Полша ще затвори последните си въглищни мини до 2050 г; но не е ли късно

Полша ще затвори последните си въглищни мини до 2050 г; но не е ли късно

© Associated PressПолша, която е силно зависима от въглищата, планира да затвори последната си мина до 2050 година, каквито са разпоредбите на ЕС, информира агенция "Франс прес". Експертите обаче са на мнение, че екологичният преход идва късно и има опасност да се сблъска с редица препятствия.


Въпреки трите десетилетия на успешни пазарни реформи и устойчив растеж при прехода на Полша от комунизъм към демокрация въглищата все още са около 45 процента от енергийното потребление на страната и три четвърти от националното производство на електроенергия.


Огромната централа в Белхатув, която работи на лигнитни въглища, е най-големият европейски източник на парникови газове, според ЕС и световни екологични асоциации. Останка от комунистическата ера, въглищната централа в Белхатув се снабдява с мръсното гориво от близко разположената открита мина и покрива около 20 процента от електрическите нужди на Полша.
Полша е трябвало да започне да се освобождава от въглищата още преди десетилетия, за да постигне европейските цели за нулеви нетни емисии, според Пьотър Скубала, професор в университета в Шльонск (Силезия), в сърцето на минния регион в южната част на страната.


Въгледобивните мини все още осигуряват над 80 000 работни места,


които са силно субсидирани и политизирани. Равнището на полските емисии остана високо през последните години, тъй като националистическото консервативно правителство упорито защитаваше въглищата.


Високите разходи за добива им и европейският въглероден данък направиха добиваната с въглища електроенергия неконкурентноспособна, което накара Варшава да преразгледа позициите си.
Средната цена на електричеството в Полша, която е около 50 евро за мегаватчас, е двойно по-висока, отколкото в другите страни от ЕС, според шефа на Института за възобновяеми енергии Гжегож Вишневски.


Средствата от Зеления пакт на ЕС са от основно значение за Полша, за да постигне въглеродна неутралност, подчерта министърът по въпросите на климата и околната среда Михал Куртика в неотдавнашно интервю за АФП. Тези разходи са 700- 900 милиарда евро, според различни оценки.


Достъпът до европейските фондове до неотдавна беше застрашен,


тъй като Полша и Унгария блокираха бюджета и възстановителния план на ЕС, за да се противопоставят на обвързаността му с върховенството на закона.


Постигнатият компромис през декември деблокира фондовете, освобождавайки до 56 милиарда евро за зеления преход на Полша между 2021 и 2027 година.


Куртика, който председателстваше Конференцията на ООН за изменението на климата през 2018 година, е оптимист за бъдещето на сектора на зелената енергия в Полша, която в момента покрива около 16 процента от нуждите на потребителите. По думите му тя може да нарасне бързо през идните 20 години и да създаде 300 000 нови работни места.


Вече са предприети първите стъпки в тази насока, отбелязва АФП. Полша обяви, че първият й завод за електрически автомобили, финансиран от държавата, ще започне производство до 2024 година и ще осигури до 15 000 нови работни места в Шльонск.


Четири държавни енергийни компании - Полската енергийна група (PGE), която управлява Белхатув, Енерга (Energa), Енеа (Enea) и Таурон (Tauron) Полша, са в основата на на този общ проект, наречен ЕлектроМобилити (ElectroMobility) Полша.


Полската енергийна група, която е водещата държавна компания в страната, се ангажира да премине изцяло към възобновяема енергия до 2050 година, залагайки основно на вятърна енергия.


Пускането на първата ядрена електроцентрала, предвидено за 2033 година, също е част от зеления план на страната, заяви министърът по въпросите на климата и околна среда. Според експерти като Вишневски обаче ядрената опция ще е много скъпоструваща за Полша.


Междувременно програмата за инсталиране на слънчеви панели в домовете, субсидирана от правителството, се оказа много ефективна. Полша увеличи почти двойно потреблението на слънчева енергия през 2020 година, инсталирайки общо 300 000 панела на покривите, които могат да захранват местните електрически мрежи./ БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Гущер на полски=бг. Яжчурка.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Въпрос на гледна точка. Като влизахме в ЕС, ръкопляскахме на Полша, която води битка за всеки картоф. На нас ни затвориха повечето цигарени фабрики и захарни заводи, орязаха АЕЦ, и някои българи, като мен, твърде късно видяха нещо добро от ЕС.
  Сега Полша пак води своя политика, при това дългосрочна, за да избегне загуби. Това на нас не ни изнася, но не съвсем. Това, че Полша последна ще затвори мините, не означава, че някъде по света няма да копаят. А светът стана малък. И миризлив....

  Еретик
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  "Полша ще затвори последните си въглищни мини до 2050 г...."

  А ние до 2025

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Весело

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  " "Полша ще затвори последните си въглищни мини до 2050 г...."
  А ние до 2025"
  ============
  Не усещам гордост във вашия коментар. Вижте, поляците ги водим с 25 години!

  Еретик
 5. 5 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Ами поляците не са слабоумни да си прецакат икономиката заради брътвежите на шепа нагли и алчни зелени дребни душици.

 6. 6 Профил на СашкоСашев
  СашкоСашев
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Всички предвиждания по отношение на глобалното затопляне и ролята на човека от последните 30 години не са се сбъднали и на 1 %. Много е готино на политиците да харчат безотчетни пари с оправдание затопляне, екология.

 7. 7 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Това е. Затоплизмът, джендъризмът завладяха света. Не е възможно да кажеш,че това са глупости и някой води света в свой интерес. Не може да се развива индустрия и промишленост на основа на зелена енергия.
  Измама е влиянието на СО2 върху климата. !

 8. 8 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Според мен дори е рано.... Хубаво ние ще затворим ама колко е въглеродния отпечатък на ЕС целокупно и колко на Китай. Ама сме седнали да се тупаме по гърдите.
  Поляците мислят за хората си а ние за гъзовете си. Като се затворят Мариците и хем ще внася е ток хем ще обезлюдим един и без това потънал в мизерия район на България. И защо ?

  Мани мани...
 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Късно е -дотогава ще настане Апокалипсис заради високите нива на СО2.Само ми е чудно защо като в момента нивата на СО2 са най-високи за последните 3 милиона години, апокалипсиса го няма.

 10. 10 Профил на Psycho the rapist
  Psycho the rapist
  Рейтинг: 8 Неутрално
 11. 11 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  За "зелените" комунисти е късно, трябва още сега да затворят, пък хората кучета ги яли, кой ще остане без работа, кой ще плаща в пъти по-скъп уж "зелен" ток ....... болшевишката чума е надвиснала със страшна сила над Европа и този път наистина ще я унищожи.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Любопитно

  До коментар [#10] от "Psycho the rapist":

  "2050 е късно."

  Какво смягаш да правиш тогава?

  Еретик
 13. 13 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Преди обяд или след обяд.....

  https://www.youtube.com/watch?v=mN3z3eSVG7A

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Така е, поляците умеят да отстояват интересите си. Е, в интерес на истината и при тях, въпреки че нямаше реституция в реални размери, в края на краищата се затварят големи предприятия, например корабостроителницата в Гданск. От друга страна обаче те отрано вкараха доста хора на средно менаджерско ниво в администрацията на ЕС и познават играта около бюджетите отвътре.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Полша знае, как да си защитава интересите, за разлика от нас.

 16. 16 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 565 Неутрално

  статия за Georgi Sashkov Stefanov и Симеон Белорешки, но как да уринират срещу вятъра, трябва да оправдават средствата в промиване на мозъците ....

 17. 17 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Полша още 50 години въглища ще употребява,
  своята страна и тези наоколо да ги замърсява.

 18. 18 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Поляците икономиката няма да я прецакат.
  но жителите си от живота ще ги откажат.

 19. 19 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Голями егоисти са някои хора,
  които мислят за своята изгода.

 20. 20 Профил на BigMouth
  BigMouth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 21. 21 Профил на Емил
  Емил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

 22. 22 Профил на Karina
  Karina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разбира се че няма, брокер който хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите...

 23. 23 Профил на Zdravko
  Zdravko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 24. 24 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 25. 25 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

 26. 26 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички са един дол дренки.. Как ще се сгодиш за човек който не знае с колко човека и какво е правил само и само да просперира?!

 27. 27 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И за капак даже и с бащата на младоженеца. Вие бихте ли отгледали брат си, роден от жена ви? Това е доста извратено!

 28. 28 Профил на Stacy
  Stacy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересното е че младоженеца, Антонио, е извадил пръстена след като е разбрал че е бременна, а дали е знаел че може би детето му е брат?

 29. 29 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да им е живо и здраво детето, жалко е, че ще трябва да живее с такива разкрепостени родители... на какви ценности ще го научат? Как да ляга с всеки за пари, срамота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK