30% за климата и ЕС ще има повече свои приходи: как ще изглежда бюджетът за идните 7 години

30% за климата и ЕС ще има повече свои приходи: как ще изглежда бюджетът за идните 7 години

© Associated PressСлед интензивни преговори в последния момент Европарламентът и Съветът на ЕС се споразумяха как да изглежда следващият седемгодишен бюджет на съюза (Многогодишната финансова рамка или МФР). Компромисът трябва да бъде одобрен от двете институции. Eто кои са основните му аспекти:


- 16 млрд. евро повече за водещи програми на ЕС като здравеопазване, научни изследвания, "Еразъм+".


- Договорена правно обвързваща пътна карта за въвеждане на нови източници на приходи на ЕС (т.нар. собствени ресурси).
- Засилена роля на парламента при контрола на финансирането за възстановяване.


- По-строги разпоредби относно биологичното разнообразие и равенството между половете.


В компромисния текст парламентът получи 16 милиарда евро в допълнение към пакета, договорен от държавните и правителствените ръководители на срещата им на върха през юли. 15 милиарда евро ще бъдат използвани за подсилване на водещите програми за защита на гражданите от настоящата пандемия от COVID-19, за предоставяне на възможности за следващото поколение и за запазване на европейските ценности. 1 милиард евро ще бъдат вложени за увеличаване на възможностите за гъвкавост за справяне с бъдещи нужди и кризи.Основният приоритет на парламента беше да осигури увеличение за водещите програми, по-специално Зеления пакт и програмата в областта на цифровите технологии. Допълнителните средства ще бъдат взети главно от суми, съответстващи на глоби в областта на конкуренцията (които дружествата трябва да плащат, когато не спазват правилата на ЕС), в съответствие с отдавна изразеното искане на парламента средствата, генерирани от съюза, да останат в бюджета на ЕС. Благодарение на този компромис реално Европейският парламент наред с другото утроява финансовия пакет за EU4Health (програмата "ЕС в подкрепа на здравето"), гарантира равностойността на още една година финансиране за "Еразъм+" и гарантира, че финансирането на научните изследвания продължава да нараства.


Нови собствени ресурси


Преговарящите се съгласиха с принципа, че средносрочните и дългосрочните разходи за изплащане на дълга от фонда за възстановяване не следва да бъдат за сметка на утвърдени инвестиционни програми в МФР, нито да водят до много по-високи вноски на база БНД от държавите членки. Поради това преговарящите от страна на ЕП изготвиха пътна карта за въвеждането на нови собствени ресурси през следващите седем години. Тази пътна карта е включена в "Междуинституционалното споразумение", което е правно обвързващ текст.


В допълнение към приноса от данъка върху пластмасовите продукти, считано от 2021 г., пътната карта включва собствен ресурс на база СТЕ (Схемата за търговия с емисии) (от 2023 г., евентуално свързана с механизъм за корекция на въглеродните емисии на границите), данък върху цифровите технологии (от 2024 г.) и собствен ресурс на база собствени ресурси, както и финансова вноска, свързана с корпоративния сектор или нова обща основа за облагане с корпоративен данък (от 2026 г.).


Засилване на бюджетния контрол


Що се отнася до разходите за фондовете от NextGeneration EU, парламентът гарантира, че трите институции ще се срещат редовно, за да оценяват усвояването на средствата. Разходите ще бъдат изразходвани по прозрачен начин и парламентът заедно със съвета ще контролира всички отклонения от предварително договорените планове.


Като цяло дългосрочният бюджет на ЕС заедно с NextGenerationEU ще възлиза на повече от 1.8 трилиона евро. Той ще играе съществена роля в подкрепа на възстановяването и ще гарантира, че традиционните бенефициери на средства от ЕС получават достатъчно средства, за да продължат работата си по време на тези много трудни времена за всички“.


Йоханес Хан,

еврокомисар за бюджета


Инструментът за възстановяване (NextGenerationEU) се основава на член от Договора за ЕС (член 122 от ДФЕС), който не предвижда роля на Европейския парламент. Преговарящите от страна на ЕП получиха също така нова процедура за установяване на "конструктивен диалог" между парламента и съвета въз основа на оценка на комисията, за да се постигне съгласие относно отражението върху бюджета на всеки предложен нов правен акт въз основа на член 122.


Биологичното разнообразие, полът и равни възможности


Ще бъдат приложени подобрени методики за проследяване на климата и биологичното разнообразие, за да се гарантира, че поне 30% от общия размер на бюджета на ЕС и разходите от NextGeneration EU ще подкрепят целите в областта на климата, както и да се гарантира, че 7.5% от годишните разходи са предназначени за цели в областта на биологичното разнообразие от 2024 г. и 10% от 2026 г. нататък.

Тези 30 процента за климата са най-големият дял досега от най-големия европейски бюджет досега.


Друг хоризонтален приоритет в МФР ще бъде насърчаването и интегрирането на принципа на равенство между половете, придружено от задълбочена оценка на въздействието върху равенството между половете и мониторинг на програмите.


Какво следва


Регламентът за МФР и одобреното днес междуинституционално споразумение сега трябва да бъдат официално приети от Европейския парламент и съвета. Успоредно с това трябва да продължи работата за окончателно приемане на всички други елементи от пакета, включително секторното законодателство и решението за собствените ресурси.


По отношение на решението за собствените ресурси, което ще даде възможност на комисията да заема средства, е необходима и ратификация от всички държави членки в съответствие с техните конституционни изисквания. По време на септемврийската пленарна сесия Европейският парламент вече даде положително становище по тази част от законодателството. Приемането от съвета е следващата стъпка.


Успоредно с това трябва да се проведат преговори по годишния бюджет за 2021 г. 21-дневният период на помирение, по време на който Европейският парламент и съветът следва да постигнат споразумение, е между 17 ноември и 7 декември тази година. Комисията остава изцяло ангажирана да подпомага процеса.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 754 Неутрално

  30% за климата?! Т.е. профукани на вятъра! После има да чакаме ЕС да стане водещ в света. Иначе пътят на криминалните пари е ясен - фармация, климат, иновация ...

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1682 Гневно

  Баси каражбите ни заформят глобалистчетата в Брюксел - и то не само от нас ами и назаем от децата ни...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1682 Разстроено

  Като ги четеш приоритетите на ЕК ще си кажеш, че Зелените имат пълно мнозинство в Европарламента и логично си налагат програмата ама после се сещаш, че ЕС не е точно демокрация...

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Баси каражбите ни заформят глобалистчетата в Брюксел - и то не само от нас ами и назаем от децата ни...
  —цитат от коментар 4 на Jazzdevil


  Това е началото на края на Съюза на Европейските Социалистически Републики. Да са ви живи и здрави откачалките от Брюксел който са твърдо решени да ви затрият.. Наздраве!

  Марс е изконна Американска територия!
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1170 Весело

  Като ги четеш приоритетите на ЕК ще си кажеш, че Зелените имат пълно мнозинство в Европарламента и логично си налагат програмата ама после се сещаш, че ЕС не е точно демокрация...
  —цитат от коментар 6 на Jazzdevil


  Джазов дявол, как мое така да хортуваш?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Абсолютни кретени.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 430 Неутрално

  И закриване на всички въгледобивни производства все още съществуващи в източната част на Европа.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Любопитно

  До коментар [#6] от "Jazzdevil":

  Като чета коментарите Ви и тези на съмишлениците Ви оставам с впечатление, че обитавате някаква друга планета...

 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Не вервам да ви хареса, но да не спорим.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 456 Весело

  Тръмп излезе от Парижкото споразумение, защото щеше да струва на САЩ 100 трилиона долара и щеше да намали температурата в края на века с 0.032 градуса. Това е забавяне от 4 месеца на затоплянето до края на века. Максимално постижимото от цял свят според модела е около 0.5 градуса, което е около 4 години забавяне. Подобна цена е твърде висока за САЩ.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  щеше да струва на САЩ 100 трилиона долара и щеше да намали температурата в края на века с 0.032 градуса.
  —цитат от коментар 16 на puknatastotinka


  Първото е сигурно, второто -- не.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":

  плоската планета пица със
  социалистически дарове.

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Весело

  ====Договорена правно обвързваща пътна карта за въвеждане на нови източници на приходи на ЕС (т.нар. собствени ресурси)====......и какви?......щото за едни за приходи, но за други разходи?????.....и тва (т.нар. собствени ресурси).......е мноо яко.......

 23. 23 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Другарите се наредиха да откраднат 30 % от бюджета?!? Уникална наглост! После, защо са купили всички медии и са назначили на хранилка всички политици. Ето за това! За да паразитират върху обществата! За да цоцат сладко сладко обществен ресурс! Все по често ще слушаме глупотевици като това "Биологичното разнообразие, полът и равни възможности". Разделяй и владей!

 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  "Нови собствени ресурси".....свят ще ни се извие, на бизнеса и гражданите.....

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Като почна Ковида и печатането на пари се говореше за 10% допълнителен евро данък, след Ковида, но не дочакаха края на "пандемията".....и то май ще стане 20-30%............ И ще стане точно кой ял-ял.....ще плащат всички.......

 28. 28 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Иначе пътят на криминалните пари е ясен - фармация, климат, иновация ...
  До коментар [#1] от "Lazarus":

  Ихааа. Домусчиев, Ковачки и Томислав Иноватора и кръговете около тях ще захлебят яко

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jazzdevil":Като чета коментарите Ви и тези на съмишлениците Ви оставам с впечатление, че обитавате някаква друга планета...
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  Помня те тебе, как се възторгваше , дето циментовите заводи спрели да ползват природен газ , а почнали да горят стари гуми.
  Това намалявало СО2 отпечатъка!

  "Добра новина!"

  Тогава ми стана ясно , какво обитаваш.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  ..биологичното разнообразие и равенството между половете."

  Това с 30+ пола вече биологично разнобразие ли му викат? Иначе какъв е смисъла в една програма да слагаш равенство между половете и биологично разнообразие?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Е, те са го казали откъде ще се финансира - данъци върху пластмасите, данъци и глоби върху информационните технологии, приходи от търговия с емисии (т.е. такси за всичко с някакъв вид емисии), и нови евро-унифицирани данъци върху корпоративните доходи. Има го и в текста на статията , по години на влизане в сила.

 32. 32 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":

  Тя шайката в Брюксел за съжаление обитава същата планета, но живее в друго измерение за което ти е бедна фантазията за да си го представиш.

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Всяка мечта на бюрократа да има приходи, за да може да ги харчи както си реши.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2535 Любопитно

  До коментар [#13] от "nsl51675956":

  Съучениците ми пишеха такива неща в пети клас и бяха горди със себе си.
  Ти до кой клас докара?

  Еретик
 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#29] от "simChо":

  Чисто човешки и християнски много сериозно ме притеснихте!!!
  Добре ли се чувствате?!

 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#32] от "telqk":

  Очевидно Вашата "фантазия" Ви позволява пълноценно да се наслаждавате на източно православната правоверност на офицера от кгб, който "мъдро" води североизточното степно-блатна сатрапия към нови висоти!!!

 38. 38 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#29] от "simChо":Чисто човешки и християнски много сериозно ме притеснихте!!!Добре ли се чувствате?!
  —цитат от коментар 36 на selqnin


  По скоро аз би трябвало да се тревожа , знаейки проблемите ви.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Е, те са го казали откъде ще се финансира - данъци върху пластмасите, данъци и глоби върху информационните технологии, приходи от търговия с емисии (т.е. такси за всичко с някакъв вид емисии), и нови евро-унифицирани данъци върху корпоративните доходи. Има го и в текста на статията , по години на влизане в сила.
  —цитат от коментар 31 на mirohero


  Емисиите се делят на ВЕИ и на обикновени.

  ТЕЦ. на РДФ и биомаса , например - не плаща емисии.
  На природен газ - плаща!

  Циментов завод , изгарящ алтернативни горива , се води въглеродно-неутрален и не плаща ( а selqnin , се радва весел ) - ако гори природен газ , или друго добито от Земята гориво - плаща..

  Ей такава една Зелена Политика!

  Ковачко одобрява!

 42. 42 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  На приказки добре, но какво стана със също толкова красивата Лисабонска стратегия?
  Май се оказа пълен провал.

 43. 43 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#37] от "selqnin":

  До коментар [#32] от "telqk":Очевидно Вашата "фантазия" Ви позволява пълноценно да се наслаждавате на източно православната правоверност на офицера от кгб, който "мъдро" води североизточното степно-блатна сатрапия към нови висоти!!!
  —цитат от коментар 37 на selqnin


  Пак ли метнахте клишетата и глупостите? Като няма какво да кажете, поне не се напъвайте, че излизат много смешни неща!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#32] от "telqk":Очевидно Вашата "фантазия" Ви позволява пълноценно да се наслаждавате на източно православната правоверност на офицера от кгб, който "мъдро" води североизточното степно-блатна сатрапия към нови висоти!!!
  —цитат от коментар 37 на selqnin


  Абсолютно!

  Ковачки и selqnin , бранят Планетата , според Плана на Брюксел!
  Намаляват се изкопаемите горива , заместват се с неизкопаеми.

  "Добра новина!"

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Левичарски съюз. ЕСССР. Няма бъдеще в този си вид.

 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3920 Любопитно

  Нашите управници не ги интересуват тези неща!За тях е важно какво ще прилапат от милиардите от ЕС за този нов програмен период!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4834 Весело

  Направо стана ясно за какво я дъвчат дъвката климатични промени, за която Тръмп каза, че е измислица!

  Ще ни затрупан с нови директни данъци, данък димнина на колите, данък СО2 на горивата! Ще ни стрижат както османец не ни е стригал!

  Няма да се учудя, ако почнат да ни събират данък за вдишаното количество кислород, с индивидуален разходомер, интегриран в маската срещу Ковид 19!

 52. 52 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4834 Весело

  Тръмп излезе от Парижкото споразумение, защото щеше да струва на САЩ 100 трилиона долара и щеше да намали температурата в края на века с 0.032 градуса. Това е забавяне от 4 месеца на затоплянето до края на века. Максимално постижимото от цял свят според модела е около 0.5 градуса, което е около 4 години забавяне. Подобна цена е твърде висока за САЩ.
  —цитат от коментар 16 на puknatastotinka


  Ама моля ви се, какво са за нашия джоб 200-300 трилиона, особено ако ги плащат европейските данъкоплатци, би отговорила фон дер Лайен!

 53. 53 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":

  До коментар [#6] от "Jazzdevil":Като чета коментарите Ви и тези на съмишлениците Ви оставам с впечатление, че обитавате някаква друга планета...
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  Ами да - обитаваме планетата, на която в годината с Ковид пандемия и дълбока икономическа криза ЕС решава, че може би здравеопазването, икономиката, образованието и конкурентоспособността са по-важни от това да похарчим купища пари взети назаем за да държим водата мокра / спрем климата да се променя...

 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":
  Преди изобщо да се говори за каквито и да е бюджети, финанси и пр. тази симпатична застаряваща госпожа дължи отговор на европейските данъкоплатци КАКВО СТАНА С 350 МЛН ЕВРО преведени по сметка на немска, не публична, затворена семейна компания още през май за ковид ваксини?
  Ако от цялото демократично избрано представителство в Европа - Премиери, министри, евродепутати няма нито един който да постави този въпрос, значи работата съвсем е оттекла.

 55. 55 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  би отговорила фон дер Лайен!
  —цитат от коментар 52 на Dariya Koleva


  По скоро ..... фон дер Ленин.

 56. 56 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Много съм доволен , че парите за селско стопанство, с които пълнеха джобовете на тукашната мафия ще бъдат орязани.

 57. 57 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jazzdevil":

  Ориентирай се към Евразийския съюз - там цари пълна демокрация.

 58. 58 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Левичарски съюз. ЕСССР. Няма бъдеще в този си вид.

  До коментар [#48] от "4okuto":

  Отивай в десничарската и демократична Моссковия или при десния Лукашенко . Там ще имаш блестящо демократично бъдеще !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#35] от "Костадин Иванов":

  Споменаване на детска градина/пети клас се класифицира като обида, и се наказва. Особено отправени към тайпи, "vassilun"(особено яростно), и разбира се гранц, дифендър

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 757 Весело

  Т.е. 30% за тоя дето духа... ама са го засукали...

 61. 61 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1483 Любопитно

  - По-строги разпоредби относно биологичното разнообразие и равенството между половете.
  —цитат от коментар 0 на статията  Като цяло, ми е интересно да следя
  развитието при хора, които много
  често тук във форума , ако не са съгласни с някое
  мнение, пращат написалия го с багажа му,
  в Сибир, Русия, Северна Корея, Куба и други екзотични
  дестинации, защото там имало "комунизъм"!
  Същите плюят "комунизма", защото бил утопия
  и не било възможно да се осъществи на практика!
  Една от идеите на "комунизма" е създаването на "нов-човек"!
  Този същия "всестранно развит индивид", не трябваше да бъде,
  като "стария човек"!
  Сега виждаме на живо, как се опитват отново създадат
  "нов тип човек"!
  Той няма да има нищо общо с "обикновения човек",
  които има националност, пол, раса, религия и други
  "обикновени особености".
  Той ще бъде безполов (многополов), безрасов (нито бял, нито черен).
  не религиозен, много - интернационален, (нито германец, нито руснак
  и другите там разновидности) и още и още "новости"!
  Та гледам, огромна част от баш противниците
  на Съветския Съюз- СССР, са най-големите привърженици
  на Европейския Съветски Съюз" -ЕССР
  и особено им допада идеята за "новия човек"!

 62. 62 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Много съм доволен , че парите за селско стопанство, с които пълнеха джобовете на тукашната мафия ще бъдат орязани.
  До коментар [#56] от "antonio_vivaldi":

  Томислав пак ще танцува с еврофондове , нема да остане на сухо. Скоро ще намаже едни неколко милиарда за “зелен преход” - както той си го разбира- масово изсичане на гори, лепене на стиропор по панелките и врътки със сицилианската мафия за горене на боклук из ТЕЦовете. И още около милиард за преброяване на цацата около пристанището на Доган

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 63. 63 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Ето срещу тази сган и мафия беше Тръмп, ама различнополовите не го харесват

 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2716 Весело

  До коментар [#51] от "Dariya Koleva":

  "Ще ни затрупан с нови директни данъци, данък димнина на колите, данък СО2 на горивата! Ще ни стрижат както османец не ни е стригал!"

  Въведени са вече!
  "Данък димнина" засега е под формата на катализатор (за над 2000 евро). Предстои да бъде видоизменен на "батерия" (за 10000 евро);
  "Данък СО2" се нарича "въглеродни квоти". Засега е косвен (Плаща се от ТЕЦ-овете и идва при крайния потребител като повишена ел. енергия). Търсят се опции да стане директен (къща, потънала в пълен мрак заради натурените фотоволтаици - отлични условия за развитието на Ковид19);
  "Данък на горивата" - тук напредъкът е пълен. Един път акциз (нашият от 71 ст. на литър били нисък според европейските стандарти); втори път е с подмяна на горивото с нискокачествен "висок въглероден отпечатък" (10% мазнини в дизела и 7% спирт в бензина). Перспектива за растеж на този данък е въвеждането на екотакси (преди вземахме по 8 стиник от килограм хартия за вторични суровини; сега давама на Екопак 14.5 стинки да ни приеме хартията за вторична суровина).
  Но се разработват и нови данъци - "данък диверсификация", "данък солидарност" и съответните глоби към тях - "глоба атлантическа солидарност" и "глоба увреждане на конкуренцията".

 65. 65 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Сега виждаме на живо, как се опитват отново създадат
  "нов тип човек"!
  Той няма да има нищо общо с "обикновения човек",
  които има националност, пол, раса, религия и други
  "обикновени особености".
  Той ще бъде безполов (многополов), безрасов (нито бял, нито черен).
  не религиозен, много - интернационален, (нито германец, нито руснак
  и другите там разновидности) и още и още "новости"!
  Та гледам, огромна част от баш противниците
  на Съветския Съюз- СССР, са най-големите привърженици
  на Европейския Съветски Съюз" -ЕССР
  и особено им допада идеята за "новия човек"!
  —цитат от коментар 61 на vagabond66


  Това го писА отдавна. "Новият човек" е соросоидът : целта е homo sovieticus да бъде заменен от homo sorosensus - https://www.opensocietyfoundations.org/uploads/8d355d68-205e-45af-9b82-238872be81e4/opensocietynews_11052009.pdf
  Идеалният homo sorosensus е мургав гендер затоплист, борец за съдебна реформа.

 66. 66 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 456 Весело

  ..биологичното разнообразие и равенството между половете."Това с 30+ пола вече биологично разнобразие ли му викат? Иначе какъв е смисъла в една програма да слагаш равенство между половете и биологично разнообразие?
  —цитат от коментар 30 на дерибеев


  Нещо си се объркал! Левичарите искат биологично разнообразие между половете и равенство... Нещо като комунизъм и жените общи!

 67. 67 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#41] от "simChо":

  Аз цитирах параграф по-горе в статията, по повод коментарите "откъде ще дойдат парите".
  По принцип си прав - западна Европа продължава да изпраща и гори бали с токсични биклуци в "зелени" ТЕЦове в БГ например, за което изпращачите на боклук вземат лъвски пай /тези 30%/ от ЕС бюджета, пък зелени бизнесмени като Ковачки - каквото могат да гепят от българския бюджет по енерго зелена линия споснорирана частично от ЕС.
  Да не забравяме и ВЕЦ-овете на хидро-инженер-корифея Доган :) :), които предполагам до година, две ще източат къде що има язовир или водоем за питейна вода...
  По принцип зелената идея е добра, не знам кой и колко българи ще успеят да я преживеят обаче...от оцелелите от Ковид-а. Едно време бай Мао Зедун така се опитал да направи милиард китайци индустриалци, пък без да иска утрепал от глад 50ина милиона...

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2716 Весело

  До коментар [#61] от "vagabond66":

  "Сега виждаме на живо, как се опитват отново създадат
  "нов тип човек"!
  Той няма да има нищо общо с "обикновения човек""

  Всяка нова идеология/религия започва с четири неща:
  - изкореняване на традициите (Член 12 — Общи задължения: изкореняване на
  предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=090000168046246f );
  - "нов човек" (със свободно избрана социална роля - политкоректните се облагодетелстват, АБКФ, а другите се осъждат като престъпление от "език на омразата");
  -"нови ценности" (Рай, 40 девици, в момента - евро-атлантически);
  - обещание за "светло бъдеще" ("свобода, братство, равенство"; "от всекиму според възможностите, на всекиму според нуждите"; в момента - нова ледникова епоха на Земята при сваляне на температурата).
  И всяка идеология се проваля в "светлото бъдеще" - просто се променя, и светлината, и бъдещето. В Историята провалите започват с "печатането на пари" (опорочаване на размяната чрез подсичане на монети; индулгенции; поемане на дългове без покритие). ЕЦБ вече четири години печата по 360 млрд. евро, тази година да има троен растеж - един трилион евро.

 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2716 Весело

  До коментар [#67] от "mirohero":

  "По принцип зелената идея е добра, не знам кой и колко българи ще успеят да я преживеят обаче"

  Не бива да преживяват. Ха са преживели, ха са увеличили "въглеродния отпечатък". Затлъстяването е световен проблем.

 70. 70 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Мафия, комунизъм, болшевизъм, мафия, комунизъм, болшевизъм..
  И много ислям.

  ... с двеста...
 71. 71 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Тия стотици милиарди евро ще бъдат наляти в швабски компании. Досещате ли се накъде бута нещата г-жа Урсула фон Лайнен?

  Марс е изконна Американска територия!
 72. 72 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 690 Любопитно

  Англичаните се досетиха и навреме накъде отиват нещата в Съюза на Европейските Цоцилаистически републики и кой дърпа конците нагласявайки правилата на играта.. Познайте чии компании ще се облагодетелстват..

  Марс е изконна Американска територия!
 73. 73 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#61] от "vagabond66":

  Какъв Европейски съветски съюз ? ЕС избива ли елитите на страните членки с народни съдилища ? ЕС отнема ли собствеността ? ЕС издига ли стени и забранява ли свободното придвижване или само с бележка от партийния секретар ? Войници и полицаи на ЕС стрелят ли по границите ? ЕС праща ли танкове да пречат на онези,които искат да напуснат ? В ЕС има ли опашки за хранителни продукти и постоянен дефицит ? ЕС може да си има недостатъци, но да се сравнява с мракобесния СССР е абсолютно неадекватно и в унисон с руската пропаганда, защото именно Русия се опитва да направи и невъзможното за да възстанови съветската империя.

 74. 74 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Най е смешно ,когато червени тролове обвиняват ЕС в комунизъм, а в същото време въздишат по Путин и Лукашенко. Довчера громяха "неоконсерваторите" и се правеха на социалисти, сега громят "левичарите" и се правят на консерватори. Както е казал Александър Цанков - "комунистът е примитивен опортюнист".

 75. 75 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#71] от "satanail13":

  Ти гледай колко милиарда наляхме на Росатом и Газпром за този дето духа.

 76. 76 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#71] от "satanail13":

  Ти гледай колко милиарда наляхме на Росатом и Газпром за този дето духа.

 77. 77 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Най е смешно ,когато червени тролове обвиняват ЕС в комунизъм, а в същото време въздишат по Путин...
  —цитат от коментар 74 на antonio_vivaldi


  Абсолютно е смешно , та при Путин е Капитализъм!
  Олигархичен капитализъм!
  Основната руска опозиция е КПРФ , пичовете са с едни малки , червени знаменца и единоросите , редовно ги лупат на избори , като маче у дирек.

  А пък уж десни , се кефят на Истанбулската , на Станишката , на неомарксизма и на джендър-идеологията.
  И са за руската , червена опозиция.

  Смех , смех....

 78. 78 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#41] от "simChо":Аз цитирах параграф по-горе в статията, по повод коментарите "откъде ще дойдат парите".По принцип си прав - западна Европа продължава да изпраща и гори бали с токсични биклуци в "зелени" ТЕЦове в БГ например, за което изпращачите на боклук вземат лъвски пай /тези 30%/ от ЕС бюджета, пък зелени бизнесмени като Ковачки - каквото могат да гепят от българския бюджет по енерго зелена линия споснорирана частично от ЕС.
  —цитат от коментар 67 на mirohero


  Да не забравяме и циментови заводи , и други места на които се използват "алтернативни нисковъглеродни горива".
  Циментовите лашкат стари гуми , вместо въглеродния природвн газ и спасяват планетата.

  Иначе и на запад са тъй - биомаса и РДФ са някъде 2/3 от ВЕИ източниците.

  Кефи ме , радостта на пичове , като selqnin от всичко това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK