Брюксел: Антигенни тестове да се ползват пет дни след първите симптоми на COVID-19

Брюксел: Антигенни тестове да се ползват пет дни след първите симптоми на COVID-19

© ReutersДа се ползват антигенни тестове за коронавирус при недостатъчно наличие на PCR такива, при високо разпространение на заразата и при необходимост за овладяване на огнища - това са препоръките на Еврокомисията, публикувани днес.


Тя дава насоки за избор на бързи антигенни тестове, кога са подходящи и кой трябва да ги извършва. Също така призовава за взаимно признаване на тестовете и резултатите им.


Бързите антигенни тестове трябва да се използват в рамките на пет дни след появата на симптомите или в рамките на седем дни след излагане на потвърден случай на COVID-19, посочва Комисията.
Утре предстои виртуална среща на европейските лидери на 19 ноември за справянето с пандемията от COVID-19. На Европейския съвет на 29 октомври беше договорено да се координират повече методи за тестване. Много държави-членки обаче смятат, че е рано за общи стандарти, показва документ на германското председателство на Съвета. Някои правителства търсят повече научни доказателства зад бързите тестове, се казва в него. Мнозина казват, че тестването е национален проблем, за който не е необходим общ подход, но не се назовават конкретни държави, които опонират на идеята.


Комисията също така е подписала споразумение с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) да внесе 35.5 милиона евро, финансирани от Инструмента за спешна подкрепа (ESI), за увеличаване на капацитета за тестване на COVID-19 в ЕС. Финансирането ще бъде използвано за подпомагане на обучението на персонала за вземане на проби и анализ и извършване на тестове, особено чрез мобилно оборудване.


Макар и по-малко точни, антигенните тестове могат да дадат резултати за минути вместо за дните, понякога необходими за PCR тестове. Повече за тях четете тук.


Еврокомисията препоръчва употребата на антигенните тестове в ситуации, при които бързата идентификация на заразените лица подпомага ограничаването на огнищата, както и за редовното наблюдение на високорисковите групи - например медицински персонал или живеещите и работещите в домове за възрастни хора.


Брюксел препоръчва на държавите членки да провеждат бързи антигенни тестове в допълнение към RT-PCR тестовете при ясно дефинирани условия. Те трябва да се стремят да използват бързи антигенни тестове с приемливи тестови резултати, т.е. ≥ 80% чувствителност и ≥ 97% специфичност, за да се избегнат фалшиво отрицателни и фалшиво положителни резултати.


Тестването трябва да се извършва от обучен медицински персонал. Критичен момент, често пренебрегван, е събирането на пробата. Трябва да има и протоколи за ефективно събиране и предаване на проби.


Когато наличността на RT-PCR тестове е временно ограничена, може да се обмисли използването на бързи антигенни тестове за лица със симптоми, съвместими с COVID-19, в области, където делът на положителните проби е висок, например повече от 10%.


Използването на бързи антигенни тестове може да се препоръча за тестване на индивиди независимо от симптомите в условия, при които делът на позитивните тестове се очаква да бъде над 10%, например при проследяване на контактни лица и огнища.


За да се смекчи въздействието на COVID-19 в здравните и социалните грижи, трябва да се обмисли използването на бързи антигенни тестове при постъпване в здравни заведения, както и при триаж на симптоматични пациенти (до 5 дни от появата на симптомите).


Използването на бързи антигенни тестове също трябва да се обмисли за целенасочен подход за тестване на населението, например в местна общност, както и в други ситуации с високо разпространение и в контекста на ограничителните мерки, за да се открият лица с висок потенциал за предаване в общността и да се намали натискът върху здравните заведения. В такива ситуации рискът от неоткриване на всички случаи или рискът от фалшиво отрицателни резултати се уравновесява от навременността на резултатите и възможността за периодично тестване на първоначално отрицателни индивиди.


Ефективността при тестване изисква наличието на необходимите ресурси, поради което днес също така засилваме подкрепата си за увеличаване на капацитета за тестване на държавите-членки. Подкрепата и солидарността са от ключово значение за преодоляването на тази пандемия.


Стела Кириакидес,

комисар по здравеопазването и храните


При ситуации с високо разпространение и/или с ограничен капацитет за тестване на RT-PCR за откриване на лица с висок потенциал за предаване трябва да се обмисли редовното използване на бързи антигенни тестове - например при персонал в сферата на здравеопазването, хосписите и социалните грижи, затворени заведения (напр. затвори или административни центрове за задържане, други приемни инфраструктури за търсещи убежище и мигранти) или работници от първа линия в съответните сектори.


Европейските държави вече търсят милиони тестове


Европейските страни търсят да закупят милиони бързи тестове за COVID-19 най-вече от Roche и Abbott, показва документ на ЕС, цитиран от "Ройтерс". Около десет европейски държави разглеждат антигенни тестове или от американската фирма Abbott, или от швейцарския ѝ конкурент Roche и нейния партньор SD Biosensor, се вижда в документа, без да се посочват страните.


Бързите антигенни тестове, произведени от Abbott и SD Biosensor / Roche, са най-обмисляните варианти", се казва в документа, публикуван тази седмица на малко посещавана уебстраница на Европейската комисия.
Той съдържа обобщение на срещата на европейските здравни експерти миналата седмица, на която правителствата са обменили информация за бързите тестове преди новите предложения по въпроса от Комисията от днес и видеоконференцията на лидерите на ЕС, която трябва да се проведе в четвъртък.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в петък, че ЕС ще насочи 100 милиона евро (118 милиона долара) за закупуване на до 22 милиона антигенни теста, за да отговори на "непосредствените нужди" на страните. Допълнителни комплекти ще бъдат закупени чрез съвместна схема за обществени поръчки, ръководена от Комисията, каза Фон дер Лайен, въпреки че не е ясно дали правителствата на ЕС ще изберат да купуват заедно или сами.


Германия заяви, че си е осигурила девет милиона тестови комплекта месечно от Abbott, Roche и Siemens Healthineers, докато регионалната провинция Бавария е поръчала още 10 милиона. Миналата седмица Италия обяви, че се стреми да направи 10 милиона теста през следващите дни.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Антигенните тестове са голямо удобство за отдалечените райони , там могат да се изследват за минути хората на место и да се знае как да се процедира .

 4. 4 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 569 Неутрално

  И на гладно. С чаша вода ...Баси, след като и Брюкселските зелки тръгнАха да раздават акъл - съвсем ша я втасаме!
  —цитат от коментар 1 на xm...


  Ние акъл не искаме. Искаме пари.

 5. 5 Профил на Володя Цветков
  Володя Цветков
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#4] от "etar":

  А нямаме пари, защото нямаме акъл!

 6. 6 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 39 Неутрално

  А така или иначе Тестове за Телевизионни Илюзии няма има Мисъл . Защото всички ЛУМПЕНИ в Света говорят едно после го отричат но Човека така или иначе иска Драма а не Истина.

 7. 7 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "Германия заяви, че си е осигурила девет милиона тестови комплекта месечно ... докато регионалната провинция Бавария е поръчала още 10 милиона."

  А ББ каза че е отпуснал пари за 1 милион теста.

 8. 8 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 517 Неутрално

  А след 5 ти...
  Антигенните им дават от минус 3 ти, до плюс 5 и после почват да губят активна точност. За антитела обратно, от 5 - 6 от първи симптоми нататък.
  Изобщо с тия бързите както е тръгнало трябва да хакаш по 2 наред - антигенни и за антитела, че да си сигурен до някъде в резултата.

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Положителното е, че с одобряването на ваксината на Пфайзер имунизациите ще започнат от доста скоро, вероятно през декември в САЩ, а и може би в Германия, след като Пфаизер работи по тази ваксина с немската BioNTech (BNTX.O е пазарната индикация за акциите). Засега плановете в САЩ са ваксината на Пфайзер да се разпределя в големите градове, предимно в университетски болници в които има суперфризъри способни да поддържат -70 градуса Целзий, а след обобряването на ваксината на Модерна, тя да се разпределя в по-малки центрове поради възможността тяхната ваксина да се съхранява в обикновени фризъри до 60 дни и в обикновени хладилници до една седмица.
  Една добра таблица за състоянието на ваксинито по страни, включително одобрените за военни в Китай е тази в Русия на страницита на главната страница на Ройтерс - https://www.reuters.com/
  За писаното по-горе вижте статия на Ройтърс от преди по-малко от час:
  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-vaccines-pfizer/a-special-day-end-of-pfizer-trial-paves-way-for-a-covid-shot-this-year-idUSKBN27Y1GM?il=0

 10. 10 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Много много думи, с които нищо не се казва. Типично по Брюкселски.

 11. 11 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":
  Благодаря за този линк!
  Вътре има много полезен, кой до къде е стигнал с ваксините:
  Tracking the vaccine race
  http://graphics.reuters.com/HEALTH-CORONAVIRUS/VACCINE-TRACKER/xegpbqnlovq/  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#11] от "UJC4040":

  Чух много окуражаващи новини за Астра Зенека-Оксфорд, една доста "преносима" ваксина предвид съхранението и в нормални хладилници. Сега новината е, че в САЩ се работи по създаване на производство на пластмасови ампули-инжекции за еднократна употреба с капацитет 3 милиарда годишно от ApiJect Systems America . Осигурено е финансиране от 590 милиона долара, но се чака решението на ФДА.
  https://www.npr.org/2020/11/19/936207326/as-vaccine-approvals-loom-u-s-funds-a-back-up-plan-for-delivery

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK