачеш постоянно като вдовица за масур! Ясно ли е?

 36. 36 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Паоло Джентилони, България може и да върне икономиката си, но Италия не се знае кога. В момента продължавате да я унищожавате.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 37. 37 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Ауу 5.99, то цена като през социализма, бе!
  Само дето заплатите са по 10.

  Ама сега е тегаво. Трябва и смартфон, и смарт уоч, и смарт коч, и екскурзийка. Че няма визи вече. Тегава работа! А и интернет има къде да се оплачеш.

 38. 38 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5150 Неутрално
 39. 39 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 893 Неутрално

  БВП ....Това са фактите.
  —цитат от коментар 3 на EU defender

  Фактите са :
  България :€305 мин .заплата - и ако "слънцето" даде 30 %(-91.5) увеличение - 396.5€
  Франция: €1 539 мин .заплата - и ако Макрон даде само 6 %(92.34) увеличение -1631,34
  При еднакви и по високи цени в БГ(не говоря за кръчми а за храна, дрехи и т.н.) фактите са повече от ясни.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 40. 40 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Всичко зависи от това, кога най-сетне ще се преодолее вируса.

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#25] от "Alex Ivanov":

  Много, ама много си далеч от обективната оценка на реалната икономическа ситуация!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 964 Разстроено

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Тя тая прогноза явно се базира на късата памет у хората

  гошо
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  И какво "Ни топли" след като сме най-бедните в ЕС?

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3868 Любопитно

  До коментар [#12] от "chichka":

  Така ли..............?Не само не са надолу ,а ми са нагоре!!!!Майка ми ли ще ме лъже или съпругата ми.....................?!

 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Да се срешнем утре в някой магазини и да се разходим по щандовете?

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK