България ще получи 11.5 млрд. евро от кохезионните фондове на ЕС в идните седем години

България ще получи 11.5 млрд. евро от кохезионните фондове на ЕС в идните седем години

© Benoit BOURGEOIS, © European Union 2020 - Source : EPБългария ще получи 11.5 млрд. евро от политиките за сближаване на ЕС в идните седем години - 5 млрд. за регионално развитие, 2 млрд. за заетост, 1.5 млрд за околна среда, 1 млрд. за енергиен преход и т.н. Това обясни българският евродепутат Андрей Новаков на пресконференция днес.


Преговарящите екипи на Парламента и Съвета постигнаха споразумение, че общите средства за икономическите, социалните и регионалните фондове за периода 2021-2027 г. ще бъдат в размер на 330 милиарда евро (330 234 776 619 по цени от 2018 г.).


(Това не са възстановителните фондове за справяне с кризата с коронавируса - кога и как се очаква България да получи пари от тях, четете тук.)
Чрез постигането на новата сделка по-слабо развитите региони ще продължат да се възползват от значителна подкрепа от ЕС със ставки на съфинансиране до 85% от средствата, предоставени от Съюза. Процентът на съфинансиране за регионите в преход и за по-развитите региони е определен съответно на 60% и 40%.


Леко са променени праговете на трите категории региони:


- по-слабо развити региони - БВП на глава от населението под 75% от средния за ЕС


- региони в преход - БВП на глава от населението между 75% и 100% от средното за ЕС


- по-развити региони - БВП на глава от населението над 100% от средното за ЕС.


БВП на глава от населението в България през 2019 г. беше около половината от средното за съюза.


"От днес нататък държавите, общините, бенефициентите ще знаят на какви условия трябва да отговарят. Това означава край на неяснотата. Ясно е как ще се разпределят европейските средства", коментира Новаков.


Опростяване и подсилване на споразуменията за партньорство


Споразуменията за партньорство, изготвени от националните органи, за Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Кохезионния фонд, Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) и Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) ще бъдат опростени и ограничени до 35 страници, освен ако държавите членки не желаят да бъдат по-изчерпателни.


Въвеждане на хоризонтални принципи за европейските фондове


Парламентът въведе четири основни принципа, които трябва да бъдат спазвани, за да се отпусне финансиране от ЕС: (1) спазване на Хартата на основните права на ЕС; (2) равенство между половете и интеграция; (3) борба с дискриминацията; и (4) зачитане на целите на ООН за устойчиво развитие и парижкото споразумение за климата.


Най-слабо развитите региони ще получат 85% съфинансиране, въпреки първоначално предложените 70%. Тази увеличена контрибуция ознавача само едно: глътка въздух и за републиканските бюджети на държавите-членки, и за бюджетите на общините.


Андрей Новаков,

евродепутат от ГЕРБ/ЕНП


Надеждно икономическо управление


Мерките, свързани със спирането на средства, когато страните членки не спазват насоките на ЕС за икономическата политика и политиката на заетост, ще бъдат ограничени във времето (процедурите за спиране могат да се прилагат само между 2023 и 2025 г.). Санкциите, свързани с неспазването на националните икономически цели като прекомерен бюджетен дефицит, няма да бъдат приложими докато важи общата клауза за освобождаване от спазването на Пакта за стабилност и растеж. Средствата по ЕСФ+ и Interreg няма да могат да бъдат спрени.


Други ключови мерки


- Интегриране на действията в областта на климата: фондовете ще допринесат за постигането на общата цел 30% от бюджетните разходи на ЕС да бъдат изразходвани в подкрепа на климатичните цели и ще спазват принципа, заложен в Зеления пакт за "ненанасяне на значителни вреди".


- Опростени цели: заложени са пет цели за отделните политики (вместо 11 през предходния период): по-конкурентоспособна и по-интелигентна Европа; Европа, която е устойчива, по-зелена и с икономика, която преминава към нетни нулеви въглеродни емисии; по-свързана Европа; по-социална и приобщаваща Европа; Европа, по-близка до гражданите.


- Оценка в средата на периода: 50% от неизразходваните средства ще могат да бъдат преразпределяни между отделните фондове за последните две години от програмния период;


- Изисквания за одит: законодателството включва позицията на ЕП, че държавите членки, които са част от Европейската прокуратура, ще се възползват от опростени одиторски процедури.


Какво следва


Работата на техническо ниво ще бъде приключена скоро, за да отрази резултатите от настоящото споразумение. Парламентът и Съветът след това трябва да одобрят текста. Независимо от датата, на която регламентът влезе в сила, разпределението на финансовите ресурси ще се прилага със задна дата от 1 януари 2021 г.


Общите разпоредби ще се прилагат за Фонда за регионално развитие, Социалния фонд (EFS+), Кохезионния фонд, Европейския фонд за морско дело и рибарство, Фонда за справедлив преход и ще определят финансови правила за Фонда за убежище и миграция, Фонда за вътрешна сигурност и Инструмента за управление на границите и визите за 2021-2027 г. Тези средства съставляват около една трета от общия бюджет на ЕС. Разпределените ресурси за сближаване за 2021-2027 г. са с около 48 милиарда евро по-ниски от предходния седемгодишен период.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1338 Любопитно

  Колко от тях ще отидат по предназначение знае само Дедо Боже.....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дисидент в ЕССР":

  Исках да кажа ромовете*

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Сега ако БКП спечели изборите и забравете...

  ДБ=БКП
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  А какви легенди слушахме, и какво тролене имаше, че след 2020 няма да има повече никакви пари от ЕС...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Любопитно

  Оххх котьо!Сега е момента демократичните българи да вземем властта!
  🐵🐷🐵🐷🐵

  Много съм прост
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  "Бате **** , кинтите че вАлят као цнеджинки ън бато ци .*** ън шмайдзеро, ън тутурутката!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Ако комунистите ще ни управляват,
  тези пари от Русия ще се доставят.

 9. 9 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Горе-долу колкото ще е неинвестираната печалба на търговските вериги на партньорите за същия период, след като се приспаднат 20-те процента ДДС и 10-те - корпоративен данък. Ако добавим печалбата и на чуждите търговски банки, вече ще сме на минус. Да не говорим за веригите бензиностанции, телефонните оператори, компаниите от минната индустрия. Никак нямаше да съм прав, ако чуждите компании реинвестираха цялата си печалба тук. Но не виждат смисъл и затова си я изнасят.
  Сетих се и за ползата за партньорите от 2-та ни милионе емигранти - главно в ЕС. Средно 33 000 евро годишно БВП на човек в ЕС (в Германия е 40 000) прави 66 милиарда евро. За да изчислим загубата ни обаче, трябва да вземем 8 000 - колкото е нашият БВП на глава. Та тези два милиона биха произвели 16 милиарда евро годишно БВП - разбира се, ако имахме достатъчно умни и кадърни управници да създадат условия за нормални заплати и условия за бизнес тук. Те обаче, не са нито са умни, нито са кадърни, та българите нямат друг изход освен към двата терминала. Загубата за България е ясна.
  Нямам нищо против ЕС, дори напротив - свобода на движение, демокрация, достъп до качествено образование... Не трябва обаче да сме самозаблудени, да виждаме единствено еврофондовете и да не забелязваме колко повече бихме могли да печелим или поне да не губим.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Весело

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/07/21/4093538_borisov_obiavi_che_pri_spad_na_obshtiia_bjudjet_na_es/

  И какво стана, на ББ му спират/режат фондовете

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Поправка - не България, а олигархията в България. Която за ЕС не съществува. Както и за българската прокуратура, полиция и съдебна система, защото те са част от нея.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Весело

  Пак ще има покупки.....

 13. 13 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  А какви легенди слушахме, и какво тролене имаше, че след 2020 няма да има повече никакви пари от ЕС...
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Има "пари от ЕС", защото сме най-бедната и скапана икономика в ЕС. От 2007 година сме членове на ЕС и тънем в мизерия, защото мафията краде и със задните си части. Признак на просперитет е, не когато ти дават подаяния, а когато ти спонсорираш изостанали икономики. Държави като Словения, Естония и Чехия произвеждат 2.5 пъти повече Брутен вътрешен продукт на глава от населението.

  List of per capita nominal GDP for countries and dependencies (US $)
  International Monetary Fund (2020 estimates)

  Slovenia 25,039
  Estonia 22,986
  Czech Republic 22,627
  Lithuania 19,883
  Slovakia 18,669
  Greece 18,168
  Latvia 17,230
  Hungary 15,373
  Poland 15,304
  Croatia 14,033
  Romania 12,813
  Bulgaria 9,826

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP _(nominal)_per_capita

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  '''Парламентът въведе четири основни принципа, които трябва да бъдат спазвани, за да се отпусне финансиране от ЕС: (1) спазване на Хартата на основните права на ЕС; (2) равенство между половете и интеграция; (3) борба с дискриминацията; и (4) зачитане на целите на ООН за устойчиво развитие и парижкото споразумение за климата.'''

  Това са 4 принципа срещу които хората (избирателите) в България масово се съпротивляват, поне ако се съди по аудиторията на Дневник, та да видим.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  ЕС колкото и пари да налива ,те си отиват почти всички в нашите фирми и хора.
  Та ефекта е мисля отрицателен.Докато ние сами не си оправиме кочинката парите ,ще потъват и ефекта ще е близо до нулата.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Толкова са планирали да ни отпуснат, а колко ще получим е съвсем друг въпрос!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Не е казано, че всички ще дойдат. Досега не сме съумели да усвоим повече от 30-40%.

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  Тези почти 23 милиарда лева ще са силно апетитна "хапка" за всеки , който е на власт у нас!

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  Ох, котьоооо! На Бац€ ще му са необходими по-големи чекмеджета!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дисидент в ЕССР":

  Като онзи "хомофоб" от партията на Орбан, който бе заловен на мъжко голо парти в Брюксел!

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#8] от "Michael Jordan":

  Ако 6омунистите (ГЕРБ, БСП и ДПС) ни управляват, тези пари от Русия ще се усвояват!

  За справка: АЕЦ Белене, Турски пАток през България, усълбочаването на канала към пристанището на Доган от руски фирми без конкурс.

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darcas":

  Герберите са на принципа "Пари ми дай, а не акъл"!

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Нови пари за нови усвоявания и нова корупция.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Всичко около тези пари се мъти,
  кой и как с тях ще се разпореди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK