В картата на ЕС за пандемията ще има нова категория на зараза

В най-новата карта за пандемията в Европа всичко е в максималната "червена" категория с изключение на Гърция, Финландия и Норвегя.

В най-новата карта за пандемията в Европа всичко е в максималната "червена" категория с изключение на Гърция, Финландия и Норвегя.Европейската комисия е предложила включването на нова категория в картата на Европа, с която се обозначава различната степен на разпространяване на коронавируса. Тя ще е оцветена в тъмно червено, т.е. ще обозначава райони, където заразата се разпространява особено бързо.


За хората, идващи от такива райони, най-вероятно ще се иска предварително да са си направили PCR тест и почти сигурно ще подлежат на карантина при пристигане в друга държава. На тях настойчиво ще бъде обяснено, че не бива да пътуват не само в чужбина, но и вътре в страната си, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.


Предлdжението ще бъде обсъдено в понеделник в механизма IPCR, създаден за постигане на договорености на политическо равнище за реагиране в кризисни ситуации. Всяка страна има право сама да определя мерките по границите, но те трябва да са синхронизирани със съседите и да не се стига до затварянето им, напомни Фон дер Лайен. За ЕС свободното движение е фундаментално право и пандемията предизвика сериозни проблеми в Шенгенското пространство, където на практика има бивши държавни граници.
Фон дер Лайен обясни на журналисти с няколко примера, че Европа е на практика едно пространство на заразата, но с различни огнища, които не се съобразяват с граници. Противоепидемичните мерки трябва да отсеят кои са служителите и активността, които не може да бъдат спирани, но че ще се налага забрана например да се пазарува в съседна държава.


За външните границите Фон дер Лайен каза след вчерашното виртуално заседание на лидерите на 27-те страни членки, че тестове преди пътуване може да се изискват от граждан на трети страни, искащи да влязат в ЕС във връзка с наложително пътуване.


За сертификатите за ваксиниране както тя, така и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, напомниха, че документирането е медицинска необходимост и тя си има световен стандарт - жълтия сертификат на СЗО. Но идеята за употребата на такъв документ за движение между страните в ЕС трябва да се обмисли много внимателно. Защото още не знаем колко продължително е ефективна ваксината, заразява ли други хора вече ваксинираният и какво прави с политическите права на онези, които просто нямат достъп до ваксина или имат основателна причина да не се ваксинират. Дебатът по този въпрос предстои.


В съобщението на българското правителство за участието на премиера Бойко Борисов в този съвет такива подробности няма. Цитирани са думите на Борисов "Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха - огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза".


За ваксинирането на пресконференцията Фон дер Лайен и Мишел казаха, че забавянето заради проблемите на Pfizer трябва да е временно и че всички работят за ускоряване на процеса.


"Ако погледнете графиците за доставяне на дозите ваксини, ще видите, че ваксинираенто на 70% от възрастното население до лятото е напълно постижимо и ние смятаме, че с координирани усилия можем да го реализираме", каза Урсула фон дер Лайен. Комисията препоръча тази седмица до март всяка страна да ваксинира 80% от медиците и възрастните хора.


Снощи Борисов - според официалното прессъобщение - представи резултата от разговори с останалите лидери по различен начин: "До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят Бойко Борисов."


"Премиерът Борисов беше категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза", допълват от правителствената пресслужба.


Към днешна дата първа доза са получили под 27 хиляди души, а втора - малко над 4500.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1194 Любопитно

  "В най-новата карта за пандемията в Европа всичко е в максималната "червена" категория с изключение на Гърция, Финландия и Норвегя."

  Каква е ползата от цветна картам която е оцветена само в един цвят? Това дори интелигентен третокласник не го прави...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1015 Весело

  Много добре оцветена карта, държавите извън европейския съюз в сиво, моретата и Швейцария в бяло като плюса на байрака й.

  73! Go Go
 3. 3 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Като човек не в първа младост, помня много добре комсомолците и особено професионалните комсомолци по разните "районни и окръжни комитети".
  Чета тия новини и някакво дежа вю напира в мене.

 4. 4 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Най-после нещо смислено. Заслужиха си заплатите.

 5. 5 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  аз ли съм далтонист, или този, който е направил графиката ...

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  "Снощи Борисов - според официалното прессъобщение - представи резултата от разговори с останалите лидери по различен начин: "До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят Бойко Борисов."

  Човекът е болен!
  Борисов е патологичен лъжец!
  Изказването му във виртуалната среща на лидерите на 27-те изобилства с мрънкане на пари – това го интересува дребния човек, временен министър председател на Р България!
  Срам ме е от цялостното му поведение!
  Трябва да бъде отстранен от поста му и съден за пораженията, които нанесе на страната!

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Предлагам, към ЕК да се създаде специална комисия за общоевропейско преброяване на коронавирусите! Всеки коронавирус, с ЕГН, инвентарен номер и адресна регистрация, позволяваща сигурното му проследяване, в рамките на общността, както и здравен паспорт, за пресичане на границите на Шенгенската зона.
  Моля, всякакви препратки, към "дивите зайци", да е считат за неуместни и да бъдат обявавани за "фалшиви новини", с всички произтичащи от този факт последствия.

 8. 8 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  "Снощи Борисов - според официалното прессъобщение - представи резултата от разговори с останалите лидери по различен начин: "До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят Бойко Борисов.""
  Мне, Тикво, до тогава ТРЯБВА ДА СТЕ ВАКСИНИРАЛИ тези проценти от двете групи, а не да сте направили план.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 9. 9 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 522 Неутрално

  да е, най- добре е да е в черно и да идват чувалите

 10. 10 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Няма никакъв проблем все да сме в червено. Стига това да води до униврсален базов доход на всички безработни от това,

 11. 11 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Интересно толкова ли е закъсала образователната сустема в България?!
  Всички са изпадбали в ступор пред карта с цветен код. Кое е трудното за разбиране тука? Показани са в код само страните от ЕС. Всички са с висока степен на заразяване и затова са в червено. Само три държави са с по-ниска степен - Гърция, Финландия и Норвегия и затова са в жълто. Ако това ви затруднява интересно как разпознавате на кой трамвай да се качите. А после се чудим защо са ни ниски заплатите. Аз мисля че ако се съди по знанията и способността да се мисли, заплатите в България са доста високи.
  Че и всички дружно сте си наслагали +.
  Хайде сега започвайте с конспиративните теории и с минусите.

  California Über Alles
 12. 12 Профил на genius777
  genius777
  Рейтинг: 456 Неутрално

  А защо ние сме в тъмночервено? Поне по данните с които ни облъчват, би трябвало да сме като Гърция.

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5296 Неутрално

  "До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото.

  Всички да пожелаят да се ваксинират, пак няма да може да покрием изискваното. За един месец са ваксинирани около 25 000, а има неизползван ресурс

 14. 14 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Норвегия трябва да е сива както Украйна, Беларус и др. Тази държава не е в ЕС.

 15. 15 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Бай муй пак се е оплел в лъжи. Колко предвидимо.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 16. 16 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Бай муй пак се е оплел в лъжи. Колко предвидимо.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 17. 17 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че се търсят благоприлични начини за обратно въвеждане на границите в Европа?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK