Може ли ЕС да заобиколи ветото на Орбан и всеки, опитващ неговата игра

Може ли ЕС да заобиколи ветото на Орбан и всеки, опитващ неговата игра

© ReutersПрекалено дълго продължи тази игра на "Ти се правиш, че имаш демокрация, а ние се правим, че ти вярваме". Ако Европейският съюз покаже на Виктор Орбан и Ярослав Качински, че е просто блъфиране опитът им да държат за заложници всички европейци, очакващи спешна помощ за кризата от коронавирса, ЕС ще оцелее като съюз от либерални демокрации. Но ако отстъпи под натиска им и още повече размие условието да има върховенство на закона за достъп до евросредствата, в следващите 10 години той ще започне да се разпада.


Предупреждението е на Тимъти Гартън Аш, един от най-добрите познавачи на Източна Европа в британските медии в интервю за "Блумбърг" в неделя. Той напомня, че каквито и мотиви да изтъква Орбан за решението си да блокира бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и помощния пакет за общо близо 1.85 трлн. евро, става дума за нещо съвсем банално - пари и власт.


Може ли да бъдат заобиколени Орбан и Качински (и симпатизиращият им Янез Янша в Словения, която поема председателството на ЕС от 1 юли 2021г.) за поука на всеки популист, който си мисли, че може безкрайно да разиграва Европа без някой накрая да му изпрати сметката, която трябва да плати?
Не само Аш говори за блъфиране и рекет от властите в Будапеща и Варшава. Орбан просто не може без европейските средства, възлизащи на близо 10% от унгарския БВП и точно в момент на рецесия и когато 44% от унгарците (най-високият показател в ЕС) казват, че личните им финанси са тежко ударени само половин година от началото на пандемията. Полша е най-големият бенефициент на евросредства спрямо размера на икономиката си и каквото и да говорят управляващите, допитване на Kantar, разпространено от Европейския парламент миналата седмица, показа, че огромен дял от поляците одобряват връзката между законност и еврофондове.


Европа просто не функционира така


"ЕС просто не функционира така - да си изгасиш пурата, да си сипеш едно и да се облегнеш зяпнал във фотьойла, докато другите ти пускат деликатеси в устата", каза пред журналисти Марк Рюте, премиерът на Нидерландия, след виртуалното заседание на лидерите на страните членки в четвъртък.


Сдобил се с репутацията да е неформален говорител на т.нар. пестелива петорка (Нидерландия, Австрия, Швеци, Дания и Финландия), той има подкрепа и от избирателите си, за да държи подобен тон.

  • Проучване от октомври на Европейския съвет за външна политика показа, че в петте страни средно 42% казват, че правителствата им губят влияние врху Европа след Брекзит (срещу 27% на обратното мнение) и се опасяват, как ще харчат парите им някои правителства в другите страни членки.

Орбан и Качински говорят за идеологическо изнудване от Брюксел, който заприличвал на СССР и че страните им си имали собствени ценности, на които не може да се налага нищо от Западна Европа. В същото време в Нидерландия 43% смятат, че европейската интеграция е нещо, което им е наложено, а не, че е проект под контрола направителството им. Във Финландия така мислят почти половината (48%).


В петък Орбан заговори, че може да се намери "нов компромис", докато се видя, че дори Полша не застава категорично зад твърдата му съпротива, а Чехия и Словакия директно се отцепиха във Вишеградската четворка по този въпрос. Румъния и България, макар и под продължаващ мониторинг на ЕС за реформиране на правосъдието, подкрепиха сделката за върховенството на закона.


Какви са идеите


Няколко предложения се оформиха като алтернатива на отслабване на договорения между германското европредседателство и Европейския парламент механизъм за спиране на евросредства за правителства, погазващи законността.


Най-слабото от тях изглежда идеята Европейската комисия да направи декларация, че механизмът няма да е насочен към конкретни държави (Унгария и Полша са в процедура за замразяване правата им на гласуване нарешенията в ЕС иметто заради посегателство върху независимостта на правораздаването, медиите и гражданския сектор).


Също толкова безперспективно изглежда да се прекрати процедурата по Член .7 от Договора за ЕС срещу двете страни. Идеята идва от трупащото се недоволство, че тази форма на натиск засега не носи никакъв резултат в Унгария и Полша. Но това е би бил огромен политически скандал. Изключено е да се събере достатъчно подкрепа, но и при някаква теоретична вероятност да се реализира, това би отнело месеци.


Друго предложение, дошло от група евродепутати, е да се раздели бюджетът на ЕС от пакета за възстановяване от пандемията, който да продължи като междуправителствен договор на 25 страни (без Унгари и Полша), т.е. да се извади от полето на законите и договорите на ЕС.


Близка по смисъл е инициативата, споменавана вече от няколко места - за помощния фонд да се използва процедурата за засилено сътрудничество, но управлението на фонда да става от Еврокомисията. Тя също означава, че Будапеща и Варшава няма да участват във фонда и няма нищо да получат от него, щом не им харесват условията за достъп до него.


Михаел Рот, германският министър по европейските въпроси, който фактически ръководи ротационното председателство на Съвета на ЕС, предупреди миналата седмица след налагането на ветото от Унгария и Полша, че гражданите на тези страни в крайна сметка ще платят висока цена, защото ще бъдат лишени от милиарди евро, от които се нуждаят точно сега.


Няма техническо решение на тежък политически проблем


Най-категорично за подобно решение се изказа Ги Вехофстад от либералната група Обнови Европа в Европарламента. "Не правете грешка" - написа той миналата седмица - "няма техническо решение на фундаментален политически проблем за това дали една страна трябва да изпълнява законите и договорите, които е подписала при присъединяването си към ЕС".


Според бившия белгийски премиер с ветото си Орбан и Качински "застрашават живота на всички европейци и доходите на всеки, чиято работа или бизнес пострадаха от ненужно удължилата се криза с коронавируса - само да са продължат да финансира все по-корумпираното си заграбване на властта".


Верхофстад посочва и законовото основание да бъдат заобиколени Будапеща и Варшава - член. 326 от Договора за функциониране на ЕС. В него се казва:

  • "Засиленото сътрудничество се осъществява в съответствие с Договорите и с правото на Съюза. То не може да засяга вътрешния пазар, нито икономическото, социално и териториално сближаване. То не може да представлява пречка, нито дискриминация спрямо търговията между държавите-членки, нито да предизвиква нарушения на конкуренцията между тях."

Но са достатъни поне 9 държави членки да са се разбрали за нещо от взаимен интерес в рамките и духа на ЕС като цяло, за да започнат "засилено сътрудничество". Най-добрият пример е еврото - (без Дания) всички с единната валута са се съгласили тя да действа само за онези държави, които отговарят на изискванията. Друг пример е PESCO - инициативата за споделени отбранителни разходи и инвестиции.


Същото може да важи и за разблокиране на помощния фонд - 25 държави продължават напред с намалени като обем общи средства, защото такива няма да са предвидени за Унгария и Полша щом тези две страни не харесват механизма за върховенство на закона.


Каква е процедурата


Подробно разяснената и аргументирана инициатива на 25-те се внася в Европеската комисия. След нейното одобрение тя отива в Съвета на ЕС, а после - в Европейския парламент. При наличие на вече готово споразумение за помощния фонд във всичките три центъра на управление на ЕС, логично е изминаването на тази процедура - ако изобщо бъде задействата - да приключи за няколко седмици.


Проблемът с идеята на Верхофстад е, че "засиленото сътрудничество" се използва много рядко и обикновено не надхвърля много минималните 9 държави, да не гворим за 25. Една от причините е, че този инструмент може да доведе до "Европа на две скорости", в която институциите на ЕС играят малка или никаква роля - нещо, което винаги е притеснявало малките държави, губещи така способността си да въздействат на волята на големите и силни икономики в сътрудничеството. Помощният фонд за кризата от COVID-19 обаче е договорен с активното участие на Европеската комисия и Съвета на ЕС.


Привържениците на такъв ход смятат, че в случая с позицията на Орбан и Качински трябва да се постъпи именно така, защото всъщност "втората скорост" остава само за две държави, а и те не разбират от друго, освен от спиране на евросредства.

Ключови думи към статията:

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Добре че са Орбан и Качински, защото Макрон ще ни размени за първото афганско бабе...

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Стига с тези понятия от соцреализма. Понятието като върховенство на закона, е съчинено от съчинилите популизма. Унгария има една първопричина за недолюбването си и това е изгонването на Сорос. Полша има една основна причина за недолюбването си и това е въведената лустрация в съдебната система, нереформирата от социализма.
  Умишлено се забравя Словения, която открито им симпатизира. А какво ще кажем за България, където съдебната система от 20 години е доминирана от ДПС - етническа партия, която решава всички назначения.

 3. 3 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Не може!
  Да седне, ЕС , да чете и ще види!

  Договорите трябва да се спазват, както са подписани!
  ТОВА Е ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА!

  Словения , Полша и Унгария имат перфектна юридическа позиция!

  И банките не могат да променят правилата изневиделица и да си измислят техни си условия!

  НЕ МОГАТ ДА ВИ ЗАОБИКОЛЯТ ВЪЗРАЖЕНИЯТА.
  ПРОТИВОДЕЙСТВАЙТЕ И СЕ СЪДЕТЕ!

  БОРЕТЕ СЕ ЗА ПРАВАТА СИ И ЗА ЗАКОННОСТТА!

  ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО И НА ЗАКОНА СЕ ДОБИВА С БОРБА!

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Да, Полша и Унгария са нетни бенефициенти, но това е цената, което западните държави плащат за т.нар. единен пазар, в който по една или друга причина са преобладаващи техните стоки.

 5. 5 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Стига с тези понятия от соцреализма. Понятието като върховенство на закона, е съчинено от съчинилите популизма.
  —цитат от коментар 2 на Lazarus


  ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА Е ДА СЕ СПАЗВАТ ДОГОВОРИТЕ!

  ВЕТО на Брюксел!
  България да се присъедини , към държавите обявили вето - Словения , Полша и Унгария!

  Така българските власти , на дело ще покажат , дали поставят спазването на европейските принципи на първо място!

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Да заобикаляш правилата било върховенство на закона?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  И ние имаме същите проблеми (с върховенство на закона, медии и т.н) , но нашият е "заслужил артист"...

 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Любопитно

  Ся тук проблемът е, че ”върховенството на закона” е един безкрайно разтеглив локум. Кой закон постановява ЛГБТИ и мигранти да са основна ценност на ЕС? Откога тия ценности станаха върховни? Какво изобщо означава нарушаване на принципите и договорите на ЕС, след като в диговорите, подписани от страните членки, принцип за върховенство на правата на гейовете и мигрантите изобщо не съществува?
  Малко по-ясно е по въпроса за свободата на словото и пресата... Полша - 58 място, Унгария - 73 място, Гърция - 74 място, България 111 място.
  Ама ще наказвали Унгария и Полша, щото Гърция и България гласували правилно. Либерална демокрация било туй, ръиш ли. Кво ми разбира на мен главата...

 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  ”Румъния и България, макар и под продължаващ мониторинг на ЕС за реформиране на правосъдието, подкрепиха сделката за върховенството на закона.”

  Тоест, в ЕС може и да нямаш правова държава - в Брюксел пет пари не дават, че имаме мутренско правосъдие. Важното е да гласуваш правилно, за да не те накажат. Нямаш право на различно мнение, щото туй било либерална демокрация, не някакъв си ЕССР. Възхитен съм, тия либерал болшевики слагат в малкото си джобче и корейските комунисти. 😂
  Светло бъдеще ни очаква...

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Време е да бият дузпата на Орбан и Качински, да минават в "Европа на ниска скорост" и да се приключва с проточилото се изнудване. Нетните бенефицианти получават много повече от всички косвени ползи, които колективният Запад потенциално има от отварянето на границите и пазарите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Чета горните мнения и голям рев! Дайте ни парите и не искайте никаква отчетност!

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Не.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Качински и Орбан са едни от малкото читави лидери в ЕС.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Европейският парламент трябва да бъде много сериозно овластен и той да стане най-властният център в ЕС. Правото на вето на всеки един отделен член в съюза, просто го руши целият. Това е доброволна общност, с общи правила, които важат за всички. Ако някой иска да ползва само облагите, следва да си понесе негативите. В перспектива трябва да се действа в посока по-сериозна интеграция и създаване на общоевропейски институции, които да са над националните. Върховният съд, прокуратура, армия полиция и т.н. не трябва да се оставят в ръцете на самозабравили се местни политици, а да бъдат истински и общи за съюза. При нас един каскет си развява байрака и си прави каквото иска, защото господарите му имат лостове да контролират цялата власт и всичките институции в страната. Ако главите на тези институции бяха общоевропейски, бързо щеше да го сложат на мястото му. Същото важи и за имунизираният от правосъдие Прасчо, премиера дето не ходи на работа и т.н.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  "...И Всеки, опитващ неговата игра"?!
  Карабоев, България ли имаш предвид?! Щото ако е така, това е поредната жалка история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Бе само да почнат каквато и да е процедура, по която реално ще се прескочи Полша и Унгария - и ще клекнат. НЯМА начин изнудването му да мине, ако това изнудване мине - ще следва ново и така безкрай ...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  за разлика от ссср, нокой няма да им прати танкове ако тръгнат да излизат, щото ги смущавали некой ценности,напротив, ще им постелят червено килимче

 19. 19 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Е ми, майтап си е, британски журналисти да обсъждат проблеми в ЕС с вещина и загриженост.

  dame
 20. 20 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Твърдо не харесвам Орбан и Качински, но Полша и Унгария налагат вето на принципа, а не защото са санкционирани чрез него. Приеме ли се - няма да да единствените, които ще понесат последствията.

  Не е ясно кой решава дали в дадена страна членка не се спазва върховенство на закона и по какъв критерий. Европа на две скорости е неприемлив конструкт. Идеята е всички да сме съгласни с едно решение, а не да ни е наложено от няколко държави.

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Весело

  Може да го заобиколи само в болните мозъци на соросоидите и врещящите им медии.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 281 Неутрално

  боли ме фара дали европа ще даде пари или не. И без това тези пари до мен няма да стигнат щото някой ще ги открадне така че ....

 23. 23 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Може ли ЕС да заобиколи собствените си правила.?Типично по комунистически...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Да заобикаляш правилата било върховенство на закона?
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  Да се заобикалят правилата , да се правят опити да се хитрува по брюкселски - НЕ Е ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА.

  Върховенство на закона е ВЕТО И ОСТАВКА на Европейската Комисия!

 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Време е да бият дузпата на Орбан и Качински, да минават в "Европа на ниска скорост" и да се приключва с проточилото се изнудване. Нетните бенефицианти получават много повече от всички косвени ползи, които колективният Запад потенциално има от отварянето на границите и пазарите.
  —цитат от коментар 10 на stein


  Да е мислил, " Колективният Запад" , като е подписвал договорите!

  Утре и банките , така могат да скочат за кредитите - "не сме се ориентирали, въвеждаме нови правила.. "

  Па и Мобилните Опетатори.

  А санкюлотите , из форумите ще припяват " хак им е, да им сложат чатала"!

  Вековната злоба , на роба!

 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Любопитно

  Дали Орбан и Качински са прави или не аз не мога да решавам, те си имат избиратели да решават това, но факта е, че ЕС не може да направи НИЩО. Интересно е как ще заобиколят собствените си наредби/закони/условия. или има гласуване от 27 държави или няма Обединена Европа. Не може така и така.
  Ако "намерят" или си направят вратичка цялата идея за ЕС оттича в канала.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#8] от "Котаракът на Шрьодингер":основна ценност на ЕС е свободата на личността, и в това число влизат и лгбт. на който не му харесва, вратата. на цялата източноевропейска пасмина трябва ясно да й се каже, че няма наши и ваши ценности, има едни ценности, и като не ви харесва, ваше право, търсете си алтернатива.
  —цитат от коментар 17 на owen


  Основна ценност е спазването на правилата и законите!
  Спазването на договорите - така , както са подписани!

  Комуто не му харесва - да се маха!
  Много правилно!

 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1058 Весело

  Забавно е да се гледат гърчовете на турболибералите когато нещо не им е по вкуса и им пречи да правят каквото си искат. Това договори, закони, ала-бала, нямали значение, само "който плаща, той поръчва музиката". Който получава, трябвало само да слушка и да се върти на пилона като танцьорка според фантазиите на потния мераклия, пъхнал няколко банкноти в сутиена й.
  И всичко това било "налагане на върховенството на закона".
  Муахахаха......


  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Може, с квалифицирано мнозинство на база БВП или чрез ЕС на ве скорости.

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  Парите за помощ при кризи не би трябвало да се обвързват с условия, свързани с дейност на институции, които са от различна сфера, в сравнение с тази сфера, която е в криза и се нуждае от помощ.
  Да откажеш спасителен пояс на някого, защото не ти харесва как прекалява с яденето на месо, е същата ситуация - изнудване.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Бе само да почнат каквато и да е процедура, по която реално ще се прескочи Полша и Унгария - и ще клекнат. ..
  —цитат от коментар 16 на guentchovelev


  Словения , ще остане единствена с вето?

  Иначе , а да видим по какъв начин ще "заобиколят" , ясно написани правила и ще ги заменят с техни си..

  Утре , така ще правят и автокъщите, с лизинга!

 32. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  Може, с квалифицирано мнозинство на база БВП или чрез ЕС на ве скорости.
  —цитат от коментар 29 на ck


  Или с други думи чрез изборен комунизъм 😂.
  Нали всички обясняват денонощно как няма Европа на две скорости? Или има когато им потрябва и едните са по равни от другите? ЕССР в чиста форма.......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 33. 33 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Може ли ЕС да заобиколи ветото на Орбан и всеки, опитващ неговата игра...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Методът за вземане на решения трябва да бъде променен!
  Не може една две или три държави да блокират останалите 25-26!
  Мнозинство от две трети или три четвърти е напълно легитимно.
  Който не желае да спазва решенията на едно такова мнозинство е свободен да напусне.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 34. 34 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#25] от "simChо":

  В статията са ти обяснили как без да се нарушават договорите ще отсвирят Унгария и Полша от ковид-пакета. Добре е не само да въртиш плочата за договорите, но и да четеш.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 35. 35 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Добре че са Орбан и Качински, защото Макрон ще ни размени за първото афганско бабе...
  —цитат от коментар 1 на Мишо Петров


  Орбан се прави на "анти-имигрант", но след като свършиха унгарците от Румъния и Сърбия, които се навиваха да се преместят в Унгария, се наложи да захранва икономиката с всякакви други – има все повече китайци например. Цялостно бройката на чужденци в Унгария не е по-различна от тази в България да речем.

  Иначе лека-полека ще се оформи разделението в ЕС и "Европа на две скорости". Западна и части от централна Европа ще продължат интеграцията както и до сега, други като Унгария, Полша и балканските държави ще имаме достъп до единния пазар и свободата на придвживане и толкоз. Без фондове, без неща като обща отбрана, които тепърва ще се оформят. Тенденцията вече е ясно очертана и държави като "пестеливите" им е писнало да плащат сметката на разхайтените унгарци, италианци или балканци. Всъщност развитието на проблемите в Италия по-скоро ще промени ЕС завинаги, а тук Орбан рано или късно ще подвие опашка и ще клекне

 36. 36 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#32] от "padrino":

  Далеч сме от ЕССР. И няма механизъм за квалифицирано мнозинство.

  Не се съмнявам, че ЕС ще изработи механизъм за да контролира спазва ли се законността в отделните членки. Просто няма да е през фондовете. В случая ще се намери формула, която да устройва и "пестеливите", и "бунтовниците".

 37. 37 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  До коментар [#25] от "simChо":В статията са ти обяснили как без да се нарушават договорите ще отсвирят Унгария и Полша от ковид-пакета. Добре е не само да въртиш плочата за договорите, но и да четеш.
  —цитат от коментар 34 на stein


  Значи по време на най-голямата пандемия която срути цялата икономика на света, Европа ще реши, да отреже пълноправен член от помощите и няма да им се даде нищо? Е това е прекрасен пример на изнудване. Или правиш както ние ти кажем или умираш, нямаш право на суверенитет...Браво другарю....Др Путин ще бъде горд с Вас......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 38. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Забавно ..... гърчове .... турболиберали .... закони, ала-бала, ...... "който плаща ..... слушка ...... на пилона ..... на потния мераклия.... пъхнал няколко банкноти в сутиена........Муахахаха......
  —цитат от коментар 28 на pag


  При наличие на премиери-нацисти вътре в ЕС, единственото оръжие с което може да бъдат унищожени, са лостовете на либералната демокрация - т.е. мнозинство от гласувалите. Има различни варианти за квалифицирано мнозинство - 2/3, 3/4, 4/5, 5/6 и.т.н.
  Така работят всички парламенти в демократичния свят. Дори и тази в Унгария и Полша.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 39. 39 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Любопитно

  До коментар [#32] от "padrino":Далеч сме от ЕССР. И няма механизъм за квалифицирано мнозинство.Не се съмнявам, че ЕС ще изработи механизъм за да контролира спазва ли се законността в отделните членки. Просто няма да е през фондовете. В случая ще се намери формула, която да устройва и "пестеливите", и "бунтовниците".
  —цитат от коментар 36 на pavian


  По принцип съм съгласен с написаното от Вас, но това което не виждам е как Брюксел ще решава кое е законно в една държава? Според кое законодателство? В момента в който държавите членки нямат собствено законодателство те престават да бъдат суверенни. Единствения (според мен) начин за това е да се поеме към Европейска федерация, но дори и тогава ще има различия (Швейцария е добър пример, всеки кантон си има собствено право на законодателство). Колкото до федерацията....това е тема която е много токсична и аз не бих се наел дори да прогнозирам.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 40. 40 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Добре че са Орбан и Качински, защото Макрон ще ни размени за първото афганско бабе...
  —цитат от коментар 1 на Мишо Петров


  Бих подкрепил и дори аплодирам такава размяна!
  Цяла Европа ще има интерес от нея. Африка обаче ще загуби.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 41. 41 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#35] от "Батков-вън":

  ... Иначе лека-полека ще се оформи разделението в ЕС и "Европа на две скорости". Западна и части от централна Европа ще продължат интеграцията както и до сега, други като Унгария, Полша и балканските държави ще имаме достъп до единния пазар и свободата на придвживане и толкоз. Без фондове, без неща като обща отбрана, които тепърва ще се оформят. Тенденцията вече е ясно очертана и държави като "пестеливите" им е писнало да плащат сметката на разхайтените унгарци, италианци или балканци. Всъщност развитието на проблемите в Италия по-скоро ще промени ЕС завинаги, а тук Орбан рано или късно ще подвие опашка и ще клекне
  —цитат от коментар 35 на Батков-вън


  Това би означавало край на ЕС такъв, какъвто е замислен - съюз на равноправни държави. Аз смятам, че решението е в конструирането на наднационални структури. Върховен съд и специализирана прокуратура за начало, които да изземат от националните правораздавателни системи въпросите за злоупотреба с общи пари.

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  " Близка по смисъл е инициативата, споменавана вече от няколко места - за помощния фонд да се използва процедурата за засилено сътрудничество, но управлението на фонда да става от Еврокомисията. Тя също означава, че Будапеща и Варшава няма да участват във фонда и няма нищо да получат от него, щом не им харесват условията за достъп до него."

  Ако чрез подобни технически врътки, ЕС заобиколи рекетьорските вето на Унгария и Полша, тя ще постави на колене престъпния корумпиран режим на Орбан, а най - вероятно това ще бъде и неговия край, напълно заслужено !

 43. 43 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#8] от "Котаракът на Шрьодингер":основна ценност на ЕС е свободата на личността, и в това число влизат и лгбт. на който не му харесва, вратата. на цялата източноевропейска пасмина трябва ясно да й се каже, че няма наши и ваши ценности, има едни ценности, и като не ви харесва, ваше право, търсете си алтернатива.
  —цитат от коментар 17 на owen


  +++++++++++++++++++++++++++
  Който не приема правилата на дома в който са го приели, може да напусне.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Въпроса безспорно е интересен.
  От една страна има договор за членство, всички в кюпа сме равноправни и може да спираме разните решения.
  От друга страна, коя да е от страните може да си прави каквото си ще и не може да бъде санкционирана, все едно дали става дума за финансови санкции или под някаква друга форма, което няма как да е нормална ситуация.
  Така че, ситуацията задължава намирането на решение, включително ако нещата стигат до крайност и до развод, дали по взаимно съгласие и несходство в характера или по нечия вина, все едно. Последствия за нагло поведение трябва да има, всичко друго е ала-бала.
  Що се отнася конкретно до Орбан, няма нужда от кой знае какви доказателства - поглеждаш му наглата физиономия и ти се приисква да му биеш (поне) една.

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#26] от "padrino":

  И защо идеята за ЕС да отича в канала ?. ЕС не е СССР, в ЕС се влиза и излиза доброволно. И като сме влизали, всички сме се съгласили на някакви правила. Е сега някои открива че не им харесват - ами няма проблем, или излизат напълно или просто не се съгласява да участва в конкретната мярка. Както има шенген,еврозона, сега ще има и ковид-помощ зона. И в нея се влиза доброволно, има си бенефити, има си и задължения.

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#39] от "padrino":

  Собствено законодателство е едно, нарушаване на базови принципи е друго.

 47. 47 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално
  До коментар [#25] от "simChо":В статията са ти обяснили как без да се нарушават договорите ще отсвирят Унгария и Полша от ковид-пакета. Добре е не само да въртиш плочата за договорите, но и да четеш.
  —цитат от коментар 34 на stein


  Бе дали за Ковид-пакета , дали за друго .. от Брюксел ще си отмъстят!

  Вярваме го!
  Па се и хвалят!

  А санкюлотите из форума беснеят "хак им е , да мрат от коеид , ще ги отрежем"!

  Вековната злоба на роба!

  И това ли ще е ЕС?
  На либерастите , така ли им харесва?

  И пак за договорите.. ЕС дава ясен пример на банки , автокъщи , мобилни оператори !

  Извърташ се и променяш правилата! Ако не мине - плашиш , че ще прецакаш с нещо друго.

 48. 48 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Значи, който гласува "правилно" като Баце има "върховенство на закона", който се опъва на ЦК на ЕСССР, няма "върховенство на закона" и следователно няма и денги. А правилата и договорите в ЕС не струват и хартията, на която са напечатани.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#35] от "Батков-вън":

  А защо това да е лошо - по добре ли би било западните държави да "колонизират" източна и южна европа и да ни насилват да изпълняваме техните желания?. Всяка държава е свободна да участва колкото иска и колкото и стиска. И съответно си носи позитивите и негативите. Пък ако съвсем не иска, всяка държава е свободна да излезе и да се оправя сама както си знае.

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  Решението на този проблем създаден от Орбан е много просто. Трябва да се промени начина на взимане на решенията в ЕС и ЕК. Те трябва да се вземат с да речем с гласовете на 2/3 от държавите членки, а не с пълно единодушие както в момента. Нашият съюз е твърде голям (27 страни членки) за да може всички държавни лидери да са на едно мнение!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#43:"Рим"][/quote]

  Абсолютно вярно - който не приема правилата - да се маха!

  Оставка на Фон дер Лайен!
  Оставка на Европейската комисия!

 52. 52 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#17] от "owen":

  ”основна ценност на ЕС е свободата на личността, и в това число влизат и лгбт.
  на който не му харесва, ”

  Е, аз не знаех, че ЛГБТ са несвободни или роби, за разлика от нас, останалите. Тия поляци и унгарци да отвържат гейовете си, че се излагат. 😂
  Къде ви намират такива, ве?

 53. 53 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Спиране на всичко за тия измекяри

 54. 54 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#41] от "pavian":

  " Това би означавало край на ЕС такъв, какъвто е замислен - съюз на равноправни държави. Аз смятам, че решението е в конструирането на наднационални структури. Върховен съд и специализирана прокуратура за начало, които да изземат от националните правораздавателни системи въпросите за злоупотреба с общи пари."

  Те престъпните режими като нашия и унгарския ще правят спънки на европейските разследващи структури на местно ниво - чрез многото агенции и държавни органи, които реално отпускат евросредствата и които контролират усвояването им целево ! Тук няма да има никакво сътрудничество, защото почти всички в администрацията са все калинки на властта.....

 55. 55 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#39] от "padrino":

  Федерализацията е неизбежна. Друг въпрос е колко време ще отнеме. Но като за начало, мисля, ще се създадат наднационални структури за прилагане на общи закони.

 56. 56 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#35] от "Батков-вън":

  ЕС никога няма да се откаже от пазарите, които представляват Полша, Унгария и "балканските страни". Сигурен съм освен това, че ако се направи една истинска рекапитулация, ще се окаже, че т.н. "донори" в действителност са печеливши от приемането на тези страни в ЕС, а парите, които се подхвърлят "на бедните" в действителност са трохи в сравнение с печалбите, които богатите извличат от тях. Като пример само ще посоча стотиците хиляди специалисти и други нископлатени работници, работещи при тях.

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "Орбан и Качински говорят за идеологическо изнудване от Брюксел, който заприличвал на СССР и че страните им си имали собствени ценности, на които не може да се налага нищо от Западна Европа."

  Хубаво нещо е закона, но какво е ЗАКОН?
  Брюкселският съюз не е "Светия престол"! Институция, която и да е, каквато и да е, не може да налага законови решения. Може да го прави само СЪД. И то не какъв да е, а такъв натоварен със права и признат от ответниците.
  Ако Полша и Унгария получават повече отколкото им се полага, важи принципа за лудия и зелника. Но ако лишат двете държави от пари важи още по-универсалния принцип "За къв ни е този ЕС без парите"?
  Въпрос на време е евроатлантическата империя да се разпадне. И това най-вече зависи от стабилността на еврото, но не само.

 58. 58 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Може ли ЕС да заобиколи ветото на Орбан
  —цитат от коментар 0 на др Карабоев


  Може
  https://www.youtube.com/watch?v=qdvSzO65dDM

 59. 59 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#43] от "Рим":

  ”Който не приема правилата на дома в който са го приели, може да напусне.”

  И сега ако те питам кое правило на ЕС нарушават Полша и Унгария, ще измучиш като крава, преяла с люцерна: ”върховенството на закона”. Да де, но не Полша и Унгария искат да заобиколят закона за взимане на решения в ЕС. Полша и Унгария са подписали присъединителни договори и в тях нищо не пише, че нямат право на фондове, ако не слушкат Брюксел. Кажи ми точно кой закон са нарушили Полша и Унгария, щом това е проблема? Ако не можеш, значи си обикновен трол и плещиш политкоректни глупости.

 60. 60 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  "Прекалено дълго продължи тази игра на "Ти се правиш, че имаш демокрация, а ние се правим, че ти вярваме".
  ==============================

  Прекалено дълго продължава тази игра на "Вие се правите, че ви пука от "върховенството на закона", а ние се правим, че ви вярваме."

  В България има пълно срастване на изпълнителна, съдебна и законодателна власт, един човек диктува всичко без да има никаква компетентност, узурпирал е медиите, но вие го галите с перо и в замяна на неговото послушание сте го оставили да прави каквото си иска в собствената му държава.

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "....помощния пакет за общо близо 1.85 трлн. евро...."

  Някой ще обясни ли най-накрая, чии са и откъде са парите?
  Да не би да са на "пестеливата петорка"?

 62. 62 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#42] от "samoedin":

  За "престъпния и корумпиран" режим на Орбан са гласували над 75 % от унгарците. А ако се говори за върховенство на закона едно от най-големите и груби нарушения на законите на ЕС направи др. Меркел през 2015г. когато еднолично и безотговорно покани 1 млн имигранти да прегазят половин Европа и да и дойдат "на гости". Основните проблеми на ЕС, ЕК и Германия с Орбан са че той не желае да приеме част от гостите на Меркел обратно в Унгария, не приема Истанбулската конвенция, не приема гей браковете, не приема "джендъризма". Въобще не става въпрос за върховенство на закона, а правото на силния да се наложи над по-малкия и по-слабия. Същото се получи и с нашите превозвачи. Когато "големите" в ЕС решат нещо, искат то се случва. Нищо ново под слънцето. Плурализъм и свобода са в сила само когато са в тяхна полза.

 63. 63 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1290 Неутрално
  До коментар [#43] от "Рим":

  "Правилата на дома" са записани в документите на дома.
  А, там пише, че всички решения се вземат с консенсус.
  Верно, че тези правила се записваха, когато страните трябваше да бъдат изкушени да влязат в дома и за целта трябваше да направят не малко жертви.
  Като например да унищожат и закрият голяма част от собствения си поминък и имущество.
  Така, че отговорът на въпроса, дали могат да бъдат заобиколени тези правила от страна на Брюксел е "Да, могат. Както се заобикалят неведнъж досега. И да им се придаде благовидна обосновка. Но последиците ще са непредвидими. "

 64. 64 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 597 Неутрално

  " ЕС ще оцелее като съюз от либерални демокрации"

  Думата "либерални" ще отпадне.

  И в морето ми е до колене .....................
 65. 65 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Решението на този проблем създаден от Орбан е много просто. Трябва да се промени начина на взимане на решенията в ЕС и ЕК. Те трябва да се вземат с да речем с гласовете на 2/3 от държавите членки, а не с пълно единодушие както в момента. Нашият съюз е твърде голям (27 страни членки) за да може всички държавни лидери да са на едно мнение!
  —цитат от коментар 50 на Иво


  Точно така. И само след няколко гласувания ще има Унгарияексит, Полшаекзит, Словенияекзит, Холандияекзит, Швецияекзит, Данияекзит, Ирландияекзит и тн. Очевдидно нямаш и идея какво е съюз на свободни и равнопоставени държави, каквато е била идеята на тази организдация някога.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 66. 66 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  престъпните режими като нашия и унгарския ще правят спънки на европейските разследващи структури на местно ниво - чрез многото агенции и държавни органи, които реално отпускат евросредствата и които контролират усвояването им целево ! Тук няма да има никакво сътрудничество, защото почти всички в администрацията са все калинки на властта.....
  —цитат от коментар 54 на samoedin


  ЧЕ НАЛИ СИ ИМА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ?
  Нали действа?
  Нали е описана , баш в Договорите и Правилата , за които споменах!

  Ако Европейската Комисия не може да се оправя с Общата политика , с общоевропейските проекти , мениджирането им , контрола , финансирането - изходът е един - ОСТАВКА !

  Оставка на екипа , на Фон дер Лайен и нови , компетентни администратори.

  А то - с мръсната вода , ще се изхвърли и бебето.

 67. 67 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1290 Неутрално
  в ЕС се влиза и излиза доброволно. И като сме влизали, всички сме се съгласили на някакви правила. Е сега някои открива че не им харесват
  —цитат от коментар 45 на m17


  Всъщност, Брюксел открива, че основополагащото правило за начина на вземане на решения вече не му харесва.

 68. 68 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#42] от "samoedin":

  ... Ако чрез подобни технически врътки, ЕС заобиколи рекетьорските вето на Унгария и Полша, тя ще постави на колене престъпния корумпиран режим на Орбан, а най - вероятно това ще бъде и неговия край, напълно заслужено!
  —цитат от коментар 42 на samoedin


  Проблемът е, че такъв подход е несистемно решение за натиск. Не е ясно какъв е критерия и кой преценява кой и кога да бъде подложен на него. Така ще отворим кутията на Пандора - не е ясно какво ще излезе от нея и какви ще са последиците...

 69. 69 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Що да не може? Мама "елате всички" спряха ли я закони, споразумения, договорки?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 70. 70 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Сдобил се с репутацията да е неформален говорител на т.нар. пестелива петорка (Нидерландия, Австрия, Швеци, Дания и Финландия), той има подкрепа и от избирателите си, за да държи подобен тон.

  Проучване от октомври на Европейския съвет за външна политика показа, че в петте страни средно 42% казват, че правителствата им губят влияние врху Европа след Брекзит (срещу 27% на обратното мнение) и се опасяват, как ще харчат парите им някои правителства в другите страни членки."


  Нека да напомня на по-младите, че и дебата в обединенто кралсвто започна точно така - англичаните осъзнаха че губят влияние от бюрокрацията. Едно десетилетие последва референдум, а брекзита не закъсня

  "Орбан и Качински говорят за идеологическо изнудване от Брюксел, който заприличвал на СССР и че страните им си имали собствени ценности, на които не може да се налага нищо от Западна Европа. В същото време в Нидерландия 43% смятат, че европейската интеграция е нещо, което им е наложено, а не, че е проект под контрола направителството им. Във Финландия така мислят почти половината (48%)."

  Нека родните псевдо либерали се замислят, че западнякът мисли по същият начин като 'закостенелият' българин - европрейската политика се превръща от майка в мащеха, задушава свободата от тази на бизнеса до тази на словото чрез безбройни регулации, и стремително убива идеята за една мирна и просперираща Европа.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 71. 71 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  "....помощния пакет за общо близо 1.85 трлн. евро...."Някой ще обясни ли най-накрая, чии са и откъде са парите?Да не би да са на "пестеливата петорка"?
  —цитат от коментар 61 на Judjuk


  По интересно е ЗАЩО СА ПАРИТЕ ОТ КОВИД-ФОНДА..

  Ами за борба с Ковид!
  Която трябва да е в целия ЕС , защото има свободно движение и ако , някъде има резерват с инфекция , дето да съществува години - нищо не правим!

  И сега ЕС е решил, че борбата с Ковид-19 не е важна?

  По-важно е , да се накажат Полша, Словения и Унгария?

  Оставка на Европейската Комисия и вето!

  България спешно да се присъедини!

 72. 72 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#54] от "samoedin":

  Да, вероятно точно това ще се случи, но къде е казано, че европейските дотации трябва да минават непременно през структури на държавата-бенефициент?

 73. 73 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 735 Весело


  До коментар [#50] от "Иво":

  „Решението на този проблем създаден от Орбан е много просто. Трябва да се промени начина на взимане на решенията в ЕС и ЕК.“

  Трябва комух, трябва. А ма за да стане това първо трябва да се промени „конституцията“ на ЕС, в която е заложен принципа на „Вето“ за важни решения на това ЕС. Като напр. одобряването на общия бюджет. А това може да стане пак с абсолютно мнозинство...

 74. 74 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  В Азия вече градят съюз без политическа рамка.
  Съюз от суверенни държави, в който всеки преценява в кое и как му изнася да се включи.
  Такъв беше и предшественика на ЕС - Европейската икономическа общност, по чието време Европа цъфтеше и беше за пример.
  Преди брюкселските травестити да го превърнат в чиновнически галюн и да го маргинализират.

 75. 75 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#39] от "padrino":Федерализацията е неизбежна. Друг въпрос е колко време ще отнеме. Но като за начало, мисля, ще се създадат наднационални структури за прилагане на общи закони.
  —цитат от коментар 55 на pavian


  И друг път съм казвал, че федерализация без общ език и американска избирателна система ще ражда само нестабилност.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 76. 76 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До такава степен се самозабравиха, че вече се хвалят как щели да нарушат закона, за да опазят законността.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 77. 77 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#55] от "pavian":

  „Федерализацията е неизбежна.“
  Да бе да, точно. И кога? Преди федерализацията(във вида, в който ЕК си въобразява) ЕС ще се е разпаднал. И икономически и политически.

 78. 78 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Полско-литовският съюз, Жечпосполѝта, е бил една от най-напредналите държави за времето си, връх в културата, военно много силна и устоявала на какви ли не врагове. Втората конституция в света е тяхна. Всичко това е отишло по дяволите, когато едно малцинство от шляхтата(тяхната аристокрация) е започанало, подкупено от враговете им, да налага вето за щяло и нещяло. Така малцинстовото проваля блестяща за времето си държава, връща крепостничеството, разделя вътрешно държавата и след това 200 години нямат държава.
  Трябва да има граница, отвъд която правата на малцинството да не се простират, защото започват да накърняват тези на мнозинството. Не става дума за чисти формалности като двама души от един пол да подпишат някаква хартия, а точно за тези разпределяния на средства и механизми за управление на големи общоности, които работят, само ако се прилагат за всички.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 79. 79 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#54] от "samoedin":Да, вероятно точно това ще се случи, но къде е казано, че европейските дотации трябва да минават непременно през структури на държавата-бенефициент?
  —цитат от коментар 72 на pavian


  Първо - ТОВА НЕ СА ДОТАЦИИ , а е обща европейска политика!

  Транспортни коридори. проекти по Околна среда, кохезия , селско стопанство..

  Второ - те се мениджират И РЕВИЗИРАТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ОРГАНИ!


  Трето - ако имаме общ европейски проект - транспортен коридор , през няколко държави , за който са отпуснати милиарди , от фондовете , а не финансираме Словения за един мост - щото има ограда по границата и не е "вилкомен" за афганците - какъв смисъл от Общоевропейските проекти, обсъждането, плановете , бюджета и гласуването?

  Че то не е съюз на държави , излизан, а детска градина!

  "Сърдя ти се, няма да ти дам лопатка!"

  Вето и оставки!

 80. 80 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Чета и разбирам, че много форумци не схващат що е то върховенство на правото. То, драги форумци, е нещо много просто. А именно, точно, навременно и спрямо всички прилагане на закона, като под закон се има предвид както втрешното законодателство, така и ратифицираните международни актове. И тук хитреците като Орбан, Качински и Винету удрят на камък. Те искат да стоят над закона и да правораздават по собствено усмотрение, а международното право за тях е най-големият трън в петата.

 81. 81 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  .Др Путин ще бъде горд с Вас......
  —цитат от коментар 37 на padrino


  Ами дават най-доброто от себе си да направят плешивата певица привлекателна. Щото наличната привлекателност е оскъдна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 82. 82 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Европейският парламент трябва да бъде много сериозно овластен и той да стане най-властният център в ЕС. Правото на вето на всеки един отделен член в съюза, просто го руши целият. Това е доброволна общност, с общи правила, които важат за всички. Ако някой иска да ползва само облагите, следва да си понесе негативите. В перспектива трябва да се действа в посока по-сериозна интеграция и създаване на общоевропейски институции, които да са над националните. Върховният съд, прокуратура, армия полиция и т.н. не трябва да се оставят в ръцете на самозабравили се местни политици, а да бъдат истински и общи за съюза. При нас един каскет си развява байрака и си прави каквото иска, защото господарите му имат лостове да контролират цялата власт и всичките институции в страната. Ако главите на тези институции бяха общоевропейски, бързо щеше да го сложат на мястото му. Същото важи и за имунизираният от правосъдие Прасчо, премиера дето не ходи на работа и т.н.
  —цитат от коментар 14 на Viva la Evolution


  Е хубаво, тогава Джамбазки ще ни управлява.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 83. 83 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#75] от "Един вампир броди из Европа":

  И друг път съм казвал, че федерализация без общ език и американска избирателна система ще ражда само нестабилност.
  —цитат от коментар 75 на Един вампир броди из Европа


  Защо? Дори ако пренебрегнем примерът на Швейцария (различни езици, различни законодателства в отделните кантони), кое налага всички да говорим един и същи език? И сега почти няма държава, в която да няма локални езици на част от населението :))))
  Избирателната система не трябва да е непременно "американска", а работеща. Така или иначе - тя е въпрос на приемане.

 84. 84 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Вземането на решение с единодушие е анахронизъм. Може да е работило когато членовете са били 5 или 6. Или най-много 10. Ама при 27 члена е пълно малоумие. Просто това трябва да се промени.

  Решенията трябва да се взимат с, да речем, двойно мнозинство от 80% - както от броя на държавите (т.е. 22 държави са достатъчни), така и от населението (т.е. тези 22 държави трябва да включват повечето големите страни).

  И тогава тези въпроси за отделни бабаити като Полша и Унгария автоматично отпадат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 85. 85 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#14] от "Viva la Evolution":
  "Европейският парламент трябва да бъде много сериозно овластен и той да стане най-властният център в ЕС. "

  ================

  Това е най-бързия път към разпада на ЕС.

  Няма как някой в Швеция/Стокхолм и Тутракан/Силистра да живеят по общи правила.

  То дори София и Тутракан имат такива различия, че е безумно да се поставят под един знаменател.

  Силно местно самоуправление, центъра да отговаря за 2-3 важни неща и това е. Даже без централна власт още по-добре.

 86. 86 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Чета и разбирам, че много форумци не схващат що е то върховенство на правото. То, драги форумци, е нещо много просто. А именно, точно, навременно и спрямо всички прилагане на закона, като под закон се има предвид както втрешното законодателство, така и ратифицираните международни актове.
  —цитат от коментар 80 на Никола Николов


  Не разбират!

  Хем им дадох прости примери с договори за кредит с банка , с мобилен оператор , за лизинг за кола.

  ВАЖИ КАКВОТО Е НАПИСАНО В ДОГОВОРА!

  ПРАВИЛАТА НЕ МОГАТ, ДА СЕ ПРОМЕНЯТ В ДВИЖЕНИЕ!
  Че те утре, ще ти вдигнат таксите , щото не си приел у вас мигранти.

  За това - вето!

  България да се присъедини , към Словения, Полша и Унгария!

 87. 87 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николов":

  А дефинициите не трябва ли и те точно да са описани?

  "Обвързване на върховенството на закона със средствата"

  Как се дефинира "върховенството на закона"? Някаква комисия решава дали има или няма. За нашите има, за чуждите няма.


  Ако политиците седнат да дефинират това понятие точно - проблем няма да има. Но никой не може да го дефинира точно.

 88. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Решението на този проблем създаден от Орбан е много просто. Трябва да се промени начина на взимане на решенията в ЕС и ЕК. Те трябва да се вземат с да речем с гласовете на 2/3 от държавите членки, а не с пълно единодушие както в момента. Нашият съюз е твърде голям (27 страни членки) за да може всички държавни лидери да са на едно мнение!
  —цитат от коментар 50 на Иво


  2/3-ти за Метрополията, 1/3-та за колониите, викаш.
  Ми то в ЕП се вземат точно по този начин, ти що врещиш?

 89. 89 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Решението на този проблем създаден от Орбан е много просто. Трябва да се промени начина на взимане на решенията в ЕС и ЕК. Те трябва да се вземат с да речем с гласовете на 2/3 от държавите членки, а не с пълно единодушие както в момента. Нашият съюз е твърде голям (27 страни членки) за да може всички държавни лидери да са на едно мнение!
  —цитат от коментар 50 на Иво


  2/3-ти за Метрополията, 1/3-та за колониите, викаш.
  Ми то в ЕП се вземат точно по този начин, ти що врещиш?

 90. 90 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Вземането на решение с единодушие е анахронизъм. Може да е работило когато членовете са били 5 или 6. Или най-много 10. Ама при 27 члена е пълно малоумие. Просто това трябва да се промени. Решенията трябва да се взимат с, да речем, двойно мнозинство от 80% - както от броя на държавите (т.е. 22 държави са достатъчни), така и от населението (т.е. тези 22 държави трябва да включват повечето големите страни).И тогава тези въпроси за отделни бабаити като Полша и Унгария автоматично отпадат.
  —цитат от коментар 84 на Николов


  Тоест ТОЗИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ - ДА СЕ ЗАМЕНИ С НЕЩО ДРУГО?

  Да , ама има хора , дето ЕС ни харесва!

  Комуто не му отърва - куфара и да търси щастие!

 91. 91 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Първо според мен Тимъти Гартън Аш е едно голямо плямпало, без никаква фактология във лекциите му които води, слушал съм една в София 2019...... Неговият принцип на "изложение" е тотално комунистически: "увод, изложение, заключение" бля-бля и чао...... ===върховенство на закона: - да бъдат заобиколени Орбан и Качински: - става дума за нещо съвсем банално - пари и власт:......==== То едното изключва другото, ама аре !!!! .......цялата му говорилня е от типа, бля-бля...... """Всеки историк, който наблюдава някаква революция, трябва да очаква контрареволюция. Това виждаме сега в Европа. След 30 години либерална революция идва антилиберална революция”. """""" и така час и двайсет общи приказки ......... Същото и като """"'да си сипеш едно и да се облегнеш зяпнал във фотьойла, докато другите ти пускат деликатеси в устата""""".......Унгария и Полша са в процедура за замразяване правата им на гласуване на решенията в ЕС ...ама това ще е много демократично, много.....смях.... или пък е много демократично за едни заеми, а за други безвъзмездни траншове, а инфлацията от печатане на евро да я плащат всички.... """"""  да се раздели бюджетът на ЕС от пакета за възстановяване от пандемията, който да продължи като междуправителствен договор на 25 страни (без Унгари и Полша), т.е. да се извади от полето на законите и договорите на ЕС ......... ако се целеше наистина """върховенство на закона"" България отдавна трябваше да бъде в процедура за замразяване правата ни на гласуване в ЕС...... Но ние слушкаме и се огъзваме евроатлантически и Европа не вижда кюлчетата, чекмеджетата....... "извращението" с каскет и т.н........

 92. 92 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Нямат работещо решение за цирея Орбан в сърцето на Европа. Ми светът е пълен с Орбановци.

 93. 93 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#67] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Не е така, решенията на ниво ЕС които засягат всички държави винаги ще се взимат с абсолютно мнозинство. И това е справедливо, не може да се принуди една държава да приеме нещо което не иска. Но и не може една държава да спира останалите които искат да задълбочат интеграцията си. И съответно, който иска да участва в задълбочената интеграция трябва да се съобрази с мнението на останалите по съответната интеграция. Или просто не участва и в това няма особена драма.

 94. 94 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Чета и разбирам, че много форумци не схващат що е то върховенство на правото. То, драги форумци, е нещо много просто. А именно, точно, навременно и спрямо всички прилагане на закона, като под закон се има предвид както втрешното законодателство, така и ратифицираните международни актове. И тук хитреците като Орбан, Качински и Винету удрят на камък. Те искат да стоят над закона и да правораздават по собствено усмотрение, а международното право за тях е най-големият трън в петата.
  —цитат от коментар 80 на Никола Николов


  Това звучи добре на теория, на практика никой не го прилага.

  Мога да ти дам хиляди примери за нарушено върховенство на закона на Запада - демек закона не е прилаган навременно и спрямо всички. Но тях никой не ги гони за това, щото не е политкоректно.

  Прословутия скандал в Родерам с изнасилвания на деца от мигранти дето се е случвало в продължение на години е имало десетки сигнали през тези години, но разследващите са предпочитали да си затворят очите, за да не ги обвинят за расисти.

 95. 95 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  В Азия вече градят съюз без политическа рамка. Съюз от суверенни държави, в който всеки преценява в кое и как му изнася да се включи.Такъв беше и предшественика на ЕС - Европейската икономическа общност, по чието време Европа цъфтеше и беше за пример. Преди брюкселските травестити да го превърнат в чиновнически галюн и да го маргинализират.
  —цитат от коментар 74 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  100% съм зад това ваше мнение. Това е основата за напускането на Великобритания. Началото поставено с икономическата общност беше великолепно. В момента в който се изроди като политическа програма Британците напуснаха....и няма да бъдат последните според мен. Ако Брюксел продължава със сегашната си политика скоро ще има и други.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 96. 96 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "По-важно е , да се накажат Полша, Словения и Унгария?"
  До коментар [#71] от "simChо":

  Брюкселският съюз не е благотворително дружество. Евроатлантика е приютила източните колонии не защото ги обича и не само за да ги откъсне от Русия, а за да ги ползва по предназначение. Ма не всички са послушни и дисциплинирани като Боко и това създава проблеми.
  Да се налагат санкции на държава не е нормално. Това даже и Фюрерът не си го е позволявал.

 97. 97 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Парите за помощ при кризи не би трябвало да се обвързват с условия, свързани с дейност на институции, които са от различна сфера, в сравнение с тази сфера, която е в криза и се нуждае от помощ. Да откажеш спасителен пояс на някого, защото не ти харесва как прекалява с яденето на месо, е същата ситуация - изнудване.
  —цитат от коментар 30 на Незнайко в Слънчевия град


  Бой по крадливите комунета Орбан и Качински!

 98. 98 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 834 Неутрално

  [quote#95:"padrino"][/quote
  Путин харесва това!

 99. 99 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 334 Весело

  Явно част от пишещите тук не проумяват какво значи "върховенство на закона". По-лесното обяснение е - прилагането на закона еднакво за всички! :) Както добре знаем у нас, както и в Полша, и в Унгария, и в Чехия, законите определено се прилагат избирателно, т.е. не са еднакви за всички? Т.е. ето го вече нарушението. :) ;) Но всъщност "върховенството на закона" означава най-вече - прилагане на принципа на разделение на властите. За по-незапознатите - и Унгария, и Полша, приеха закони, с които НАРУШИХА разделението на властите, а именно - и в двете страни изпълнителната власт МОЖЕ да влияе на решенията на съдебната, а именно - смяната на висшите съдийски власти да се извършва от изпълнителната власт, което си е намеса от най-чист вид на едната власт в правомощията на другата .... Всички останали глупости, които ги пишете за изтрещелия дедо Шорош, за имигранти, Истанбулска конвенция и ала-бализми, нямат никакво значение. Проверете ЗАЩО срещу Полша и Унгария са стартирани процедури по чл. 7 - заради нарушението на "върховенството на закона", което се изразява в нарушаване принципа на разделение на властите, във връзка с приетите закони от парламентите на двете държави ... Т.е. има доста ясно обективирани критерии за върховенството на закона, които критерии де юре ние покриваме, нищо че де факто и при нас изпълнителната власт всячески се опитва да контролира и бламира съдебната /Каскета е най-яркия пример за нарушава принципа за невиновност до доказване на противното .../ .... И като Полша и Унгария не искат да спазват върховенството на закона в частта му за ненарушаване принципа на разделение на властите, да се изнасят с 200 от ЕС и да си живеят по техните си правила и да си установяват диктатури, а Барба Ганьос да 'оди при тях да черпи опит как става, защото фасадната демокрация не е само в Полша и Унгария, а и у нас :):):)

 100. 100 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Любопитно

  До коментар [#99] от "Chicho_Gosho":

  Съгласен съм с всяка написана дума, но кой е органът в ЕС, който ще постанови, че Полша и Унгария нарушават върховенството на закона? И единствено по показател "разделение на властите" ли? Всички знаем, че назначаването на съдии е само един от лостовете на казаните юнаци да изграждат диктатура. Другите похвати не са интересни или за тях ще се измисля друг механизъм за въздействие?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK