Еврокомисията обяви превантивни мерки срещу необслужваните кредити

Еврокомисията обяви превантивни мерки срещу необслужваните кредити

© Associated PressЕвропейската комисия представи стратегия за предотвратяване на натрупването в бъдеще на необслужвани кредити в целия Европейски съюз вследствие на кризата с коронавируса. Стратегията има за цел да гарантира, че домакинствата и предприятията в ЕС продължават да имат достъп до финансирането, от което се нуждаят по време на кризата.


Комисията предлага поредица от действия, които да осигурят на държавите членки и финансовия сектор необходимите инструменти за справяне на ранен етап с нарастването на необслужваните кредити в банковия сектор на ЕС. Тези действия преследват четири основни цели:


- Допълнително развитие на вторичните пазари за необслужвани активи: Това ще позволи на банките да прехвърлят необслужваните кредити от балансите си, като същевременно длъжниците получат допълнителна по-голяма защита. Комисията вижда полза от създаването на централен център за електронни данни на равнище ЕС, за да се повиши прозрачността на пазара. Такъв център ще действа като хранилище на данни за пазара на необслужвани кредити, за да могат всички участници на пазара (продавачи на кредити, купувачи на кредити, лица, обслужващи кредити, дружества за управление на активи и частни платформи за необслужвани кредити) да си обменят по-добре информация, така че необслужваните кредити да бъдат по-добре управлявани.
- Реформа на законодателството на ЕС в областта на несъстоятелността на дружествата и събирането на вземания: Това ще спомогне за хармонизиране на различните нормативни уредби за несъстоятелността в целия ЕС, като същевременно се запазят високи стандарти за защита на потребителите. Хармонизирането на процедурите по несъстоятелност би повишило правната сигурност и би ускорило събирането на вземания в полза както на кредитора, така и на длъжника.


Миналото ни учи, че е най-добре да вземем отрано решителни мерки срещу необслужваните кредити, особено ако искаме банките да продължат да подкрепят предприятията и домакинствата. Затова сега предприемаме превантивни и координирани действия.


Валдис Домбровскис,

изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората


- Подкрепа за създаването на национални дружества за управление на активи и за насърчаване на сътрудничеството на равнище ЕС: Дружествата за управление на активи предоставят облекчение на банките, които изпитват затруднения, като им дават възможност да премахнат необслужваните кредити от своите баланси. По този начин банките могат отново да съсредоточат усилията си върху кредитирането на жизнеспособни предприятия и домакинства, вместо да управляват необслужваните кредити.


- Предпазни мерки: Въпреки че банковият сектор на ЕС като цяло е много по-стабилен отколкото след финансовата криза, държавите членки продължават да прилагат различни икономически мерки. Предвид особеностите на настоящата здравна криза правителствата имат възможност при необходимост да оказват подкрепа като предпазна мярка, за да се гарантира непрекъснатото финансиране на реалната икономика съгласно Директивата на ЕС за възстановяване и преструктуриране на банките и правилата за държавна помощ.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2029 Любопитно

  Като са необслужвани банките да прибират обезпечението и да го пускат на пазара.

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Дълговете в Еврозоната са астрономически и това е притеснително.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Да ги отсрочваме докато съвсем се забатачат :)

 4. 4 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Някой разбра ли какво конкретно се предлага?

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Някой разбра ли какво конкретно се предлага?
  —цитат от коментар 4 на m_style


  Ми дааааа! Напечатват ментета, дават ги на банката и тя отписва длъжника. А него го дават на мутрите да го пощят. Ма то си е рутинна практика.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2250 Любопитно

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  И какво става,когато обезпечението не отговаря на размера на кредита?
  Например българската ББР отпуска кредит от 75 милиона лева на колекторска фирма с 5 000 лв. уставен капитал и без обезпечение?

  https://btvnovinite.bg/pari/svarzana-s-kolektori-firma-poluchila-75-mln-lv-kredit-ot-bbr.html

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 7. 7 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 493 Весело

  : И какво става,когато обезпечението не отговаря на размера на кредита?Например българската ББР отпуска кредит от 75 милиона лева на колекторска фирма с 5 000 лв. уставен капитал и без обезпечение?https://btvnovinite.bg/pari/svarzana-s-kolektori-firma-poluchila-75-mln-lv-kredit-ot-bbr.html
  —цитат от коментар 6 на mitko11

  Нищо не става - коледни бонуси за висшите чиновници за добре свършена работа. А и не трябва да се смесват операции за пълнене на нощни шкафчета с действителна банкова дейност.

 8. 8 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 971 Неутрално

  А сетиха се, че освен популизъм има и работещи механизми при които тежестта се поделя а не се прави опит всичко да се стовари на финансовия сектор.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 9. 9 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#2] от "Judjuk":

  Астрономически звучи страшно, но преди време четох един анализ за нарастването на кредитите в световен мащаб през послезните 15 години, което е довело до това че общата стойност на главницата!, подчертавам главницата, която трябва да се погасява годишно надхвърля/не помня с колко и за това не давам нищо, но надхвърля/ световния брутен продект. Е това вече е супер стряскащо и навежда на доста тъжни мисли.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 10. 10 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Тъкмо "гнилите ябълки" у нас да прехвърлят малко от кредитите към свързани фирми в графа "криза заради пандемията".

 11. 11 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Тия не има стига 7% средно повишение на имотите в Европа тая година причинено от предотвратена несъстоятелност, тия искат да надуят имотите ое повече. Сега почват 50-100 годишни ипотеки да готвят за "справяне с кризата". Вместо да оставят балона да спадне малко те бързат да изпреварят с десетилетие сега докато могат да оправдават с кризата че "ги принудила". Измамници от класа са целия банков съюз.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK