Еврокомисията предложи стрес тестове и одит на националните планове за здравна криза

Еврокомисията предложи стрес тестове и одит на националните планове за здравна криза

© European commission (audiovisual service)Европейската комисия представи първата група от предложения, водещи към изграждането на Европейски здравен съюз. Едно от тях е възможността да се обявяват извънредна здравна ситуация в целия ЕС. Друго е да се изработят хармонизирани планове - общоевропейски, регионални и национални - за готовност и реагиране при кризи, като тези на държавите членки редовно ще се подлагат на одит и стрес тестове.


Предложенията са основно за преработване на правната рамка за действие при сериозни трансгранични заплахи за здравето, както и за засилване на готовността за бърза реакция от ключови агенции на ЕС като Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA).


По днешните предложения ще има преговори с държавите - членки чрез Съвета на ЕС, и с Европейския парламент. Целта е след като бъдат одобрени, незабавно да влязат в сила и това не би трябвало да е проблем, защото за основа са използвани налични практики и законодателство.
Инициативата за здравен съюз отива далеч отвъд проблема с пандемиите. Днешното предложение ще бъде последвано от представяне на Фармацевтична стратегия за Европа и Европейски план за побеждаване на рака.


Социологически проучвания показаха през пролетта, че гражданите на ЕС очакват по-активна роля евроинституции и координация на съюзно ниво и инициативата за Европейски здравен съюз бе включена в годишната Реч за състоянието на Съюза на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Какво предлага комисията


Укрепване на готовността: Ще бъдат разработени План на ЕС за здравни кризи и готовност за пандемия плюс препоръки за приемане на национални планове, заедно с изчерпателни и прозрачни рамки за докладване и одит. Подготовката на националните планове ще бъде подпомогната от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и други агенции на ЕС. Плановете ще бъдат одитирани и подложени на стрес тестове от Комисията и агенциите на ЕС.


Засилване на наблюдението: На ниво ЕС ще бъде създадена подсилена и интегрирана система за наблюдение, използваща изкуствен интелект и други съвременни технологични средства.


Подобряване на отчитането на данните: От държавите членки ще се изисква да засилят отчитането на показателите на здравните системи (напр. наличност на болнични легла, специализирано лечение и капацитет за интензивно лечение, брой медицински обучен персонал и др.)


Обявяване на извънредна ситуация в ЕС би предизвикало засилена координация и позволява да се изработят, складират и набавят продукти, свързани с кризата.


По-силни и оперативни агенции на ЕС. Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата са водещи в борбата с пандемията, но тя също така показа, че те трябва да бъдат подсилени и снабдени с по-силни правомощия.


Мандатът на ECDC ще бъде засилен


Целта е да може да подкрепя Комисията и държавите-членки в следните области:


- епидемиологично наблюдение чрез интегрирани системи, позволяващи готовност за наблюдение в реално време и планиране на реакцията, докладване и одит


- предоставяне на необвързващи препоръки и възможности за капацитет за управление на риска


- капацитет за мобилизиране и разгръщане на работната група на ЕС по здравеопазване за подпомагане на местните действия в държавите, изграждащи мрежа от референтни лаборатории на ЕС и мрежа за тъкани, клетки и кръв (т.нар. вещества от човешки произход).


Повече правомощия на EMA


С тях трябва да се улесни координираният отговор на здравни кризи чрез:


- мониторинг и намаляване на риска от недостиг на критично важни лекарства и медицински изделия


- предоставяне на научни съвети относно лекарства, които могат да имат потенциал за лечение, профилактика или диагностика на болестите, причиняващи тези кризи


- координиране на проучвания за наблюдение на ефективността и безопасността на ваксините, както и координиране на клиничните им изпитания.


Комисията представи днес и основните елементи на бъдещ нов орган на ЕС за готовност и реагиране в извънредни ситуации в областта на здравеопазването. По-конкретният вид на тази институция трябва да бъде предложен до края на 2021 г. Такава структура би била важен нов елемент в подкрепа на по-добра реакция на ниво ЕС на кръстосани заплахи за здравето на границата.

  • "Пандемията на коронавируса подчерта необходимостта от повече координация в ЕС, по-устойчиви здравни системи и по-добра подготовка за бъдещи кризи. Променяме начина, по който се справяме с трансграничните заплахи за здравето", заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
  • Вицепрезидентът за насърчаване на европейския начин на живот, Маргаритис Шинас оцени днешното събитие като "голяма, значима стъпка към истински здравен съюз на ЕС" и че "по-голямата координация с по-ефективни инструменти на ниво ЕС е единственият път напред".
  • Стела Кириакидес, комисар по здравеопазването и безопасността на храните, заяви: "Днес ние укрепваме основите за по-сигурен, по-добре подготвен и по-устойчив ЕС в областта на здравето. Това ще бъде значителна промяна за способността да се реагира колективно."

Сега и в бъдеще


Проблемът с ECDC е, че сега помага за обмяна на информация (но не и анализ на данните, които събира), при това тя е с различно качество в отделните държави. Промяната е да се въоръжи агенцията с авангардни инструменти (включително с изкуствен интерект за моделиране на ситуации) за следене на епидемиологичната обстановка, спешно изискване на още данни и при избухване на зараза, да я следи по общ и за всички стандарти и определения.


Тази агенция в момента може да отправя само технически съвети и оценка на риска, докато в бъдеще би трябвало да дава конкретни препоръки как да се реагира и да има механизъм за ранно предупреждение не само за задаваща се здравна криза, но и за това, че не се обменя достатъчно информация и няма нужната готовност.


При лекарствената агенция ЕМА правомощията в момента са предимно да оценява и следи за безопасността на медикаментите. Предложението за бъдещ мандат е далеч по-широк, включително да координира проучванията за ваксини и да дава съвети за клиничните изпитания на лекарства.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Тия продължават да се чудят с каква идиотщина да се заемат!!! По-добър тест, от сегашната обстановка, здраве му кажи.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  Повече вредят до момента. Един алгоритъм не създадоха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 620 Гневно

  ГЕРБ нямат такъв - имат план само да вземат заеми и да се нагушат за последно!

  НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5253 Неутрално

  "Еврокомисията предложи стрес тестове и одит на националните планове за здравна криза"

  Сега съвсем я закъсахме. Но не е време за стрес тестова, а за солидарна помощ между страните от ЕС

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Направете стрес тестове на социалните системи :)

  Ако приемат много мигранти дали ще има кинти бюджета да им плаща помощите. :)

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 490 Весело

  Еврокомисията да направи стрес тестове на Турския поток ,пристанището на Доган и фурмите от Дубай , с които комунето Борисович бори коронавируса

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 8. 8 Профил на kdy46624890
  kdy46624890
  Рейтинг: 8 Неутрално
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  По-добре късно отколкото никога. Целият свят се беше самозабравил след края на студената война.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  С това правителство сме си отнесли двойката, като едното нищо!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Стрес-тест и на Боко ще му излезе стресница, щото ще загуби кинти!
  За това най го боли!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK