Заев призова за сътрудничество вместо национализъм за вътрешна употреба

Зоран Заев казва, че комуникацията със София в търсене на решение продължава и допълва, че двустранните въпроси не трябва да бъдат пречка в евроинтеграционния процес.

© Associated Press

Зоран Заев казва, че комуникацията със София в търсене на решение продължава и допълва, че двустранните въпроси не трябва да бъдат пречка в евроинтеграционния процес.Ние създаваме диалог, а не конфликт с България, спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. Това посочва премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за агенция МИА.


Зоран Заев казва, че комуникацията със София в търсене на решение продължава и допълва, че двустранните въпроси не трябва да бъдат пречка в евроинтеграционния процес. По думите му изборите в България не трябва да пречат на изглаждането на двустранните разногласия.


Премиерът на Република Северна Македония очаква специалният пратеник Владо Бучковски, външният министър Буяр Османи и българският външен министър Екатерина Захариева да възобновят контактите в търсенето на решение след новогодишните празници.
Трябва да демонстрираме европейски ценности в това време на предизвикателства. Диалог, вместо конфликт. Спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. И двете държави имат дълг към македонските и българските граждани да им осигурят европейско бъдеще, придържайки се към европейските ценности, посочва Заев.


По думите му Северна Македония е фактически част от Европа след ясното решение от март на всички страни членки и последвалия доклад на Европейската комисия, но всяко отлагане на началото на преговорите по присъединяване само поставя под въпрос доверието към ЕС.


Зоран Заев смята, че Северна Македония губи време заради неприемането на преговорната рамка, но истинският губещ е ЕС. Това е удар в устоите на ЕС, казва премиерът на Република Северна Македония.


Ние ще се борим, защото нашите деца очакват от нас да спечелим битките на 21-ви век, те искат да бъдат част от ЕС, да се радват на сигурност и стабилност, след като вече сме членове на НАТО. Ние няма да позволим определени кръгове да бродят в страната. Не, тази страна е защитена от НАТО и това вече е потвърдено с документ. Аз водя тази битка, която е обща за македонците, албанците, турците, власите, ромите, сърбите, бошняците и всички останали, казва Зоран Заев пред агенция МИА. /БТА

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 553 Разстроено

  Пак не сме в изброените

 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Лицемерие, твоето име е Македония

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Весело

  Разгеле, вече се бях притеснил, че няма статии за РСМ и некои съфорумци гладни ще останат 🤣

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Време е да обясните, защо за всички историци по света Самуил е български цар, а само за македонските не е. Също така е хубаво да си зададат въпроса, защо при преброяванията в Османската имерия пише българи и никъде, никога македонци? Защо Василий втори е наречен "българоубиец"? Да ги попитате, защо не зачитат историческите извори където византийци, турци, европейски императори, крале, хронисти, търговци, пътешественици, книги, плочи, надписи и пр. говорят само и единствено на за българи. Има милиони доказателства за един народ (сега разбрахте ли) и нула за противното.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Весело

  "Зоран Заев смята, че Северна Македония губи време заради неприемането на преговорната рамка, но истинският губещ е ЕС. Това е удар в устоите на ЕС, казва премиерът на Република Северна Македония."

  Ех Европо, земю Македонска, ша са затриеш без мене 😂😂😂

  Е това Дами и Господа. Загубихте Великобритания, но си имате достоен заместник. Не бих се учудил ако след някоя и друга година Македонците започнат да искат ЕС да ги признае като безспорни и единствени лидери в Европа 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  " Аз водя тази битка, която е обща за македонците, албанците, турците, власите, ромите, сърбите, бошняците и всички останали, казва Зоран Заев пред агенция МИА. /БТА"
  Когато включи и българите, може да се счита, че е започнал някакъв прелом в отношенията. да говори "всички останали".

 7. 7 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Любопитно

  =======Аз водя тази битка, която е обща за македонците, албанците, турците, власите, ромите, сърбите, бошняците и всички останали, казва Зоран Заев пред агенция МИА. ========


  А българското малцинство в Р Македония къде остана или то е във " всикчи останали " ???

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 8. 8 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Да............фиромския цирк е отново и отново в действие!Зоранееее...........а къде забрави българите бе, лецемер???Или такива на територията на измислената ви държава няма???Готов си да се бориш за всички, но не и за хората с българско самосъзнание!Ставаш все по-жалък с всеки изминал ден!Няма да получите нашето съгласие скоро!Не го заслужавате, ама никак даже!

 9. 9 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  ''''спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба '''''

  Успех на братята македонци.
  Скоро онези които пречат на интеграцията им, ще са аут от управлението.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 10. 10 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Абе може и да не сме братя, а?
  Сегашните македонци са славяни (като руснаците),
  а сегашните българи идват от прабългарите
  (според демокрадската общност в София).

  Също е видно, че Заев е много по-умен от Тиквата.

 11. 11 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Надявах се Тръмп да каже нещо за Брекзит, за да имаме суперстатия за кликване, но тоя мръсник като си мълчи, какво да прави горкият Дневник?

 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Ние създаваме диалог, а не конфликт с България

  Заьо, по-скромно, по-скромно!
  Не се уморихте, бе!

 13. 13 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Абсолютно лицемерие.Проблемът е много дълбок. За да го разберете вижте това интеурвю https://www.youtube.com/watch?v=h7kFBIGIp3M
  Много е важно да го чуят хората подкрепящи приемането на М в ЕС. Ако продължат да мислят така само един вариант - платени са.
  Просто нашите съседи си живеят от времето на друже Тито и Югославия.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 14. 14 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  "....И двете държави имат дълг към македонските и българските граждани да им осигурят европейско бъдеще, придържайки се към европейските ценности, посочва Заев..."
  ---------
  Разбира се.... Македонското европейско бъдеще зависи от нашето европейско днес, а двете заедно са неразделна част от общото ни минало. Така че, Заев да седне и да плюе на калема, и да рече, че говори от името на 1 млн. българи, 600 хил. албанци, 75 хил. турци, 50 хил. цигани и ок. 200 хил. номенклатура в администрацията, които искрено вярват, че са македонци.

  CONTADOR GRATUITO!
 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Време е да обясните, защо за всички историци по света Самуил е български цар, а само за македонските не е. Също така е хубаво да си зададат въпроса, защо при преброяванията в Османската имерия пише българи и никъде, никога македонци? Защо Василий втори е наречен "българоубиец"? Да ги попитате, защо не зачитат историческите извори където византийци, турци, европейски императори, крале, хронисти, търговци, пътешественици, книги, плочи, надписи и пр. говорят само и единствено на за българи. Има милиони доказателства за един народ (сега разбрахте ли) и нула за противното.
  —цитат от коментар 4 на Мизийски


  Всичко, което си изброил, го изтъркахме от обяснения!
  Нема увиранье мАкедонската глАва!
  Явно са си българи 🤣🤣🤣!

 16. 16 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Какви европейски ценности? Къде се те при вас?
  Наричате ни татари, крадливи, окупатгори. Българин за вас е мръсна дума. В мрежата призовавате за саморазправа с тези, които имат българско самосъзнание. даже да бъдет убивани - вижте Фейсбук. Къде сте тръгнали в Европа с този ориенталски манталитет /тук не искам да обидя турците, които са на светлинни години пред вас/

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#7:,]=======Аз водя тази битка, която е обща за македонците, албанците, турците, власите, ромите, сърбите, бошняците и всички останали, казва Зоран Заев пред агенция МИА. ========А българското малцинство в Р Македония къде остана или то е във " всикчи останали " ???[/quote]

  Няма българско малцинство, "nessarox"!
  Има българско мнозинство!
  Затова Заев не го споменава.

 18. 18 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#6] от "stedim":
  До коментар [#7] от "nessarox":

  Българите не сме малцинство в Македония. Македонците сме българи.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 19. 19 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Любопитно

  Заев добре призовава, а нещо на дело?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  На Зоран Заев му се налага често да е в ролята на фурнаджийска лопата

 21. 21 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Едно съобщение на дубровчани от Скопие:

  "30.06.1502 г.
  Ние, Владислав де Сорго и Лука де Бона, съобщаваме по съвест това, което знаем. Да знаят ваши светлости, че чумната болест беше разпространена из Скопската област през януари после изчезна за няколко дни през февруари из тази земя. След това от средата на март започна да се появява на много места из Скопие, прониквайки главно в малки места и засегна добри хора в къщите на БЪЛГАРИТЕ и в къщите на турците. Има я и днес в много места на града..."

  Оригиналът е на италиански език

  За "македонци" не се споменава...

 22. 22 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Мъкедония е много далече от европейските ценности.
  На македонски е говорил Ал.Македонски.
  Ние не сме фашисти, а "македонският" народ не си спаси евреите, както го направиха албанците, въпреки ще бяха окупирани от Италия.
  РСМ ще влезе в ЕС едва когато децата на Струмишко на 5 години заедно пеят "Македонско девочше" и рецитират "Аз съм българче"...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Новата "стратегия" на Заев и сие е да изкарат днешната и предишната Царска България фашистка държава окупирала Македония преди 1945г. и така да разчувстват левичарският Брюксел...

 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Заев говори празни приказки и обтекаеми формулировки, докато се опитва да прокара югославската си визия пред Брюксел. Сега е във фаза на приповдигнатост, когато минат изборите в България (които в Скопие чакат повече от всичко) ще разберат, че и след изборите въпросите с едностранно заявените червени линии ги оставят в изолация.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Паказахте, че ни мразите и ше ни тепате по стар сръбски навик!
  ПЪЛЕН ИГНОР, ШЕ ВИ ОСТАВИМ НА ШИПТЪРИТЕ.
  НЕКОЙ ДА ТИ СЕ ЗАКАНВА И ДА ТЕ ПСУМА - требва да си луз или мазохис да му подамаш ръка.

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Колко бошняци и власи има в Македония, та Зайко ги споменава непрекъснато? Вероятно се броят на пръстите на едната ръка. Българите са повече като брои от сърби, турци, роми и бошняци взети накуп, защо не са споменати в Уставот? Кога македонското МВР ще вземе мерки срещу говорът на омраза и списъците с "бугари и бугараши"? Старите югославски рефлекси ще вкарат скопците в още по-дълбока изолация.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 145 Неутрално

  ...РСМ ще влезе в ЕС едва когато ...
  —цитат от коментар 22 на Депутат 241


  …едва когато Тиквата им прибере еврата в чекмеджето си!  До коментар [#22] от "Депутат 241":

 28. 28 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Заев, няма ден в който в северномакедонската ви преса да няма обидни статии наричащи българите фашисти, да се изнасят грешни исторически факти или да се сипят обиди не към правителството или водешите преговори, а на база нация, етнос, народ - внушавате ежеминутно колко мразите българите и какви фашисти и националисти са.
  Хайде да се поспрете малко и тогава да се появяваш по медиите с тъжна, но благородна физиономия, говорещ за разбирателство и приятелство.
  Обикновена мазна мижитурка си, нищо повече.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#9] от "kaiser":

  С 2.96% няма как да си в управлението. А дори и да предположим, че Да България вземе на изборите 1.5 милиона гласа и сформира мнозинство, там има достатъчно разумни хора, които да отчетат, че и техните избиратели (сумарно 80% от всички в България) не искат тази югославска креатура и сръбско прокси в ЕС.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Весело

  къде забрави българите бе, лецемер???Или такива на територията на измислената ви държава няма?
  —цитат от коментар 8 на vincenzo76


  Има българско малцинство, носега са им спретнали гонения, защото единственият защитник на РСМ, ССМ и СЮК е Йосип Брос Тито, а Заев е истински комунист, времено приел да се нарича социалист.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Тогава излезте заедно ръководителите на двете държави и направете съвместно изявление както за външна така и за вътрешна употреба и за двете нации. За да няма двойни стандарти и неразбрали.

 32. 32 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Тия ако мислят, че само ние ги спираме в ЕС, наистина живеят в сериозна самозаблуда.

 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Че то и ние призоваваме за същото.

 34. 34 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 145 Неутрално

  ПЪЛЕН ИГНОР, ШЕ ВИ ОСТАВИМ НА ШИПТЪРИТЕ.
  —цитат от коментар 25 на scott


  „Българското вето за Северна Македония е "трагедия" – казва американката Мадлин Олбрайт:
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/12/10/4150320_madlin_olbrait_bulgarskoto_veto_za_severna_makedoniia/

  Къде сте тръгнали да „ритате“ срещу САЩ?
  К‘ви сте вий …

  До коментар [#25] от "scott":

 35. 35 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Проблема на Зайо е че едно говори друго прави.

 36. 36 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Оправниците ги интересуват единствено лични и партийни облаги и отказват да погледнат по-далече от носовете си.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 37. 37 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 697 Любопитно


  Г-н Заев,
  Проблеми няма да има само тогава, когато отношенията се основават на историческата истина. И когато уважението е взаимно !
  Има една държава РБ с 1340 годишна история, народът в която преди 190 години се е самоопределил като "български" и е нарекъл своята езикова книжовна норма "българска".
  Част от тоя народ преди 75 години се самоопределя като "македонски", приема нова езикова книжовна норма с името "македонска" и преди 28 години създава своя независима държава РМ/РСМ.
  По-старата държава ще уважава самостоятелната история, идентичност и език на по-младата държава, ако по-младата държава не подкопава историята, идентичността и езика на по-старата.
  Общата история на народа в двете държави не накърнява с нищо сегашната им идентичност.
  Напротив, тя е основание за културна и историческа близост и мост за разбирателство, приятелство, взаимопомощ и за градене на общо бъдеще в ЕС. Ясно и просто за изпълнение !

 38. 38 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#34] от "bib45647808":

  умирам от смех!
  макетата, ше ставате КАКЕТА! Първо истамбулската, джендърите, геерене с паради и тогава: клъц на ветото.
  Да ти кажем КОИ СМЕ НИЙ!
  Тез, дето кат им кажат татари и ги обидът на майка - ЗАТЪКВАТ ПИЩОВА И КАМАТА В ПОЯСА. НЕ ЧАКАТ ВТОРА ПОКАНА И НЕ ВИКАТ - АМА ТЕ МЛАДИ И ЗАБЛУДЕНИ, ШЕ СЕ ОПРАВАТ........

  ОТ НАС: ИГНОР, ШУТ У ГЪЗОТ. КОЙТО ОЦЕЛЕЕ ДА СЕ ОПРАВЯ. Наведете са на САЩ! Дреме ни. Каке, как си ма? ГРЪК!

 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Сведение на венецианският посланик в Османската империя Лоренцо Бернарди:

  "1591 г.
  Струга, казват, че е град, а всъщност е повече село. Тя е първа по ред селище в България. През Струга минава река изтичаща от Охридското езеро...
  ...На 23 май като вървяхме по натам по добър път стигнахме в 19 ч. в Битоля. Битоля е български град твърде населен, както казват, 1500 къщи, между които и 200 еврейски...
  ...Те минаха по дървен мост дълъг 300 крачки, що води по р. Вардар, която по-горе протича през Скопие. Близо до моста има къща, от която излезе българско девойче с погачи печени под пепел."

  Оригиналът е на италиански език

  За "македонци" не се споменава...

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  " Ние създаваме диалог, а не конфликт с България, спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. Това посочва премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за агенция МИА."

  Заев, лично твоите най - верни съратници във властта вършат най - мракобесната антибългарска пропаганда точно в момента, няма как да не си наясно с това ! Разбирам, че гледаш да го докараш някак си пред опозицията и сърбоманите, ама поне като лъжеш не го прави толкова нагло.......

 41. 41 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Заев ту лицемери пред Европа, ту втвърдява тона със София. Рано или късно ще ни накарат да клекнем, защото никой в Европа не ни подкрепя. Всичко това ще отнеме време, а дотогава я камилата, я камиларят...

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  До коментар [#21] от "palav_nik":

  " Едно съобщение на дубровчани от Скопие:

  "30.06.1502 г.
  Ние, Владислав де Сорго и Лука де Бона, съобщаваме по съвест това, което знаем. Да знаят ваши светлости, че чумната болест беше разпространена из Скопската област през януари после изчезна за няколко дни през февруари из тази земя. След това от средата на март започна да се появява на много места из Скопие, прониквайки главно в малки места и засегна добри хора в къщите на БЪЛГАРИТЕ и в къщите на турците. Има я и днес в много места на града..."

  Оригиналът е на италиански език

  За "македонци" не се споменава.."

  Същото е и 442 години по - късно ! След това, при титова Югославия, за българи повече не се споменава ! Изпарили се, ей така, във въздуха на сръбската пропаганда по тези места и сръбските чистки на хора с българско самосъзнание......

 43. 43 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3768 Весело

  Един призрак броди из Европа - призракът на македонизма...
  Един е Македон и Зайко е неговият пророк.
  Македонци от всички галактики - съединявайте се!

  п.п. Няма македонци.
  В Мизия живеят мизийци, а не мизи.
  В Тракия живеят тракийци, а не траки.
  Така че в Македония живеят македонийци, а не македони (македонци, македонки и македончета).

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Заев ту лицемери пред Европа, ту втвърдява тона със София. Рано или късно ще ни накарат да клекнем, защото никой в Европа не ни подкрепя. Всичко това ще отнеме време, а дотогава я камилата, я камиларят...
  —цитат от коментар 41 на proza


  Не подкрепят защото няма ЕДНА реална прочина за вето. Всичко е за вътршна политическа употреба. Оправниците са в супер неадекватна позиция. Осраха се, ама няма кой да им почисти дирниците.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#29] от "Пипера е много лют":

  " До коментар [#9] от "kaiser":

  С 2.96% няма как да си в управлението. А дори и да предположим, че Да България вземе на изборите 1.5 милиона гласа и сформира мнозинство, там има достатъчно разумни хора, които да отчетат, че и техните избиратели (сумарно 80% от всички в България) не искат тази югославска креатура и сръбско прокси в ЕС."

  По отношение на Българщината има Българи, които застават зад националната си кауза, чийто неделим елемент са и сънародниците ни в днешна Македония, отчасти и в Одринска и Беломорска Тракия, и такива, които застават срещу нея ! Няма партии, коалиции, управляващи, опозиция......Тия неща са под Българщината, не над/вместо нея !

 46. 46 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Моите съседи в България, те са пенсионери на много ниска пенсия, ме ме смятат за небрежен българин и ме заклемяват заради това. Имат деца, които са емигирали в Чикаго, но затова не говорят, аз непрекъснато им го напомням, вместо да прехвърлят вината върху мен за намаляване населението на България.Аз не съм и вече българин, ако искам да си откажа от гражданството, ще ми струва 250 лв. Не го правя поради повече причини в моя неполза.
  Леля Гинка, съседката ми, ми беше учителка по литература. Имах падане от велосипед и затова 6 месеца бях освободен от училище. Тя искаше поради тази причина да повттарям класа, смяташе ме за малоумен ученик, трябваше да и се моля да ми повиши оценката, което тя не го направи. Но дойде краят на Комунизма и така пропуснах история на Комунизма

  Es muß Geld fließen!
 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  " "За мене няма разлика между Македония и България. За мене цялото е България."
  Това са думи на Ванче Михайлов, който днешно Скопие се опитва да ползва за пилон на македонизма.
  Припомням го, защото вече и български учени се опитват да ни обясняват не само какво е искал Иван Михайлов, ВМРО и борците за българщината в Македония, но и как са го искали.
  Толкова просто е, както казва лидерът на ВМРО преди 30 години: Отидете до Цариград, разровете се в архива.

  Вижте."  https://www.lentata.com/page_19526.html  От Българи за Маке....т.е Българи !

 48. 48 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 145 Неутрално

  1. Николай Младенов се връща в България
  2. Става премиер
  3. Подкрепя РСМ за ЕС.

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Неутрално

  "Историята на България от Петър Богдан с оригинално заглавие „De antiquitate Paterni soli, et de rebus Bulgaricis ad suos Compatriotas“ (на български: „За древността на бащината земя и за българските дела към неговите сънародници“), завършена около 1667 г., е най-ранният известен историографски труд по история на България, предхождащ с около век написаната в 1761 г. от католическия отец Блазиус Клайнер „История на България“ и труда „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски от 1762 г."
  Някой нека да намери книга "История на Македония и македонците", издадена преди 20-ти век!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#7] от "nessarox":

  В Република Северна Македония няма българско малцинство!
  Малцинства са албанците, турците, сърбите...
  Българите са мнозинството от населението!

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 51. 51 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 824 Любопитно

  Когато бях ученик,в учебниците по история пишеше,че властта в България до 09.09.44 е монархофашистка.Учебници,издадени от "народната власт",на която е прислугвал и агент Иван. Сега,като се е обърнала палачинката,конюнтурчиците се правят на нещо друго.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 52. 52 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 824 Любопитно

  Не знам какво пише в турските учебници по история за времето на Османската империя, дали имаме забележки и дали даваме акъл на други съседни държави,как да представят историята в учебниците.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 53. 53 Профил на xwf15689419
  xwf15689419
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Скъпи българи, моля, приемете днешната реалност, че съществуват македонци и македонски език. От другата страна на границата, в Македония хората се декларират като македонци. Те уважават българите като наистина истински братя. Те очакват братята им българи да ги приемат като македонци.

 54. 54 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Хората са такива,каквито се чувстват.Ако се чувстват като ескимоси или индианци,ОК.Приемам го.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 55. 55 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Така се гърчи змия като я настъпят.
  Ще минат през 5те стадия на приемането на реалността. Първо беше отрицанието. После гнева. Сега са между гнева и преговорите. След което идва депресията и накрая - приемането на реалността.

 56. 56 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Не знам какво пише в турските учебници по история за времето на Османската империя, дали имаме забележки и дали даваме акъл на други съседни държави,как да представят историята в учебниците.
  —цитат от коментар 52 на Майндърбайндър


  Едва ли в турските учебници по история пише например ,че Цар Симеон е турски цар,че Раковски,Левски ,Ботев са били с турско самосъзнание.

 57. 57 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Не знам какво пише в турските учебници по история за времето на Османската империя, дали имаме забележки и дали даваме акъл на други съседни държави,как да представят историята в учебниците.
  —цитат от коментар 52 на Майндърбайндър


  Едва ли в турските учебници по история пише например ,че Цар Симеон е турски цар,че Раковски,Левски ,Ботев са били с турско самосъзнание.

 58. 58 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  1. Николай Младенов се връща в България 2. Става премиер 3. Подкрепя РСМ за ЕС.
  —цитат от коментар 48 на bib45647808


  Може, обаче:
  Първо ГЕП и Борисов пропадат на изборите
  Второ – Младенов оглавява партия-победител
  и тогава твоите
  1.
  2.
  3. може би!

 59. 59 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 739 Неутрално

  "Зоран Заев казва, че комуникацията със София в търсене на решение продължава и допълва, че двустранните въпроси не трябва да бъдат пречка в евроинтеграционния процес."

  За съжаление на античките неуреждането на двустранните въпроси е проблем и това не е измислено от България.

 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#53] от "xwf15689419":

  Никой не казва, че няма македонци и македонски език! Такива има, но от 1945-та година насам! Това е... Какво не е ясно?
  Оттатък границата могат да се декларират като македонци и даже като марсианци, ако искат. Това си е тяхна работа. Но декларирането и новият им идентитет са от 1945-та година насам. Стига са се въртяли, като вентилатора на тяхното знаме. Само до преди десетина години бяха древни гърци. Забрави ли? Отскоро им дойде на акъла, че били славяни. Всъщност, да бъдат и да се мислят за каквито искат. Само да не ни налагат измислиците за своя произход. Какво не разбраха...?!

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на The investor
  The investor
  Рейтинг: 199 Неутрално

  Вето за отродените в Скопие!

 62. 62 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Скъпи българи, моля, приемете днешната реалност, че съществуват македонци и македонски език. От другата страна на границата, в Македония хората се декларират като македонци. Те уважават българите като наистина истински братя. Те очакват братята им българи да ги приемат като македонци.
  —цитат от коментар 53 на xwf15689419


  Ние ги приемаме, но не приемаме да ни крадат историята. Македония е съществувала до към 180 године преди Христа, как може въобще да имат претенции към България за историята си? Гоце Делчев се определя сам като етнически българин в свои писма, но НЕ той е македонец и ние искаме да им го отгкраднем. Еми няма да стане.

 63. 63 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 824 Любопитно

  До коментар [#57] от "uvtest":

  А дали пише,че българите са били роби? Ако не пише,ББ да се скара на приятеля си.За Балканджи Йово да не говорим.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 64. 64 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 965 Неутрално

  За тези, които не си спомнят нищо от комунизма ще припомня, че от комунистите можеш да чуеш всичко, но делата им винаги са в една посока – сатанинска човеконенавист в действие ! Така и от Заев можете да чуете всичко и ще видите точно обратното!

 65. 65 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#51] от "Майндърбайндър":

  Парадкос на нашето сбъркано време - дебели лакоми комунисти да учат на патриотизъм. Между двете идеологии не може да има нищо общо. Те могат да ни учат на интернационализъм и любов към Русия, но на друго - не.

  До коментар [#52] от "Майндърбайндър":

  Во кратце пише, че ние сме първите от тях, които са завладели Балканския п-ов, ама сме се объркали и сме приели християнството. За тях сме малките загубени братя, които е трябвало да се върнат в общото лоно. Майстори са на това - някои от тях и досега вярват, че Св. София в Константинопол е изначално предвидена за джамия, но не било дошло времето. Мюсюлмански светец обаче се явил насън на Исидор от Тралес и му дал точни инструкции, как да я построи.

  CONTADOR GRATUITO!
 66. 66 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#57] от "uvtest":А дали пише,че българите са били роби? Ако не пише,ББ да се скара на приятеля си.За Балканджи Йово да не говорим.
  —цитат от коментар 63 на Майндърбайндър


  Не знам какво им пише в учебниците,но българите НЕ СА БИЛИ РОБИ.

 67. 67 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 824 Любопитно

  До коментар [#66] от "uvtest":

  Ами и аз това казвам,ама в нашите учебници пише,че сме били под турско робство.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 68. 68 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Любопитно

  Кое му е трудното да се признаят поредици от историческата истина , очевидно липсата на свободно изявление.......

 69. 69 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#21] от "palav_nik":

  Е, явно по "македонските" къщи не е имало чума. Бахахахаха!

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 841 Неутрално

  ...смяташе ме за малоумен ученик...
  —цитат от коментар 46 на slan777


  Дори да ти игнорираме правописа (ок, да кажем, че не си образован), само като ти гледам начина на изразяване и мога да потвърдя, че леля ти Гинка е имала право..

 72. 72 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 824 Любопитно

  До коментар [#65] от "г-н Думанов":

  Учебниците по история подхранват патриотизма и истината не е на първо място.Какви войници ще създадеш,ако не ги нахъсаш със славно минало? Ще си заложат ли живота за опазване на родината ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 73. 73 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Лицемерието от византийско "достойнство" неусетно се превърна в северномакедонско. Най-големият враг на България - Северна Македония, трябва да бъде просто игнорирана и никога повече в бъдеще да не хабим енергия, ресурс или хора за този посткомунистически югорезерват.

 74. 74 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Много сте далеч от европейските ценности, ВЕТО!

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#65] от "г-н Думанов":Учебниците по история подхранват патриотизма и истината не е на първо място.Какви войници ще създадеш,ако не ги нахъсаш със славно минало? Ще си заложат ли живота за опазване на родината ?
  —цитат от коментар 72 на Майндърбайндър


  Е, там е работата, че има значение под каква форма се подхранва патриотизма. В нашите учебници пише, че българите по силата на меча, дипломацията, акултурацията и интеграцията усвояват територии, някога принадлежали на империята на ромеите. Това е първата част от историята. След това с кръв и пот започваме да браним завладяното и водим само отбранителни войни. При нас това е много силен коз - ние дори и да атакуваме, пак се отбраняваме. И българската армия, като настъпва през войните наистина вярва, че освобождава, което лично за мен е факт. Докато за другите армии - гръцки, сръбски, румънски този фактор липсва. В техните учебници пише, че трябва да се упражнява политика по експанзия и търсене на жизнено пространство, биейки българите, които и без това са натрапници и разрушители на цивилизации и империи.

  CONTADOR GRATUITO!
 77. 77 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Агентите на КГБ са националисти, но на Русия, не на България. Тяхна работа е да провеждат една след друга шпионски операции за компрометиране на ЕС у нас и сред тях са такива шедьоври като "ЕС забранява мъжкия и женския пол", "Норвежците с мерак за български деца" и последното - "Македонците ни откраднаха историята в чували"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 78. 78 Профил на Ruslan Ivanov
  Ruslan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една измислена държава на базата на титовия сърбо-комунизъм!

 79. 79 Профил на qji24695422
  qji24695422
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "nessarox":

  Няма как да има такова малцинство като то е с изтрито национално съзнание мнозинство, наречено от средата на 20 век македонци.

 80. 80 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Весело

  Сътрудничество?
  😂 тоя пак е сънувал някакви сънища за сътрудничество докато не спира да плюе по нас.

 81. 81 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  ДБ бленува за общо коминтерновски бъдеще с премиер Заев.
  Мечтииииии...

 82. 82 Профил на qji24695422
  qji24695422
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "nessarox":

  Няма как да има такова малцинство като то е самото мнозинство, но с изтрито национално съзнание, и вече наричащо се македонци.

 83. 83 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Сред най-значителните фактори за денационализацията на българите в Република (Северна) Македония са българите от Република България. Всеки български турист, обикновено чичак-шкембелия по анцуг и джапанки се явява ментор на македонския келнер и продавач на сувенири. Да не говорим какво отвращение за нормалния човек са нашите историци-ченгета с английски на ниво днешен ученик 3-ти клас, тенекиени зъби в устата, лош дъх и торбички от алкохол. Такива трябваше да налагат българския поглед за македонизма и се провалиха изцяло заради своето бездарие в историческия спор, макар истината да беше на тяхна страна

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 84. 84 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  За Ванга не беше доказано колко точно е пророкувала, но за Алеко доказателствата са ежеденевни:

  "Потегли тренът. Пътниците накапаха гореща лой по прозорците и закрепиха свещите. Това беше първото побългаряване на новите вагони. Второто побългаряване се извърши още в първата нощ: всичките клозети (извинете, господа) се превърнаха в клоаки. Както и да е, минахме Сърбия. Но да не мислите, че току-тъй тихичко, скромничко я минахме. Охо! Българинът не е прост! Дето имаше възможност, бай Ганьо не пропущаше случай да уязви сърбите, да им напомни Сливница. В Ниш и Белград даже той питаше всички служещи и хамали: "Ти не си ли българин, право кажи? Вий всички сте българи, ама се сърбеете.""

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 85. 85 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#83] от "cinik":

  Никой не иска от тах да ни обичат.
  Искаме признаване на историческите факти.
  А това, дето си го писал за "българина", може да се напиши и за представителите на която и да е друга националност (включително РСМ).

 86. 86 Профил на xwf15689419
  xwf15689419
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Stoyan Kostov":

  Стоян, ние имаме нашата македонска история с нашата революция и революционери, които се бориха за независимостта на Македония. България не искаше да помогне на Македония да получи своята независимост, вместо това с Гърция и Сърбия разделя Македония на три части. Време е България да признае македонския народ и македонския език. Ние съществуваме и това е единствената истина. Да живее Македония!

 87. 87 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сред най-значителните фактори за денационализацията на българите в Република (Северна) Македония са българите от Република България.
  —цитат от коментар 83 на cinik


  Тенденцията далеч не започва от последните години, а я е имало поне още в началото на 20-ти век (по свидетелства на мои роднини), а вероятно и още преди освобождението. Както знаем, българинът е толкова бърз и лесен да се дели и подиграва - столичани на провинциалисти, твърдо говорещи на меко говорещи и т.н. и т.н

 88. 88 Профил на Angel Georgiev
  Angel Georgiev
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Аз не знам ЕС без С.Македония как не се е разпаднал още...

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Заев, няма ден в който в северномакедонската ви преса да няма обидни статии наричащи българите фашисти
  —цитат от коментар 28 на Сър Джон


  Какво значи "северномакедонската ви преса"? Коя е "българската" преса? Блиц и ПИК ли, другарю?

 91. 91 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#86] от "xwf15689419":

  Имате си и признанието и независимостта.
  Просто трябва да признете историческите факти.

 92. 92 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Тиквун направи най голямата услуга на македонците - ЕС се оказа по зле и от СССР. Само вижте Англия с какви мъки се измъкна , а за Бг или Македония е мисия невъзможна!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 93. 93 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Две пари не струват думите на човек, който води битка? за благото на всички- македонци, турци, гърци, сърби, власи, бошняци и ...езикът му, с който глаголи на езика на дедите си, отказва да ги назове, дори да ги спомене бегло. Не се спря да повтаря, че страната му е член, вече, на НАТО. Плаши с Големия пес, що ли?!

 94. 94 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Агентите на КГБ са националисти, но на Русия, не на България
  —цитат от коментар 77 на cinik


  В Русия никога не е имало национализъм . Там има охранници, почвеници и всякакави други измишльотини, които защитават империазлизма. Няма идея що е това руска нация, а народът както преди по времето на Иван Грозни, така и сега е тъпкан.

  CONTADOR GRATUITO!
 95. 95 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 127 Неутрално

  Най- много страда от нашето вето просръбският политически елит на РСМ-то защото ги спираме от парите на ЕО и затова вият като флексове. Заев говори за величието на македонците, но малко хора в България знаят, че преди много години РСМ-то призна държавата Република Китай/ Тайван/ която е една достойна държава, но е непризната от много страни поради натиск от комунистически Китай. Признаха я срещу обещание за много пари. После когато ги нагря жегата, бързо я разпризнаха и парите не дойдоха. Това е величието на макетата. Айде Санде Големио е наш- пляс през ръцете, айде звездата на Вергина - пляс през ръцете, съкратиха лъчите на знамето си от 16 на 8 лъча - така прилича вентилаторът ми в захранването на компютъра. Абе величие отвсякъде!

  noblesse oblige
 96. 96 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Айде Санде Големио е наш- пляс през ръцете, айде звездата на Вергина - пляс през ръцете, съкратиха лъчите на знамето си от 16 на 8 лъча - така прилича вентилаторът ми в захранването на компютъра. Абе величие отвсякъде!
  —цитат от коментар 95 на riemann


  А вие кво ще им искате, дето ще ви го изпълнат, я кажи сега? Ма не можеш, щото знаеш, че смелите ти шовинистични блянове никога няма да станат реалност и македонците няма да ви клекнат за тях никога. Затова и нито такива като теб, нито пък правителството на България е обявило ясни и конкретни искания.

 97. 97 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Не подкрепят защото няма ЕДНА реална прочина за вето. Всичко е за вътршна политическа употреба. Оправниците са в супер неадекватна позиция. Осраха се, ама няма кой да им почисти дирниците.
  —цитат от коментар 44 на kaiser


  Точно и ясно формулирана причина за вето е "Език на омразата преподаван в училища и университети", окупатори-фашисти, татари, препитаващи се от грабежи. Европа отдавна е приключила с немското минало и не иска да се връща към разделение и омраза.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 98. 98 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  “ И двете държави имат дълг към македонските и българските граждани да им осигурят европейско бъдеще, придържайки се към европейските ценности, посочва Заев.”

  Заев е в категорична грешка!
  Българското правителство има задължение само и единствено към българските граждани и така е според конституцията на Република България.

  Ако Заев иска да се присъедини към съюза, в който членува България, да се съобрази с изискванията на този съюз.

 99. 99 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Точно и ясно формулирана причина за вето е "Език на омразата преподаван в училища и университети"
  —цитат от коментар 97 на Корки


  Това изобщо не е точно и ясно формулирано нищо. Може да се спори до утре какво значи "език на омразата". Виж, за сравнение, Гърците искаха най-вече едно: официално държавата ви да не се казва международно само "Македония" или "Република Македония". Ей виж, това е конкретно и изпълнимо.

 100. 100 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#44] от "kaiser":

  абе мислех, че е клавиатурна грешка, но ти май верно си неграмотен - пише се Управници, защото е от глагола управлява, а не от Оправя...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK