"Шанс веднъж в живота": Как Европа иска да възстанови отношенията си със САЩ

"Шанс веднъж в живота": Как Европа иска да възстанови отношенията си със САЩ

© Associated PressПобедата на новоизбрания президент Джо Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис, в съчетание с по-решителен Европейски съюз с по-големи способности и нова геополитическа и икономическа реалност, представлява възможност, която се открива веднъж в живота, за разработване на нова трансатлантическа програма за глобално сътрудничество, основана на нашите общи ценности, интереси и глобално влияние", твърди еврокомисията.


Новата програма обхваща четири области, като посочва първите стъпки за съвместни действия, които ще играят ролята на първоначална трансатлантическа пътна карта за справяне с основните предизвикателства и оползотворяване на възможностите.


COVID-19 и след това


ЕС желае САЩ да споделят неговата водещата роля в световен мащаб за насърчаване на глобалното сътрудничество в отговор на коронавируса, за защита на живота и поминъка и за отваряне отново на икономиките и обществата.
ЕС иска да работи със САЩ, за да се осигури финансиране за разработването и справедливото разпределение в света на ваксините, тестовете и леченията, да се разработи съвместен капацитет за подготвеност и реагиране, да се улесни търговията с основни медицински стоки и да се укрепи и реформира Световната здравна организация.


Опазване на планетата


Въпреки че пандемията от коронавирус продължава да създава значителни предизвикателства, изменението на климата и загубата на биологично разнообразие продължават да бъдат определящите предизвикателства на нашето време. Те изискват системни промени в икономиките ни и глобално сътрудничество от двете страни на Атлантическия океан и света.


Когато трансатлантическото партньорство е силно, тогава и всеки от партньорите - ЕС и САЩ - също става по-силен. Време е да се възобнови връзката ни чрез нова програма за трансатлантическо и глобално сътрудничество за днешния свят.


Урсула фон дер Лайен,

председател на Еврокомисията


ЕС предлага да се създаде всеобхватна трансатлантическа екологична програма, да се координират позициите и съвместно да се ръководят усилията за амбициозни глобални споразумения, като се започне със съвместен ангажимент за нулеви нетни емисии до 2050 г. В предложенията на ЕС са включени съвместна инициатива в областта на търговията и климата, мерки за избягване на изместването на въглеродни емисии, съюз за екологосъобразни технологии, глобална регулаторна рамка за устойчиво финансиране, съвместно лидерство в борбата срещу обезлесяването и засилване на опазването на океаните.


Технологиите, търговията и стандартите


ЕС и САЩ споделят общи ценности, свързани с човешкото достойнство, правата на личността и демократичните принципи; те осъществяват около една трета от световната търговия и стандарти и са изправени пред общи предизвикателства. Това ги прави естествени партньори в областта на търговията, технологиите и цифровото управление, смята Брюксел.


ЕС желае да работи в тясно сътрудничество със САЩ за разрешаване на спорните въпроси между двете страни в търговската област чрез договорени решения, за реализиране на реформата на Световната търговска организация и за създаване на нов Съвет по търговия и технологии на ЕС - САЩ. Освен това ЕС предлага да започне отделен диалог със САЩ относно отговорността на онлайн платформите и големите технологични предприятия, да се работи съвместно за справедливо данъчно облагане и избягване на нарушенията на пазара и да се разработи общ подход за защита на технологиите от решаващо значение. Изкуственият интелект, потоците от данни и сътрудничеството в областта на регулирането и стандартите също са част от предложенията на ЕС.


Демокрацията и правата на човека


Европейският съюз предлага да се възстанови по-тясното трансатлантическо партньорство в различни геополитически среди, като се работи съвместно за подобряване на координацията, използване на всички налични инструменти и оказване на колективно влияние. Като първоначални стъпки ЕС ще участва пълноценно в срещата на върха за демокрация, предложена от новоизбрания президент Байдън, и ще се стреми към съвместни ангажименти със САЩ за борба с възхода на авторитаризма, нарушенията на правата на човека и корупцията. ЕС се стреми също така да координира съвместните действия на ЕС и САЩ за насърчаване на регионалната и глобалната стабилност, укрепване на трансатлантическата и международната сигурност, включително чрез нов диалог между ЕС и САЩ в областта на сигурността и отбраната, и укрепване на многостранната система.


Еврокомисията приканва Европейския съвет да одобри този проект и да предложи първите стъпки като пътна карта за нова трансатлантическа програма за глобално сътрудничество преди неговото лансиране на среща на върха ЕС - САЩ през първата половина на 2021 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Това е много интересно. Но кога ще прочетем в сайта за представения днес от българския президент План за България? Проведена е нарочна презентация с Пауър Пойнт и въпреки, че медийни въпроси не са допуснати, все пак Дневник, като новинарски сайт, вероятно не се нуждае от часове за кратък репортаж. А после, каквато е обичайната практика на редакцията, да се публикуват още няколко пространни статии по темата за революционния, визионерски, спасителен план. Очакваме!!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "Победата на новоизбрания президент Джо Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис, в съчетание с по-решителен Европейски съюз с по-големи способности и нова геополитическа и икономическа реалност, представлява възможност, която се открива веднъж в живота, за разработване на нова трансатлантическа програма за глобално сътрудничество, основана на нашите общи ценности, интереси и глобално влияние", твърди Еврокомисията."

  Шанс веднъж в живота? Излиза, че досега ЕС и САЩ са управлявани от некадърници

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на bobo59
  bobo59
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Да но Джо байдън все още не е президент

 5. 5 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#1] от "voodoo_child":

  Оценявам чувството Ви за ирония.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 6. 6 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 692 Весело

  свалят санкциите срещу Северен Поток 2, че много европейски банки и фирми се набутаха покрай руснаците, и ще "заживеят щастливо до края на дните си"...

 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Малко медиен театър за пред материала, който не трябва да забележи, че марионетките са с един и същи кукловод...

 8. 8 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Уши, рано е да се радваш на малко прасе и на нов президент.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  Четирите области представени от ЕК са действително важни, би било добре ЕС и САЩ да работят заедно по тях по време на управлението на Байън.

  Но ЕК винаги трябва да има едно наум, че някой ден в Белия дом може да дойде някой нов мошеник и лъжец, какъвто имахме досега в лицето на Тръмпи и който отново да влоши транс аталантическите отношения между двете страни. Такъв риск винаги ще има.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#5] от "proventuss":
  Благодаря!
  #мунчорулц

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  ЕС трябва най-после да се погрижи САМ за отбраната и сигурността си!
  Дори след предстоящото подобряване на отношенията със САЩ те никога повече няма да бъдат световен полицай!!!

 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Гневно

  Когато се разчита на Големият брат винаги може той да те изненада с делба по "братски" а не по равно.
  Не се поучиха от това че трепериха до последно от поредният Туит.
  И сега бързат да се предложат и подложът.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  много груб намек за възрастта на президента

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Успех !Крайно време е дивотиите на Тръмп да отидат на "бунището на историята" и отново САЩ и ЕС да тръгнат "ръка за ръка" за общо добро и за стабилизация на света като цяло!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#3] от "neut":

  Че Тръмп какво е............?!Лъжец и некадърен политик от класа , който направи "чудеса от героизъм" , за да разбие разбирателството по оста Вашингтон и Брюксел!И освен това тотално разедини самата Америка

 16. 16 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Вечната дружба на Ес с Сащ, е като слънцето и въздуха за всяко живо същество !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 17. 17 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Да но Джо байдън все още не е президент
  —цитат от коментар 4 на bobo59


  Джо Байдън ще стане президент, когато Тръмп го обяви за такъв.

 18. 18 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#11] от "selqnin":

  Спомням си за един друг световен полицай, който нахлу в Унгария 1956г. и в Чехословакия 1968г-

 19. 19 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#11] от "selqnin":

  Спомням си за един друг световен полицай, който нахлу в Унгария 1956г. и в Чехословакия 1968г-

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 565 Неутрално

  ЕС трябва най-после да се погрижи САМ за отбраната и сигурността си!Дори след предстоящото подобряване на отношенията със САЩ те никога повече няма да бъдат световен полицай!!!
  —цитат от коментар 11 на selqnin


   САЩ едва ли някога ще бъде номер 1 във в нещо освен в разработването, прилагането и експортта на технологии. Което само по себе си е нещо което можем да им завиждаме съвсем благородно. Но няма нито да се сила номер 1, нито икономика номер ,1 нито култура и т.н. номер 1...

  'progressives' is the politically correct word for communists
 22. 22 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 565 Неутрално

  С демократите на САЩ може да се укрепва само дружбата между народите. Му-аха-ха! И без това икономиката ще стане планова след като квотите за партийци, цветнокожи и извратеняци стане 100%.
  —цитат от коментар 20 на 1908


    Ако става дума за Калифорния, не са точно квоти, но идеята че можеш да получиш позиция в работа или университет ако имаш определни 'характеристики' - примерно да си жена.

  Хитлер щеше да се усмихва доволно от такива закони :-)

  'progressives' is the politically correct word for communists
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  ЕС трябва да направи така, че не Китай да е най-важния и търговски партньор .

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#2] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Е, няма да е толкова лесно, републиканците в Сената вече имат заявени протести за някои кандидатури и могат да ги влачат дълго. И на Байдън не му е лесно да устоява, все пак за да го подкрепят определени групировки са си поставили условията и сега е време да се плаща сметката. Подозирам, че ще има доста тайни срещи и пазарлъци с Мич Маконъл, както обикновено става, и всеки ще обвини другите.
  Което ме плаши са две от четирите дами номиирани да управляват финансите. Джанет Елън си е ОК, но изказванията на някои от останалите дами за "социална и расова справедливост при разпределението на доходите" са доста индикативни за това накъде ще вървят нещата оставени без надзор.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Любопитно

  До коментар [#9] от "Иво":

  Иво, как да разбирам това "имахме"? Ти американски данъкоплатец и гражданин ли си?
  Просто не знаех, затова питам.

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Любопитно

  Звучи добре, ще видим дали ТТП с Европейския Съюз ще се реализира на практика.

 28. 28 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 18 Любопитно

  До коментар [#25] от "daskal1":

  "Джанет Йелън, подобно на Байдън, е „нормалното“ ръководство на стария истаблишмънт." https://bit.ly/2JNmcOE

 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Фон дер Лайен с перфектна фризура, може да стане рекламно лице на някоя марка, планира задълбочаване на връзките с САЩ на основана на общи ценности, интереси и глобално влияние.

  Обаче САЩ са се преориентирали към Китай, там е голямата заплаха за американските интереси и глобално влияние.

  Има голямо разминаване!

 30. 30 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  ... и отново САЩ и ЕС да тръгнат "ръка за ръка" за общо добро и за стабилизация на света като цяло!
  —цитат от коментар 14 на bat_plamen


  Бат Пламене, изглежда комсомолския ентусиазъм не сте го забравили?

  Това "ръка за ръка" е много далеч от реалностите! 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  ЕС иска да работи със САЩ, за да се осигури финансиране за разработването и справедливото разпределение в света на ваксините, тестовете и леченията, ..... , да се улесни търговията с основни медицински стоки
  _____________________________________________________________

  Фон дер Лайен първа още лятото заговори за нов "корона" данък, който след тези екзалтирани лозунги горе ще стане реалност!

  Благодарим Уши!

 32. 32 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 701 Любопитно

  САЩ едва ли някога ще бъде номер 1 във в нещо освен в разработването, прилагането и експортта на технологии. Което само по себе си е нещо което можем да им завиждаме съвсем благородно. Но няма нито да се сила номер 1, нито икономика номер ,1 нито култура и т.н. номер 1...
  —цитат от коментар 21 на vik


  И кой според теб е икономика номер 1, военна сила номер 1, култура номер 1?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 33. 33 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Ако става дума за Калифорния, не са точно квоти, но идеята че можеш да получиш позиция в работа или университет ако имаш определни 'характеристики' - примерно да си жена.
  —цитат от коментар 22 на vik


  Пълни глупости.

  Само преди 4 седмици, със същата бюлетина, с която жителите на Калифорния с огромно мнозинство гласуваха доверието си на Байдън/Харис, същите тези жители отхвърлиха предложението да бъдат въведени (отново) такива квоти.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 34. 34 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 590 Весело

  Значи няма проблем. Просто лидерите на Е С начело с Урсула да се престорят, че се е развързала връзката на обувката и да се наведът с гръб към Байдън. Хе хе тази много се е рамечтала да загърби интересите на САЩ за да стане Е С по силен. И аз това искам, но едва ли ще стане ЕВРОПА ОБЕДИНЕНА е сила и конкурент на САЩ

 35. 35 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 590 Весело

  До коментар [#11] от "selqnin":

  Дори след предстоящото подобряване на отношенията със САЩ

  Ха значи очакваш Байдън да премахне митата за алуминий стомана и селско стопански продукти от Е С и американските авио компании да продължат да си плащат на Европа и Фейсбук и Гугъл също?
  Добре звучи, но едва ли ще стане.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Весело

  До коментар [#26] от "daskal1":

  Моя грешка Даскале, вие - американците имахте, ние европейците - не. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Весело

  До коментар [#36] от "Иво":

  Благодаря за отговора Иво. И, ако става въпрос за точна формулировка, все още "имаме" до 20 януари 2021 :-).
  А вие, европейците, май по-конкретно "имате" Борисов, (или той ви "има" с 200) какво щастие !!! :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK