Манфред Вебер: Ако не беше пандемията, досега ЕНП да е изгонила Орбан

Манфред Вебер: Ако не беше пандемията, досега ЕНП да е изгонила Орбан

© EC - Audiovisual ServiceЗаради пандемията не можем да проведем среща на Европейската народна партия за изключване на "Фидес". Иначе това решение щеше да бъде взето отдавна."


Това заявява парламентарният лидер на Европейската народна партия Манфред Вебер в интервю за белгийското издание De Standaard. Запитан дали има мнозинство в сдружението на консервативни партии за отстраняването на партията на унгарския премиер Виктор Орбан, той отвръща: "Приближаваме се до такова решение, а фактът, че Орбан използва ветото си за многогодишната финансова рамка и възстановителния план, е ясен сигнал, че губи подкрепа в ЕНП."


На въпроса какво се обърка, та слез замразяването ѝ през март 2019 г. "Фидес" още не е напуснала ЕНП и нейните членове са част от парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Вебер отвръща, че нищо не се е объркало. "Вече изключихме всички членове на "Фидес" от партийните структури и партията няма право да участва в гласуванията ни."
Смятам, че Орбан може да покаже, че допринася за намирането на решения, допълва той. "Посланието ми към него е: Винаги казвате, че са гарантирани независимостта на правораздаването и медиите [в Унгария]. Тогава няма защо да се боите от механизма за върховенство на закона. Все още можете да го одобрите."


Вместо това Орбан говори за "нов компромис" и германският канцлер Ангела Меркел като временен председател на Съвета на ЕС трябва да търси изход от ситуацията. Но Вебер казва, че депутатите от ЕНП няма да отстъпят от споразумението между Европейския парламент и Европейския съвет.


"Предоговарянето на механизма е изключено. Успяхме да накараме страните членки да подновят този дебат и да изяснят позициите си. Без гаранции за независимо правораздаване и медии не можем да се споразумеем за бюджет и план от общо 1.8 трилиона евро", обяснява той.

    • Манфред Вебер е питан и за блокирането от правителството на Бойко Борисов на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС миналата седмица. "ЕНП разрешаваше проблеми в ЕС, а сега ги създава", твърди журналистът от De Standaard. "Никой не се оплакваше, когато френският президент Еманюел Макрон блокира преговорите с Албания и Северна Македония. Никой не каза: "Обнови Европа" (либералите в европарламента) има проблем. ЕНП е стабилен блок и помага за положителните процеси", отвръща баварският християндемократ.

В разговора става дума и затова защо Европа мълча години наред за случващото се в Унгария и Полша. На което Вебер отвръща: "Точно затова подкрепихме този механизъм, в който има ясни графици - ако Европейската комисия установи сериозни проблеми с върховенството на закона в конкретна страна, Европейският съвет има 1 месец за вземе решение или при изключение, 3 месеца. Ако за налагане на санкции има квалифицирано мнозинство, въпросната страна може да се оплаче в Съда на ЕС. Точно това искам да видя - край на политическите спорове за това кой какво бил направил и как не спазвал върховенството на правото - ще има независимо решение на Съда на ЕС."


Миналата седмица евродепутатът от ЕНП Зигфрид Мурешан каза, че дебатът за Орбан в организацията е сложен и че ситуацията ще трябва да бъде оценена на по-късен етап. "Единственият приоритет сега е да продължаваме напред с План А (одобряването на бюджета на ЕС 2021 - 2027, помощния фонд за пандемията и механизма за върховенство на закона), защото колкото повече спорим, толкова по-сложни стават нещата", заяви той пред изданието "Юрактив".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK