Европейският съвет ще обяснява как е избрал трима европейски прокурори, включително българския

Европейският съвет ще обяснява как е избрал трима европейски прокурори, включително българския

© Associated PressЕвропейският съвет ще обяснява пред Европарламента мотивите си да избере трима от членовете на европейската прокуратура, ръководена от румънката Лаура Кьовеши (EPPO) - сред тях е и представителката на България. Това съобщи днес пред Комисията по правосъдие и граждански свободи (LIBE) правосъдният министър на Португалия Франциска ван Дунем.


Причината са остри критики от страна на депутатите заради подбора на трима прокурори - от Португалия, Белгия и България.


Процедурата бе следната: държавите членки бяха поканени да предложат трима кандидати, а независима комисия за подбор избра победителя, който да представи страната в EPPO. След това кандидатурите се гласуваха от Съвета на ЕС. Но в случая с Белгия, България и Португалия решенията на комисията за подбор бяха отменени от държавите членки в Европейския съвет, които в крайна сметка избраха други от кандидатите. За България това бе Теодора Георгиева.
Съветът ще изпрати на парламента документите, въз основа на които е направен изборът, заяви министър Ван Дунем.


В отворено писмо от октомври членовете на независимия панел критикуваха решението на Съвета и се аргументираха, че ролята на независимия панел е точно да предостави дистанция между избрания прокурор и правителството, което го е номинирало. С пренебрегването на неговото мнение Съветът (който се състои от представители на националните правителства) на практика подкопава тази цел.

"Вярно е, че Съветът не е правно обвързан с класирането, направено от независимата комисия. Но той трябва поне да посочи причините, поради които избира друг кандидат. Независимият панел посочи аргументите за класацията си. Съветът не може да промени това класиране без никакво обяснение. Липсата на такива основания хвърля сянка върху избора, направен от Съвета, и намалява доверието на европейските граждани в независимостта на прокурорите."

Ha 13 мapт м.г. бългapcĸoтo пpaвитeлcтвo oдoбpи тpи ĸaндидaтypи зa eвpoпeйcĸи пpoĸypop oт Бългapия, пpeдлoжeни oт ĸoмиcиятa пo пoдбopa нa ĸaндидaтитe зa длъжнocттa - Дecиcлaвa Πиpoнeвa - пpoĸypop в Coфийcĸaта гpaдcĸa пpoĸypaтypa, Cвeтлaнa Шoпoвa-Koлeвa - пpoĸypop в Coфийcĸa гpaдcĸa пpoĸypaтypa, и Teoдopa Гeopгиeвa - cъдия в Aдминиcтpaтивeн cъд - Coфия-гpaд.


Казусът в ЕП е особено възмутителен за португалските депутати от Европейската народна партия (ЕНП). Те са недоволни от назначението на Жозе Гера, вместо на фаворитката на комисията Ана Карла Алмейда. Според португалски медии автобиографията на Гера е била "напомпана" от правосъдния министър за пред съвета, пише EurActiv. Министърът отрича това, но неин по-нисш служител подаде оставка след разкритията. В началото на януари ЕНП настоя еврокомисията да започне разследване и настоя Португалия да оттегли номинацията на Гера.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK