Еврокомисията заплаши технологичните гиганти с раздробяване и глоби до 10% от световния оборот

Еврокомисията заплаши технологичните гиганти с раздробяване и глоби до 10% от световния оборот

© Associated PressЕвропейската комисия заплаши с глоби от 10% от глобалния оборот и "раздробяване" големите технологични компании като "Фейсбук" и "Гугъл" в нов пакет законодателни предложения. Първите реакции на експерти и представители на бизнеса е да ги определят като най-мащабната реформа на регулацията на интернет досега.


Тя прави това с две предложения: Законодателен акт за цифровите услуги и Законодателен акт за цифровите пазари. За да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени от Европейския съвет и Европарламента.


Идеята е новият набор правила да подпомогне разрастването на по-малки платформи, малки и средни предприятия и новосъздадени предприятия, като им предоставя лесен достъп до клиенти в рамките на целия единен пазар, като същевременно намалява разходите за привеждане в съответствие. Освен това новите правила ще забранят нелоялните условия, наложени от онлайн платформите, които са станали или се очаква да станат "пазачи на информационния вход" в единния пазар.


Защо е необходима такава регулация
Обхватът на цифровите услуги се различава значително от този преди 20 години, когато бе приета Директивата за електронната търговия, аргументира се Комисията. Онлайн посредниците се превърнаха в жизненоважни участници в цифровата трансформация. Онлайн платформите по-специално създадоха значителни ползи за потребителите и иновациите, улесниха трансграничната търговия в рамките на ЕС и извън него, а също и откриха нови възможности пред различни европейски предприятия и търговци. Същевременно те могат да бъдат употребени и като средство за разпространение на незаконно съдържание, или за онлайн продажба на незаконни стоки или услуги.


Появиха се няколко много големи участници като квазипублични пространства за обмен на информация и онлайн търговия. Те станаха системни по своя характер и създават особени рискове за правата на потребителите, информационните потоци и участието на обществеността.


Цифрови услуги - какво е това и кого засяга


Съобразно Законодателния акт за цифровите услуги, правно обвързващи правила за целия ЕС ще важат за цифровите услуги, които свързват потребителите със стоки, услуги или съдържание, включително нови процедури за по-бързо премахване на незаконно съдържание, както и всеобхватна защита на основните права на ползвателите онлайн.


Платформи, които достигат до повече от 10% от населението на ЕС (45 милиона ползватели) се смятат за системни по своя характер и поемат не само специфични задължения да контролират собствените си рискове, но и се подчиняват на нова структура за надзор. Настоящата нова рамка за отчетност ще се състои от съвет на националните Координатори за цифрови услуги със специални правомощия за Комисията при надзора над много големи платформи, включително възможността да ги санкционира пряко.

Законодателният акт за цифровите услуги включва:


- правила за отстраняване онлайн на незаконни стоки, услуги или съдържание;


- защитни мерки за ползватели, чието съдържание е било погрешно изтрито от платформи;


- нови задължения за много големите платформи да предприемат базирани на риска действия за предотвратяване на злоупотреба с техните системи;


- широкообхватни мерки за прозрачност, включително по отношение на онлайн рекламата и алгоритмите, използвани за препоръчване на съдържание на ползвателите;


- нови правомощия за обстоен преглед на работата на платформите, включително посредством улесняване на достъпа на изследователите до ключови данни на платформата;


- нови правила за проследяемост на бизнес ползвателите в онлайн пазарите, за подпомагане на проследяването на продавачите на незаконни стоки или услуги;


- нова процедура за сътрудничество между публичните органи за гарантиране на ефективно прилагане в рамките на единния пазар.


Цифровите пазари


Законодателният акт за цифровите пазари води борба с отрицателните последици, пораждани от определени видове поведение на платформите, които действат като "пазачи на цифровия вход" в рамките на единния пазар. Това са платформи, които имат значително въздействие върху вътрешния пазар, служат като важен портал за бизнес ползвателите да достигат до своите клиенти и които се ползват, или се очаква да се ползват от трайно установена и постоянна позиция. Това може да им даде правото да действат като частни създатели на правила и да функционират като препятствие между предприятия и потребители. Понякога такива дружества контролират цели платформени екосистеми.

Законодателният акт за цифровите пазари:


- ще се прилага само за големите доставчици на услуги на основната платформа, които са най-податливи на нелоялни практики, като например търсачки, социални мрежи или посреднически онлайн услуги, които отговарят на обективните законодателни критерии за обозначаване като "пазачи на информационния вход";


- ще определи количествени прагове като основа за определяне на предполагаемите пазачи на информационния вход. Комисията също така ще разполага с правомощия да посочва дружества за пазачи на информационния вход след пазарни разследвания.


- ще забрани редица явно нелоялни практики, като например блокиране на потребителите да деинсталират всякакъв предварително инсталиран софтуер или приложения;


- ще изисква от пазачите на информационния вход проактивно да предприемат определени мерки, например целеви мерки за разрешаване на софтуер на трети страни да функционират правилно и да си взаимодействат с техните собствени услуги;


- ще налага санкции за неизпълнение, които биха могли да включват глоби от до 10 % от световния оборот на пазача на информационния вход, с оглед на гарантиране на ефективността на новите правила. За повтарящите се нарушители тези санкции могат да включват и задължението за предприемане на структурни мерки, по възможност стигащи до продажбата на някои предприятия, когато няма друга също толкова ефективна алтернативна мярка за гарантиране на спазването;


- ще разреши на Комисията да извършва целеви пазарни разследвания за оценяване дали практиките на някой нов пазач на информационния вход следва да се добавят към настоящите правила, за да се гарантира, че практиките и услугите на новия пазач на информационния вход са съобразени с бързия темп на цифровите пазари.


„Вярваме, че Законодателният акт за цифровите услуги и Законодателният акт за цифровите пазари са правилният път за опазване на добрите страни на интернет.Надяваме се, че те ще определят и граници за Apple. Apple контролира цяла екосистема от устройството до магазина за приложения и използва тази сила, за да навреди на разработчици и потребители, както и на големи платформи като Facebook."


изявление на Facebook

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 709 Неутрално

  ЕК до което се допре го унищожава.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Челен блъсък им предстои с евробюрократичната стена. Не, че някой ще "рони сълзи" за тях...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Любопитно

  То е ясно , че до това положение няма да се стигне, но тех.гиганти да "имат едно на ум"

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5242 Неутрално

  "Европейската комисия заплаши с глоби от 10% от глобалния оборот"

  Доста солена изглежда глобата, но си мисля че няма да се случи

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  нови правила за проследяемост на бизнес ползвателите в онлайн пазарите, за подпомагане на проследяването на продавачите на незаконни стоки или услуги
  ___________
  Абе онлайн търговията си е като всяка друга търговия? Какви повече правомощия им трябват ако някой продава нещо нещо незаконно да го открият и санкционират?
  С малоумни регулации за няколко години оналайн магазините от малък бизнес с малки разходи, за да оцелеят трябва да плащат десетки хиляди за хрантутениците около бизнеса, все едно държат по два етажа в мола!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  “Същевременно те могат да бъдат употребени и като средство за разпространение на незаконно съдържание, или за онлайн продажба на незаконни стоки или услуги.“

  Чак пък. Коя технологична фирма не се бори с незаконно съдържание и продукти? Няма такава!

 7. 7 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Ердоган вече им отряза по две глоби, защото не са си отворили офиси в Турция, с които той да може да “комуникира”.
  Следващия път щял да им затвори платените услуги.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Интересно името на Майкрософт "случайно" не се споменава. Та те технологична компания ли са или са секта?

 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  Остава им единствено Бай Дън за съюзник. Или е по-скоро кукла на конци. Интересно, ако Тръмп предизвика ЕО 13848 и (не дай, Боже) Insurrection Act, под кое крило ще се крият след съучастието в Голямата измама.

 10. 10 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Ясно че, има нужда от правни регулации за технологичните гиганти и интернет продтранството. Ама без да са направени, всички се хвърлят да искат пари.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Китайците спряха излизането на борсата на АлиБаба. Видяха, че стават "държава в държавата", прекалено големи и трудни за регулация.

  Същото трябва да направи е ЕС. Фейсбук са абсолютно неконтролируеми. Всеки може да манипулира общественото мнение, както му е удобно. Фалшиви снимки, твърдения. Ходи доказвай, че това не си ти.

  Ердоган, като каза, че Фейсбук трябва да отворят офиси в Турция, тука подскочиха уважаемите съфорумци, диктатура било.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":

  Ти можеш ли да мислиш?! Как раздробяването на Фейсбук ще спре "манипулирането на общественото мнение"?!
  Помниш ли "Мултигруп"? След убийството на Илия Павлов,"Мултигруп" се раздроби. Ама така се раздроби,че нищо не остана от него. Същото ще сполети и Фейсбук ако се раздроби.

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  И? Фейсбук могат до водят собствена политика, някой да ги е избирал и кой ги е упълномощил? Виждам как селектират страниците, които да ми предлагат за четене и харесване. Това си е жива пропаганда и манипулация.
  Да носят по-голяма отговорност.

  Същата простотия е интаграм, там спокойно можеш да видиш как тийнейджър напикава майка си, докато спи.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на Ганьо Калпакчиев
  Ганьо Калпакчиев
  Рейтинг: 0 Весело

  ЕС мачконе, мачконе.... Нека руските тролове плачат сега....!

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":

  Глупости. АлиБаба си е на борсата,днес има спад с 1.16%.
  Китайското правителство самоги заплаши, акциите импаднаха с десетина %, след това възстановиха.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Отдавна беше време да си патят...

 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Регулации, а?
  Може да помогнат, ама вероятно само ще пречат.
  Защо потребителят купува от Амазон, а не от малък търговец? Ами защото знае какво и кога ще получи, знае че може да върне без проблем, знае че няма да откраднат данните му. Затова.
  Защо сърфира в Гугъл, ползва Гугъл мапс, Гугъл документи, Гугъл имейл, Гугъл десетки още услуги? Ами по същата причина.
  Последна дума има потребителя другати евро чиновници!

 19. 19 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Какви ще са последиците от това решение. Гугъл и другите ще се изнесат от ЕС. Например, Гугъл в Цюрих и сега е е централен за Европа.

 20. 20 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Челен блъсък им предстои с евробюрократичната стена. Не, че някой ще "рони сълзи" за тях...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Същото дело ще се води и в САЩ - технологичните компании станаха твърде големи и започнаха да правят ефективен монопол.

  Фейсбук в момента, в който се почустваха застрашени, купиха Уатсап и Инстаграм. Това е все едно Мерил Линч да купи Морган Станли - веднага щяха да ги ударят анти-монополните закони.

 21. 21 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Очевидно се опитват да прецакат американските гиганти и да подкрепят европейски алтернативи. Ще е интересна реакцията на новата администрация във Вашингтон от идната година. Времето за атака, през американския интерегнум, евда ли е случайно.

 22. 22 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Мижи, да те лажем...

  Те завзеха всичко, политгюбрето се сетило да се побара, като 99.99% от политгюбрето е на котлова храна при същите тези гиганти, срищу които се борело...

  Не знам кой им вярва, но какъв шаран трябва да си, да се ловиш на месина, на която даже няка кука!

 23. 23 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Чакам да видя как ЕК ще раздроби американски гигант като гугъл или ще го глоби с 10% от оборота, И под глоби, нямам предвид да му напише фиш, а да събере нещо от тази глоба.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Ако технологичните гиганти не се спрат, те ще унищожат цивилизацията.
  Манипулацията им е тотална. Те вече искат да определят и моделират човека, според своите си прищевки и налудничави визии.

  Технологичните варвари трябва да бъдат спряни и да се вземат мерки това, което правят никога да не се повтори!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 25. 25 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Същото дело ще се води и в САЩ
  —цитат от коментар 20 на Nestea


  Делото в САЩ на пръв поглед е подобно, но по същество е коренно различно. Целта на Европейската комисия е да ликвидира бизннеса на американските иннформационни гиганти в Европа и да стимулира създаването на европейски алтернативи. Целта на делото в САЩ не е ликвидирането на Фейсбук и Гугъл в САЩ.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  И как точно ще ги раздроби? ;)

  То не че не правят каквото си искат. Но е наивно да си мислиш, че може да решиш проблема с още регулации.

 27. 27 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Ако технологичните гиганти не се спрат, те ще унищожат цивилизацията.Манипулацията им е тотална. Те вече искат да определят и моделират човека, според своите си прищевки и налудничави визии.Технологичните варвари трябва да бъдат спряни и да се вземат мерки това, което правят никога да не се повтори!
  —цитат от коментар 24 на Боян Таксиров


  Според мен битката е почти загубена и положението е необратимо...
  Корпоративният фашизъм в момента доминира в т.нар. бели и десни държави, да се готвят останалите...

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  До коментар [#14] от "hope":

  И какво очаквате да стане - ЕС да забрани технологичните гиганти и пак да се върне времето на хартиените вестници ?.

 29. 29 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#27] от "Аскет":

  Точно това повтарят и шефовете на тия компании - всичко било необратимо, неизбежно и т.н.
  Но на мен ми звучи повече като религия и идеология, отколкото като реално твърдение.
  Щом хората са създали това, те могат и да го ограничат или спрат, стига да решат.
  Защо ни е да живеем в дигитална дистопия? Защо да е неизбежно? Освен малцина облагодетелствани, всички други ще са роби, които няма да могат да бъдат дори себе си.
  Ето как машините ще ни превземат, не с роботи-терминатори, а с търсачки и секви джаджи.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 30. 30 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 121 Неутрално

  [quote#25:"Ехото на Гласът"][/quote]

  САЩ искат да ги раздробят, за да постигнат по-голяма конкуренция на пазара. ЕК иска да ги регулира и едновременно с това да насърчи по-малки фирми като намали дяла на гигантите.

  В първото са прави - в момента няма орган, който да регулира технологичните компании, като една ФИНРА или ЕфСиЕй, в резултат, на което, технологичните компании реално могат да правят каквото си поискат.

  За второто е много спорно какво ще постигнат. В ЕС технологичните компании не виреят поради много причини (липса на инвеститори, твърде много регулации, твърде високи данъци, липса на карди) и ме съмнява това да помогне.

  Като цяло това е стъпка в добрата посокоа.

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Не знам кой ще бъде раздробен първи, ама англичаните повлякоха крак.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nestea":

  Аха. Да се сложат още и още регулации. Това безспорно ще помогне на ЕС, както му помага в автомобило строененто, електрониката, космоса и други отрасли. Дай на бюрократа власт и му гледай сеира... по-добре от по-далеч, примерно един океан разстояние.

 33. 33 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Днес един немски министър се изцепи: Германци!! Сега, като затворихме всички магазини, да не вземете да купувате подаръци от Амазон! Сакън!! Подарявайте бонове, с които ощастливените ще могат да си вземат подаръците някой ден от някой правилен магазин. Защото правилните магазини плащат данъци, от които аз после ще получа заплата, а Амазон нищо не плаща.

  В същия днешен брой чета заглавие "Собственият дом вече е неизпълнима мечта за сресната класа". Що така, бе Минке? Имате най-правилната държава, най-умните политици, най-безалтернативната Мама, учите света на правилност и върховенство на закона. . . а в Холандия просто не познавам човек, който да няма собствен дом. Че и в бедна България имат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1282 Весело

  май (пак) парата ще отиде в свирката и в заплатите на европейските експертЕ, дето ще мерят фи-то на информационния вход.

 36. 36 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#31] от "Един вампир броди из Европа":

  Гарантирано се целят в Apple, Amazon, Facebook и Google.
  Не че няма защо.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 658 Неутрално

  От технологичните гиганти аз оплаквания нямам, но виж от политиците - колкото искаш.
  Идиокрация брат...

  ... с двеста...
 39. 39 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 768 Неутрално

  То е ясно , че до това положение няма да се стигне, но тех.гиганти да "имат едно на ум"
  —цитат от коментар 3 на bat_plamen


  то и тукашната щатска система гони по безумия евробюрократичното чудовище. А че Амазон и Фейсбук трябва да плащат за тарикатлъците си е повече от ясно.

  Марс е изконна Американска територия!
 40. 40 Профил на jabs
  jabs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами къде са тези малки платформи, които да станат сериозни конкуренти на Гугъл, Фейсбук, Майкрософт, Епъл ... С декрети тази работа не става. Но явно няма друга възможност.

 41. 41 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 761 Неутрално

  По повод нуждата от прозрачност относно дейността на въпросите технологични компании, препоръчвам документалния филм The Social Dilemma.

 42. 42 Профил на mrpetrov
  mrpetrov
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Какво да очакваме от Европейски бюрократи? Да създадат нещо ли?

 43. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Есенцията на социализма в действие. Завистта на некадърните вопие за наказание на можещите. ...... "...Ние - можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните, и ние сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо..."
  /Константин Иречек, 13.12.1881 г./

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":

  Тоест 'човека' е чиста дъска на която техн гиганти пишат своите прищевки? Едва ли.

  klimentm
 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#27] от "Аскет":

  "Корпоративният фашизъм в момента доминира"

  От къде ги измисляте подобни бомбастични теории?

  klimentm
 46. 46 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 10 Неутрално

  ПЕЕРАСТКИ ИСТОРИИ,СЪР!
  КИФЛАТА МАРИЯ ГАБРИЕЛ СРЕЩУ АМАЗОН!!!!
  ТИ ДА ВИДИШ.
  ГУГЪЛ СА МНОГО ЛОШИ ЩОТО ТИ ПОМАГАТ ДА СТИГНЕШ ТАМ ЗАКЪДЕТО СИ ТРЪГНАЛ..БЕЗПЛАТНО!!!
  А ЕК ТОВА МОЖЕ ЛИ ДА ГО НАПРАВИ?

 47. 47 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Глоби си трябва, иначе от къде пари за коледни бонуси на ЕК

 48. 48 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ЕК иска да ги регулира и едновременно с това да насърчи по-малки фирми като намали дяла на гигантите.
  —цитат от коментар 30 на Nestea


  Много наивно. Ако Фейсбук и Гугъл бяха германски или френски компании никой от ЕК и с пръст нямаше да ги докосне.

 49. 49 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Америка нещо напоследък взе доста грубо да се намесва в европейски енергийни проекти, и затова е цялата джабала.

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#44] от "klimentm":

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":Тоест 'човека' е чиста дъска на която техн гиганти пишат своите прищевки? Едва ли.
  —цитат от коментар 44 на klimentm


  Не, но те гледат така на нещата. Ако не е "чиста дъска" си мислят, че могат да я позабършат и пак да напишат на нея каквото си искат.
  Ако не се получи, ще я счупят и хвърлят на боклука, и ще обявят, че дъската е била дефектна.

  Доктор Менгеле на съзнанието.


  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 51. 51 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Много често чуваме хвалбите как тези технологични гиганти са постигнали толкова много без дори да имат собствен продукт. По-голямата част от масите използват "безплатно" техните услуги и това ще продължи, докато всички разберат, че продуктът всъщност сме ние :) Колко е безплатно да си продукт, не мога да кажа :) Та ЕС са тръгнали по правилния път. Всички тези големи технологини гиганти без продукт всъщност крадат личната ни информация, преработват и я продават на трети страни - едно взимане даване с потребителите, което е безплатно - т.е. без данъци. Представете си фейсбук да ви плаща за информацията: къде сте ходили днес, какво ви е настроението, кои магазини сте посетили и т.н. Ще фалират. Значи, ако аз дръпна един филм нелегално - нарушавам авторските права, но ако фейсбук дръпне информацията за целия ми живот това е безплатна услуга :) Оставете на страна манипулацията на масите за която даже имат патент

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK