Срещу кризата: на какви европейски пари разчита България и кога

Срещу кризата: на какви европейски пари разчита България и кога

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия съобщи вчера, че е одобрила изменение на българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", което позволява мобилизирането на 511 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, за да се помогне на българската икономика да се справи с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса.


Изменението на конкретната програма, за която съобщи ЕК, е възможно благодарение на гъвкавостта, предоставена в рамките на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (CRII) и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса плюс (CRII +), която позволява на държавите членки да използват финансирането по линия на политиката на сближаване за подпомагане на най-изложените на пандемията сектори, като здравеопазването, малките и средни предприятия и пазарите на труда.


Това обаче са само част от европейските пари, на които България разчита. Някои от тях - като вече споменатите 511 млн. евро, са пари, вече предвидени за страната в рамките на политиките на сближаване на ЕС и са част от бюджета на съюза за периода 2014 - 2020 г. На практика те само се пренасочват от едно към друго перо заради извънредната ситуация.
Други - общо 12 млрд. евро - са част от големия възстановителен пакет на име Next Generation EU, който обаче все още не действа и по него не може да се кандидатства официално.


Целият възстановителен пакет все още не е одобрен официално в европейските институции. Той се превърна в "заложник" на преговорите между Европарламента и Съвета на ЕС за многогодишната финансова рамка (МФР), както и на решението на Унгария и Полша да наложат вето на бюджета заради обвързването на достъпа до пари с върховенството на закона. (Подробности четете тук.)


Според вицепремиера Томислав Дончев, България ще получи грантове от Европа за общо 50 млрд. лева, но до 2030 г.


Парите по политиката на сближаване


През 2014-2020, ЕС инвестира в България 7.4 милиарда евро посредством политиката на сближаване. Благодарение на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса, досега 750 милиона са мобилизирани, за да се посрещне настоящата криза и ефектите й. Част от тях са следните:


- За малкия и среден бизнес: 88.5 милиона евро, от които 75.2 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие, ще подкрепят за оборотен капитал, специално микро- и малки предприятия, включително самостоятелно заети лица, от всички отрасли на икономиката и на цялата територия на страната; 327 милиона евро, от които 278 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие, ще подкрепят малки и средни предприятия, чрез безвъзмездни средства и специални гаранционни схеми; 150 милиона евро, от които 127.5 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие, ще подкрепят малките и средните предприятия под формата на дялови и квази-дялови инвестиции


- За заетостта: 130 милиона евро за програми за временна заетост и субсидирана заетост; 30 милиона евро за допълнителни възнаграждения и наемане на 14 000 медицински и немедицински персонал, както и покриване на разходите за обучение, транспорт, храна и лични предпазни средства; 23 милиона евро за допълнителна помощ за 30 000 възрастни хора, както и принадлежащи към най-уязвимите групи на населението.


Парите по Next Generation EU


Това е целият възстановителен фонд, който Еврокомисията обяви в отговор на кризата. Той обаче тепърва трябва да бъде одобрен от Европейския съвет и Европарламента и да влезе в сила най-рано догодина.


За България са предвидени 12 млрд. лева грантове и до 9 млрд. лева достъп до заеми - ако държавата прецени, че има нужда от заеми, като досега според Дончев няма такова решение.


Основните суми в българския план ще отидат за зелена икономика, биоразнообразие и устойчиво селско стопанство; второто по големина перо е предвидено за регионалните икономики. Краен срок за изразходване на средствата е 2026 г., но две трети от него трябва да е договорен в първите две години. Планът би удвоил размера на публичните инвестиции в страната.


"Крайният срок за представяне на плановете е 30 април 2021 г. Комисията обаче насърчава държавите членки да представят своите предварителни проектопланове от 15 октомври 2020 г. (...) Комисията вече има пълна готовност да си сътрудничи с държавите членки при изготвянето на техните планове", гласи съобщение на институцията.


Подробната разбивка на Next Generation EU за България


- От Механизма за възстановяване и устойчивост - 4.3 млн. евро през 2021 - 2022 и 1.65 млн. евро през 2023.


- По Фонда за справедлив преход - 673 млн. евро от Next Generation EU и 505 млн. евро от цялата Многогодишна финансова рамка (МФР).


- Само за 2021, 438 млн. евро по React EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe) - помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа. Това е инициатива, която продължава и разширява мерките за реакция и възстановяване, осъществявани чрез Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса - плюс. През 2020 г. тези допълнителни средства ще се предоставят чрез целенасочено преразглеждане на настоящата финансова рамка, а през 2021-2022 г. - чрез Next Generation EU.


Средства от нея ще могат да се използват за вече направени разходи със задна дата от 1 февруари 2020 г. и до 2023 г., а не до 2022 г., както бе предложено в началото, обясни на пресконференция евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е докладчик по темата. Еврокомисията ще одобрява предложенията на държавите членки в рамките само на 15 работни дни.


Средствата ще преминават през вече съществуващи оперативни програми, така че ще има нулева бюрокрация, каза още той. През ОП "Развитие на човешките ресурси" ще минават плащания за медицински персонал, както и подкрепата за наетите и самонаетите лица. През "Региони в растеж" - средства за техника и консумативи за болници и лаборатории. През "Иновации и конкурентоспособност" ще минава подкрепата за малки и средни предприятия. През "Наука и образование" ще се отделят средства за ресурси за дистанционно образование.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  Като попаднат в същите корумпета съдбата на парите е ясна. Отново по шкафчета, офшорки, миски, бентлита и прочие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  А за раята сух лебец и вряла водичка- да духа и преглъща.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Дано помощите стигнат до обикновените хора и фирмите ,които произвеждат БВП ,а не само до чиновниците и управляващите .

 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drugii":

  До обикновените хора в засегнатите сектори. Иначе 80% от фирмите сме на печалба. На мене поръчките ми са с 30% повече Някой производства направиха двойно увеличение. Цехове откриват. Например за защитните облекла, шивашките фирми за маските, оръжията, заводи спряха производството си в Китай. Даже Американ Стандарт дето уж бяха на ръба останаха единственият производител в света и работят на пълна пара. Опаковките и помпичките заради дезинфектантите пък да не говорим.
  Така, че в засегнатите сектори да се насочат.

 5. 5 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 750 Весело

  Не им щем на тези колонизатори парите.

  Братушките ще ни помогнат.

  Ще ни пратят рубли и две цистерни ваксина "Пабеда"

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 6. 6 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "FourOhFive":

  Баси държа, че си мислиш че имаш невероятно чувство за хумор...

 7. 7 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Какво значение има, колко пари ще получи Булгария, след като знаем, КОЙ разпределя порциите?!?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  "Шиши, Доган, Боко Чекмедже Инкорпорейтед" ООД харесва това!

 10. 10 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1780 Весело

  До коментар [#3] от "edin drugii":

  Запали една свещичка.

 11. 11 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Предимно на бахур ще разчита, повечко бахур и да ни забрайти да си турити мацкити, чи мноу плюйти

 12. 12 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

  „Иначе 80% от фирмите сме на печалба. На мене поръчките ми са с 30% повече...“

  Тъй де тия дето произвеждате шкафчета и ковчези сте на печалба...

 13. 13 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Може ли да ги пращат от копюри по 500 Евро? Че по лесно да ги усвоим.

 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Никаква вяра им нямам на нашите политици, че ще разпределят справедливо парите. Толкова пера са ги наредили, малък бизнес, среден бизнес, конкурентоспособност - накрая всичко ще иде пак у Шиши, у Киро Гела, у Ковачки да гори боклук в Брикел, и у други видни приятели на властта.
  Ако Европа ще отпуска извънредни пари от новонапечатаните си милиарди, най-простото нещо ще е да ги разпределят на калкак по ЕГН и да раздадат директно на хората, както направиха например в Америка. Макар че сигурно и така ще намерят начин нашите да ги окрадат - на умрели хора ще ги пишат, че са отпуснали, и ще приберат една част. Въпреки това сигурно най-идиотоустойчивият начин е този.

 15. 15 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "etar":

  А за чемеджето на чичлемето нищо .... Деса ще дърпа ушета

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Добре е , че ЕС отпуска спешно повече от 1 милиард лева за мерките срещу кризата, но най-важният въпрос е доколо те ще бъдат рационално използвани от властта?!

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И аз имам дълбоки подозрени, че ще има големи злоупотреби в полза на определени кръгове и олигарси у нас!Останалите да се спасяват кой, както може-такива са реалностите по нашите географски ширини!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#4] от "Да вярваме на истината":

  Това въобще не кореспондира с реалността!

 19. 19 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Срещу кризата: на какви европейски пари разчита България и кога
  -------------------------------------------------------------------------------
  Ако под "България" се разбират БГ гражданите - отговорът е "никакви и никога".
  Ако се разбира управляващите ДПС и ГЕРБ - то 70% за ДПС, 30 % за ГЕРБ.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Другарката Костинбродская, Слави Триф., другарите от "отровното трио" и т.н. ако вземат властта няма да моат да се Оправят...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Лъга Баба -долъга , вече подобни случаи сме имали и парите отиват от една цел - към друга с огрмнни уж за други по - спешни цели !
  Важно винаги е била колко спешна е новата нужда и която по спешност не винаги се проверява !
  Такива случаи са бол в Европейската практика и за прецизни проверки не е имало време ! !

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Все още на никакви пари не можем да разчитаме. И даноп да е така, докато си отиде Борисов. Иначе пак ще изчезнат по шкафчета и чекмеджета.

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  Все още на никакви пари не можем да разчитаме. И даноп да е така, докато си отиде Борисов. Иначе пак ще изчезнат по шкафчета и чекмеджета.
  —цитат от коментар 22 на Роси


  А дано, ама надали. Пак не си чела статията: "Европейската комисия съобщи вчера, че е одобрила изменение на българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", което позволява мобилизирането на 511 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, за да се помогне на българската икономика да се справи с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса."
  Лилавите вопли са само за вътрешна употреба. В Европа никой не ги чува и не им обръща внимание, защото са лъжливи и са елемент от борбата за власт. В Европа трева не пасат.

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  А за раята сух лебец и вряла водичка- да духа и преглъща.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Радостното е, че няма да попаднат във вашите ръце! Последния път оставихте България с 8 милиарда борч!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK