България е сред страните в ЕС, събиращи най-малко смет

България е сред страните в ЕС, събиращи най-малко смет

© Цветелина БелутоваПрез 2019 г. в ЕС са били събрани 225 милиона тона смет в общините, или средно по 518 кг на глава от населението, като в България този показател (от 2018 г. - най-новите данни) е бил сред най-ниските - 407 кг.


Информацията е от "Евростат" и е представена като "генериране на общински боклук". Лидер е Дания (844 кг), следвана от Люксембург (791), Малта (694), Кипър (642) и Германия (609 kg). В другия край на скалата е Румъния с 208 кг смет на глава от населението.


България е сред страните в ЕС, събиращи най-малко смет
Сам по себе си този вид смет не е голям дял - около 10% от всички отпадъци в ЕС, но е силно зареден политически заради сложния си характер и състав, различните източници и връзката с поведението на потребителите, посочват авторите.


Важно е да се отбележи какво точно обобщава тази статистика, защото иначе има изненадващи резултати като този, че Дания всъщност е увеличила общинските боклуци - с над 90 кг, на човек от 2005 г. насам, а Норвегия - със стряскащите 350 кг на глава от населението.Не става дума за всички отпадъци, създавани в една община, а за тези, които са събирани чрез сметосъбиране (общинско или частно) или доброволно доставяне на определени места. В този смисъл тоновете боклуци покрай пътища или изсипвани в страни като България в дерета например не са описани.


Източникът са домакинствата, сходни отпадъци от търговски обекти, малък бизнес, офиси и публични обекти като администрация, училища или болници.


За местата, които не са покрити от схеми за сметосъбиране, се прави приблизително изчисление, а има и разлика в това кое отделните държави регистрират като общински отпадък. По принцип (според въпросника на ОИСР/Евростат) това са хартия, картон, пластмаси, стъкло, метали, хранителни, текстилни, градински и паркови отпадъци. Тук попадат още неща като стари мебели, матраци и бяла домакинска техника, събраното при почистването на улици или пазари.


Не са включени индустриалните отпадъци, както и тези от пречиствателни станции, разрушаване и строителство на обекти в общината.


В този смисъл данните за Дания и Норвегия трябва да се четат като показател, че тези страни увеличават събирането и обработването боклук, а не че с такова растящо темпо изхвърлят все повече и повече.


Промените в дела на различните методи за обработка - трупането на сметища намалява и расте рециклирането.

Промените в дела на различните методи за обработка - трупането на сметища намалява и расте рециклирането.


"Евростат" показва също, че расте делът на рециклираните и компотстирани отпадъци - почти три пъти повече спрямо 1995 г. до 107 милиона тона, или 239 кг на човек средно в ЕС. За времето до 2019 г. се е удвоил обемът на изгаряния в инсенератори отпадък - до 60 млн. тона, или 134 кг на човек.


За 24 години общинските отпадъци леко са се увеличили, но трупаните в сметища са се свили с повече от 50% - до 54 млн. тона (120 кг на човек) през 2019 г. Трябва да се има предвид, че ефектът вероятно е значително по-голям, тъй като през този период ЕС се разшири на изток с бившите комунистически държави и те се задължиха да въвеждат евростандартите.


Данните за България (в зелено) показват как страната слиза под средния показател за ЕС (в синьо).

Данните за България (в зелено) показват как страната слиза под средния показател за ЕС (в синьо).

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Грета за кво е? Да ходи да им дудне да не правят боклук.

 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Пи -пе -па . Затова пък събираме Европейския и сме първи . После има и нещо друго при толкова БОК ...във властта , защо да събираме от кофите ?

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Странно защо тази статия ми изкарва в главата едни картини на боклуци около Неапол. Там си хвърлят боклука когато излизат от дома и се качат в колата. В движение през прозореца! Затова най- големите купчини боклук са на завоите на пътищата поради центробежните сили. А в гореизложените схеми България е много след Италия?!?!??!

 4. 4 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Може да сме на последно по събиране,
  ама сме на първо по изгаряне.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Неутрално

  Сливи за смет!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Е, не сме последни. На фона на всичко останало не излгежда много зле.
  И дано съгражданите ни да ползват по-често контейнерите, за да не се сърдим на Рита Ора, че снима кофти клипове у нас.

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Може и да събираме малко боклук ама пък горим много чужд.Феномен

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално
 9. 9 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Икономедия, престаравате се, ше арестувам журналиста.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  А дали пък не е от страните ПРАВЕЩИ най малко боклук?

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1359 Гневно

  Събират се малко боклуци, защото много се изхвърлят по канавки и дерета. Идете се разходете покрай града, покрай някое село, в гората... да видите за какво иде реч. Слезте от колата и се загледайте в канавката. Навсякъде е повсеместна СВИНЩИНА!!!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1554 Весело

  Дори органичния боклук може да се превърне в съкровище ако имаш знания.. събира се на едно място да гние, бактериите произвеждат метан(трябва да не присъства много кислород, където гние и е най добре материала да се смели), метана можеш да използваш за готвене примерно, а след процеса на гниене излиза чиста течност, която е перфектен наторител, връщаш отново в почвата и така затворена верига :)))

  Фен съм на рециклирането, защото примерно можеше да си взема охранителна система, но реших да си направя от камерите и микрофоните на 5 счупени лаптопа :))) Малки, лесни за скриване и сега вместо шпионка имам камера и мога по всяко време да видя кои ме търси :)))

  Просто хоби :)) Полезно хоби

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  България, като я гледам, е на път да започне петата си корона вълна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  Но за сметка на това пък е пълно с нелегални сметища у нас!
  До коментар [#4] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Така е , защото нашата администрация услужливо дава на "сульо и пульо"/ най-вече на Ковачки/ разрешителни да горят боклука на ЕС с "експериментална цел"!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#7] от "Hepo":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Феномен" с активното съдействие на властта у нас!

 16. 16 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Винаги начело на негативните класации.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 17. 17 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Екология!
  Зелената Сделка!

  Ние сме напред в Европа за едно от най-важните неща р Българинът се замисля дали да е консуматор- да купува и да изхвърля или да има съзнание!

  Браво!
  Доживях благоприятна за България статия в “Дневник“

 18. 18 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Така е , защото нашата администрация услужливо дава на "сульо и пульо"/ най-вече на Ковачки/ разрешителни да горят боклука на ЕС с "експериментална цел"!
  —цитат от коментар 14 на bat_plamen


  Не е “ескпериментална цел“ а е за да се намали Въглеродния Отпечатък!

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#18] от "simChо":

  Намеквам за разрешителното за ТЕЦ "Боб Дол" , където услужливо е закръглено на 500 хил.тона право за горене с "експериментална цел" като се използва т.н. европейска практика а такова разрешително - "дребната " подробност , че в ЕС ограничението е до до 5000/ тона- цитирам по памет!!Така се "работи " у нас!

 20. 20 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  А дали пък не е от страните ПРАВЕЩИ най малко боклук?
  —цитат от коментар 10 на ivanpopov


  Не, не е!Огледай се около теб - докато ходиш, погледни и виж колко много боклуци има - опаковки от храни и напитки, пластмаса, хартия и храна, боклуци, които някой е хвърлил зад себе си и е забравил за това, като дори не му е дошло на ум, че може да го хвърли в кошче или контейнер за боклук.А докато шофираш не си ли виждал как някой отваря вратата на колата, пуска боклука си на улицата и заминава?!И не е само до това да си изсипе пълния пепелник, а изобщо!
  Българинът е невероятно мръсно същество.Често дори се подушва.Отдалеч!

 21. 21 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  И сега въпреки тенденциите, ние правим завод за изгаряне на боклука - още по-малко събиране на разделен боклук и неговата преработка.

 22. 22 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Нормално, все пак 20% от нашето общество са цигани и мюсюлмани. Достатъчно е да започнеш да се оглеждаш и лесно можеш да се сетиш къде са правени снимките. Ето едно сравнение. Това е река... такива съществуват само и единствено на места където живеят подчовеци. Лесно можете да се уверите сами - има милиони снимки и видео в интернет:
  http://i.imgur.com/157C5xV.jpg

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 23. 23 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Ами ние не събираме сметта. Изхвърляме я по реки, поляни, долини и т.н. Ако цената за изхвърлянето и събирането на чувал смет беше колкото в Швейцария, щяхме да сме с 0.

 24. 24 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Надявам се този показател да се подобри, ако успеем ДА ИЗХВЪРЛИМ В КОНТЕЙНЕРА "управляващата" ни разбойническа банда.

 25. 25 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 317 Гневно

  Мафия мафия мафия. Я опитайте да направите фирма за боклук

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#20] от "Капабланка":

  Идвате ти и бат Пламен в Габрово и гледаме колко боклук има. Имаме най-модерното сметище. Депонират се едва 5%. Другите се употребяват.
  После отиваме в Ротердам например и гледаме.
  Особено в кварталите на гастарбайтерите.
  И тогава говорим.

 27. 27 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Нормално, все пак 20% от нашето общество са цигани и мюсюлмани. Достатъчно е да започнеш да се оглеждаш и лесно можеш да се сетиш къде са правени снимките. Ето едно сравнение. Това е река... такива съществуват само и единствено на места където живеят подчовеци. Лесно можете да се уверите сами - има милиони снимки и видео в интернет:http://i.imgur.com/157C5xV.jpg
  —цитат от коментар 22 на Мизийски


  Искаш да кажеш, че целият боклук, който виждаш по улици и тротоари, по поляни и в реки, е хвърлен от цигани и мюсюлмани?!Това е не просто нелепо - то е оправдание!
  Ни най-малко не искам да ставам защитник на циганите, които наистина не ги е еня за боклука - у нас те имат само права, но не и задължения!За мюсюлманите - религията няма нищо общо с възпитанието и културата.
  Обаче за българите имам лични впечатления - виждал съм как мятат боклук през терасата, как отварят прозореца на колата и хвърлят опаковка някаква, как сменя памперса на бебето и го хвърля до пейката, а кошчето е точно до нея /пред НДК беше!!!/, как маха целофана и бандерола на цигарената кутия, смачква ги и ги пуска до себе си, как смачква кенчето си, и го рита надалеч, как, как, как...
  Ако бяха само циганите - щеше да е лесно.Проблемът е, че много, ама страшно много българи са по-мръсни и от тях.Така учат децата си и почти винаги търсят вината в друг или все по-често - нали затова били плащали данъци и имало чистачи - това им било тяхната работа!
  Затънали сме до шия в мръсотия.

 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#18] от "simChо":Намеквам за разрешителното за ТЕЦ "Боб Дол" , където услужливо е закръглено на 500 хил.тона право за горене с "експериментална цел" като се използва т.н. европейска практика а такова разрешително - "дребната " подробност , че в ЕС ограничението е до до 5000/ тона- цитирам по памет!!Така се "работи " у нас!
  —цитат от коментар 19 на bat_plamen


  Абсолютно!

  А в циментовите заводи у нас - чрез изгаряне на алтернативни горива неутралнахме хиляди тонове СО2

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

  ... "Основният вид отпадък, който се оползотворява в завода в Бели извор, са нерециклируеми сортирани битови отпадъци от общините. Към настоящия момент се приемат отпадъци от Столичната община и близките до завода общини Враца и Мездра, като за последните 6 месеца са получени запитвания от поне още 20 общини. Оползотворяват се също и отпадъци от промишлеността (пластмаси, каучук, хартия и картон, текстил, дървесина), както и в по-малки количества излезли от употреба автомобилни гуми.
  Увеличава се броят на сключените договори за оползотворяване на отпадъци с индустриални клиенти, към момента те са около 60. Общото количество оползотворени сортирани отпадъци за 2017 г. е близо 87 000 т. .."

  https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2018/12/27/3360733_cimentov_zavod_s_alternativni_idei/

  "Около 35% от необходимата му енергия циментовият завод в Златна Панега си набавя чрез алтернативни горива. За целта заводът е създал дъщерно дружество - "ГАЕА Зелена алтернативна енергия", което работи с местния бизнес за производство на инженерно гориво за нашия завод, т.е. алтернативни горива, произведени от пластмасови, хартиени, текстилни и др. отпадъци. Това според изпълнителния директор на "Златна Панега цимент" Адамантиос Францис е намалило емисиите CO2 с 15%, откакто групата "Титан" е закупила завода през 2004 г. "Амбициите ни са свързани с това тази тенденция да продължи и до 2030 г. емисиите да бъдат намалени с още 20%"

  15% намаление, а скоро и още 20% ..!
  И ето, след циментовите заводи и ТЕЦ Бобовдол поема по пътя на въглеродната неутраблност и намаляване на парниковия отпечатък!

  С приятелят ми selqnin - се радвахме като деца

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Ето и още весели новини:

  -----------------
  "В момента „ТИТАН – Златна Панега цимент” замества 10% от основното си гориво – .. със стари гуми.Това ще спестява ... около 50000 тона въглероден двуокис всяка година. Инвестициите, направени по тези проекти, до момента са на стойност 5 000 000 евро. Проектите включват: инсталация за подготовка и подаване на алтернативни горива, за подаване на утайки от пречиствателни станции и месокостно брашно, проучване за доставки на биомаса, както и местно отглеждана биомаса върху изоставени и изхабени почви.

  Стари Гуми – понастоящем „Златна Панега цимент” има две работещи линии за подаване на стари гуми към двете пещи на завода.

  RDF(подбрани отпадъчни горива) – това са горива, направени от подбрани отпадъчни материали, като пластмаса, хартия, каучук, текстил, които НЕ МОГАТ да бъдат рециклирани или повторно използвани. Тези материали се нарязват на много малки парченца, хомогенизират се, след което се подават към горелките на пещта.

  Биомаса – СО2 неутрална ... "
  -----------------

  Екология!

  Зелената сделка!

 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  И сега въпреки тенденциите, ние правим завод за изгаряне на боклука - още по-малко събиране на разделен боклук и неговата преработка.
  —цитат от коментар 21 на falkoneti


  Какви са тенденциите

  Ми точно такива са - да се намалява въглероден отпечатък!

  --------------
  Waste-to-energy (WtE) could prevent the production of up to 50 million tons of CO2emissions that would otherwise be generated by burning fossil fuels.
  Moreover,with around 39 TWh of electricity and 90 TWh of heat produced in Europe annually, waste-to-energy(WtE) could prevent the production of up to 50 million tons of CO2 emissions that would otherwise begenerated by fossil fuels.
  --------------
  In 2012, biomass and waste accounted for about two-thirds of all renewable energy consumption in the EU.
  --------------
  Зелената Сделка - най-доброто предстои!

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin  Добити 39 TWh (тераватчаса) електричество и 90 TWh (тераватчаса) топлина!
  Спестени 50 МИЛИОНА тона СО2!

  Въглеродна неутралност!

 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#27] от "Капабланка":

  Да.
  Само приказваме ама не отиваме на място да видим:)

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Щото сме икономични. И добре, че е така, че както всички хвърлят, където им падне, ще се заровим с боклуци.

 32. 32 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSmart":

  ами сигурно някой го събира от време на време, и влиза в статистката, а при нас се търкаля сред природата до второ пришествие

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  https://mm.netinfo.bg/resize/resize_on_the_fly.php?address=media/images/31783/31783900/991-ratio-bokluci.jpg

  картинката е универсално позната в цялата страна

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Нормално, все пак 20% от нашето общество са цигани и мюсюлмани. Достатъчно е да започнеш да се оглеждаш и лесно можеш да се сетиш къде са правени снимките. Ето едно сравнение. Това е река... такива съществуват само и единствено на места където живеят подчовеци. Лесно можете да се уверите сами - има милиони снимки и видео в интернет:http://i.imgur.com/157C5xV.jpg
  —цитат от коментар 22 на Мизийски


  Ако трябва да сме честни и много от българите цапат. Ей в тези квартали тука живеят българи https://www.youtube.com/watch?v=ikASj8bShrg . Само да уточня - етнически българин съм.
  Не е само въпрос на етнос, но и на класа. Качественият човек няма да позволи да му е мръсно около жилището. Чистил съм хвърлени боклуци на съседите без дума да им кажа. До чукна на дърво това работи и след това е нямало прецеденти.

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Ами защо тогава като бях тази есен в родният град ТЕЦ "Габрово" яко пушеше/Ковачки е собственик / - става дума за октомври , т.е. меко време?!

 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Весело

  Ами то......отдавна няма сливи , та затова.....иначе , има над 4500 незаконни сметища и интерес никакъв поради горната причина....

 37. 37 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#20] от "Капабланка":Идвате ти и бат Пламен в Габрово и гледаме колко боклук има. Имаме най-модерното сметище. Депонират се едва 5%. Другите се употребяват. После отиваме в Ротердам например и гледаме. Особено в кварталите на гастарбайтерите. И тогава говорим.
  —цитат от коментар 26 на Да вярваме на истината


  Не можеш да ме убедиш, че нашите улици и тротоари, както и междублоковите пространства са по-чисти и спретнати от тези на Запад.А ако сравняваш някое гето там, сравни го с някое гето тук, където дори няма течаща вода!За зелените площи няма какво да говорим - у нас са станали паркинги за таралясниците!
  Видял съм достатъчно как е в Европа - дори град, като Рим, където не е особено чисто - е много, ама много по-чисто от София.И имам предвид места в периферията и на двата града - у нас през половин метър ще попаднеш на някакъв боклук.А за онези, които имат кучета - сигурно само 10% от тях чистят след любимеца си - пълно е с кучешки ла@на!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK