"Фейсбук" е място за снимки на котки, не за смислен обществен дебат

Пьотр Померанцев

© By Vogler - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52444943

Пьотр ПомеранцевСоциалните мрежи не са подходящи места за водене на значим обществен дебат; а в борбата с дезинформацията трябва да се прилагат ясни критерии и да има отпор и на дипломатическо ниво.


Това коментираха експерти по време на заседание на специалната Комисия срещу външни намеси във всички демократични процеси в ЕС (INGE) на Европарламента.


Пьотр Померанцев е изследовател в университета "Джонс Хопкинс" и Лондонската школа по икономика и автор на две книги, посветени на руската дезинформация и пропаганда: Nothing Is True and Everything Is Possible and This Is Not Propaganda.
"Истинският проблем на цифровата епоха е, че аксиомите, метафорите, формулите, с които описвахме и дефинираме демократичната информационна околна среда са обърнати с краката нагоре. Трябват ни правни, философски инструменти за справяне с тях", коментира той. През 20-ти век разчитахме на концепцията за "пазара на идеи" и за свободата на изразяване с предположението, че "най-добрите идеи ще изплуват отгоре по някаква неоправдана теория на на рационалния избор".


Цифровите технологии разбиха тези концепции, катализирайки вече назряла криза, смята Померанцев. И дадоха възможност на ново поколение политици и движения да използват "свободата на изразяване", за да подкопаят дебата, да заглушат чрез шум и хаос опонентите си. "От правна гледна точка това не може да се пребори с нищо", посочи той.

Сега плурализмът преминава към поляризация, толкова радикална, че вече не съществува концепцията, че всички участници в дебата се опират на едни и същи факти.

Много съм окуражен от Плана за демокрацията на еврокомисар Вера Йоурова, посочи той. (Повече за него четете тук и тук.) това е структурираното мислене.


Той препоръча надзор на частните компании, които са превзели публичната сфера, за да може онлайн дебатът да се върне към сфера, в която един човек наистина има един глас, вместо множество пропагандни акаунти да разпространяват в голям мащаб лъжливо или сеещо разделение съдържание.


Веднъж даде ли се дефиниция на това що е то дезинформация, сочи Померанцев, ще може да се предприемат действия и на дипломатическо ниво. "Сега говорим за "руска намеса". Какво значи това? Нищо не значи. Веднъж дефинираме ли информационната агресия, можем да предприемем пропорционални дипломатически действия."

"Фейсбук" е място за снимки на котки, не е място, където да има публичен дебат.

Пенсионерският проблем


Джеймс Бол, председателят на Бюрото за разследваща журналистика - организация с идеална цел, която прави разследвания в обществен интерес - припомни за "пенсионерския проблем": фактът, че е много трудно да се различи фейсбук акаунта на средния британски пенсионер от пропагандна регистрация, създадена единствено с цел да разпространява противоречиви послания. Хората споделят своите мнения, някои правят това по 14 часа дневно и редуват крайнодесни послания, носталгични спомени и снимки със сладките си внучета, отбеляза той.


Според Бол най-важното е да се промени бизнес моделът на големите медии, които сега трябва да разчитат на възможно най-голям брой кликове на възможно най-ниска цена; да се увеличи количеството на качествената журналистика и да се демонстрират ползите от нея. Също така социалните мрежи да променят алгоритмите си така, че да не тласкат хората към максимална активност и да не превръщат обществения дебат в надвикване.

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1409 Весело

  "Фейсбук" е място за снимки на котки, не за смислен обществен дебат

  ха ха......ми къде тогава трибуна за най-аФтентичните?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5033 Неутрално

  Някой беше написал във форума, много ми хареса - в джоба си имам цялата информация на света, а го използвам да гледам снимки на котки и да се карам с непознати хора. И ние тука така.

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Същите проблеми в миниатюра виждаме и във форума на Дневник. Съмнявам се, че има лесно решение.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на spr1364o446
  spr1364o446
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Истинският проблем са грантаджиите и държавни медии за външна пропаганда като DW, Свободна Европа и пр. Обаче май мълчим за тях ...

 5. 5 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 801 Весело

  Въййй оттече един основен източник на материали за домакините!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 6. 6 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1317 Весело

  друго си е да има само първа и втора програма и национално радио..и където вожда тиквун да се явява в целия си неприкрит блясък и наднормено тегло и да ръси мозък...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  "най-добрите идеи ще изплуват отгоре по някаква неоправдана теория на на рационалния избор".

  Да, ама не! Оказва се че обществото е по-примитивно и долнопробно отколкото се предполагаше. И това е проблем. Биг Брадър вече не може да формира и управлява обществените процеси, не може да озапти обществената енергия и има риск за абсолютната Му власт.
  И ко прайм сега?
  Впрочем като стана въпрос за най-добрите идеи, как става излъчването им?

 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 625 Весело

  "Той препоръча надзор на частните компании, които са превзели публичната сфера..."

  Вярно! Само Народен комисариат (НКВД) може да спре империалистическата пропаганда и гадните капиталисти да не разпространяват вредна пропаганда сред нароните маси!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Човек не трябва да чете фалшиви новини, а само истински!
  Например, в сайта "истинските новини - истината без цензура" не вярвам да има фалшиви новини (ако беше така, кой глупак би го нарекъл "истинските новини", вместо "фалшивите новини", нали?).

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 10. 10 Профил на cbt38646154
  cbt38646154
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ни мой да бъди... Тръмпунгерите откъде ще взимат афтентична инфурмация...

 11. 11 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва все повече и повече да се говори на тая тема и да се тръби усилено, че нито една социална мрежа, била тя ФБ, Туитър, ЮТюб или форуми като тоя, не носи абсолютно нищо стойностно като дебат или информация. Хората трябва да знаят това, посещавайки въпросните сайтове и участвайки в дискусиите.

  Лошото е, че любителите и разпространителите на фейкове се борят усърдно да пренебрегват очевидната истина за тези платформи, просто защото много им се услади да лъжат хората или да се струпват на глутници (както е тук) и да нападат нормалните хора с дезинформация и откровени обиди (както е тук). Този кокал е прекалено сладък, за да го пуснат хората, които нямат нищо стойностно и вярно да споделят в някоя платформа с реноме, която минава качествен контрол, каквито са примерно големи медии като ВВС, СНН и т.н.

  Ако си спомняте, оняден под новината, че тубата ще маха фалшиви новини за изборите в САЩ, всичкото нео-консервативно войнство се беше наредило да брани фейк-нюза.

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Бабикян котки ли снима, фалшиви новини ли произвежда или е ревулУционер и водач на градската лява партия ДБ?

 13. 13 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Ахаххахахаха велико мнение, доста се посмях. Фейсбук е новия регуларор на общественото мнение, особено с доминантната си позиция на пазара заедно с Уатсап и Инстаграм

 14. 14 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Същите проблеми в миниатюра виждаме и във форума на Дневник. Съмнявам се, че има лесно решение.
  —цитат от коментар 3 на stein


  Напротив, има.
  Нарича се "МИНИСТЕРСТВО на ИСТИНАТА" и статията показва, че вече усилено се работи по неговите структури и механизми.

  Цитати от статията:
  =====================
  - Заседание на Специалната Комисия срещу външни намеси във всички демократични процеси в ЕС

  - Плана за демокрацията на еврокомисар Вера Йоурова. това е структурираното мислене.

  - Той препоръча надзор на частните компании

  - Председателят на Бюрото за разследваща журналистика

  - Веднъж даде ли се дефиниция на това що е то дезинформация, ще може да се предприемат действия и на дипломатическо ниво.
  =========================================================


  Welcome back to Развитото социалистическо общество, г-да Глобални Цифрови Комунисти!!

  Ние тоя път сме го минали, но беше с що-годе човешко лице.
  Вашият е още по-зловещ и ужасен.
  Тръпки побиват от намерението ви да "дефинирате Истината".

 15. 15 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Трябва да си много умствено ограничен, за да мислиш, че Facebook е място за сериозни публикации. Той е предимно за фън и снимки. Нищо друго не ме интересува.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  Ко сега министерство на истината ли ще правим? :)

  То не стига че ФБ и Туитър те цензурират, ми малко било, още можело. :)

 17. 17 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Българското фейсбук пространство напоследък е завладяно от някакви разбеснели се лелки на 50-60. Коментираш ли нещо под пост с някаква новина/статия, излизайки извън пропагандната линия с някакво по-неортодоксално мнение, те разкъсват на парчета с упреци колко си невъзпитан и необразован. Невъзможен е кохерентен и логичен дебат там.

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5459 Весело

  ""Фейсбук" е място за снимки на котки, не за смислен обществен дебат"

  Ако се случи ще трябва да се преименува, например "Коткарник"

 19. 19 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#3] от "stein":

  Има решения. Дневни квоти на постовете, автоматизиран лингвистичен анализ на поста който да засича ад-хоминем агресия и прости структури на изречения с преднамерена реторика, рейтингови системи на базата на които да се сортират постовете към върха, а не хронологично.

 20. 20 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  големите медии вече на е са
  източника на новини, това отдавна е ясно,
  но чак сега се забелязва. източника на новини
  станаха самите хора в социалните мрежи или
  форуми. никой вече не чака на таймс или сиенен.
  а истината се разбира много по-бързо, защото
  няма как да се прикрие толкова бързо. проблемът е,
  че тази скорост на разпространение си има и обратна страна.
  злонамерени внушения могат да достигат хората също
  толкова бързо. не знам как социалните мрежи могат
  да се оправят с това. според мен политическия процес вече
  се деполитизира по някакъв начин. някак си партиите не са
  толкова монолитно цяло, което е някаква черна кутия за вземане
  на решения. всичко става все по-мажоритарно, все по-директно,

 21. 21 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 811 Весело

  Любимите форумни политици още не са разбрали това и продължават упорито да водят предизборна агитация чрез "лайв" включвания.
  -106 дни до изборите!

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 22. 22 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#19] от "irobot":

  и отиваш в четвъртия сезон на westworld.
  една програмчка ще ти прави на теб рейтинги
  какъв ще станеш и каквъв най-вече не можеш да станеш.
  от онова, за което говориш, дова е не полвин, ами една десета крачка.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2650 Весело

  Единствената полза от социалните мрежи е, че човек може да си намери съучениците, колегите от университета и просто стари приятели, на които е изгубил дорите през годините. Ако някога си направя профил, то ще да е с тази единствена цел да поддържам връзка с тях.
  Иначе Фейсбук като източник на информация?! Хич не ми дреме кой политик какво е написал там, но явно журналистите ги следят тези писанини и ни уведомяват своевременно за "ценните" им мисли. Някои политици са толкова тъпи, че дори публикуват снимки, които някой след години може да изрови и да ги обвини я в расизъм, я в хомофобия. Правилото е: не пиши и не публикувай неща, които не можеш да кажеш публично.
  Писала съм го много пъти и не искам да се повтарям: откровено фалшивите новини са лесно разпознаваеми и са възможната най-тъпа пропаганда. Хитрите манипулатори имат съвсем друга тактика: премълчават неудобните новини, омаловажават ги, коментират всички новини крайно пристрастно, без да допускат други мнения и като резултат се създава обществен климат, при който хората не смеят да си изразят мнението публично за да не ги обвинят в какви ли не грехове и да им лепнат какви ли не квалификации, т.е. налице е "мека" цензура.

 25. 25 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 477 Весело

  Померанцев нищо не разбира: През Фейсбук държави се управляват, при това - с излъчване на живо от джипка. той за дебати се загрижил!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 26. 26 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Напълно съгласен с заглавието !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 27. 27 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ко сега министерство на истината ли ще правим? :)То не стига че ФБ и Туитър те цензурират, ми малко било, още можело. :)
  —цитат от коментар 16 на realguru


  Забелязвате ли, че най-големите разпространители на лъжи скачат като попарени всеки път когато се говори за разпространението на лъжи из социалните мрежи. Инстинктивно надушват, че отнемат ли им лъжите, остават валат.

 28. 28 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Писала съм го много пъти и не искам да се повтарям: откровено фалшивите новини са лесно разпознаваеми и са възможната най-тъпа пропаганда.
  —цитат от коментар 24 на pamela


  Ма тва не ти пречеше да разпространяваш лъжата за това как Христо Иванов е свързан с Маджо.

 29. 29 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  И въобще, интернетът беше прекрасно място, когато нямаше смартфони и се достъпваше само през компютър.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 30. 30 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 811 Весело

  До коментар [#23] от "Сенсей НАНАЙ":

  И от какъв зор "Тифлека" трябва да влиза в спор с Дичевци, Полинки, Дайновци и т.н.?
  И защо те са се взели насериозно за незаобиколим фактор в политиката, като са едни поръчкови драскачи в световно неизвестната медия "Дневник"?

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 31. 31 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "Сенсей НАНАЙ":И от какъв зор "Тифлека" трябва да влиза в спор с Дичевци, Полинки, Дайновци и т.н.?
  —цитат от коментар 30 на proventuss


  Ми питай го него, той е влизал. Ама Дичката го е изхвърлил като мръсно коте.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  ще им се, но реално дебатите под една или друга форма се случват там. да учат алгоритмично мислене по-бързо

 34. 34 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 567 Весело

  До коментар [#25] от "PisnaMi":

  Абе някой други употребяват Туйтър за трибуна, нашия не е пионер

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  В социалните медии няма нищо социално, дори се превръщат в своята противоположност !! Фейсбук има програми /настройки ,които да извършват следните неща:
  Координация на неавтентично поведение ( Сентра)
  Астратурфинг е настройка/ програма с продажба на данни към военните ( приложение за шпионаж)
  Таск е координираща програма , ако трябва да се проведе общо действе по "запушване на уста", тоест цензура . Типичния пример е американския президент Тръмп, но и хиляди "друго мислещи", които се изчистват ( защото създавали спорно съдържание)
  Напреди власт се взима ,чрез завземането на ПОЩА. ТЕЛЕГРАФ , ТЕЛЕФОН, ТВ . Сега е достатъчен контрола върху FACEBOOK TWITTER, YOUTUBE, GOOGLE...

 37. 37 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Фейсбук не е и място за снимки на котки - това е място на ексхибиционисти, които доброволно се съгласяват да изключат възможността да имат някаква сериозна кариера в живота си.

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  [quote#35:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Съгласен съм да седнем с Дичев,или който да е друг от марксистките ти идоли и да отговорим на 100 въпроси от всяка област на живота.Та да видим кой е с по-голяма ерудиция.
  Има едно единствено предаване в България ,в което се показва ерудицията на човек-"Стани богат".Аз съм участвал и отговорих на 12 въпроса,като на последния се отказах, въпреки че отговорих правилно.
  Чудно защо не съм видял да участват нито Дичев,нито Дайнов, нито Левчев. Нали много знаят.

 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Либералните другари колкото жабета са ви приготвили за ручане, фантазията ви е бедна да ги обхване.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 769 Весело

  В Дневник 90% от анализите са постове у фейса. Според мен медията трабвада изрази несъгласие със заключенията на гортата статия... поне от кумова срама

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 41. 41 Профил на Radoslav Penov
  Radoslav Penov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В едно нещо човека е прав - социалната мрежа е място за дезинформация и тя не нищо друго, освен място за моделиране на на поведение, Или по-просто казано - промиване на мозъци! Относно руската дезинформация и пропаганда, мнението му е най-малкото двулично. Но пък за това му плащат от Лондон.
  Американските структури всъщност финансират създаването на "социалните" мрежи точно с тази цел - дезинформация и пропаганда, пропаганда и дезинформация. След това се оказа, че става и за маркетинг :).

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  До коментар [#30] от "proventuss":
  А вие , какво търсите в неизвестната медия "Дневник"? Разпространявате клюки и фалшиви новини ли?

 43. 43 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 856 Весело

  .Има едно единствено предаване в България ,в което се показва ерудицията на човек-"Стани богат".Аз съм участвал и отговорих на 12 въпроса,като на последния се отказах, въпреки че отговорих правилно.Чудно защо не съм видял да участват нито Дичев,нито Дайнов, нито Левчев. Нали много знаят.
  —цитат от коментар 38 на Мусаши


  ахахахахахахахаахахахахах това ми напълни душата

  може да попитаме и Мая Плисецкая, защо не е участвала в Dancing With the Stars

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 44. 44 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Напълно съгласен, точно поради това не присъствам в това пространство, което кой знае защо още наричат "социална" мрежа!!!

 45. 45 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Да другари, но за щастие НЕ сте вие тези, които ще казвате къде да дебатираме и къде не. Дали ви харесва си ваш проблем. Не можете да контролирате дебата май и нещо ви грее под д-тата недоволно!

 46. 46 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#42] от "Роси":

  Моля, погледнете коментар No.45

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да другари, но за щастие НЕ сте вие тези, които ще казвате къде да дебатираме и къде не.
  —цитат от коментар 45 на Stargate


  Както винаги, неразбрал бъкел от статията. Дано поне не си я чел, че иначе съвсем зле за теб говори.

 49. 49 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2105 Весело

  Егати...
  Има кос-коджам ти Туитър-Президент, а в България си имаме Жипка-Премиер, а сега отричаме значимостта на Сурат-Тефтер!
  Ама не може така!

 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2479 Весело

  Предлагам да назначим тоз британск другар за Комисар по истината и той да коли и беси сред медиите. Какъв да им е бизнес модела, какви профили да позволяват и какви не (явно британските пенсионери са под въпрос), кой да има право да се изказва по дадена тема и т.н. Нарочно избягвам да го назова "министър на пропагандата", че болшевиките са много чувствителни като им припомниш връзката с първите им братовчеди национал-социалистите, а всички знаем кой е заемал такъв пост.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2479 Любопитно

  Трябва все повече и повече да се говори на тая тема и да се тръби усилено, че нито една социална мрежа, била тя ФБ, Туитър, ЮТюб или форуми като тоя, не носи абсолютно нищо стойностно като дебат или информация.
  —цитат от коментар 11 на Сенсей НАНАЙ


  Ами ти що си по цял ден тука и редиш фермани и лекции по всички теми от които нищо не разбираш? Аз като нямам полза от форум за прически и не ходя там да им обяснявам колко са зле.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 52. 52 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#48] от "Сенсей НАНАЙ":

  Както винаги, неразбрал бъкел от статията. Дано поне не си я чел, че иначе съвсем зле за теб говори.
  —цитат от коментар 48 на Сенсей НАНАЙ


  Така е, не съм я чел! Отдавна спрях да чета бозите в Дневник. Чета само заглавията. Едва ли съм далеч от съдържанието обаче! Те тези са ясни от 1000 километра какво ги сърби!

 53. 53 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  На дъното стои рекламата. Онези които искат да печелят от реклама, създават всякакви безумия за да могат идиотите да кликат на линкове които съдържат някакви ''сензационни'' новини. Съответно идиотите разпространяват линковете с фалшиви новини, откровени лъжи, простотии и повърни и от там се почва писане по блогове и форуми, как някой си в еди кое си видео казал нещо си. И се почва едно надвикване, щото видите ли, щом го пише в Интернет, значи е истина. Ей на последния пример от темата за космонавтите - един там твърди, че кацането на Луната било заснето от Кубрик, щото е гледал онова интервю с Кубрик. Да де, ама онова в ''интервюто'' даже не е Кубрик. Всъщност, въпросният индивид може и да не е гледал видеото. Достатъчно е било някой да му каже, че е гледал видео в което ''Кубрик си признава, че е заснел кацането на Луната в студио в Холивуд''

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 54. 54 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2479 Весело

  До коментар [#23] от "Сенсей НАНАЙ":И от какъв зор "Тифлека" трябва да влиза в спор с Дичевци, Полинки, Дайновци и т.н.?И защо те са се взели насериозно за незаобиколим фактор в политиката, като са едни поръчкови драскачи в световно неизвестната медия "Дневник"?
  —цитат от коментар 30 на proventuss


  Прав е Стюпида тука. Неговият любимец (когото той не познава лично, за разлика от мен, иначе щеше да го е намразил веднага) Дичев ме блокира във ФБ след като му зададох въпрос под едно негово дълбокомъдро писание, където от позицията на културолог-тунеядец разясняваше на публиката икономически принципи и феномени, които нито познава, нито има капацитета да осмисли. Той така действа - блокирал е половината Фейсбук (аз лично познавам поне 10 човека), защото позволява "дискусия" само ако всички участници мислят като него. Не случайно в телевизионни предавания гледа да е сам или със съмишленици, щото иначе го правят на салата. Между другото явно мрънка и на Дневник, щото под негови и на другата примадона - Манолча Пейков - статиите е модераторско клане и се трие всичко дето "ерудитът" не хареса. Интересното е, че според Стюпида аз трябва да се чувствам "засрамен" от това, че някакъв смешник ме е блокирал във ФБ вместо да ми отговори на невинния въпрос, въпреки че за случая знае от мен и аз самия го разказвам с много смях и като показател колко пари струват тия като Дичев и останалите номенклатурни синчета, които са свикнали да бъдат лансирани без никой да им се опъва.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 55. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  [quote#47:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Хахаха-викаш с късмет се отговоря на 12 въпроса.При шанс 25 процента на въпрос.Та шансът да отговориш с късмет на 12 въпроса с по 4 отговора е не по-висок от това да спечелиш 6-а от тотото.
  И какво като са известни-той и Митьо Пищова е известен. А пък и ти няма как да знаеш аз колко съм известен. Верно че не пиша глупости за пари по медиите,ама доста хора ме познават.
  Нали са много ерудирани-нека блеснат със знания и да ми натрият носа.Да не се окажат въздух под налягане.

 56. 56 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Не ставайте смешен, няма нужда да се хвалите с участие в Стани богат.

 57. 57 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами ти що си по цял ден тука и редиш фермани и лекции по всички теми от които нищо не разбираш?
  —цитат от коментар 51 на Тюфлекчия


  По цял ден чак....

  Ама да - това е моето "виновно удоволствие". Някои гледат порно, други играят игри, аз пък споря с глупаци във форума.... Честно казано, не оценям това ми действие много високо. Може би единствените ползи са, че си подреждам мислите и че виждам аргументите на другата страна.

 58. 58 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Истинският проблем са грантаджиите и държавни медии за външна пропаганда като DW, Свободна Европа и пр. Обаче май мълчим за тях ...
  —цитат от коментар 4 на spr1364O446


  Вие комунистите сте параноици!

  DW, Свободна Европа и другите грантаджийски медии имат клонящо към нула влияние в България. 80% от българите вярват под една или друга форма на руската пропаганда и вие пак се страхувате от западно влияние.

  Това вашето живот ли е?

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 59. 59 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#47:"Сенсей НАНАЙ"]
  —цитат от коментар 55 на Мусаши
  Хахаха-викаш с късмет се отговоря на 12 въпроса[/quote]

  Да. Като късметът е и какви въпроси ще ти се паднат. Като цяло, предаването няма история на това големи ерудити да са успявали да стигнат далеч в него.

  Но пък виж, въпроси като: "И какво като са известни-той и Митьо Пищова е известен" вече издават посредствен интелект. Защото интелектът е много важна част когато правиш аналогии. Фактът, че сравняваш едните с Митьо Пищова, означава, че нямаш способностите да оцениш критически две (или повече явления) и да отсееш ключовите черти, които ги различават, или правят подобни.

  Разбира се, трябва да отчетем вероятно и факта, че си адски нервен и нещастен човек, чиито конгинтивни способности са замъглени от тежки стереотипи и негативни емоции, макар че не знам дали това би могло да бъде оправдание за демонстрираната интелектуална немощ...

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "Тюфлекчия":

  Ма аз не отричам възможността Дичев да е неприятен човек. Но това, че те е блокирал във ФБ е по съвсем друга причина. Ти просто си много ниска топка. За интелигентния човек ти изглеждаш като някакво дете интелектуално. Затова те е наритал и Манол Пейков, с когото съм имал щастието да си обменя няколко реплики (едва ли ме помни) и е душа-човек.

 62. 62 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1489 Весело

  Споко, много скоро Министерството на Истината ще сложи ред в тази бъркотия ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 63. 63 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  конгинтивни способности
  —цитат от коментар 59 на Сенсей НАНАЙ


  Какви, какви способности?

  Мараба, С-ДС доносници!
 64. 64 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  80% от българите вярват под една или друга форма на руската пропаганда и вие пак се страхувате от западно влияние.

  Това вашето живот ли е?
  —цитат от коментар 58 на Митко


  Абсолютно. Само е необходимо да им нацепят в главите няколко кодови думи като ''либераст'', ''толераст'', ''нео-либерал'', ''джендър'', след което започват да подскачат като кучето на Павлов щом чуят кодовата дума.


  Който не вярва да пита Гугъл за произхода на думи като ''толераст'', ''либераст'', ''джендър'', ''ювенална юстиция''

  :)))))

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 65. 65 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какви, какви способности?
  —цитат от коментар 63 на Манчо


  Клетото... Пак ще се изживява като спелинг-нацито на форума. Разбира се, без посредствения му интелект да допусне възможността за печатна грешка.

 66. 66 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютно. Само е необходимо да им нацепят в главите няколко кодови думи като ''либераст'', ''толераст'', ''нео-либерал'', ''джендър'', след което започват да подскачат като кучето на Павлов щом чуят кодовата дума.
  —цитат от коментар 64 на kaiser


  Нещата не са толкова прости. Явлението е и резултат от дългогодишното нехайство от страна на правителството ни, което реално е обслужвано от тези тенденции. Особено откакто го осъзнаха, че всякакви нео-консервативни буламачи работят в тяхна полза, са откровено радетели на национал-популистични и нео-консервативни течения, къде открито, къде негласно, къде чрез прокситата им от жълтите и нео-консервативните издания.

  Едно отговорно про-европейско правителство щеше да се опита да ограмоти хората, доколкото може, а не да се хваща за наци-рейса, както направиха гербаджиите.

 67. 67 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2479 Любопитно

  До коментар [#61] от "Сенсей НАНАЙ":

  Що пък реши, че Манолча ме е "наритал"? Тоя за разлика от Дичев ни го познавам, нито съм го срещал наживо или виртуално. Коментирам му малоумните писания дето публикуват тук. Гледал съм го в YouTube няколко пъти и ми изглежда превзет и досаден, ама докато не ми дойде наживо не ме интересува.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 68. 68 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  аз лицно вярвам на новините в екс хамстер. А и котките им са по-хубави..

 69. 69 Профил на perro
  perro
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Ни мой да бъди... Тръмпунгерите откъде ще взимат афтентична инфурмация...
  —цитат от коментар 10 на cbt38646154


  Parler е тяхната мрежа...

  perro -si yankees - no
 70. 70 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Що пък реши, че Манолча ме е "наритал"?
  —цитат от коментар 67 на Тюфлекчия


  Изивинявай, четох те отгоре-отгоре 😃😃😃

 71. 71 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Вярно е, че БЪЛГАРСКИЯТ ФБ е отватително копие на световния. Това за котките, цветенцата и иконите не е съвсем вярно. Ако човек си подбира приятелите и групите, има какво да научи. ползването на няколко езика разширява хоризонтите, въпреки всякакви шитни на всякакви езици. За мене тези мрежи са някаква вратичка за опознаване на света, хората по света и глобалните тенденции. Отдавна съм блокирал множество нашенски евтини манипулатори, "видни обществени" дейци, "известни" личности и всякаква подобна гмеж, след като съм разбрал, че са жалки и опърпани кукли на конци, ама с претенции...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  До коментар [#28] от "Сенсей НАНАЙ":

  Хайде де! Имаше ли клип с Хр. Иванов и многозначителен разговор с някого, когото той очевидно познаваше? Имаше.
  И можеш ли да цитираш, ама точно, какво съм написала и дали написаното от мене е се вписва в обвинението за "разпространение на лъжи"?
  Защото на мене ми се струва, че точно ти разпространяваш лъжи и клевети за другите.

 73. 73 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде де! Имаше ли клип с Хр. Иванов и многозначителен разговор с някого, когото той очевидно познаваше?.
  —цитат от коментар 72 на pamela


  Ха ха ха. Знаех си! Защото по едно време се беше позасрамила и отричаше, че разпространяваш лъжата, но много добре си знам аз стоката. Лъжата е твърде сладка за анти-ДБ промитите мозъци, за да проявите достойнство и да се откажете от нея.

 74. 74 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  [quote#59:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Хахаха-Стюпи фактът, че използваш подобни думи,те прави смешен,а не ерудиран.
  И между другото сигурен ли си,че Дичев е много известен в България?Ако питам 100 човека с висше образование дали знаят кой е,надали и 5 човека ще го знаят.Форумът на Дневник се чете от стотина души. Знаят го студентите му. С какво толкова да е известен този посредствен човек?
  Пак ти казвам-предлагам на всеки умнокрасавец двубой с 100 въпроса по различни теми. Та да видим колко сте ерудирани.

 75. 75 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2650 Весело

  Човешкото познание има много аспекти и не се изчерпва само с философия, политология и социология. Плюс това много от политическите прогнози и анализи, правени от мастити автори накрая се оказват неверни, а лаици с достатъчно здрав разум да имат по-вярна преценка за събитията.

 76. 76 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":Не ставайте смешен, няма нужда да се хвалите с участие в Стани богат.
  —цитат от коментар 56 на elibal


  Ти ли ще ми кажеш с какво да се хваля?Вземи и ти участвай,отговори на 12 въпроса и тогава давай акъл кой с какво да се хвали.
  Естествено, че ще се хваля с участие в предаване,в което се изискват огромни знания.Ако за теб знанията не са ценни,за мен са много ценни.

 77. 77 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  До коментар [#73] от "Сенсей НАНАЙ":

  Питам те: кое от написаното от мене е лъжа? Исках точен цитат, а не голословни обвинения.
  А с твоя любимец вече не се занимавам, защото вече въобще не ми е интересен.

 78. 78 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Не левите комунисти, някога наричащи себе си либерали, най-големите им проблем са фалшивите новини. Те не правят разликата в истината и истината която човек приема за своя. Ние не сме роботи и никога няма да мислим еднакво, дори и мислите ни да са обективно погрешни. А фалшивите новите борят със слаби аргументи, откровени глупости и зловеща цензура

  Проумейте го господа леви - толкова ли не ви стига сивото вещество

  'progressives' is the politically correct word for communists
 79. 79 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#73:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  За христо-лодкаря човека на Маджо ли става дума? Този дето Иванов дори не отрече че става дума именно за Младен Михалев? А само изфъфли, че не го познава. Сякаш днешно време на всички не им ясно че мафията никога не работи директно със своите пионки

  Хайде стига сляпо доверие на един за нищо не ставащ министър и адвокат със съмнителен стаж.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 80. 80 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Не левите комунисти, някога наричащи себе си либерали, най-големите им проблем са фалшивите новини.
  —цитат от коментар 78 на vik


  На нео-консервите, наричащи себе си ''инакомислещи'' най-голям проблем им е истината.  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 81. 81 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2479 Весело

  Изивинявай, четох те отгоре-отгоре 😃😃😃
  —цитат от коментар 70 на Сенсей НАНАЙ


  А, няма грижи - и аз не се задълбочавам много в твоите постове. Стават грешки. :D

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 82. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  "Форумът на Дневник се чете от стотина души."
  До коментар [#74] от "Мусаши":

  Ааааа, не са стотина. Стотина хиляди са!
  Майтапя се де, но все пак този е най-интелигентния и най-масовия форум в България.
  А Сенсея го зарежи, той е откачалка.

 83. 83 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#73:"Сенсей НАНАЙ"]
  —цитат от коментар 79 на vik
  За христо-лодкаря човека на Маджо ли става дума? Този дето Иванов дори не отрече че става дума именно за Младен Михалев? А само изфъфли, че не го познава. Сякаш днешно време на всички не им ясно че мафията никога не работи директно със своите пионки[/quote]

  Ей така като ги говориш тия работи, даваш ли си сметка колко си долен и това по някакъв начин го смяташ за много готино ли, или дори не се усещаш защото ти е втора природа?

 84. 84 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "Сенсей НАНАЙ":Питам те: кое от написаното от мене е лъжа? Исках точен цитат, а не голословни обвинения.
  —цитат от коментар 77 на pamela


  Разбира се, че нямам точен цитат - не се ласкай чак толкова, че ти сейфвам постовете. Изказа се нещо от сорта "то и опозиционните лидери се оказа, че били свързани с мафията". Не ли?

 85. 85 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  ето една новина от днес. Да видим нео-консерваторите какво ще кажат - фейк или не

  '''The US Supreme Court has rejected an unprecedented attempt to throw out election results in four battleground states that was backed by President Donald Trump.'''

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 86. 86 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Ако това е нивото на изследователите от университета "Джонс Хопкинс" и Лондонската школа по икономика, значи нещата не са добри... Доста глупави и повърхностни разсъждения.

  Не е възможно да се дефинира що е дезинформация, понятието е относително. Едно и също нещо за един е информация, за друг е дезинформация, а за останалите може да е всичко между двете.

  В крайна сметка става дума за монопол върху информацията. Това винаги е било привилегия на властниците. В стари времена те са имали нужда от от служителите на религиозния култ жреци, пастори и т.н., щото само онези са знаели да четат. Основна задача на пасторите била да информират населението за решенията в държавата. В по-нови времена политиците започват да практикуват монопола самостоятелно чрез вестници, радио, телевизия. А в най-нови времена се включва и интернет.

  И ето тук идва проблемът.

  Преди нещата са били като радиоточка - едностранен поток на информация. Властимащите са имали почти пълен контрол върху подаването. По какви теми и как да се говори и за какво да не се говори. Цензурата си е била много важен инструмент и съвсем в реда на нещата.

  После цензурата била отменена, но монопола си останал - собствениците на медии решавали каква информация да се подава. След това дошли и различни технически канали за подаване на тази внимателно прецедена информация. Нали не си мислите, че потокът се оставял да си тече свободно без да се филтрира или приоритира.

  Пропагандата станала от груба и директна на скрито манипулативна. Понеже имало все повече канали за информиране, та не можело вече да се премълчават неудобните новини. Обаче можело да се публикуват на -найста страница със ситен шрифт. Когато и това вече не можело, пропагандата станала още по-фина и незабележима - неудобните новини се омаловажавали и се коментирали по определен начин. Различно мнение не се допускало до изява или се представяло за съмнително.

  И тогава дошъл интернет и обърнал нещата с главата надолу. Единствено за това е прав другарят Померанцев.

  Докато преди е било възможно да има все пак някакъв контрол чисто икономически - да се издава вестник, да се прави радио и телевизия никак не е евтино. Сега вече всеки, който иска, може да си направи свой си канал. Монопол върху това каква информация да се дава вече не е възможен. Това им е болката на господата - не могат да контролират за какво да се съобщава и как.

  Има и друг проблем, понеже всеки може да се включи, информацията нараства лавинообразно. Освен че не може да скрие почти нищо, не може да се спре както истината, така и лъжата, не може да се раграничи едното от другото, не може и да се приоритира... Създава се информационен шум, в който потъва всичко, а пропагандата не може да работи както трябва.

  Хората, които работят с големи масиви информация, знаят колко е трудно да се управлява голям поток и да се отсее смисленото от купищата глупости, или още по-лошо от купищата полу-глупости.

 87. 87 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 59 Весело

  Нарочно избягвам да го назова "министър на пропагандата", че болшевиките са много чувствителни като им припомниш връзката с първите им братовчеди национал-социалистите, а всички знаем кой е заемал такъв пост.
  —цитат от коментар 50 на Тюфлекчия


  Това, че думата "пропаганда" е добила сегашното си ("мръсно") значение, не означава, че винаги е било така...

  "За първи път като термин се появява през 17 век, от латински propagare – разпространявам и има неутрален характер. Използван е в Конгрегация за ПРОПАГАНДА на Вярата (Congregatio de Propaganda Fide), комитет от римокатолически кардинали, учреден през 1622 година от папа Григорий XV.[1][2][3] Политически характер придобива по време на Първата световна война." Уики

  П.П. И досега се използва на английски "to propagate", без задни мисли... https://t.ly/Q7UQ

  П.П.2 Думата "промоция" пък идва от "to promote"- второто значение на propagare... И тъй нищо срамно. 🤷‍♂️

  П.П.3 "Министерството на културата води началото си от основаната през 1941 година Дирекция на националната ПРОПАГАНДА. Тя е създадена като извънредна мярка за времето на Втората световна война и има за цел да координира работата на цензурата и да ръководи държавната пропаганда във военновременните условия. Дирекцията е пряко подчинена на Министерския съвет, като за нейното политическо ръководство в различни периоди отговаря министър-председателят, министърът на вътрешните работи и народното здраве или министърът на правосъдието." Уики

 88. 88 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2650 Весело

  До коментар [#84] от "Сенсей НАНАЙ":

  А, значи не се сещаш точно, но знаеш че е било клевета.
  Репликата ми беше за човека от клипа и какво общо има с твоя любимец.

 89. 89 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ""Фейсбук" е място за снимки на котки, не за смислен обществен дебат"Ако се случи ще трябва да се преименува, например "Коткарник"
  —цитат от коментар 18 на pet_fire


  icanhasfeizbook?

 90. 90 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 59 Весело

  Най- точно е ФейкБук. Кучета, котки... е само за пълнеж.

  До коментар [#18] от "pet_fire":

  До коментар [#89] от "philipeto":

 91. 91 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А, значи не се сещаш точно, но знаеш че е било клевета.
  —цитат от коментар 88 на pamela


  Не се сещам точните думи. Иначе смисълът го помня много добре.

 92. 92 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  До коментар [#91] от "Сенсей НАНАЙ":

  А, добре, че си тука. Ето защо един от основателите на "Да, България" напуска:
  https://doncho.net/2020/12/zashto-napuskam-da-balgaria/?fbclid=IwAR0xBzYLJSd0pGSosKYuF2_hB0Rt2izsp9t_GWC4vdIXLrhisFCvKKJvxkI
  Усетил се е, че въпросната формация е по-скоро левичарска, а не дясна партия.

 93. 93 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#92] от "pamela":

  Извинявай, ако е казано, понеже не го четох с внимание: къде е казано, че този откровен кретен е основател?

 94. 94 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2650 Весело

  До коментар [#93] от "Сенсей НАНАЙ":

  Написал го е още в първото изречение.
  И защо да е кретен?

 95. 95 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#94] от "pamela":

  Явно е присъствал на първото заседание. То имаше доста хора там. Така че, най-вероянто в случая "Основател" и "учредител" са две различни неща. Възможно е да се бъркам, разбира се.

  Кретен е, защото така не се прави. Като искаш да напускаш, напускаш, а не скимтиш и тролиш затова, че сам си се заблудил. Грешката е изцяло негова, сега оревал орталъка. Да не говорим, че явно го е правил откакто е там.

  Но най-интересното е ти как си разбрала за това, че тоя кретен е напуснал. Явно от някакви информационни канали, посветени на хейта срещу ДБ, от които съм сигурен, че се информираш. Някоя кафяво-пеевски медийка, м?

 96. 96 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1902 Весело

  До коментар [#3] от "stein":Има решения. Дневни квоти на постовете, автоматизиран лингвистичен анализ на поста който да засича ад-хоминем агресия и прости структури на изречения с преднамерена реторика, рейтингови системи на базата на които да се сортират постовете към върха, а не хронологично.
  —цитат от коментар 19 на irobot


  ...и няма да сработи. Просто простаците ще си намерят друго място в мрежата, а рекламата ще ги последва и ще имаме "същото на друг адрес". Отделно, че е трудно да намериш някой без задни мисли, дето да задава критериите за "преднамерена реторика" и "агресия" и въобще "кое е истина и кое лъжа"... Аз може да послъгвам, ама ти пък вземи си припомни "Член първи" от предишната ни конституция, да се подсетиш че онзи дето определя, може да е съвсем неподходящ за поста.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 97. 97 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3070 Весело

  До коментар [#74] от "Мусаши":

  Ти ли ще пишеш въпросите?
  Аз пък ти предлагам двубой 5 задачи по линейна алгебра и диференциални уравнения.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 98. 98 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#47] от "Сенсей НАНАЙ":

  Стани Богат не е мерило за интелект. Там може да спечели някой зубър-читанка, изисква се да знаеш факти - години, автори, звезди...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 99. 99 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#53] от "kaiser":

  +++
  Абсолютно! Партенката с Кубрик е един от най-големите фейкове, съизмерим с друг подобен фейк, според който Сорос си "признава", че сътрудничил на нацистите да конфискуват имоти на евреи и "не изпитвал угризения" конкретно за това си деяние.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3493 Весело

  Във ФБ може да има главно снимки на котки и няма дебат, а в Турция Ердоган даже и кучетата е почнал да обучава:
  https://bit.ly/3nf9h6S
  Засега не са стигнало до диференциални уравнения:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK