През март Европейската комисия ще предложи цифров "зелен пропуск" за пътуване

През март Европейската комисия ще предложи цифров "зелен пропуск" за пътуване

© ReutersЕвропейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Новината съобщи председателят Урсула фон дер Лайен броени дни след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да се работи в тази посока, но страни като Германия и Франция заявиха, че има още въпроси по тази тема и че при толкова малко ваксинирани тя не е приоритет в момента.


Фон дер Лайен съобщи днес за "цифров зелен пропуск" в реч пред германски консервативни депутати и допълни в "Туитър" няколко подробности. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с COVID-19.


"Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели - от работа до туризъм", написа тя в профила си в "Туитър".
Във видеовръзката с депутати от ХДС лидерът на еврокомисията обясни, че предложението ще има форма на законодателна инициатива и ще опише подробно как би трябвало да изглежда единен сертификат за ваксиниране в ЕС.


Преди това трябва да има взаимно признаване на националните процедури за ваксиниране, планира се личен QR код за ваксинираните и платформата трябва да е защитена от фалшификации. Най-вероятно за защитени ще се смятат хората с дози от продукти, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (в момента руските и китайските ваксини не са в тази група, т.е. мнозина унгарци няма да бъдат признати за ваксинирани, но вероятно ще могат да покажат добри резултати от тестове за антитела).


"Искаме в следващите няколко месеца да създадем техническите условия. За да е успешен цифровият зелен паспорт, се нуждаем от подкрепата от всяка страна членка. Така че и вие трябва да създадете нужните условия в Германия", обърна се тя към германските депутати. "Целта е ваксинираните да могат да докажат това по начин, защитен от измами."


Южни страни, силно зависими от туризма, лобират за такъв документ, за да спасят летния си сезон тази година. Западни медии поставят сред тях още Австрия и дори България, макар по официални съобщения българската позиция да не е съвсем еднозначна.


Франция, Германия и Белгия искат първо сигурни доказателства, че ваксинираните спират да разпространяват заразата (вече се трупат данни, че това е така, но регулаторите още не са го обявили), и изказват притеснения, че "паспорт за ваксиниране" ще е дискриминация срещу тези, които не са получили възможност да се ваксинират.


Еврокомисията казва, че именно затова се търси комплексно решение, което да не пренебрегва онези, които не са имали достъп или не желаят да си поставят дози.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK