България за втори път отива на съд в Люксембург заради замърсения въздух

България за втори път отива на съд в Люксембург заради замърсения въздух

© Николай ДойчиновБългария отива на съд в Люксембург заради замърсения въздух. Еврокомисията обяви това днес. Причината е, че страната не е осигурила цялостно изпълнение на решението на съда от 5 април 2017 г. - в него беше констатирано, че България не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство относно качеството на атмосферния въздух.


По-конкретно в страната систематично и постоянно не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били предприети подходящи мерки, с които да се гарантира, че периодът на превишаванията е възможно най-кратък. Тъй като искът се предявява във връзка с неспазване на предишно решение на съда, той може да породи финансови санкции както за времето, изминало след първото решение, така и за времето от второто решение до осигуряването на цялостното му изпълнение.


За да изпълни решението, от българската страна се очакваше да приеме и приложи редица мерки.
Представените от нея данни, които обхващат периода 2015-2019 г., потвърждават, че установеното от съда систематично и постоянно неспазване продължава. Повече от три години след решението България все още не е осигурила спазването на определените в директивата пределно допустими стойности във всички свои зони за следене на качеството на въздуха и агломерации, пишат от еврокомисията.


Постигнатите към момента резултати са незадоволителни, тъй като България все още не е започнала реално да прилага мерки по места, чрез които да се осигури спазването на пределно допустимите стойности.


Страната докладва, че повечето мерки се намират в подготвителна фаза или предстои да влязат в действие чак през 2024 г.


В България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ10, с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население. Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности - те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2.5 пъти повече от разрешеното съгласно директивата.


Фотогалерия: Опасната пелена над София >


В Европейския зелен пакт, в който е формулирана амбицията за постигане на нулево замърсяване в ЕС, се акцентира върху намаляването на замърсяването на въздуха, което е един от основните фактори, засягащи здравето на човека. Пълното прилагане на стандартите за качество на въздуха, заложени в законодателството на ЕС, е ключът към ефективното опазване на човешкото здраве и околната среда.


В съответствие с принципа на субсидиарност законодателството на ЕС относно качеството на атмосферния въздух предоставя на държавите членки избор на инструменти за спазване на дефинираните в него пределно допустими стойности. Въпреки че държавите от ЕС имат задължението да гарантират на населението добро качество на въздуха, замърсяването на въздуха продължава да е проблем на много места, като положението е особено сериозно в градските райони.

Замърсяването на въздуха все още е най-сериозният екологичен и здравен проблем в ЕС. По приблизителни оценки на Европейската агенция за околна среда то предизвиква всяка година преждевременната смърт на около 400 000 души в ЕС.


Замърсеният въздух е причина за сериозни заболявания като астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове. Праховите частици (ПЧ10) представляват смес от твърди и течни частици, суспендирани във въздуха. Техен основен източник са емисиите както от промишлеността, транспорта и домашното отопление, така и от селското стопанство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 869 Любопитно
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Нали герболяка ни наду главите воглаве с кмета, че въздухът НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ПОДОБРЯВА!!!
  Лъснаха ви лъжите!
  ОСТАВКА!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Нали герболяка ни наду главите воглаве с кмета, че въздухът НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ПОДОБРЯВА!!!
  Лъснаха ви лъжите!
  ОСТАВКА!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Явно ще си плащаме за най-мръснят въздух. В смисъл хубавите неща струват скъпо

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ и избирателите им.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Пореден успех в управлението на уж десните герберасти несъмнено...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Поне да почистваха улиците а то го правят само по фактури и се "усвоява" като за световно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Поне да почистваха улиците а то го правят само по фактури и се "усвоява" като за световно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Следват ментални гимнастики как са виновни хората, които не са били на власт.

 10. 10 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Засъхнала кал и печки на твърдо гориво са основни причини - тоест инфраструктура. За да няма кал, трябва да има тротоари, градинки и прочие. За да няма печки, трябва да има газ до всяко домакинство, а не да се разнася жива пара на километри - никой вече не пренася самия топлоносител, пренася се горивото. Безумните топлоцентрали от 1950 г. отдавна трябваше да се ликвидират...

 11. 11 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Цената на тока расте, Брикел трови на пълна пара и хората ще плащат. От джобовете и със здравето си. Бизнесите, които са галеници на властта на Борисов - тези, които тровят въздуха, източват водата, секат горите и ни превръщат в сметището на Европа. За тях закони няма. Само субсидии. Искаме ли още от това?

  Действията дотук. Изгонихме Ковачки от Топлофикация. Организации като За Земята и Грийнпийс принудиха държавата да му забрани да гори боклуци в няколко ТЕЦа. Можем още. Нужна е и сериозна подкрепа. Най-малко повече публичност за безобразията.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 12. 12 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Фандъкова е лично отговорна. Миналата година тя призна в интервю по националната телевизия, че години наред е имало многократно превишаване на нормите, тя е знаела, но не е предприела нищо, защото "общественото мнение не било узряло дотогава за решаване на този проблем" !!! Дотогава тя лъготеше, че имало замърсяване от транспорта и с тази аргументация си редеше скъпи гешефти за доставка на прескъпи електробуси. На гол тумбак - скъпи електрически автобуси на акумулатори!

  Т.е. тя е там не за да управлява, а за да мери общественото мнение и да си крепи рейтинга. Тя криеше, че има такъв проблем, също като другаря Григор Стоичков, който седмици наред кри аварията в Чернобил. Разбира се, каскетът си мълчи.

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  Колко обобщено - България! А правителството? А, отговарящите за това чиновници с тлъсти заплати? Накрая, парите ще се платят от бюджета. Тоест, от джобовете на всички.

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 924 Неутрално

  И сега какво?! Ще ни наложат финансова санкция и парите, които ще трябва да се платят ще са от бюджета, т.е. от нашите данъци, а Фандъкова парадира, че сложила филтри на 500 къщи, при положение, че 50 хиляди домакинства в София се отопляват на твърдо гориво.

 15. 15 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Но всичко е точно, гласувайте пак за селската кметица и ГРОБ

 16. 16 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Когато с магарета вървяхме,
  само чист въздух дишахме.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Гледам по опозиционни турски медии също се говори за мръсният въздух в Турция. Общо взето същите неща се говорят.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 18. 18 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#12] от "Smoke":

  Лорита Радева от ГЕРБ е четвърти мандат общински съветник и вече 13 години е в управлението на Столичната община. На хора като нея и на кмета Йорданка Фандъкова дължим несправянето с проблема с мръсния въздух, в резултат на който всяка година умират хиляди хора, а столичната икономика губи милиони левове.

  Вместо да работи за обществения интерес, Радева е избрала да служи на вожда Бойко Борисов и години наред да си прибира по около 4000 лева месечно за няма и час работа месечно в Софийския общински приватизационен фонд (след намесата на М. Лалов от Демократична България парите бяха намалени на половина, това макар и все още несправедливо, е частичен успех).

  #Оставка, мутри и слуги на мутрите в Столичната община!

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Нали герболяка ни наду главите воглаве с кмета, че въздухът НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ПОДОБРЯВА!!!Лъснаха ви лъжите!ОСТАВКА!!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Нещо друго да искаш?! При вас въздуха беше ужасТ! С нож го режехме за да минем! Ама сега ви се доикало пак! Ама няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Гълъбово, Брикел, консултант Ковачки, пак черни пушеци:
  https://www.facebook.com/vladislav.panev.now/posts/3806739832703403

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  И какво им пука на герберите. Всички ще плащаме.

 22. 22 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Ако пък кмет бе станала Мая,
  ще имахме въздух като в Рая.

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Весело

  Гарантирано от ГЕРБ и избирателите им.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Ми да.
  Софиянци оставиха циганорите да им "изберат" отново Фандъчката.
  ГЕРБ и избирателите им!

  А Цветанът го нЕмаше вече, да речеш, че той е виновен ...

 24. 24 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 274 Гневно

  Юрдечка Фъндъчкова да се връща в самоковското училище!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 25. 25 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Където катализатори не се употребяват,
  и там същите проблеми се установяват.

 26. 26 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 270 Неутрално

  За да няма печки, трябва да има газ до всяко домакинство, а не да се разнася жива пара на километри - никой вече не пренася самия топлоносител, пренася се горивото. Безумните топлоцентрали от 1950 г. отдавна трябваше да се ликвидират...
  —цитат от коментар 10 на georgi_ww


  Думата "когенерация" чувал ли си я някога?

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  И ако/когато загубим делото, кой ще плаща? Бай Ман Гаал (дето гори гуми), Бай Шоп (дето в полите на Витоша се топли с парцали, напоени в отработено двигателно масло) или Бай Тарикат, дето тъпче камината с пелети и си мисли, че пази природата?

 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Това е добра новина !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 868 Неутрално
 30. 30 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Никакъв Люксембургски съд, на тия управляващи трябва тояга, винкел и паве да загреят някои неща! Като например че никой вече не ги иска! МУТРИВЪН!!!!

 31. 31 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#14] от "Voiko":

  И никакъв контрол на сервизите за технически прегледи. Всеки ден се виждат много коли от които излиза черен пушек. Лятото няма печки и пак е мръсен въздуха.

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Абе на шоплука му харесва това. Пак ще изберат Фандъка и Чалгаря...

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#31] от "falkoneti":

  защото не се мие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Има ли един нормален в тази страна, има ли някой, който още да не е разбрал защо въздуха е такъв в София?!? Всеки смог си има миризма – в Русе миризмата е задушлива и е на химикали, някъде мирише на изгорели газове, на друго място мирише на сяра, на изгоряла гума, ако минеш покрай някое барбекю ще ти замирише на наденица, свинска пържола, на риба и т. н.! В СОФИЯ МИРИШЕ НА ВЪГЛИЩА И ДЪРВА и най-мръсни са почивните дни, когато цялата сган си е вкъщи и кюмбетата бумтят! Това да ми говориш за изгорели газове или за запрашеност, която се вдига от улиците е прах в очите с цели шепи! По времето на соца в София работеха няколко хиляди предприятия, големи заводи и тецове на въглища и мазут, плюс Кремиковци и въздуха не беше много по-мръсен! Прах в очите с цели шепи... от това е замърсяването... на душите ни!
  Най-лошото обаче е, че няма нито един, който да е на "Орлов мост" и затова да протестира, което ясно ни показва, че ние не протестираме за нашето бъдеще, а винаги за бъдещето на политиците, народе тъп!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 35. 35 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Баце ше отпусне пари и ше оправим нещата. Споко. Всичко се подобрява - въздух, здравеопазване и ковид, правосъдие, свобода на словото. Кадето и да пипне баце все подобрява вече 11 години. Изкъртваме всички световни класации. Какво ли ще правим без него.

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Поредното доказателство колко са зле нещата и в тази жизнено важна сфера у нас и некадърността на властта да се справи с проблемите!

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Любопитно

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И тези "клатят стабилността"!!!!

 38. 38 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 228 Весело

  Баце ше отпусне пари и ше оправим нещата. Споко. Всичко се подобрява - въздух, здравеопазване и ковид, правосъдие, свобода на словото. Кадето и да пипне баце все подобрява вече 11 години. Изкъртваме всички световни класации. Какво ли ще правим без него.
  —цитат от коментар 35 на etar


  Прав си - първо място по мръсен въздух в света, първо място по смъртност от Ковид-19 в ЕС, 111-то място /последно отзад напред за всички държави от ЕС/ по свобода на словото, първо място по ниска възраст на смъртност в ЕС, последни по заплати в ЕС, първи по корупция в ЕС - браво на Барба Ганьос! Под неговото "вещо" управление превземаме всички световни и европейски класации, не искаме друг да ни управлява! :):):):):)

 39. 39 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Боко е виновен за много работи, но не е виновен че си купуване 25 годишни нафтови коли, махате им филтрите и ги чипосвате и минавате преглед при свои хора...

  всичко е суета, Боку ни обра
 40. 40 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Амаа въздуха е чист!?

  Много съм прост
 41. 41 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#34] от "konservator.bg":

  По времето на соца, въпреки Кремиковци и дизеловите икаруси, София криво-ляво се миеше. И имаше много повече зелени пространства. А топленето с нещо, различни от парно, беше признак на дива селяния. И тогава, като се качиш на Витоша, Софийската котловина изглеждаше като чаша пълна със смог. Разликата беше, че димът тогава го бълваха високи комини и голяма част от него се издухваше от постоянните западни ветрове. Докато сега се бълва от множество приземни (1-2 етажа) къщички и той се стеле по земята, тровейки всички по пътя. Иначе, в момента, столицата би трябвало да е значително по-чиста, без металургичния комбинат и тецовете на мазут.

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#39] от "soy41616606":

  Кой отговаря за прегледите другарю бойкопоклонник?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#39] от "soy41616606":

  Кой отговаря за прегледите другарю бойкопоклонник?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "Тъй като искът се предявява във връзка с неспазване на предишно решение на съда, той може да породи финансови санкции "

  "Може" трябва да се замени с "трябва", заради некадърността и нищоправенето

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  10 000 лв. е-бонус и 7 500 за хибрид предлагат от Асоциацията на автомобилните производители в България, за 10 000 автомоби на година. Държавата само от ДДС ще си върне 80 млн. лв.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 46. 46 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Кой ще да вярва , минавам на контролен преглед 22 г. ми кола бензин на контр.-техн. Пункт в БГ С 200 САМО ЗА 15 МИН. С НАБУТАНО ЧЕРВО В АУФСПУХА И НИКАКВИ РЕГУЛАЦИИ И БЛА-БЛА , ПЛАЩАМ СИ ТАКСИЧКАТА И ЗАМИНАВАМ ! !
  НЕЩО ТАКОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ В ГЕРМАНИЯ ! !
  И ПОСЛЕ - ЗАЩО ВЪЗДУХЪТ НЕ НИ БИЛ ЧИСТ ? ?
  ЕМИ ЗАЩОТО СЕ КОНТРОЛИРА ИСТИНСКИ И НЕ БЕЗ ПАРИ , ЗАТОВА ЩЕ НИ НАКАЗВАТ ЗА МЪРСЕН ВЪЗДУХ И ЩЕ ПЛАЩАМЕ ! !

 47. 47 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 601 Неутрално
 48. 48 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "soy41616606":
  Какви автомобили, какви филтри, какви 5 лева? Я прочети малко:
  Според изследване поръчано от СО замърсяването в София се дължи на - 60% отопление с твърдо гориво и 11% на автомобилите.
  В.Сега от 18 август 2020г.
  „По данни на общината на твърдо гориво в момента в столицата се греят около 55 000 домакинства“
  „Столична община отдели близо 15 месеца за проучване на профила на населението, което се отоплява с твърдо гориво, и за анализ на каква алтернатива би минало то. И само около три месеца за разяснителна кампания.
  Още през пролетта стана ясно, че преди началото на предстоящия отоплителен сезон София ще подмени не повече от 140 стари кюмбета (ХА-ХА).
  Година и половина са си бъркали в носа, а 55 000 кюмбета горят боклуци.
  Колко пъти измиха улиците на София. Мият ги когато вали дъжд.
  Тях ще ги осъдят, но ще плащаме ние. И затова не им пука.

 49. 49 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Забравете в София да има чист въздух. Дори и най-божествения човек да слезе на земята, пак няма да може да оправи така наречената кочина София, Ще трябват кардинални мерки, които няма да се хареста на 99% порцента от хората. Дори и Кметчето (който днес е пуснал слюнка от злоба) ще е твърдо против тези мерки

 50. 50 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Преди няколко дни писах коментар към статия по темата за замърсяването на въздуха. Ще го повторя по смисъл.
  Един от вариантите като източник на енергия за отопление и други домакински нужди е пропан-бутанът. Цената е ниска. Използва се масово като гориво за автомобили. Много лесно и без сериозни първоначални инвестиции може да се използва и за споменаните по-горе домакински нужди - отопление, топла вода, готвене. Но за т.нар. битова газ е е въведен акциз, поради което цената му е 1.4-1.5 пъти по-висока от цената на пропан-бутан като гориво за автомобилни двигатели. Не може да се очаква екологична революция, но според мен ще има немалък положителен ефект.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#49] от "nehaen":

  Кои мерки драги. Мен мерки не ме плашат. Плаши ме върховенството на закона по милиционерски!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#50] от "zhivko6461":

  За еко горива акцизът е ЦИНИЗЪМ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  Мммммм............???
  Обикновено ми обясняват, как заедно ще платим нещо, "което на мен ми изнасяло".
  Сега пак заедно ще платим глобата, трябва ли да ви казавам, че не съм влизал в София от три години?
  Трябва да се мие, но при вашата софийска бутаница това ми се вижда почти невъзможно.
  Хубаво е да се ползава градският транспорт, но три тази епидемия?
  Добре е да се спрат печките, но точно най-гласовитите организации, братски на зелените, ще ревнат.
  Трябва ли всички да се бутат в София? Не, но там заплатите са най-високи и хората се натискат....
  Не е толкова лесно.

  Еретик
 54. 54 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#53] от "Костадин Иванов":

  "Обикновено ми обясняват, как заедно ще платим нещо, "което на мен ми изнасяло".
  Сега пак заедно ще платим глобата, трябва ли да ви казвам, че не съм влизал в София от три години?"
  Ще плащаш. Ако имаш автомобил, до лятото ще ти лепнат стикер с чип за екокатегория, Защото ако случайно дойдеш в София и си с ниска категория няма да можеш да влизаш в някаква зелена зона. Ти може никога да не дойдеш в София, но ще си плащаш всяка година стикера с чип.

 55. 55 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#50] от "zhivko6461":За еко горива акцизът е ЦИНИЗЪМ!!!
  —цитат от коментар 52 на КМЕТ В СЯНКА

  Факт. От доста години. Както е факт, че при продажбата на пропан-бутан за битови нужди на обменни начала или с бутилки на собственика на кантара на съответния пункт търговците послъгват в теглото.

 56. 56 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Боко е виновен за много работи, но не е виновен че си купуване 25 годишни нафтови коли, махате им филтрите и ги чипосвате и минавате преглед при свои хора...
  —цитат от коментар 39 на soy41616606


  За тази цел има данъчна политика, има контролни органи, има програми за насърчаване. Има много неща, ама за който може да управлява, но не и за калинки, усвояващи европейски средства барабар с ДПС и останалите издънки на комунетата.

 57. 57 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#38] от "Chicho_Gosho":

  Най-трагичната класация за мен е 1 място за най-бързо изчезваща нация в света (не в европа).

 58. 58 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Боко е виновен за много работи, но не е виновен че си купуване 25 годишни нафтови коли, махате им филтрите и ги чипосвате и минавате преглед при свои хора...
  —цитат от коментар 39 на soy41616606
  За тази цел има данъчна политика, има контролни органи, има програми за насърчаване. Има много неща, ама за който може да управлява, но не и за калинки, усвояващи европейски средства барабар с ДПС и останалите издънки на комунетата.
  [quote#56:"etar"][/quote]
  Властта може да направи така, че автомобилите, които не отговарят на изискванията, включително и на екологичните, да не се движат. Ако го пожелае.
  Ще се опитам да изпреваря критиката, забележките и напомнянията, че има социална политика, че автомобилът отдавна е необходимост. С които съм съгласен. Много от старите автомобили могат да бъдат приведени според състояние, отговарящо на изискванията. Необходими са ремонт, поддържане, техническо обслужване и съпътстващите регулировки. Отново опира до пари. Задължителни разходи.

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  До коментар [#18] от "Kingpin":

  "за няма и час работа месечно в Софийския общински приватизационен фонд"

  Ако пък работеше 168 часа, какво замърсяване щеше да е в София!

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Любопитно

  До коментар [#48] от "Софианец":

  "Според изследване поръчано от СО замърсяването в София се дължи на - 60% отопление с твърдо гориво и 11% на автомобилите."

  Кое от тези представлява "течните частици"? В статията пише "Праховите частици (ПЧ10) представляват смес от твърди и течни частици, суспендирани във въздуха."
  Знае ли се изобщо какво суспензия или аерозол се мери изобщо? При влажност на въздуха 97% и повече, 60 % от частиците са течни - сутрин при температура под точката на оросяване може да ги видите и с просто око по листата на дърветата или върху стъклото на автомобила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK