Лидерите на ЕС искат сертификат за ваксинация, но въпросите са повече от отговорите

Лидерите на ЕС искат сертификат за ваксинация, но въпросите са повече от отговорите

© Associated PressЛидерите на Европейския съюз ще се споразумеят в четвъртък да работят по сертификати за ваксинация за граждани на ЕС. Южните страни от ЕС, които в голяма степен зависят от туризма, отчаяно искат да спасят туристическия сезон.


С ускоряването на ваксинирането някои правителства, например в Гърция и Испания, настояват за бързо приемане на европейски сертификат за ваксинация, за да могат хората да пътуват отново, пише агенция "Ройтерс".


Други страни, като Франция и Германия обаче, не гледат с охота на идеята. Техни представители посочват, че това може да създаде фактическо задължение за ваксинация и би било дискриминационно за онези, които не могат или не желаят да се ваксинират.
Франция, където настроенията против ваксините са особено силни и където правителството се ангажира да не ги прави задължителни, намира идеята за сертификатите "преждевременна", заяви френски служител в сряда. Необходима е работа по детайлите, включително дали те да бъдат цифрови, приети в световен мащаб и на кой етап от двуфазовото ваксиниране да бъдат издавани.


"Призоваваме за продължаване на работата по общ подход към сертификатите за ваксинация", се казва в проект на изявление на видеоконференцията на лидерите, видяно от "Ройтерс", без да се определя времева рамка за резултат.


Как стоят нещата в България, четете тук.


Длъжностни лица заявиха, че ЕС работи с Международната асоциация за въздушен транспорт, която се стреми да съживи въздушния транспорт, и с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световната здравна организация.


Но пътуванията със сертификати повдигат и правни въпроси, посочват официални лица. Хората, които са предвидени за ваксиниране последни, могат да твърдят, че свободата им на движение е несправедливо ограничена от дългото чакане.

Официални лица също така посочват, че все още няма насоки от СЗО и агенциите на ЕС дали хората, получили две дози от ваксината, все още могат да пренасят коронавирус и да заразяват други, дори ако вече не са уязвими. Също така не е ясно дали хората биха могли да бъдат заразни, след като вече са преболедували, за колко време са останали защитени и дали и те трябва да получат сертификати.

"Все още има много неща, които не знаем", каза висш служител от една от страните от ЕС.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Няма логика един ваксиниран да има предимство пред един болен. Да не говорим, че това са левичарски привилегии и няма как да делиш хората на такива с ваксина и такива без такава за Ковид (не някоя друга). Какво стана с човешките права и равенството, а другари?

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 2. 2 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите. Vaxproof се казва сертификата, сега като приложение за телефон, след време и с наночип.

  Колкото повече - толкова повече
 3. 3 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  Че то от доста време ако нямаш ей такъв китап:
  https://en.reset.org/files/imagecache/w450/2013/07/19/who_certificate.jpg
  Не те допускат в половината Африка и Южна Америка, и в повечето държави по Света ако в последните 6 (или 10 - не помня вече) дни си бил в Африка или Южна Америка.
  Та няма да е прецедент...

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Щом "Лидерите" на ЕС искат сертификат за ваксинация, значи ЕС работи за интересите на фарма-олигопола, които има признаци ,че от доста време мисли повече пари от колкото за здравето на европейците!!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2940 Разстроено

  "ще се споразумеят в четвъртък да работят по сертификати за ваксинация за граждани на ЕС." - ценностите - на кино, с билет обаче. Свободата на придвижване, което така прокламираха, че и Мигрантите се вързаха, ще се случва с паШапорт, значка или чипче с маршрут, на което няма как да не се радваме. То не са коридори, не са пътни карти, не са наши, европци или от другите... ЧИСТИ то на налагащите безумни забрани.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  то по принцип и не е много честно да не те пускат в самолет с пистолет, ама ей.

  иначе, ако информацията за ваксинирато се пази в криптиран вид и ключа е само в мен може и да стане. и да се логва всеки опит за достъп до инфото и всеки който иска да има достъп да спазва драконовски правила. евентуално....

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Весело

  фактическо задължение за ваксинация и би било дискриминационно за онези, които не могат или не желаят да се ваксинират.
  __________________
  Правото на избор е основно човешко право!
  Правото да ти вземат парите е основно корпократско право- ЕС е корпокративна анархия , на хората правата им постоянно се ограничават а това несъмнено ще доведе проблеми и качествени изменения със свежестта и коренната система на еврозелките!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Сертификат или форма на регистрация на ваксинираните е много необходим, за да се проследява дълготрайния ефект от ваксинирането, както по отношение на странични ефекти така и за ефективността. До колко това трябва да дава предимство на ваксинираните е дискусионно, но за всеки е важно когато контактува с някой в каква степен на риск се излага. Всеки се грижи за себе си, но задължение на правителствата е да се грижат за общественото здраве.
  В Германия например родителите сами решава дали да ваксинира децата си, но ако не са ваксинирани против някои болести не могат да посещават детска градина. Така че някаква вид предимство за ваксинираните е неизбежно.

 9. 9 Профил на mans
  mans
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Специално за държавите от ЕС има публикуван правен документ от ПАСЕ, та ето нещо конкретно от него:
  7.3.2 ensure that no one is discriminated against for not having been vaccinated, due to possible health risks or not wanting to be vaccinated;
  Превод: да се осигури, че никой няма да бъде дискриминиран поради това, че не се е васксинирал, поради риск за здравето или поради нежелание за ваксинация.

  Интересно как някои държави ще въведат достъпа само с вакс-паспорти, като това противоречи на основните права на ЕС. Всичко това е медийна пропаганда, за да принудят хората да се ваксинират.

 10. 10 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 902 Весело

  Едно време е имало изходни визи само за превилегированите, сега само за раята.

 11. 11 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Ваксинационният сертификат не нарушава, а възстановява права. Неваксинираните могат да се движат по сегашния ред - с тест и карантина. Тях нищо няма да ги ощети, освен гледката в чуждата паница. А един хубав ден няма да се налагат ограничения, благодарение на хората с естествен или изкуствен имунитет.

 12. 12 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Много е забавно когато почитатели на Сталин, Путин, Северна Корея, Иран, Китай, Сирия ... започнат да се правят на загрижени за човешките права и европейските ценности.

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  А през 89та си мислехме, че влизаме в свободния свят и с издевателствата над човешките права е свършено поне в Европа

 14. 14 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1681 Весело

  До коментар [#12] от "rw":

  Само някои дето май не осъзнават че вече са почитатели на Сталин, Путин, Северна Корея, Иран, Китай, Сирия... Особено като си налагат ваксинационите сертификати на плебса.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 15. 15 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Анархия и ограничаване на свободи е оксиморон.

 16. 16 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Дали когато са въвели шофьорските книжки е имало същите спорове? Как дискриминират хората, които имат пари за кола, като ги карат да учат някакви си правилници и им отнемат частната собственост? И да се явяват на изпит? Отнемат правото на труд на горките неграмотни шофьори? Как така може да е задължително да имаш книжка, за да те наемат като шофьор? И да не можеш да караш пил - ами винарската индустрия ще фалира без това потребление.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 17. 17 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#12] от "rw":Само някои дето май не осъзнават че вече са почитатели на Сталин, Путин, Северна Корея, Иран, Китай, Сирия... Особено като си налагат ваксинационите сертификати на плебса.
  —цитат от коментар 14 на Мултикултиджендър-Ариец


  Ето това е най-тъжното. Уж демократи и либерали ни налагат все повече ограничения.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 18. 18 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Тук липсва пълна информация за казуса. Публикуват на парче и на никой не разбира за какво става въпрос. В Дневник има един-двама журналиста, които могат да отразят подобаващо всичко, останалите могат само да преписват с грешките. Аналогиите с Африка са напълно неадекватни, защото вие не сте граждани на Африка и защото Африка не съхранява данни за вашите ваксини. От една статия стана ясно, че Китай иска да въведе тяхната Кю Ар система, от друга - че ЕК иска да ООН да съхранява данните. В Съвета за сигурност, който разглежда тези въпроси, има 5 постоянни членки, две от тях Русия и Китай. Хайде сметнете колко прави 2 плюс 2. В никакъв случай не искам до личната ми информация, каквато и да тя, да имат достъп високотехнологични държави като Китай и САЩ, особено ако тази информация може да бъде асоциирана с кръвни проби за непределен период от време. Никой мен не ме е питал искам ли да предоставя информация на ООН и защо да го правя, никой не ми е гарантирал, че с тази информация няма да бъде злоупотребено и никой не може да гарантира, че няма да бъде злоупотребено, от когото и да е. Малко си дават сметка докъде са стигнали технологиите и какво може да направено с такава огромна, и нещо-важно - съществена, база данни.

 19. 19 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Освен това не е вярно, че Германия е твърдо против. Оттам идват колебанията и с това - проблемите. Онази германска калинка, Урсула фон дер Лайен, която е начело на ЕК, е всъщност "за" и беше от първите, които го заявиха . Малко фейк нюз ви сервираха тук от Дневник.

 20. 20 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Израел вече го направиха , а тях можем да ги обвиним в всичко, но не и в тъпотия и недалновидност. Та щом израилтяните са се изпосертифицирали един друг , на останалите няма как да ни се размине. Разбира се , не на сила. Без ваксина ще можеш да се разхождаш из горите и полята на воля, но де що има вход - ще ти искат КюАр кода :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 21. 21 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Здравният статус на всеки човек е медицинска тайна. И има много закони и регламенти в ЕС, които в момента са грубо потъпкани.
  Освен всичко друго ваксинираните също са преносители на вируса и по никакъв начин не предпазват никого, освен единствено себе си чрез вероятно по-леко прекарване на заболяването. На тази база всяко дискриминиране на база ваксини е напълно малоумно и безсмислено от здравна гледна точка. Виж от политическа пландемична нещата са съвсем други. Всичко е за контрол. На никого не му пука за здравето ти.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 22. 22 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Израел вече го направиха , а тях можем да ги обвиним в всичко, но не и в тъпотия и недалновидност. Та щом израилтяните са се изпосертифицирали един друг , на останалите няма как да ни се размине. Разбира се , не на сила. Без ваксина ще можеш да се разхождаш из горите и полята на воля, но де що има вход - ще ти искат КюАр кода :)
  —цитат от коментар 20 на schwimmwagen


  Абсолютно може да ги обвиним в тъпотия. Освен това и в нарушаване на човешки права, което не им е за първи път. Те се вдъхновяват директно от своите мъчители - нацисти, въвеждайки зелени точки, които биха могли да бъда и звезди. Всъщност първите държави в Европа, които се обявиха твърдо срещу подобно нарушаване на права, са държави като Испания, Германия и Австрия - поддържали фашистки режими. Държавата Израел сегрегира дори своите евреи, поради липса на нацисти. Какво е Кибуцът към днешна дата, не е ли лагер за евреи в държавата Израел?

 23. 23 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Има предвид твърдо "за" подобно нарушаване на права по-горе, а твърдо против никой не се обявил всъщност.

 24. 24 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Здравният статус на всеки човек е медицинска тайна. И има много закони и регламенти в ЕС, които в момента са грубо потъпкани.Освен всичко друго ваксинираните също са преносители на вируса и по никакъв начин не предпазват никого, освен единствено себе си чрез вероятно по-леко прекарване на заболяването. На тази база всяко дискриминиране на база ваксини е напълно малоумно и безсмислено от здравна гледна точка. Виж от политическа пландемична нещата са съвсем други. Всичко е за контрол. На никого не му пука за здравето ти.
  —цитат от коментар 21 на Darcas


  ++++

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Весело

  До коментар [#3] от "Даниел Панев":

  "Че то от доста време ако нямаш ей такъв китап:
  Не те допускат в половината"

  Да де, ама мигрантите не само без китап, но и без тескере се допускат.
  И като го има тоя китап, да не е спрял ХИВ вируса, грипните вируси (какъвто Ковид-а), хепатитните вируси, херпес вирусите?

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Весело

  До коментар [#20] от "schwimmwagen":

  "но де що има вход - ще ти искат КюАр кода"

  Значи, няма да плащаме данъци и такси. КюАр кода не е на български, не се чете, немаш задължения. Ей сега ще наредя на счетоводството да спрат всякакво плащане към НАП и Здравната каса, докато не ни сертифицират, че сме платежоспобни със всякакви Ковид-ни сертификати.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#16] от "fpyyh":

  "Дали когато са въвели шофьорските книжки е имало същите спорове?"

  Свидетелството за правоуправление както всяко свидетелство за способности (четене, смятане, разбиране на чужд език, заваряване, одитиране, банкиране) не изисква вмешателство в здравето на човека.
  Ама тия, дето сте без ни едно свидетелство за каквато и да е способност, искате да ползвате привилегии само заради сляпата си вяра в нещо си или в някого. "Синове на Завета"!

 28. 28 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  До коментар [#22] от "rsk14877483":

  Да бе тъпи , я ква държава са спретнали насред камънаците и сред море от недоброжелатели . Само можем да се молим Господ и нас да ни дари с такава "тъпотия".

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 29. 29 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5108 Неутрално

  За да отидеш на работа в Африка се изискват един куп ваксини и имунизации (за маларии, трески и т.н.).
  За да шофишараш лека кола се изисква шофьорска книжка.
  За да си ловец или рибар се изисква членство и ловен билет.
  За да влезеш в коносалона се изисква билет.
  За да си купиш цигари и алкохол се изисква лична карта.
  А това тук е списъкът със задължителните имунизации за дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и т.н., които са валидни в целия цилилизован свят.
  https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/
  Моля антиваксърите да не се уповават на медицината, а да го ударят на молитви и жертвоприношения. А чумавите прасета естествено нямат място на борда на самолета...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5108 Неутрално

  Същите, които до вчера виеха срещу Истанбулсаката конвенция и правата на джендъризма, днес са най-гласовите антиваксъри и анти-сертификатори!
  Я си уточнете конспирациите!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  Обратното също няма логика , да ти предлагат безплатно имунизация ,за да не се разболяваш и най вече да не заразяваш околните ,а и да ги убиваш ,което също е много добре премислено и осъзнато деяние ,например като нахлуваш болен в поликлиники и болници ,пълни с цеца ,възрастни хора , обслужващ персонал ,редно е неваксинирани след края на лятото да нямат свободен достъп до всякакви обществени заведения , до свободен достъп до обществен транспорт ,хотели , ако щете работни места ,защото не се гарантира здравето на околните ,при всичката недемократичност на това ,кое е спазването на правата и на кого се спазват и за сметка на кого ,да ти се дават права да убиваш други .

 32. 32 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#29] от "Петър Самсонов":


  За да отидеш на работа в Африка се изискват един куп ваксини и имунизации (за маларии, трески и т.н.).За да шофишараш лека кола се изисква шофьорска книжка.За да си ловец или рибар се изисква членство и ловен билет.За да влезеш в коносалона се изисква билет.За да си купиш цигари и алкохол се изисква лична карта.А това тук е списъкът със задължителните имунизации за дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и т.н., които са валидни в целия цилилизован свят.https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/ Моля антиваксърите да не се уповават на медицината, а да го ударят на молитви и жертвоприношения. А чумавите прасета естествено нямат място на борда на самолета...
  —цитат от коментар 29 на Петър Самсонов


  А бе вие знаете ли, какво е малария?!?

  Това "ваксърите" вече изтрещяхте тотално!
  https://www.ploshtadslaveikov.com/puskat-parvata-v-sveta-vaksina-sreshtu-malariya/
  Очаквам до няколко седмици да измислите и ваксина против "попови лъжички"!
  Така ще контролирате нивото на водата в сантиметри
  и рязко ще намалите производството на въглероден двуокис.
  То бива, бива, ама вече се не траете!
  Отивайте, ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ и си седнете на задниците.
  Аз съм готов да ви отстъпя ваксините предназначени за мен
  та дано да мирясате и да се успокоите!
  Поне по 12 ваксини си сложете, та дано да получите покритие от 112%!

 33. 33 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#26] от "wanderer":

  Дали ще си плащате данъците си е ваша работа ,но в здравните заведения без код или антивирусен тест няма да бъдете допускани по никакъв повод ,независимо от състоянието ви и никой няма да се съгласи да затваря цели болници ,заради вашите демократични права.

 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darcas":

  Кое е безмислетното от здравна гледна точка ,да те пусна болен сред десетки чакащи в коридор на поликлиника или болница, в кабинети и на манипулации и операции , щото не си се ваксинирал и си пазиш здравето и така си решил ,е , няма да стане ,намери си поликлиника и болница за демократи и здрави преносители на заразата ,а и персонал ,който да заразяваш с каквото си пожелал ,щото са мазохисти и си се лекувай там .

 35. 35 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#18] от "rsk14877483":

  След като не искаш личната ти информация да излиза на бял свят ,като се разболееш и се усложниш също не се обаждай на никого , нито на линейка ,нито на здравно заведение ,на тях не им трябва твоята лична информация ,нито имат желание да харчат хиляди ,за да те спасяват ,защото ти си по важен от останалите в обществото и видиш ли ,твоите права са над всички останали ,щото са по прости и малоумни от теб , можеш да ги убиваш най умишлено ,като разпространяваш заразата си ,която също е твоя лична !

 36. 36 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  След като компаниите, които трябва да доставят ваксини по договор, не си спазват задълженията и забавят постоянно доставката , да се изискват от гражданите на ЕС подобни сертификати на този етап е абсурдно.

 37. 37 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Споко, като истински фашисти лидерите на ЕССР ще ни накарат да носим жълта звезда на челото скоро. Или за по лесно чип под кожата.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 38. 38 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ще станем като кучетата и котките. И на тях им искат ваксинационни паспорти за пътуване в самолет и минаване на границата. Вече ни направиха затворници, сега вече и домашни любимци... :)

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  За да отидеш на работа в Африка се изискват един куп ваксини и имунизации (за маларии, трески и т.н.).За да шофишараш лека кола се изисква шофьорска книжка.За да си ловец или рибар се изисква членство и ловен билет.За да влезеш в коносалона се изисква билет.За да си купиш цигари и алкохол се изисква лична карта.А това тук е списъкът със задължителните имунизации за дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и т.н., които са валидни в целия цилилизован свят.https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/ Моля антиваксърите да не се уповават на медицината, а да го ударят на молитви и жертвоприношения. А чумавите прасета естествено нямат място на борда на самолета...
  —цитат от коментар 29 на Петър Самсонов


  Съгласен съм с Вас, но има една немалка подробност - ваксините, за които пишете, имат нормално одобрение за ползване и са пуснати на пазара години след тяхното създаване. Която и антиковид ваксина да посочите, тя ще е със статут "одобрена за ползване заради кофти ситуацията". Конкретен пример за това, кога се очаква завършването на проучванията на ваксината, е за тази на Пфайзер - 31 януари 2023 година( https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728 ) и след това ще се пусне по веригата за одобрение, което също ще отнеме време.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Ще се произведат милиарди дози ваксини и те трябва да бъдат купени. И ще бъдат купени! Почти добра новина. Лошата - ако ще трябва да се купуват на всеки шест месеца или година, демек ваксините да влязат твърдо в потребителската кошница - допълнителен малък харч кротуващ между гражданската отговорност и такса смет.

 43. 43 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Баси и тъпия свят, в който живеем. А допреди година бях умерен оптимист.
  Иначе повече няма да ида в чужбина, майната им, да ходят да ровят по кофите, ама гадното е, че всички останали ще хукнат.

 44. 44 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Здравният статус на всеки човек е медицинска тайна. И има много закони и регламенти в ЕС, които в момента са грубо потъпкани.Освен всичко друго ваксинираните също са преносители на вируса и по никакъв начин не предпазват никого, освен единствено себе си чрез вероятно по-леко прекарване на заболяването. На тази база всяко дискриминиране на база ваксини е напълно малоумно и безсмислено от здравна гледна точка. Виж от политическа пландемична нещата са съвсем други. Всичко е за контрол. На никого не му пука за здравето ти.
  —цитат от коментар 21 на Darcas


  +++++++++++++++!
  Точно това мисля и аз, с какво основание да се възстановяват права само защото някой се е ваксинирал, след като той пак остава преносител на вируса и го разпространява?!! Нали всички говорят, че ваксините не спират разпространението, а само спомагат ваксинираният да прекара по-леко заболяването, ако се стигне дотам. Че то по-добре един тест за антитела да правят и тогава ще стане ясно имаш ли, или нямаш, без значение причината за изработването им (преболедуване или ваксинация). Освен това още не е ясно колко трае имунитетът след ваксиниране? И какво, ще задължават всяка година нова ваксинация и нов паспорт, хайде бе какви са тия глупости. Щях да напиша, че вече се насраха с всички тия простотии, дето ката ден ги снасят, но сигурно може и още...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK