Полша очаква нови предложения за правилото "пари срещу законност в ЕС"

Полша очаква нови предложения за правилото "пари срещу законност в ЕС"

© Associated PressПолша очаква от Брюксел нови предложения за път напред, след като вчера Варшава и Будапеща блокираха приемането на бюджета на ЕС за следващите седем години.


Посланиците на страните членки обсъждаха вчера приемането на Многогодишната финансова рамка (МФР) и възстановителния план за икономиката на съюза (Как ще изглеждат те, четете тук). Те са блокирали и приемането на метода за набиране на "собствени ресурси" на ЕС, които целят да облекчат съюза от зависимостта от вноските на националните държави и да увеличат собствените му приходи.


Тези две точки от дневния ред е трябвало да бъдат приети единодушно и съответно несъгласието на Полша и Унгария блокира движението им към ратификация в националните парламенти и в Европейския парламент.
Варшава и Будапеща обаче не са успели да блокират точно регулацията за защита на бюджета, която обвързва достъпа до европейски пари с независимостта на съдебната система и спазването на ценностите на ЕС. За приемането ѝ е било необходимо квалифицирано мнозинство (15 държави с общо население 55% от цялото на съюза).


Националистическите правителства в Будапеща и Варшава се противопоставят на свързването на парите на ЕС и зачитането на върховенството на закона, тъй като са изправени пред официално разследване за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените органи. И двете рискуват да изгубят еврофондове на стойност десетки милиарди евро.


Правила да има, но да са по-меки


"Очакваме нови предложения, които ще бъдат в съответствие с договорите на ЕС и второ, ще бъдат в съответствие със заключенията на Европейския съвет от юли, когато беше приет бюджетът", заяви говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер пред държавното радио.


Цитирайки човек, близък до правителството във Варшава, всекидневникът Dziennik Gazeta Prawna писа, че Полша е наясно, че би било невъзможно да се премахне цялото правило "пари срещу законност", но ще приветства сценарии за облекчаване на механизма.


Едно от полските предложения предполага, че Европейската комисия ще изисква единодушие, ако иска да блокира плащанията към държава членка. В последната версия на механизма това не е така - според нея Еврокомисията предлага наказание за определена страна, а Съветът трябва да го одобри с квалифицирано мнозинство. Ако се изисква единодушие, това на практика би обезмислило процедурата срещу която и да е държава.


Какво следва


Полско-унгарското вето означава, че парите за икономическо възстановяване на всички страни от ЕС от рецесията, предизвикана от пандемията COVID-19, вероятно ще бъдат забавени. Първоначално беше планирано плащанията да започнат от средата на 2021 година


Членовете на Европейския съюз трябва да обсъдят по-нататъшни стъпки в четвъртък на съвет на държавните глави. Полша представи ветото в понеделник като начало на дебат, целящ постигане на компромис.


"Спокойно, това е само ниво на дискусии на посланиците, най-важният дебат все още ни предстои", заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Шимон Шинковски вел Сек пред държавната телевизия. "Полша иска дългосрочният пакт да бъде приет възможно най-скоро ... но това не може да се направи за сметка на суверенитета на държавите-членки."


Източници на авторитетното издание "Политико" обаче показват друго - че Варшава и Будапеща твърдо няма да отстъпят. "Дори след разговори с германския канцлер и натиска от южните страни", казва висш европейски служител, запознат с преговорите. "Дори и след всичко това, и дори с всички пари, които са заложени ... няма движение. Те просто са твърдо решени."


Някои дипломати заявяват, че ЕС плаща неизбежната цена, тъй като не е разрешил напълно спора за върховенството на закона по време на срещата на върха през юли. За да постигнат сделка след дълги преговори, лидерите се съгласиха, че в бюджета ще има връзка със стандартите за върховенство на закона, но оставиха формулировката отворена за тълкуване. А в преговорите си с Европарламента, Съветът прие голяма част от изискванията на депутатите за строг, широк и превантивен контрол. Повече за този механизъм четете тук.


"Това не е краят на историята, сега навлизаме в политическа фаза", казва един старши дипломат от ЕС. "Но ако парализата продължи, рискуваме да се окажем с много намален бюджет, само със задължителни разходи и без ангажимент за структурни фондове, външна политика и т.н.


Проблеми предстоят и в парламентите


Дори ако 25-те други държавни и правителствени ръководители от Европейския съвет са готови да угодят на Полша и Унгария, седемгодишният бюджет изисква одобрение от Европейския парламент. Той се бори усилено в продължителни преговори за създаване на механизма за правова държава. Някои евродепутати само с неохота приеха сделката от миналата седмица, като казаха, че разпоредбата не е достатъчно строга.


Дори ако в Съвета с Полша и Унгария може да бъде намерена временна политическо решение, националните парламенти в Будапеща и Варшава ще имат възможност на практика да наложат вето върху условията за фонда за възстановяване от 750 милиарда евро, добавяйки допълнителен натиск върху преговарящите. Ратификацията на националните парламенти също е нож с две остриета.


Депутатите в страни като Финландия е малко вероятно да ратифицират решението за собствените ресурси, ако смятат, че Унгария и Полша са получили твърде много отстъпки на върховенството на закона.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Еиго иконата на местните консерви Орбан защо толкова го тормозят новите правила. Обикновено корумпе.
  —цитат от коментар 1 на Jalis Ironhammer


  То това е очевидно и без да си много навътре в нещата. На тоя му дай пари, не акъл или някакви правила за спазване. Да се направи алтернативен ЕС-2, само със страни спазващи фин. дисциплина и липса на авторитарни уклони. Италианци, испанци и поляци да си менкат субсидии, ако могат да се разберат :-))

 2. 3 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Еиго иконата на местните консерви Орбан защо толкова го тормозят новите правила. Обикновено корумпе...
  —цитат от коментар 1 на Jalis Ironhammer


  Тук има нещо гнило.
  Не може една страна като Полша с 35 милиона души население или Унгария с 9 милиона да рекетират съюз с 600-700 милиона души, като налагат вето!
  Решенията в ЕС трябва да се вземат с квалифицирано, а не с пълно мнозинство. Най-добре с две трети. Може и три четвърти...
  И който не желае да се съобразява с това мнозинство - финансови санкции! Освен това, всеки е свободен да напусне по всяко време!

  ЕС трябва се формира около качеството, а не около количеството държави членки.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 3. 4 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Тоя е приятелче на Бойко, а? НЕ ще закони

 4. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  " Дори ако 25-те други държавни и правителствени ръководители от Европейския съвет са готови да угодят на Полша и Унгария, седемгодишният бюджет изисква одобрение от Европейския парламент. Той се бори усилено в продължителни преговори за създаване на механизма за правова държава. Някои евродепутати само с неохота приеха сделката от миналата седмица, като казаха, че разпоредбата не е достатъчно строга."

  Защо трябва да се правят компромиси с корумпирани правителства в ЕС ? Да се защитават мафии като тази у нас, около Орбан и във Варшава ? Много правилно, че евродепутатите не приеха подобен компромис !

 5. 6 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  а боеко така чакаше ени 9 милиарда в малкото джобе.............

 6. 7 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Някак си е перверзен този дебат... Орбан и Качински искат да получават парите на европейските данъкоплатци, а да се държат като местни дерибеи стил Ердоган или Путин...

 7. 8 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рим":

  Мисля че натам отива съюза , но баланса е труден. По някои въпроси ветото трябва да остане според мен.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 8. 9 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Разцеплението в ЕС започва.
  Корупция има не само в бившият блок, но и в самото сърце на ЕС.
  Италия например е прогнила от корупция и мафията там е на всяко ниво. Означава ли, че ако Финландия с нейните НПОта и независими медии направи репортаж за корупцията във Франция примерно, ще спрат на Франция парите?
  От друга страна корпцията нанася по-малко вреди от дълбоко задлъжнелият Юг.
  Но въпросът засяга не само корупцията, както се опитват да ни вменят про-немските медии. Той засяга и това държавите да бъдат притиснати да хранят НПОта, да примет Конвенции или мигранти, с които техните народи не са съгласни.
  Представете си примерно нас ни натиснат да приемем мигранти, с което не е съгласно 90% от обществото и избухнат протести срещу кое да е избрано правитлество? То с кое трябва да се съобрази? С избрали я го суверен или с ЕС?
  Тази нова рамка започва да изменя ЕС от структура на суверенни държави с единен пазар, в някакъв капиталистически СССР, където ядрото налага воля ти над периферията.
  Това ще доведе до отцепване на държавите и формиране на нови икономически блокове.
  Първите са Вишеградската четворка, които стабилно финансово за опчват да доминират в ЕС. Полша е сочена като новата Германия, за това и се опитват да им запушат устата. Чехия вече официално изпревари Италия. Силата се мести от Запад на Изток бавно, но неотменно. И един от тези барометри е именно липсата на големи групи от мигранти, които да удавят социалната с-ма, а от там и държавата - хранителка.

 9. 10 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Вече не е въпрос какво са готови да приемат или не от Полша и Унгария, а до къде са готови да стигнат от ЕНП. Ситуацията е прекрасна - от една страна не са готови да приемат повече правила, но от друга без бюджет, просто няма пари, от които да се възползват, т.е. силата е в по-богатите страни - и без европейски средства ще се справят.

 10. 11 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Всички приказки за отстояване на национални интереси и за това да не се позволява уж Брюксел да извива ръце са мъгла в очите на мат'ряла.

  Естествено, че пари се дават срещу спазване върховенството на закона. Просто е невероятно как може да има толкова нагли уж-европейски лидери (на Полша и Унгария), които да очакват да им се наливат милиарди срещу невърховенство на закона в интерес на приближени олигарси!

  Да не говорим, че тия двете страни са влезли ДОБРОВОЛНО в ЕС и са приели да спазват върховенството на закона с всички документи и договора за ЕС!
  Точка!

 11. 12 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  вчера Варшава и Будапеща блокираха приемането на бюджета на ЕС за следващите седем години.
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Збогом, грантове.

  Те са блокирали и приемането на метода за набиране на "собствени ресурси" на ЕС
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Тоя метод както го представят човек остава с впечатление че еврокомисията ще ходи на съботници и ще продава ненужно обзавеждане да събира "собствени ресурси"
  Собствените ресурси сега са 2 : 80% от митата и 0,3% от дедесето (акцизът върху шикеря отпадна преди няколко години, той затуй и поевтиня)
  Новият метод е еврокомисията директно да може да плющи матряла с нови акцизи без да са нужни нови основни договори. Така ще може да се събират допълнителни пари за затоплизъм да зарадваме Малка Грета.

 12. 13 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Не може една страна като Полша с 35 милиона души население или Унгария с 9 милиона да рекетират съюз с 600-700 милиона души, като налагат вето!
  —цитат от коментар 3 на Рим


  Е щом може малцинствата въртят политиката на останлите 500 милиона души значи всичко може

  Решенията в ЕС трябва да се вземат с квалифицирано, а не с пълно мнозинство. Най-добре с две трети. Може и три четвърти...
  —цитат от коментар 3 на Рим


  Някога, в СССР така се случвха нещата. Тези времена си отидоха. Сега живеем в 2020. Не може богатия европпец да решава за бедният българин. Стане ли така - евросъюза е бита карта, което ще започе с Европа на две скорости, и постепенното блокиране на всякакви инциативи от периферията към центъра

  'progressives' is the politically correct word for communists
 13. 14 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Корупция има не само в бившият блок, но и в самото сърце на ЕС.
  —цитат от коментар 9 на Tsveta
  Върховенството на закона е поредната дъвка да ни заклеймят като втора ръка хора. Аз работя с европейци и като се понапият почват да си показват неприязанта към нашите ширини. Ние никога няма да сме тяхни равни. А ние реално в някои аспекти живеем по-добре от тях

  'progressives' is the politically correct word for communists
 14. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рим":

  "Не може една страна като Полша с 35 милиона души население или Унгария с 9 милиона да рекетират съюз с 600-700 милиона души, като налагат вето!
  Решенията в ЕС трябва да се вземат с квалифицирано, а не с пълно мнозинство. Най-добре с две трети."

  Да, но не са такива правилата. Нито по Лисабонския договор, нито по присъединителните договори.

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Като вкарат Македония в ЕС, още по-ярко ще изпъкне беззаконието в Полша и Унгария.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 17 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  [quote#12:"dosetliv"][/quote]

  Най-добре ад ни "плющят' нагли циркаджии като Орбата, Качински и ББ с 200 и с нашите и европейските пари, нали ?

  Абе , да Ви ******************** бетонни глави

 17. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  До коментар [#7] от "Paris Hilton":

  "Някак си е перверзен този дебат... Орбан и Качински искат да получават парите на европейските данъкоплатци, а да се държат като местни дерибеи стил Ердоган или Путин..."

  Парите от Ес се полагат!
  Всяка страна плаща вноска, отделно отваря границите си за,да може Гетмсния, примерно, да взема наготово вече обучени дпециалисти и да си продават германските стоки без мита!
  Тея пари от ес не са подаяния, те се полагат!

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 19 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  [quote#13:"vik"][/quote]

  Е, чакайте малко!
  Не можело богатия европеец да решава за бедния българин... Хубаво де, ама що тогава бедния българин пък да харчи парите на европееца при това без да спазва закона, м ??
  Ми нека и бедния поляк и бедния унгарец, като са ттолкова сербез, да си харчат без закони само че техните пари. То с чужди пари и без закони, всеки му знае цаката :)

 19. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Дали проблемът е само в законността? Мисля че има разногласия и с мигрантската политика! Която много не се дебатира, но източно европейците май не искат пари на Съюза да се харчат за мигранти.

 20. 21 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Чакам великият юрист Георги Марков / агент Николай/ да напише гневна статия как ЕС обижда прекрасния Орбан.

 21. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  До коментар [#11] от "debruckere":

  "Естествено, че пари се дават срещу спазване върховенството на закона."

  А какви са критериите ТОЧНО за върховенствона зскона. Как ще се мери? Изброите качествено и количествено критериите, ама точно, не общи приказки.

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  До коментар [#11] от "debruckere":

  "Да не говорим, че тия двете страни са влезли ДОБРОВОЛНО в ЕС и са приели да спазват върховенството на закона с всички документи и договора за ЕС!
  Точка!"
  И къде в присъединителните договори пише, че можв да се спрат субсидиите за земеделците заради неприемане на еднополовите бракове, примерно?

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  До коментар [#19] от "debruckere":

  "Е, чакайте малко!
  Не можело богатия европеец да решава за бедния българин... Хубаво де, ама що тогава бедния българин пък да харчи парите на европееца при това без да спазва закона, м ??"

  За да може богативт европеец да вземе готов, обучен лекар без да плаща и една стотинка и за да може да си продава боклуците в Кауфланда!
  Щото за футболуст искат трансферна сума, пе бил обучен, а за лекар не може!

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  До коментар [#19] от "debruckere":

  "Ми нека и бедния поляк и бедния унгарец, като са ттолкова сербез, да си харчат без закони само че техните пари. "

  Може, но тогава германеца ще трябса да плати 100 000 за обучение на полския лекар. И да плати мито за да си продава,боклуцуте по Полша!

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 26 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#19:"debruckere".. Хубаво де, ама що тогава бедния българин пък да харчи парите на европееца при това без да спазва закона, м ??Ми нека и бедния поляк и бедния унгарец, като са ттолкова сербез, да си харчат без закони само че техните пари. То с чужди пари и без закони, всеки му знае цаката :)[/quote]

  Вие, да не мислите че богатият европеец ни дава, тоест е нетен платец, а ние сме нетен бенефициент? Това е вярно само ако погледнете уравнението във финансов аспект. А евро съюза залага на свободното движение на хора като един от основополагащите принципи

  Хайде сега си размърдайте сивото вещество: имаме над милион българи работещи и живеещи в ЕС. В работоспособна възраст, отглеждащи млади семейства. Тяхната цена за нашата демографка катастрофа каква е? 1 милиард? 10? 100 милиарда. На колко оценявата обезкървянето на БГ?

  А колко струват българите живеещи/работещи в ЕС на нашето здравоопазване, инжинерна и технологична сфера? Те колко милиард допринасят за европейската икономика и вземат от нашата? Колко пари даде ЕС за да идат те в ЕС за тяхното образование преди това?

  ЕС ни дава пари, но ни взе най-важното - хората. Така че хайде да почнем да гледаме трезво за цялото уравнение, а не само да се радвам като ни извиват ръцете както някога СССР

  'progressives' is the politically correct word for communists
 26. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Весело

  До коментар [#1] от "Jalis Ironhammer":

  " We asked Dolomit Kft. and the main contractors involved in the construction of the M4 about the exact amount and value of building materials supplied by the company of Orbán’s father, but they did not answer our questions. Nor did the prime minister respond to our questions about his father’s involvement in state projects."

  Ми много хора не искат да осъзнаят очеизвадното ! Сигурно защото материалът е на английски......

 27. 28 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 239 Неутрално

  [quote#12:"dosetliv"][/quote]

  Съгласна съм с повечето неща, но не и със Зелената сделка.
  Тя е неотменен фактор и няма значение как и по какъв път, но навлизането във Биологичната ера е път, които ще тръгнат всички държави. Няма никакво съмнение, че с времето индустриализацията ще бъде заменена от цифровизация и роботия, а нефта постепенно ще отмре като основна суровина за индустриите. Това в Азия отдавна са го проумяли, Китай и новосъздаденият икономически блок със сигурност ще тръгнат по този път и без Гретита.
  Просто ЕС беше подчинен на САЩ, където въглищтното и нефтеното лоби е много силно. Но няма никакво съмнение, че газта е суровината на бъдещето и за това и тук започнаха войните и битките.
  Идеята ЕС да има хазна откачена от вноските на държавите - члеки означава точно това, да има власт над данъчната и митническата политика на съюза без съгласие на нейните членове. Това е пътят към създаването на Европейската държава, който според мен е обречен.

 28. 29 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Тук гледам има още хора, които са се заблудили, че това има нещо общо с корупцията. Мне, това е ПОЛИТИЧЕСКИ инструмент за натиск върху националните правителства, за приемане на закони, които другарите от ЕС искат. "Върховенството на закона" НЕ Е свързано с корупция. В Полша причината е, че започнаха да уволняват либералните съдии, обучени и назначени от предишното либерално правителство, а в Унгария, защото Орбан изгони политическите НПО-та и "университета" на Сорос!

 29. 30 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#11] от "debruckere":"Естествено, че пари се дават срещу спазване върховенството на закона."А какви са критериите ТОЧНО за върховенствона зскона. Как ще се мери? Изброите качествено и количествено критериите, ама точно, не общи приказки.
  —цитат от коментар 22 на Веселин Дечев


  Какви общи приказки, извинете? Има закони, които трябва да се спазват. Има и различни инстанции. Има и договори. Има и реформи, които трябва да се проведат!
  Орбан и Качински са толкова нагли вече, че дори не се опитват да се крият , ами директно си казват " Искаме пари, ама не ни питайте как ще ги харчим и на кого ще ги даваме". Всички други обяснения са за пред мат'ряла-уж колко са лоши еврочиновмиците, че ни извиват ръцете. Ала бала!
  Тези, които извиват ръце са Полша и Унгария!

 30. 31 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#19] от "debruckere":"Ми нека и бедния поляк и бедния унгарец, като са ттолкова сербез, да си харчат без закони само че техните пари. "Може, но тогава германеца ще трябса да плати 100 000 за обучение на полския лекар. И да плати мито за да си продава,боклуцуте по Полша!
  —цитат от коментар 25 на Веселин Дечев


  "Да си продава боклуците"?? Вие кога за последно си купихте немски "боклук". 20-годишния Голф, дето го паркирате на разкаляното пред панелката в Люлин не се брои :)
  И защо германеца да плаща за обучението на полския лекар, като си плаща на немския,м? Да си плаща Качински. И да не би полските лекари насила да ги карат с вагони в Германия, м?

  Ми, хайде да видим кой ще е по-добре на финала като всички са толкова серт :):)

 31. 32 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  [quote#19:"debruckere".. Хубаво де, ама що тогава бедния българин пък да харчи парите на европееца при това без да спазва закона, м ??Ми нека и бедния поляк и бедния унгарец, като са ттолкова сербез, да си харчат без закони само че техните пари. То с чужди пари и без закони, всеки му знае цаката :)
  —цитат от коментар 26 на vik
  Вие, да не мислите че богатият европеец ни дава, тоест е нетен платец, а ние сме нетен бенефициент? Това е вярно само ако погледнете уравнението във финансов аспект. А евро съюза залага на свободното движение на хора като един от основополагащите принципиХайде сега си размърдайте сивото вещество: имаме над милион българи работещи и живеещи в ЕС. В работоспособна възраст, отглеждащи млади семейства. Тяхната цена за нашата демографка катастрофа каква е? 1 милиард? 10? 100 милиарда. На колко оценявата обезкървянето на БГ? А колко струват българите живеещи/работещи в ЕС на нашето здравоопазване, инжинерна и технологична сфера? Те колко милиард допринасят за европейската икономика и вземат от нашата? Колко пари даде ЕС за да идат те в ЕС за тяхното образование преди това? ЕС ни дава пари, но ни взе най-важното - хората. Така че хайде да почнем да гледаме трезво за цялото уравнение, а не само да се радвам като ни извиват ръцете както някога СССР[/quote]

  Ами, хайде наистина трезво да гледаме:

  За 13 г. ЕС е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДОНОР ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА.
  Само че бившите комунисти и техните проксита окрадоха парите и прокараха чужди енергийни проекти за милиарди като не дадоха никакъв шанс на същите тези хора, за които говорите.
  Защото , ако наистина парите на ЕС се бяха използвали ефективно и демократично, хората ЩЯХА ДА СИ СТОЯТ В БЪЛГАРИЯ!
  ЯСНО ЛИ ВИ Е ?

 32. 33 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#19] от "debruckere":"Е, чакайте малко!Не можело богатия европеец да решава за бедния българин... Хубаво де, ама що тогава бедния българин пък да харчи парите на европееца при това без да спазва закона, м ??"За да може богативт европеец да вземе готов, обучен лекар без да плаща и една стотинка и за да може да си продава боклуците в Кауфланда!Щото за футболуст искат трансферна сума, пе бил обучен, а за лекар не може!
  —цитат от коментар 24 на Веселин Дечев


  Извинете, но къде спаха и Полша и Унгария и България!

  плюскага чуждите пари без да ги е грижа за народа и накрая нароът се изнесе там, където е оценен!
  Хайде по-сериозно наистина!
  Имам много приятели в Германия и честно казано на никой от тях не му дреме за "цената на демографската криза" и за българските душмани-упрвници!
  Защото точно местните душмани изгониха собствения си народ към Западна Европа като не му дадоха шанс, а окрадоха парите, предназначени за хората!

 33. 34 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#11] от "debruckere":"Да не говорим, че тия двете страни са влезли ДОБРОВОЛНО в ЕС и са приели да спазват върховенството на закона с всички документи и договора за ЕС!Точка!"И къде в присъединителните договори пише, че можв да се спрат субсидиите за земеделците заради неприемане на еднополовите бракове, примерно?
  —цитат от коментар 23 на Веселин Дечев


  Кой говори за еднополови бракове!
  Айде стига с тези опорни точки!
  Замазват Ви очите с някакви патриотар-мъжкарски приказки, за да не се види ясната картинка. а тя е проста:

  Хора като Орбата и Качински искат да си векуват с техните обръчи, подхранвани с милиардите от ЕС.
  Това е!
  колкото и да го усуквате-това е !

 34. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  А какво ще прави Борисов без пари. И той няма намерение да спазва правилата, но си трае. Както досега , мисли че ще мине между капките.

 35. 36 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#3] от "Рим":

  Къде ги видя тия 600-700 млн население в ЕС?!

  Sic transit gloria mundi
 36. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#30] от "debruckere":

  "Какви общи приказки, извинете? Има закони, които трябва да се спазват. Има и различни инстанции. Има и договори. Има и реформи, които трябва да се проведат!"

  Това са точно общи приказки.
  Точен критерий е например:
  Над 5% от присъдите на ВАС, отменени от съда на Ес.

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#30] от "debruckere":

  "Орбан и Качински са толкова нагли вече, че дори не се опитват да се крият , ами директно си казват " Искаме пари, ама не ни питайте как ще ги харчим и на кого ще ги даваме". "

  Всички пари от Ес са црлеви и подлежат нс кобтрол - строежи на и фрадтруктура, субсидии и тн. Няма "просто някакви пари там, от Ес"

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 39 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  До коментар [#34] от "debruckere":

  "Кой говори за еднополови бракове!
  Айде стига с тези опорни точки!
  Замазват Ви очите с някакви патриотар-мъжкарски приказки"

  Хайде стига глупости!
  Правата на малцинтвата се тълкува като липса на върховенство на правото. Обяснете на форума: зсщо спореф вас трябва да се спират парите за земеделците ако някой мещо от лгбт се чувства онеправдан?

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 40 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  До коментар [#33] от "debruckere":

  "Извинете, но къде спаха и Полша и Унгария и България!
  плюскага чуждите пари без да ги е грижа за народа и накрая нароът се изнесе там, където е оценен!"

  Един футболист, когато си тръгва, НЕЗАВИСИМО по каква причина - дали е недооценен или каквото друго там дмята, се плаща трансферна сума от новов на стария клуб, а за лекари, инженери и други - не може? ЩО?

  В Русия съм! В Русия съм!
 40. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Най-добре ад ни "плющят' нагли циркаджии като Орбата, Качински и ББ с 200 и с нашите и европейските пари, нали ?
  —цитат от коментар 17 на debruckere


  Демонстрирате вопиющо неразбиране как действат данъчните системи. Вероятно сте уманитар от типа "не разбирам от нищо, но държа да се изкажа по всичко"
  Данъчната политика е изключително право на всяка отделна държава. Др др др Орбата , Качински и ББ могат да плющят с данъци само собствения си матрял и ако спрат да го кефят може да си избере други. Еврокомисията нито я е избирал матряла, нито може да я сменя, за да може да си позволи да налага общи данъци, пък да си ги харчи по собствено усмотрение.

 41. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  [quote#3:"Рим"][/quote]

  Такова нещо и намен ми се върти в главата - искаш да си хулиган, моля, ама не в нашата къща, а отиди при истинските бандити, Орбан при джуджи, а Качински при Тръмпи. Жалко че този последния, май хич не му е до някакви поляци, поне да беше някое младичко полякинче, а не дърти пръчове. Човека се чуди каква дивотия да изръси и какво да прави със заемите - само за 2021 са над 350млн, а общо са към милиард.
  Не е лек живота и на богатите, нали така.

 42. 43 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#30] от "debruckere":

  Орбан и Качински са толкова нагли вече, че дори не се опитват да се крият , ами директно си казват " Искаме пари, ама не ни питайте как ще ги харчим и на кого ще ги даваме".
  —цитат от коментар 30 на debruckere


  Абсолютни ГЛУПОСТИ! Нито в Полша, нито в Унгария има подозрения за корупция в еврофондовете.
  В Полша ги подгониха заради опитите да пенсионират либералните съдии, както и заради "зоните без ЛГБТ", а в Унгария защото изхвърлиха НПО-тата и "университета" на другаря Сорос!
  Проблеми с корупция на еврофондовете имаше в Чехия и Италия, но за тях нито дума, за "нарушаване на върховенството на закона"!
  Както вече писах, това е политически инструмент, за оказване на натиск, нямащ нищо общо с борбата с корупцията! Сега също има силни инструменти за борба с корупцията и спиране на еврофондовете, но не и заради политически решения, които не се харесват на другарите в Брюксел!

 43. 44 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Всички приказки за отстояване на национални интереси и за това да не се позволява уж Брюксел да извива ръце са мъгла в очите на мат'ряла. Естествено, че пари се дават срещу спазване върховенството на закона. Просто е невероятно как може да има толкова нагли уж-европейски лидери (на Полша и Унгария), които да очакват да им се наливат милиарди срещу невърховенство на закона в интерес на приближени олигарси!Да не говорим, че тия двете страни са влезли ДОБРОВОЛНО в ЕС и са приели да спазват върховенството на закона с всички документи и договора за ЕС!Точка!
  —цитат от коментар 11 на debruckere


  Комуто не му харесва, в този ЕС , с този. договор - прав му път към Евразийския съюз!

 44. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Между другото АЗ МНОГО ОТДАВНА ОБЯСНИХ , КАК ОРБАН ЩЕ ВИ ИЗЛАШКА ВЕТО.
  Комуто дереджето не му харесва и не иска да е в един Европейски Съюз с Орбан - да стяга куфарите и друм!

 45. 46 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 599 Неутрално

  За 13 г. ЕС е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДОНОР ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА.
  Само че бившите комунисти и техните проксита окрадоха парите и прокараха чужди енергийни проекти за милиарди като не дадоха никакъв шанс на същите тези хора, за които говорите.
  Защото , ако наистина парите на ЕС се бяха използвали ефективно и демократично, хората ЩЯХА ДА СИ СТОЯТ В БЪЛГАРИЯ!
  ЯСНО ЛИ ВИ Е ?
  —цитат от коментар 32 на debruckere


  Донор на свежи пари е! И е най-големият виновен за най-големите проблеми днес - липса ха квалифицирани кадри и липса на хора въобще. Най-големото изтачане на мозъци, млади и кадърни хора е в посока на ЕС. Това изтичане на какви пари го оценявате?

  Колкото до кой какво е откраднал и кога - звучите като Борисов, дето все другите са му виновни

  'progressives' is the politically correct word for communists
 46. 47 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  [quote#41:"dosetliv"][/quote]

  Вие демонстрирате въпиющо общоприказване и разчитате на това, че хората не са в час. Впрочем имам успешен собствен бизнес повече от 10 г. и съм доста наясно с материята. Такива теоретици зад компютъра като Вас обикновено не ми правят впечатление, но ще Ви драсна два реда.

  Никой не оспорва правото на държавите да имат национална данъчна система, съобразена с политиката на съответната държава и разбира се с правилата на съответния съюз, в който държавата членува ДОБРОВОЛНО!
  Ако не бяхте обилновен форумен теоретик, щяхте да сте наясно, че "плющенето" става не само чрез данъци! Ето няколко точки за размисъл:
  - тенденциозно насочване на публичен ресурс в ръцете на конкретни кръгове/фирми
  - създаване на законови вртаички, които да позволяват заобикалянето на иначе уж-ясни и открити процедури за изразходване на средства. Пример: държавната "Автомагистрали"
  - теглене на кредити от името на суверена и за негова сметка
  - прокарването на чужди енергийни интереси, прикрити като "защита на националния интерес" (Тука мога доста да говоря също)

  И т.н. и т.н.

  Та образно казано "плющенето" не е само 'мисионерската поза". Има мноооого други пози, уважаеми г-н "специалист" :):)

 47. 48 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Не може една страна като Полша с 35 милиона души население или Унгария с 9 милиона да рекетират съюз с 600-700 милиона души, като налагат вето!
  —цитат от коментар 3 на Рим


  Кога ги брои и къде 600-700 милиона в ЕС?

  Впрочем ако извадим населението на Полша и Унгария са под 400 милиона!

 48. 49 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Въпросите са на политическо ниво. Да предложат закон, че мигранти никога няма да се пращат в Полша и Унгария и да сядат на масата на преговори. Ako либеристите от ЕП ще се наложат ище почнат да спират пари, това ще е сгромолясването на ЕС. Поляците още в соца си ходеха на гурбет, ще излязат от ЕС и пак ще си правят каквото искат. Насила хубост не става, трябва преговори и договореност.

 49. 50 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#49] от "mandzo":

  Забравих да спомена , че Обединеното Кралство само това чака, веднага ще спретнат Източно Британски съюз и се връщаме на положенито на Мюнхен, 1938.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK