Къде са ваксините: Евродепутати изслушват днес шефове на най-големите производители

Оборудване за производство на компоненти за ваксина срещу COVID-19 в компанията Kaneka Eurogentec в белгйския град Лиеж.

© Reuters

Оборудване за производство на компоненти за ваксина срещу COVID-19 в компанията Kaneka Eurogentec в белгйския град Лиеж.Много рядко могат да се съберат на едно място шефове и висши ръководители на 8 от най-големите фармацевтични компании и водещи производители на ваксини срещу COVID-19, но те ще участват днес в дебат за това какво се става със създаването и доставянето им.


Не, това не се случва в Давос, а в Европейския парламент в Брюксел.


В 17 часа българско време пред комисиите по обществено здраве (ENVI) и промишленост (ITRE) започва 3-часово изслушване с участието и на еврокомисарите Стела Кириакидис (Здравеопазване и безопасност на храните) и Тиери Бретон (Вътрешен пазар). Пред тях във видеовръзка застават:
Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca
Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna
Франц-Вернер Хаас, главен изпълнителен директор на CureVac (и ръководителят на бизнес операциите Антъни Бланк)
Стан Ерк, президент и главен изпълнителен директор на Novavax
Пол Щофелс, вицепрезидент на Управителния съвет и главен научен ръководител на Johnson & Johnson
Анджела Хуанг, президент на Pfizer Biopharmaceuticals Group, и Жермен Морен, вицепрезидент за веригата за доставка на ваксини
Тома Триомф, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Sanofi Pasteur
Сюери Мун, директор на Центъра за глобално здравеопазване във Висшия институт за международни проучвания и изследвания на развитието в Женева (IHEID)


"Дневник" ще включи видеовръзка с дебата, който трябва да продължи в две сесии от 17 до 20 часа.


Изслушването идва в момент на много бавно начало на ваксинирането в Европейския съюз, включително заради проблеми на производителите и отложени доставки на десетки милиони договорени дози.


Къде са ваксините: Евродепутати изслушват днес шефове на най-големите производители

© Пресслужба Министерски съвет


Новият скандал на България с AstraZeneca


В сряда "Нова телевизия" цитира остро писмо на здравния министър Костадин Ангелов до AstraZeneca (автентичността му бе потвърдена пред "Ройтерс" от говорител на министерството), която е обвинена, че със забавените си доставки "отнема надеждата на хората" в България. Даден е и пример, че на 1 март (следващият понеделник) вероятно ще пристигнат само малко под 53 хиляди от планираните 142 хиляди дози до края на февруари. Затова здравният министър настоява пратката незабавно да поеме към България, която е готова и да изпрати самолет за тях. "Нова ТВ" цитира и отговор от компанията, в който се казвало, че тя е готова да достави 2 дни по-рано следващите ваксини.


От писмото до президента на AstraZeneca АВ в Копенхаген (част от англо-шведската компания) обаче се разбира, че България е продължила с форсиране на програмата си за ваксиниране, въпреки съобщенията от 21 януари, че компанията няма да изпълни над половината поръчки за първото тримесечие. Правителството на Борисов е продължило да се надява, че през февруари ще пристигнат 450 000 дози, но към началото на седмицата (22 февруари) те са само 117 000.


Борисов е форсирал ваксинирането при доставени само 26% от очакваното по договор от AstraZeneca.Всъщност още на 15 февруари - 4 дни преди Борисов да поиска "зелени коридори" и ваксиниране за всеки, който пожелае, Ангелов е знаел, че в оставащите дни от февруари ще има две пратки - от 87 993 и 54 444 дози. Това прави общо 142 437 дози, т.е. под половината от очакваните още 333 000 дози. Тази седмица министерството научава, че дори те няма да дойдат и втората, по-малката, пратка е преместена за 1 март. Т.е. след като се е оказала в средата на месеца с 26% от очакваното по договор, България е започнала да настоява да получи в крайна сметка поне една трета от по-малко от половината оставащи бройки.


Ако се потвърди продължаването на този проблем и през второто тримесечие, властите няма да знаят кога колко дози ще получат. Това означава още, че до края на юни може да се наложи съхраняване на десетки хиляди дози от AstraZeneca за поставянето на втора инжекция, на тези българи, които се ваксинираха масово сега и им идва ред за завършване на процедурата през май. Същото важи за всички страни от ЕС, където доминира моделът каквото пристигне веднага да се поставя с надежда, че ритмичните доставки ще пристигнат за втората доза.


Ваксиниране във ВМА в София на 23 февруари.

© Reuters

Ваксиниране във ВМА в София на 23 февруари.


И още проблеми?


Във вторник "Ройтерс" цитира служител на ЕС, пряко участващ в преговорите с AstraZeneca, според когото през второто тримесечие компанията ще достави по-малко от половината дози. След това компанията заяви за изданието "Политико", че ще изпълни поръчката с доставки от обектите си извън ЕС. Но днес нейният представител трябва да отговори публично вярно ли е, че може да не достави над 150 милиона дози от началото на годината до края на юни.

 • Защо проблемът засяга и България? Правителството обяви официално, че до края на 2021г. ѝ се полагат общо 3.9 млн. дози от Pfizer, 960 хиляди от Moderma и над 4.5 млн от AstraZeneca. Очаква се тази година да бъде поискано от ЕС одобрение за ваксини срещу COVID-19 на Janssen, Curevac, Sanofi и Novavax. Най-близо изглежда е продуктът на Janssen - фарма поделението на Johnson & Johnson, който почти сигурно ще получи утре одобрение от регулатора на САЩ. Тази аденовирусна ваксина се поставя в една доза, което би трябвало да означава, че България ще купи от нея до 2 млн. броя, когато я одобри европейският регулатор в Амстердам.


  Единствено за продукта на Curevac, за който не е ясно кога ще се появи, правителството е заявило количества от полагащите се на страната 1 млн. дози. Но и без германската Curevac дозите за България би трябвало да са предостатъчно - за 6.685 млн. души при нужда от ваксиниране на около 4 млн. български граждани. Ако доставките се изпълнят според договореното.


Скоро ще има още много дози, обещаха във вторник ръководители на Pfizer, Moderna Inc и Johnson & Johnson, но в изслушване пред американския Конгрес. Според тях с разширяване на производството и одобряването на нови ваксини до края на март ще може да бъдат ваксинирани 130 милиона американци, а до края на юли - всички в САЩ, нуждаещи се от дози.


В Европа не е така - не са доставени милиони договорени и частично предплатени бройки. Поради организационни проблеми и нежелание на хората да бъдат ваксинирани (или предпочитания към конкретни производители) във фризери в ЕС престояват милиони вече доставени ваксини.


Трима лидери, заслужаващи особено внимание


Логично е най-много въпроси днес да има към Паскал Сорио, защото AstraZeneca бе обявила амбициозна цел от 3 млрд. дози за света до края на 2021г., но стартът е бавен. На 11 февруари той обяви, че до април ще удвои броя до 200 милиона на месец на ваксините, разработени съвместно с Оксфордския университет. "Перфектна ли е? Не, не е, но е страхотна. Кой друг пуска 100 милиона дози през февруари?", каза Сорио. Но изглежда повечето бройки, които нямат конкуренция в цените, ще дойдат от индийския Serum Institute и ще са развиващите се страни. В ЕС очакваха около 80 млн. дози до края на март, но изглежда ще получат едва около 31 милиона.


Паскал Сорио

© Associated Press

Паскал Сорио


Сорио е начело на AstraZeneca, най-голямата фармацевтична корпорация, от 2012г. и е един от най-опитните мениджъри в тази индустрия. Завършил ветеринарна медицина, той влиза в 1986 г. в Roussel Uclaf (тогава втората по големина френска компания за лекарства, която през 1997 г. е купена от Hoechst AG) и прекарва 15 години в Австралия и Азия, издигайки се до регионален ръководител. После отива в Aventis USA (от 2004 г. - SanofiAventis USA), но през 2006 г. се прехвърля в 2006, където за 4 години се зидига до главен оперативен диретор на Roche Pharma AG. Само две години по-късно е привлечен в AstraZeneca.


Анджела Хуанг

© Pfizer

Анджела Хуанг


Не по-малко забележителна и колоритна е Анджела Хуанг от Pfizer, която е от 23 години в компанията и ръководи цялата търговска структура с 26 хиляди служители и приходи за 2020 г. от почти 42 млрд. долара. Тя е израснала в Южна Африка по времето на апартейда, работила е за Pfizer навсякъде по света, член е на борда на директорите на UPS. Миналата година бе поставена под №16 в класацията "50-те най-силни жени" на списание "Форчън".


За България ще е интересно да чуе и французина Тома Триомф, който от 15 юни миналата година е начело на Sanofi Pasteur, защото това е компанията, от която правителството на Бойко Борисов е предвидило тази година да бъдат купени най-много дози - 4.65 млн. Засега изглежда такъв продукт може да се появи в Европа през третото или последното тримесечие на 2021 г. Триомф, който има опит в банковото дело и стратегическите консултации, е в Sanofi Pasteur от 2004 г. и също е израснал в маркетинг/продажби структурите ѝ на национално, регионално и глобално ниво.


Тома Триомф

© Sanofi Pasteur

Тома Триомф


През ноември той написа в свой коментар, че "не можем и не бива да действаме дълго време в пандемичен модел". Триомф призова да се намери компромис между времето за изработване и дистрибуция на една ваксина (6 месеца до няколко години) и едногодишния бюджетен цикъл,в който мислят и работят правителствата по света. Според него все по-стротиге регулации, търсенето на най-ниска цена и бързи обороти са принудили напълно данапуснат сектора на ваксините такива иноватори от близкото минало като Novartis и Baxter.


А не бива да е така, защото "Един грам превенция тежи колкото килограм лекарство", цитира той популярна поговорка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Сиреч, както казва Бойко, не си разчетохме дозите за две ваксини на един човек, както е по предписание, ами юрууууууш и сЯ, ... .

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  Гъста боза е положението, но така става, като чиновници сключват търговски договори. А България, като най-малка, пък им е последна грижа на големите фарма компании, Астра Зенека сигурно не са спали след сълзливото писмо на министъра....
  Израел показа как се прави.

 3. 3 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 24 Весело

  Хората от видео-връзката ще кажат:
  „Колкото имаме – толкова даваме!“
  А еврокомисарите ще обвинят Путин за намалените доставки
  и ще поискат санкции за близките му хора.

 4. 4 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Вече два месеца продължава абсурдът с доставките на ваксини. Веднъж 6К, веднъж 10К, веднъж 20К, веднъж 50К. Това са дози, дето стигат за ден-два-три! Само вчера избодоха почти 20К! Сега чакали 57К от AZ, дето ще стигнат за цели 3 дни и даже транспорт ще осигурят. Като да си купувам едно по едно хапчета от аптеката и да ми ги карат всеки ден с такси в къщи. Че те златни ще излязат тези ваксини! В Сърбия китайците стовариха милион накуп и комшиите ги избодоха. Сега с руснаците правят съвместно производство на Спутник. Така се прави! Ама ЕС си има по-важна работа - занимава се с навални!

 5. 5 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Eвро мафията изслушва послушните си избрани от нея фирмички за да ги накаже. Разиграва се поредното шоу за пред плебеите, които точат лиги да има наказани. Истината е че напечатаните хартийки са разпределени вече помежду тях и всичко това се прави за заблуда на врага. Накрая пак никой наказан никой уволнен, само още една две комисии създадени на гърба на полувтеления данъкоплатец.

  ЕССР е апогей на комунизма и фашизма.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  По-интересна ще е статистиката, какъв процент от произведените ваксини получава ЕС. Защо няма санкции в договорите за доставка и какъв беше смисълът от екстремното одобрение на ваксините, като те имат желание да ги продават извън ЕС. Все въпроси за милиарди....

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Весело

  Оставете ги на мира Астразенека. Нали всички тук знаем, че Великобритания се разпада и загива о-кон-ча-тел-но. Дали да не питаме дедо Барние къде са оксфордските ваксини?🍹🔨💉

 8. 8 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 101 Неутрално

  “ Скоро ще има още много дози, обещаха във вторник ръководители на Pfizer, Moderna Inc и Johnson & Johnson, но в изслушване пред американския Конгрес.”

  Ама раазбира се, моля ви се! America first, за еврослугинажа каквото остане, а и там се кара по заслуги. Германия държи на склад 2М, а БГ получава на час по лъжичка! Само Орбан се справя, щото има глава и гръбнак!

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#6] от "stoiank":

  Не е редно еврочиновници да подписват търговски договори, те би трябвало да създават правила, по които държавите да подписват договори. То е все едно да се чудиш защо държавните дружества у нас все се удрят в мотиката - в повечето случаи просто нямат експертиза срещу частните субекти, с които преговарят, а в други го правят умишлено с цел корупция. Та така, защо в ЕС да е различно, макар мащабът да е друг.
  Не върви на добре ЕС, а за Фон дер Лайен вече нищо хубаво не мисля.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Евро бюрократите се разтревожиха нещо, ама на тези компании не им пука. Нали прибраха доста пари, като предплата. И са приели заявки за повече бройки, отколкото могат да произведат. Е, имало забавяне, ама хубавите работи бавно стават. Пък и няма обвързване със срокове и неустойки за не свършената работа.

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Весело

  Чисто ретроспективно да видим защо "единствено за продукта на Curevac, за който не е ясно кога ще се появи..."

  Някои от нас си спомнят, че "президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил средства, за да примами CureVac в САЩ.
  https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/03/16/4041562_trump_opitval_da_privleche_germanska_kompaniia/

  Но-ооо, всички знаем също, че Германия не била за продан. И виждаме резултата.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Ти сега евроскептик ли си, или просто изказваш критично мнение?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Прав сте, ЕС все повече ми заприличва на соца за съжаление. Огромна безсмислена бумащина, растяща некадърност и корупция по висшите етажи и забравени или затлачени проблемите на обикновения човек. Това говори, за изкривени крайни цели и приоритети, но за момента нямаме по-добър вариант от ЕС.

 14. 14 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1009 Неутрално  Цялата галимация прилича на микс от Годишното Общо Редовно Заседание на член - кооператорите на некое закъсало ТКЗС и на откритото партийно събрание на някоя провалена Първична Партийна Организация . Всеки гледа да прехвърли отговорността за грандиозния провал с неизпълнението на насрещния план по ваксинацията на добитъка в кооперацията . Всеки обвинява всеки . Партийният секретар ветеринарния фелдшер , ветеринарният фелдшер председателя на ТКЗС - то , председателят на ТКЗС - то агронома , агрономът доячките или както беше модерно да се казва по онова време операторите на биологични единици .
  Нищо нема да се изясни и нищо нема да се оправи . Общата работа е винаги така . На вълка затова му е дебел врата , защото сам си върши работата . А при капитализма човек за човека е вълк .

  Все пак да дам няколко идеи на Европейските пишман политици и чиновници затова как да свалят вината от себе си и да я прехвърлят на някоя здрава глава . Могат да се оплачат от тежкото международно положение или кишата сушата и ланшния сняг . В краен случай могат да прехвърлят топката на Путин и неговите хакери . Например Руските хакери откраднали рецептите за ваксините на кашерните европейски фармацевтични гиганти . Или Кремълските агенти сипали " Новичок " в епруветките на фармацевтичните лаборатории и саботирали производството на митичната Европейска ваксина , естествено най - добрата в света .
  В краен случай може да се повдигне въпроса с врага с партиен билет или вътрешните врагове Орбан , Дуда , Марин Льо Пен . Или пък комбинация от няколко от изброените причини . Има варианти трябва само да се подходи творчески , неформално и с въображение . 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Не съм евроскептик, просто смятам, че извън свободното движение на хора, стоки и капитали и общата отбранителна стратегия, където ролята е по-скоро на НАТО, много допълнителна полза от ЕС няма. Едни бюрократи чертаят едни в повечето случаи излишни правила и се разпореждат с ужасяващи суми, а сега и на търговци започнаха да се правят.

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Нашите се предовериха на ЕС да ни спасява с ваксини! Ако бяха се обърнали към Русия вече щяхме да запълним липсите с руски ваксини!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Гъста боза е положението, но така става, като чиновници сключват търговски договори. А България, като най-малка, пък им е последна грижа на големите фарма компании, Астра Зенека сигурно не са спали след сълзливото писмо на министъра....Израел показа как се прави.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  Не ги хвали толкова Израел.Те ваксинират с китайска ваксина с ефективност под 50%! Дори да ваксинират всички, пак ще са много уязвими!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Смешно е когато ни занимават с биографиите на разни де факто провалили се мениджъри вместо с финансовата страна на въпроса и тяхната отговорност. От мен да знаете – Винаги в края на деня става въпрос за ПАРИ, в случая МНОГО ПАРИ!
  Изглежда няма кой да запита, какви са пеналиите при това скандално НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на договорни задължения, струващо човешки жертви.
  Съобщава се на плебса колко са ваксинирани, как се попълват формулярите и дума не се обелва какво означава т. н. ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ, което освобождава от отговорност производителя на ваксината.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 19. 19 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Не ги хвали толкова Израел.Те ваксинират с китайска ваксина с ефективност под 50%! Дори да ваксинират всички, пак ще са много уязвими!
  —цитат от коментар 17 на lz2

  ---
  Споко, пилците се броят наесен!
  Познавам евреите добре и съм сигурен, че добре са си направили сметката.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Градският комитет на партията привиква директорите за да си състави мнение. Ако има комисар наглец да удря по масата, картината ще е пълна. Не виждам предложения за допълнителни мощности които да се предоставят на производителите, а само искаме, искаме.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "Julian Mall":

  И пари да ми дават руска и китайска ваксина аз лично не бих си сложил.

 22. 22 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Брюкселските репи в любимата си поза на слушатели. Ясно къде са ваксините - при англосакнците и евреите. И докато не ваксинират техните си хора ваксини няма да има. Оставка на целия ЕС съвет и безполезни зелки. Много точно някой държави предвидиха какво ще се случи и взеха нещата в свои ръце. Отдавна са преценили колко струва чиновническата ефективност на Брюксел. За тях само поздравления.

 23. 23 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1650 Весело

  До коментар [#20] от "Корки":

  Нда, то щото мощности за производство на ваксини има под път и над път и само чакат да бъдат предоставени на клетите фармацевтични компании. 🙄

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 24. 24 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 88 Неутрално

  "къде са ваксините?" - там където има най много ваксинирани хора, начело е Израел

 25. 25 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Любопитно

  "В сряда е изпратено остро писмо на здравния министър Костадин Ангелов до AstraZeneca."

  И те какво казаха по въпроса?😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 26. 26 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Ами то е ясно какво е станало - демократите ни надцакаха с асото - САЩ, Израел и Англия, време е глупавият ЕС да разбере кои са господарите. От ЕС се искаше само да финансира фирмите им за производство.

  Второто действие от пиесата беше законът за солидарност според който Германия трябва да прати половината от закупените ваксини на Израел и израелците започнаха да получават, но какво да правят с толкова много пристигнали ваксини? Не върви да ги изхвърлят и тогава се наложи да съставят план за масова ваксинация. Разбира се демократите не трябва да загубят авторитет пред останалия свят, как може някакви второразрядни държави да имат повече ваксини от тях, затова иззеха силово почти всички налични количества. Това се нарича евроатлантически ценности, демокрация и солидарност - по-силният взема всичко.

  На това му се вика див капитализъм, и тъй като дивия капитализъм предполага и много мошеници, то в Америка е решен и този въпрос, страната е осеяна с сдвокатски кантори, който може да си позволи по-скъп адвокат тоой печели делото в 99% от случаите.

 27. 27 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Паскал Сорио си е за уволнение.

 28. 28 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1346 Гневно

  До коментар [#25] от "padrino":

  Остро, остро, колко да е остро?
  Чакали сме повече, дават ни по-малко, а с писмото искаме по-малкото ваксини с три дни по-бързо!?
  Тоест няма проблем, че са по-малко, дайте ги бързо.
  Кое му е гневното на писмото? Гневен е моя коментар!

 29. 29 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Ай стия с тея ваксини е, 24 часа в денонощието , деа мисирите ви клети...в целия ЕС има 4 % макс ваксинирани по държави, платените мисири у нас представят нещата все едно са 94 % ...

 30. 30 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  ЕС пак показаха, че са назначили некадърници на водещи позиции. Никога не трябва да се канят всички провинили се заедно! Първо се кани АЗ, прекратява им се договора, отиват на съд с иск за възстановяване на цялата сума + обезщетения, от това рабира капиталиста. След което няма нужда да се канят другите и да се губи време в слушане на несъстоятелни извинения, доставките им много бързо ще влезнат в ритъм.

  Втора стъпка - всички средства се пренасочват към европейски производители, България трябва да подпомага само БАН! С безгрижно хвърлените на запад пари можеше да се спонсорира много успешно разработката и производството на българска ваксина и младите специалисти да останат да работят тук, вместо да се чудят на къде да заминат.
  За изгубеното време от 1г можеше да се организира и произвидствения процес, вместо да се молим на безскрупулните западняци за 2 дозички. Можеше дори ние да изнасяме към Турция и арабските държави - традиционен наш пазар. Но с тази тиква, толкова.

 31. 31 Профил на Jo Koff
  Jo Koff
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Преди 4 месец беше голямата несигурност какво точно ще правим с овладяването на пандемията.

  Сега избор нямало с коя ваксина...

  Ваксините за други, отдавна забравени, болести също имат леки странични ефекти. Нормално е.

  Има ли статистка колко от десетките хиляди вече ваксинирани са починали от ваксината? (По повод горните коментари) Подсказвам - николко.

 32. 32 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#20] от "Корки":

  Това хубаво, но защо не им беше проблем на компаниите да подписват договори, поемат ангажименти и най-вече да вземат пари, а сега изведнъж, когато се оказва, че не могат да си изпълнят поетите задължения, проблемът е в "комисаря наглец", както Вие описателно сте се изразил?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 33. 33 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Раздаването на пари винаги е СОЦИАЛИЗЪМ. Но това пък е "морковът". Когато европейските държави са в общ блок, какъвто е ЕС, опасността от войни в Европа липсва или е под контрол. Така че значението на ЕС е много голямо в Европа да няма войни. Примерът с Великобритания го дказва, войните ще са търговски за сега.

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Кофти вирус начи.

  Преди се събираха, 2-3 часа лаф. После банкетче, хапване, пийване, тея три неща. После айде пак на личното самолетче или в първа класа да се приберат кой от къде е. Разнообразие дето се казва. :)

  А сега по Скайп - скука, скука. :)

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Как къде?
  В Кувейт, в Саудитска Арабия, ОАЕ....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Нямат никакъв капацитет да произведат нужното количество. Знаеше се още в началото, че са неспособни да произведат такова количество и очакваното беше 40% от желаното.

 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  "Според него все по-стротиге регулации, търсенето на най-ниска цена и бързи обороти са принудили напълно данапуснат сектора на ваксините такива иноватори от близкото минало като Novartis и Baxter."

  Това е основната пречка. Марксистките залитания на Еврокомисията, да планира от коя фирма колко ваксини ще закупи, на какви цени...... неизбежно завършват с дефицит и затояли стоки. В тази пандемия излиза, че отделни важни фирми изобщо са отказали да участват.
  Това сме го изживяли с целия съветски блок.
  Ако ставаше с централно планиране днес Западна Европа щеше да бъде част от съветския блок СИВ вместо ние да сме част от ЕС.

  Тъжно е, че дори и хората навлезли в политиката да са имали някаква пазарна култура, те с времето получават професионална деформация и ги избива на централно планиране.
  Дори и демократичните политици развиват инстинкт да се считат за много умни и искат да решават, да планират

  подпис
 38. 38 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Невежа. Само пфайзер. Резервите от модерна ги подаряват на приятелски държави които ни поддържат в ООН. Един път в седмица Пфайзер доставя по 500000 ваксини. И така два месеца вече . Даже се говори за се произвеждат и у нас. Модерна от един месец праща по 40000-50000 ваксини седмично. И това е. Нито китайски нито руски нищо друго. Не пиши глупости.

 39. 39 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#30] от "otrqdnik":

  За това се искат топки. Пък Бочко както знаем е катеричето Лешничко.

 40. 40 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Гладът за инжекция стана по- страшен и от този на заклет хероинов наркоман,,,до там ви докараха...важното е да сте позитивно настроени, захариева ви каза

 41. 41 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 697 Разстроено

  "Хубава работа, ама българска" вече се обръща на "Хубава работа, ама европейска" ! Стискайте зъби и чакайте спасение от...Русия!

 42. 42 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1853 Разстроено

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Само да отбележа, че без да сме в ЕС нямаше да имаме възможност да поръчваме от тези ваксини до момента, че и по цени договорени на едро (за стотици милиони дози). В най-добрия случай щяхме да си поръчваме китайски ваксини (като Сърбия), а в най-лошия- все още да чакаме доставка (като Северна Македония и Албания). Що се отнася до цените по които се купува (и свързаната с това корупция) повече вярвам на мудните еврочиновници отколкото на родните такива (при които "комисионните" са начин на живот).


 43. 43 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#39] от "мики маус":

  Според мен са чисто и просто евроатлантически ценности - първо мислиш за господаря и после ако остане нещо за теб се свиваш до крака му и махаш радостно с опашка.

  Преди не знаехме какво означава термина "евроатлантически ценности" и никой не ни обясняваше, всичко беше много завоалирано, но полека лека започна да ни се изяснява, след сделките с ТЕЦа на АЕС, самолетите, базите, случея с ваксините, договорите за нови АЕЦ, подкрепата от определени посолства и ЕС на диктаторското управление, спонсорирането на мафията от ЕС и т.н. демократични тесли, които постоянно получаваме по главата докато ни дойде акъла.

 44. 44 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#42] от "plamen_b":

  Според теб на какви цени са китайските и руските ваксини? Защто за Модерна плащаме 18$ бройката, Пфайзер 16$. Сърбия вече има над 1.5 млн ваксини. От нашето геостратегическо позициониране имаме финансова щета - плащаме в пъти по-скъпо и за сметка на това получаваме десетки пъти по-малки количества!

  Ефективността на ваксините е сравнима 91% за руската и 95% за Пфайзер. 65% за АЗ и 70% за китайската!

 45. 45 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  До коментар [#42] от "plamen_b":

  За ползите от членството ни в ЕС няма какво да се коментира - най- доброто, което ни се е случило в новата ни история, при това и с доза късмет. Това не ми пречи да гледам реалистично дали всичко е наред - ами не е, провалът с ваксините е просто капка в морето от бюрократични глупотевини.

 46. 46 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 281 Неутрално

  С този темп на бюрокрация и чиновническа мудност, а и при условие, че наличните ваксини образуват имунитет за 8-10 месеца Европа никога няма да излезе от пандемията.Ще е истинско чудо ако до началото на март Европа достигне до 5% средно ваксинирани. Чиновникът никога не е вършил работа и всички държави, които осъзнаха тази истина изградиха икономики, където бюрокрацията не е водещ фактор и постигнаха невиждани размери на развитие и обществено благополучие , пример Израел, Сингапур и другите икономически гиганти .

 47. 47 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Абе всяко зло за добро. Да се пазят слабите, ДОЛУ ГЕРБ и мутрата Борисов и да си гледаме живота. Иначе тази среща... ще е много смешна, някакви компании са над всички, ама обикновените граждани са с ограничени права заради силен грип... Не схващам.

 48. 48 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#30] от "otrqdnik":

  Шегуваш се с това за БАН, нали?

 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Защто за Модерна плащаме 18$ бройката, Пфайзер 16$.
  —цитат от коментар 44 на otrqdnik


  Цената за ваксините на "Модерна" и "Пфайзер/Бионтек" е по-висока заради това че иРНК е нова технология за правене на ваксини "по поръчка". На "Модерна" отне 40 дни да направят ваксината за COVID-19 след като генома на вируса бе публикуван на интернет преди година. Останалото време- от февруари до декември 2020 г. бе необходимо за да се докаже безопасността и ефективността на ваксината в три фази. Оказа се, че ефектнивнотта е изключително висока (94,2%), както и при другата иРНК ваксина на "Бионтек" (95%).

  Вирусът мутира. Ваксината трябва да се адаптира. Вчера "Модерна" изпрати за тестване в Нацоналния институт по здравеопазване допълнителна доза за ваксиниране против Южноафриканския вариант:

  https://finance.yahoo.com/video/moderna-submits-covid-19-booster-224141138.html

  Подобни планове има и "Пфайзер":

  https://www.barrons.com/articles/how-pfizer-plans-to-combat-covid-19-variants-51614207972

  Честно казано, само можем да съжаляваме, че българското правителство не е поръчало повече от двете ваксини, а е наблегнало на по-евтината (но по-неефективна) ваксина от "АстраЗенека" и на ваксината от "Санофи" (която трябваше да се преформулира след незадоволителни резултати от втората фаза на изпитанията, и не се очаква да е одобрена до послендите месеци на 2021 г.)

  Само можем да съжаляваме

 50. 50 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1853 Разстроено

  С този темп на бюрокрация и чиновническа мудност, а и при условие, че наличните ваксини образуват имунитет за 8-10 месеца Европа никога няма да излезе от пандемията.
  —цитат от коментар 46 на Nathan Cohen


  ЕС си има проблемите. Но да отбележа, че България твърдо е на опашката в ЕС по ваксиниране (и то с пъти в сравнение със страни които не са много по-богати - като Румъния например):

  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

  В България до сега имаме поставени 2,1 дози на 100 човека население (и 0,4% от населението е напълно ваксинирано с 2 дози), в Румъния- 7,6 дози на 100 човека и 3,2% от населението е напълно ваксинирано.

 51. 51 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#50] от "plamen_b":

  Хм, и днес на брифинга никой не попита Щаба защо сме 3 пъти по-малко ваксинирани от другите европейски държави. И не, не е това, è пазим втора доза, защата и там сме с доста по-малко от всички други.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  От всичко, което прочетох, разбрах, че ние сме на-големите идиоти.

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Любопитно

  До коментар [#38] от "jerusalem":

  "Само пфайзер"

  На каква цена? Ясно е, че не е за едно евро дозата (договореното от ЕС с АстраЗенека), нито за 15 евро (договорката на ЕС с Пфайзер).
  Злите езици говорят за 54 долара и двойно повече или едни 500 млн. долара.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK