Еврокомисията инвестира 4 млрд. евро за борба с рака в идните години

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

© Associated Press

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.Европейската комисия обяви план за борба с рака, включващ мерки на стойност 4 млрд. евро за профилактика, ранно откриване и подобряване на качеството на живот на заболелите. Планът ще се изпълнява с помощта на целия набор от финансови инструменти на комисията, като парите ще идват включително по линия на програма "ЕС в подкрепа на здравето", "Хоризонт Европа" и програма "Цифрова Европа".През 2020 г. 2.7 млн. души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1.3 милиона души са починали в резултат от раково заболяване. Без решителни действия се очаква до 2035 г. случаите на рак да се увеличат с почти 25%, което ще направи болестта основната причина за смърт в ЕС.


Европейският план за борба с рака е основен стълб на Европейския здравен съюз, който председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви през ноември 2020 г.


Той включва:
- Профилактика чрез действия, насочени към ключови рискови фактори като тютюнопушенето (за да се гарантира, че до 2040 г. по-малко от 5% от населението употребява тютюн), вредната консумация на алкохол, замърсяването на околната среда и опасните вещества. Освен това чрез кампанията "Здравословен начин на живот за всички" (HealthyLifestyle4All) ще се насърчат здравословното хранене и физическата активност. За да бъдат предотвратени ракови заболявания, причинени от инфекции, в плана за борба с рака се определя цел до 2030 г. най-малко 90% от целевата група от момичета в ЕС да бъдат ваксинирани, както и да се увеличи значително ваксинацията сред момчетата.


- Ранно откриване на рак чрез подобряване на достъпа и качеството на диагностиката и оказване на подкрепа на държавите членки да гарантират, че до 2025 г. 90% от населението на ЕС, което отговаря на условията за скрининг за рак на гърдата, рак на шийката на матката и рак на дебелото черво, ще получи възможност за извършване на скрининг. В подкрепа на действията в тази област ще бъде предложена нова подпомагана от ЕС схема за онкологичен скрининг.


През 2020 г., докато всички ние се борихме срещу пандемията от COVID-19, много от нас водиха мълчалива битка. Битката срещу рака. През 2020 г. загубихме 1.3 милиона европейци в резултат на тази болест.


Урсула фон дер Лайен,

председател на ЕК


- Диагностика и лечение чрез действия за осигуряване на по-добре интегрирани и всеобхватни грижи при ракови заболявания и преодоляване на неравноправния достъп до качествени грижи и лекарства. До 2030 г. 90 % от отговарящите на условията пациенти следва да имат достъп до национални всеобхватни центрове за борба с рака, свързани чрез нова мрежа на ЕС. Освен това до края на 2021 г. ще бъде стартирана нова инициатива "Диагностика и лечение на рак за всички", която ще спомогне за подобряване на достъпа до иновативна диагностика и лечение на ракови заболявания, а Европейска инициатива за разбиране на онкологичните заболявания (UNCAN.eu) ще спомогне за идентифицирането на лицата, изложени на висок риск от често срещани ракови заболявания.


- Подобряване на качеството на живот на пациентите с рак и преживелите раково заболяване хора, включително рехабилитация, потенциален рецидив на тумори, метастатично заболяване и мерки в подкрепа на социалната интеграция и реинтеграцията на работното място. Ще бъде стартирана Инициатива за по-добър живот на страдащите от рак пациенти, която ще бъде насочена към последващите грижи.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Добре е тези инициативи да се водят на европейско ниво, защото в противен случай ще стане като с джипките за МВР - ще се усвоят парите, ще купят нещо като апаратура за скрининг, която няма да върши работи и ЕК ще осъди България да ги върне от бюджета си, т.е. от данъците ни. А крадците ще останат ненаказани.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Простете ми песимизма, но дано не е както борбата с ковид.....

  Сидо
 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Това е много по-смислена инвестиция, от прахосаните средства за COVID-19.

 4. 4 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Основен начин за предпазване от рак е консумацията на варива (боб, леща, грах, нахут), зеленчуци (които да са 75% от храната) включващи суров чесън, лук и праз; т.нар. пробиотици от кисело мляко, сурови туршии и кисело зеле, които напоследък се смятат за най-важни за превенцията на рака. Месото следва да е изключение в седмицата, а не правило. Постите са също много полезни за прочистване и оздравяване на организма.

  Достатъчно физическо натоварване като минималното за здравето е поне 1 час ходене в ритъм на ден (може и да е на две части).

  Решения има, но основните гравитират около здравословен начин на живот, включващ, хранене ( с постите), движение. Който се интересува може да намери много полезна информация.

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 5. 5 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 723 Любопитно

  До коментар [#4] от "RingRoad":
  Горещо препоръчвам на колегите, които смятат да ми сложат минуси както и на всички, които не са достатъчно запознати да проучат по-подробно тези въпроси, защото може да са им много полезни за здравето и по-дългия живот. :)

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 6. 6 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  "Еврокомисията инвестира 4 млрд. евро за борба с рака"

  Еврокомисията свои лични пари ли инвестира, събират от заплатите си и инвестират?

  Правилно е - Еврокомисията реши НИЕ, дето плащаме данъци в ЕС, да инвестираме 4 милиарда за борба с рака!

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#4] от "RingRoad":

  Напълно си прав, колега форумец. Аз самият гледам да се придържам към подобна диета, а сега и съм на житен режим.
  Иначе е важно - сурови плодове, зеленчуци, много течности (главно вода) на ден. Риба.
  И друго важно - по-малко стрес.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#4] от "RingRoad":

  Това на какви изследвания почива?
  Не се заяждам - питам, защото преди време писахме есе за една колежка. И доста (да не кажа почти всички) източници, обосноваващи вредата от месото, водеха до времената, преди появата на хладилниците, когато масово месото се е пазело с помощта на осоляване или варене и добавяне на големи количества нитрати и оксалат-салицилова киселина. Тогава подобни заболявания са били значително по-разпространени, отколкото сега. Изобщо вредата от солта, се потвърди и от японската статистика, където консумацията на сурова риба, върви ръка за ръка с неколкократно превишаване на нормите за прием на NaCl и където също заболяването има национално значение.

 9. 9 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 723 Любопитно

  До коментар [#8] от "ivanpopov":
  Има много литература по въпросите, основоно научно-популярна, но има и чисто научни статии, които също могат да бъдат намерени. Прилагам линк към една от многото: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959804901000703

  Преводът на първото изречение с ГугълТранслейт е:
  Изследванията от няколко източника предоставят сериозни доказателства, че зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни, диетичните фибри, някои микроелементи, някои мастни киселини и физическата активност предпазват от някои видове рак. За разлика от това, други фактори като затлъстяване, алкохол, някои мастни киселини и методи за приготвяне на храна могат да увеличат рисковете.

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#9] от "RingRoad":

  Дай нещо по-сериозно от дописка от няколко десетки думи. Сайтът е интересен, но те питах не за първия източник, който намериш с google, а за нещо, което си проверил сам, за да правиш подобни изказвания. Като контрааргумент, мога да посоча районът на Кавказ, планинските райони на Иран и източната част на Турция, където агнешкото, овнешкото, говеждото и др. меса са на почит, а заради климата, просто няма варива или пресни плодове и зеленчуци, през поне няколко месеца в годината. Въпреки това, тези райони са сред най-незасегнатите от подобни заболявания, най-слабо затлъстялите и с най-голяма продължителност на живота, въпреки относително ниското ниво на медицината.

 11. 11 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 723 Любопитно

  До коментар [#9] от "RingRoad":Дай нещо по-сериозно от дописка от няколко десетки думи. Сайтът е интересен, но те питах не за първия източник, който намериш с google, а за нещо, което си проверил сам, ...
  —цитат от коментар 10 на ivanpopov

  Тук не знам какво точно имате предвид, да съм "проверил сам". Да експериментирам върху себе си ли? Примерно, да ям само месо за да видя дали ще се разболея от рак ли? Или да мина на вегетарианска диета и да се установи, че ми липсват някои елементи като желязо и други, свързани с липсата на месо и да почна пак да консумирам месо? При всички положения самият аз няма да съм представителна извадка, а конкретен случай. Научните изследвания често се базират на достатъчно представителна статистика. Един от подходите е запознаването с научни статии. Ето друг първи източник, който намерих на Гугъл за връзка между месо и рак. Надявам се, написаното от мен да Ви е от полза.

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#11] от "RingRoad":

  Явно нямате никаква представа как се прави научно изследване, та макар и на база цитати от чужди източници. То беше ясно още от цитирания източник. В това няма нищо лошо, разбира се, специалистите по темата са малко и едва ли ще се изказват в подобни емисии. Само че, защо се опитвате да менторствате, с минимума знания, който притежавате и с баналните клишета, които се попили?

 13. 13 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 14. 14 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 15. 15 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 107 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 16. 16 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK