България е сред страните в ЕС, събиращи най-малко смет

България е сред страните в ЕС, събиращи най-малко смет

© Цветелина БелутоваПрез 2019 г. в ЕС са били събрани 225 милиона тона смет в общините, или средно по 518 кг на глава от населението, като в България този показател (от 2018 г. - най-новите данни) е бил сред най-ниските - 407 кг.


Информацията е от "Евростат" и е представена като "генериране на общински боклук". Лидер е Дания (844 кг), следвана от Люксембург (791), Малта (694), Кипър (642) и Германия (609 kg). В другия край на скалата е Румъния с 208 кг смет на глава от населението.


България е сред страните в ЕС, събиращи най-малко смет
Сам по себе си този вид смет не е голям дял - около 10% от всички отпадъци в ЕС, но е силно зареден политически заради сложния си характер и състав, различните източници и връзката с поведението на потребителите, посочват авторите.


Важно е да се отбележи какво точно обобщава тази статистика, защото иначе има изненадващи резултати като този, че Дания всъщност е увеличила общинските боклуци - с над 90 кг, на човек от 2005 г. насам, а Норвегия - със стряскащите 350 кг на глава от населението.Не става дума за всички отпадъци, създавани в една община, а за тези, които са събирани чрез сметосъбиране (общинско или частно) или доброволно доставяне на определени места. В този смисъл тоновете боклуци покрай пътища или изсипвани в страни като България в дерета например не са описани.


Източникът са домакинствата, сходни отпадъци от търговски обекти, малък бизнес, офиси и публични обекти като администрация, училища или болници.


За местата, които не са покрити от схеми за сметосъбиране, се прави приблизително изчисление, а има и разлика в това кое отделните държави регистрират като общински отпадък. По принцип (според въпросника на ОИСР/Евростат) това са хартия, картон, пластмаси, стъкло, метали, хранителни, текстилни, градински и паркови отпадъци. Тук попадат още неща като стари мебели, матраци и бяла домакинска техника, събраното при почистването на улици или пазари.


Не са включени индустриалните отпадъци, както и тези от пречиствателни станции, разрушаване и строителство на обекти в общината.


В този смисъл данните за Дания и Норвегия трябва да се четат като показател, че тези страни увеличават събирането и обработването боклук, а не че с такова растящо темпо изхвърлят все повече и повече.


Промените в дела на различните методи за обработка - трупането на сметища намалява и расте рециклирането.

Промените в дела на различните методи за обработка - трупането на сметища намалява и расте рециклирането.


"Евростат" показва също, че расте делът на рециклираните и компотстирани отпадъци - почти три пъти повече спрямо 1995 г. до 107 милиона тона, или 239 кг на човек средно в ЕС. За времето до 2019 г. се е удвоил обемът на изгаряния в инсенератори отпадък - до 60 млн. тона, или 134 кг на човек.


За 24 години общинските отпадъци леко са се увеличили, но трупаните в сметища са се свили с повече от 50% - до 54 млн. тона (120 кг на човек) през 2019 г. Трябва да се има предвид, че ефектът вероятно е значително по-голям, тъй като през този период ЕС се разшири на изток с бившите комунистически държави и те се задължиха да въвеждат евростандартите.


Данните за България (в зелено) показват как страната слиза под средния показател за ЕС (в синьо).

Данните за България (в зелено) показват как страната слиза под средния показател за ЕС (в синьо).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK