Работниците да не са винаги "на линия", поиска европарламентът

Работниците да не са винаги "на линия", поиска европарламентът

© Associated PressЕвропарламентът призовава за закон на ЕС, който предоставя на работниците правото да изключват цифровите си служебни устройства, без да се сблъскват с отрицателни последици.


В своята законодателна инициатива, приета с 472 гласа "за", 126 "против" и 83 "въздържал се", членовете на ЕП призовават Комисията да предложи хората, работещи с цифрови устройства, да ги изключват извън работното време. Той следва също да определи минимални изисквания за работа от дома и да изясни условията на труд, работното време и времето за почивка.


Въпреки че работата от дома изигра важна роля за запазването на работни места и предприятия по време на кризата с COVID-19, съчетаването на дълго работно време и по-високи изисквания води също до повече случаи на тревожност, депресия, изтощение и други проблеми, свързани с физическото и психичното здраве, сочат те.
Подробности четете тук.


Членовете на ЕП считат, че правото на откъсване от работната среда е основно право, което позволява на работниците да се въздържат от участие в свързани с работата задачи, като например телефонни обаждания, електронни писма и друга цифрова комуникация, извън работното време. Това включва празници и други видове отпуск.


"Не можем да се откажем от милиони европейски работници, които са изтощени от натиска да бъдат винаги "на линия" и от прекалено дългото работно време. (...) Това е от жизненоважно значение за психичното и физическото ни здраве. Време е правата на работниците да се модернизират, така че да отговарят на новите реалности на цифровата ера"


Алекс Аджиус Салиба,

докладчик по темата


От началото на пандемията от COVID-19 работата от дома се увеличи с почти 30%. Очаква се този висок процент да се запази или дори да се увеличи. Проучванията на Eurofound показват, че за хората, които работят редовно от дома си, е над два пъти по-вероятно да надхвърлят максимума от 48 работни часа седмично в сравнение с тези, които работят в сградата на работодателя. Почти 30% от служителите, работещи от дома си, съобщават, че работят в свободното си време всеки ден или няколко пъти в седмицата в сравнение с по-малко от 5% от служителите, работещи в офиси.


Не отлагайте, предупреди КНСБ


Работата от вкъщи размива границата между професионалното и личното време. Директивата за правото на откъсване от работната среда не трябва да се отлага, заявяват от Европейската конфедерация на профсъюзите, цитирани от БТА. Позицията на ЕКП се подкрепя и от КНСБ, като оттам са изпратили вчера писмо до българските представители в Европейския парламент заради разглеждането на доклад с препоръки към Комисията за директива относно правото на изключване от работната среда, съобщават от КНСБ.


Промяната е спешна и трябва да се случи сега, призоваха от ЕКП по повод на приетия текст от парламента, който предвижда отлагане на законодателството с три години. Аргументът за предложеното отлагане е Рамковото споразумение за дигитализация на европейските социални партньори, което включвало договорености за свързване и изключване.


"Рамковото споразумение предвижда социалните партньори да предприемат мерки за изпълнение в рамките на следващите три години и че законодателното предложение преди края на този период на изпълнение би пренебрегнало ролята на социалните партньори, установена в Договора за функционирането на ЕС", се посочва в доклада. От ЕКП са категорични, че парламентът няма мандат да тълкува споразуменията на социалните партньори, и призовават ЕК да игнорира препоръката за отлагане.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Дори когато не работих във фирма с плаващо работно време, разговори след работното ми време приключваха с - звъниш ми в Х часа, а аз съм на работа до Y, пък ако ще шефът на кенефа да се обажда.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5950 Неутрално

  До коментар [#1] от "chepokalipsis":

  Така и трябва.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Само да не стане.

  Дребен собственик на сайта за онлайн търговия съм. Звънят по всяко време. Изключвам телефона след работно време. После почва рев що не отговарял в 10 часа вечерта, ми чак сутринта. :)

 4. 4 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Следващият етап е работниците изобщо да не са на разположение - да не работят, да получават пари и всичко да им е безплатно. Светлото бъдеще идва, така ни учеха през комунизма. ЕС изпълнява заръките на комунистическите си предци.

 5. 5 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Идеята не е лоша, но проблема е да не се изроди като някои други подобни. Например силните синдикати в Европа да я подхванат и да се стигне дотам да е ЗАБРАНЕНО да си четеш мейла ивън работно време. Защото при работата в офис в някои държави е така - ако останеш да си довършиш нещо след работно време, синдиката те наказва. Тук имаше един немец, шеф на ИТ фирма, който 15 минути след края на работното време дърпаше шалтера в офиса, защото беше наплашен от немските закони и синдикати.
  Всеки рябва да има свободата да работи колкото си иска - ако иска по 3 часа на ден да работи, ако иска по 16.

 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Следващият етап е работниците изобщо да не са на разположение - да не работят, да получават пари и всичко да им е безплатно. Светлото бъдеще идва, така ни учеха през комунизма. ЕС изпълнява заръките на комунистическите си предци.
  —цитат от коментар 4 на 1908


  Умнико, робската ти психика май си казва думата. Да, ама работниците не са роби, имат семейства, деца, хобита и т.н. След работно време и през уикенда мой си е избора да отговарям по телефона или ел. поща или не.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 732 Неутрално

  КНСБ-то пак се изказват по въпроси от които не разбират.
  Членове на КНСБ са предимно държавни служители, които и през работно време нищо не правят или разни миньори и подобни, които определено не работят от вкъщи.
  Какво общо има един умрял казионен синдикат с хоум офиса? Има ли някой от работещите вкъщи, който да плаща на тези търтеи?

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Умнико, робската ти психика май си казва думата. Да, ама работниците не са роби, имат семейства, деца, хобита и т.н. След работно време и през уикенда мой си е избора да отговарям по телефона или ел. поща или не.
  —цитат от коментар 6 на rumen_s


  Никой не ти казва да си ги отваряш. Въпросът е това да остане договорка между работодателя и работника. А не да има регулация, която да им се бърка в отношенията.

 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#8:"realguru"][/quote]

  Регулацията в случая никак не е излишна. Че "договорката" между силна и слаба страна е ясно в чий интерес ще е. И в масовия случай слабата страна е работника.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 287 Разстроено

  Има и уловка - например с обучението в т.нар. електронна среда, често родителите се превръщат в учители. Оказа се, че за много учители това обучение означава аз ви изпращам страниците от учебника, вие ми снимате и изпращате дочашното. Резултатът - много родители са едновременно преподаватели и работници/служители. Проектът трябва да бъде завършен, презентацията изпратена, таблицата - приключена и т.н. За работещите родители възможността да довършат започнатото късно вечер или рано сутрин е единствения начин да си запазят работата.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Аз съм на линия, не защото работодателят така иска, а защото всяко подобно повикване се плаща. И ако е по празници или официални неработни дни или се заплаща двойно или след това се ползва двойна компенсация. Да можеше, бих работил само в извън-работно време, но подобни включвания са рядкост.
  Борбата трябва да е двупосочна - хем да имаш правото да те оставят намира, хем да получаваш сериозна компенсация за ненормираното полагане на труд.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Че за какво си се борил да станеш началник, като няма да можеш да правиш подчинените си на маймуни.

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Европарламентът трябва д обърне внимание и на тъпаците от НЗОК, които са си написали наредби в които се внушава на договорните партньори лекари (каква порнография)че трябва да работят кой когато свирне 24 часа при това незаплатено ,без калкулация на този извънреден труд. А също тряба ва да се обърне внимание и на мутренските слуги от Изпълнителна Агенция Медицински Надзор ,които също не реагират на това кощунство с ненормирания труд на лекаря в България ,като контролиращи качеството на медицинската дейност. Изглежда не им дреме ,е преуморени лекари много по-лесно допускат грешки в работата си. Да не говорим и за шушумигите от Инспекцията по Труда, които също се разсейват за тези практики или пък за овчарите от Управителния Съвет на БЛС , които също дремят и сътрудничат в нарушаването на човешките права. Може би само, ако се пиша 'циганин' в следващото преброяване ,може Хелзинкския комитет да вземе да прояви интерес и да реагира … Европейска държава ли ….? Комунистическо гето за бригадирски безплатен труд...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dr_Doolittle":

  Договорните партньори са не само лекари, но и стоматолози, фармацефти, доставчици на медицински изделия и т.н. Като договорен партньор може да се изявява както юридическо лице (напр. болница, лаборатория), така и физическо (дето дори няма регистрирана фирма, била тя и ЕТ).
  В дговорите няма изискване, че трябва да си 24 на линия. Има изискване да се оказва своевременна помощ. Никой не спира ДжиПи-тата да сключат договор със спешен център, който да им поема пациентите в извън работно време или по време на отпуската им. Разбира се, за целта, трябва да можеш поне малко да си планираш работата. А като се има предвид, че масово личните лекари дори един график на посещенията не могат да организират, та се налага пациентите с часове ка кукуват пред вратата на кабинета, ти става ясно защо масово нямат подобен договор, за който, освен всичко друго, трябва и да плащат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK