Жените в пандемията - по-силно засегнати и губещи трудно спечелени битки

Жените в пандемията - по-силно засегнати и губещи трудно спечелени битки

© ReutersЖените в Европейския съюз са засегнати много повече от мъжете от пандемията, защото са огромно мнозинство от работещите в сектори като здравеопазване, образование и търговия. "Напредъкът при правата на жените се печели с тежки битки, но се губи много лесно." Това описва доклад на Европейската комисия и ссъобщение на Европейския парламент, разпространн по повод 8 март, Международният ден на жената.


Освен, че поемат рисковете да са на първа линия в борбата с коронавируса, страдат и тези, които са блокирани по домовете си - заради насилието от близки, което се увеличи през изминалата година особено в страни кто Франция, Литва, Ирландия и Испания.


Всяка седмица около 50 жени губят живота си заради домашно насилие и ръстът на такива случаи наложи в някои държави като Франция, Словения и Хърватия да се въведат допълнителни мерки за защита по време на пандемията. В същото време стана и по-трудно да им се помага. Преминаването на много дейности онлайн, както и престоят по-дълго в интернет и социалните мрежи увеличи случаите на обиди, тормоз, заплахи и злоупотребата със сексуален характер с деца и специално с момичета (още през 2014 г. над 21% от жените на 18-29 години съобаваха за онлайн тормоз).

 • Във Франция, например, МВР и Националният съвет на аптекарите въведоха обща стратегия в помощ на жертвите на домашно насилие, като едно от нововъведенията бе специална кодова дума, която клиентите да използват, за да сигнализират в аптеките. Следвайки уточнена процедура, персоналът дискретно и поверително ъбира информация от жертвите и им осигурява безопасно място, докато се свърже с организациите за помощ. Аптекари могат дори да извикат полицай на място, а полицията и жандармерията са инструктирани да с отзовават спешно на такива позвънявания.
Рисковете за здравето на жените са се увеличили поради претоварването с работа и промененият баланс между личен живот и работно време, се казва още в текста.


На жените се е наложило по време на блокирането на нормалния живот и да поемат повече отговорности, включително да помагат за надомното обучение на децата си и да се грижат за възрастните си близки, принудени да живеят в изолация, защото са най-рисковата група.

 • Всяка година се налага да се припомня, че това не е денят от годината, в който се подаряват цветя на жените, а че е започнал през 1857 г. с разгонен с насилие от полицията протест в Ню Йорк заради ниски заплати и лоши условия на работното място. От 44 години това е Международен ден за правата на жените и за мир.

Жени заемат повече от мъжете места, изискващи личен контакт с клиенти, пациенти и обучавани и поради това бяха ударени по-силно от ограниченията.


Съотношение между мъже и жени (в кафяво), работещи в здравопазването през 2019 г.

Съотношение между мъже и жени (в кафяво), работещи в здравопазването през 2019 г.


"Свръхпредставянето на жените в секторите с ниско заплащане, каквито са тези на хотелиерство/туризъм, търгови и обслужване, ги прави особено податливи на понасяне на щети от трудовите пазари, ударени най-силно от COVID кризата", пишат авторите.


Жените в пандемията - по-силно засегнати и губещи трудно спечелени битки

© Европейски парламент


Заетостта при жените намаля съвсем малко повече, отколкото при мъжете в началото на пандемията (спад и в двете групи с 2.4%) и след това се оказа, че на жените им е по-трудно да си намерят работа (заетостта при мъжете се повиши с 1.4%, а при жените - с 0.8%)", допълва докладът.


Още преди това - през 2019 г. - беше известно (за ЕС, вкл. Великобритания), че временно наети са били 31.3% от жените и 8.7% от мъжете. Тази разлика е още по-голяма, когато става дума за невъзможност да се работи заради грижите за друг човек - почти всяка трета жена (32.7%) и само 4.7% от мъжете. За гледане на дете са спирали да работят поне за 6 месеца 33% от жените и само 1% от мъжете.


44% от европеците смятат, че жената трябва предимно да се грижи за дома и семейството.Това означава още, че твърде много жени работят в неформалния сектор, където по принцип трудовите права са по-слабо защитени, здравните грижи са по-малко и няма други фундаментални ползи на заетите.


Ако това не се промени бързо, засегнатите жени са застрашени от по-ниски пенсии и увеличаване на и без това съществуващата разлика в размера на пенсиите с мъжете.


"В сектори, където не е имало прекъсвания заради естеството на дейността им - информационни и комуникационни услуги, финанси и застраховане, например - работят предимно мъже и там се регистрира увеличаване на наетите."


Вече има убедителни доказателства, че се губят трудно извоюваните постижения в правата на жените от последните години.Ето още данни от доклада на ЕС:


- от 49 милиона служители в сектора на грижите за други хора, поради което са и най-изложени на риск от заразяване с коронавируса, около 76% са жени


- най-големият дисбаланс е в Латвия, където в здравеопазването 88% от работещите са жени; на другия полюс е Малта с 55%.


- в сектори като гледането на деца жените също са огромно мнозинство и също са в повишен риск там, където детски ясли и градини не бяха затворени


- жени са 82% от работещите на касите и 95% от хората, занимаващи се с почистване на домове и домашните помощнички.


- след ратифицирането на Истанбулската конвенция в Хърватия от 1 януари 2020 г. бе променен Наказателният кодекс с увеличаване на наказанията за насилие на полова основа и бе разширена дефиницията за изнасилване; в Португалия горещата денонощна телефонна линия за помощ започна да събира сигнали и за принудителни бракове и тормоз на работното място.


Жените в пандемията - по-силно засегнати и губещи трудно спечелени битки

© Reuters


При блокадите мъжете са започнали да поемат в домакинствата малко повече грижи за децата, но не е ясно дали това ще се запази при нормализирането на ситуацията. Данни на "Юрофънд" от периода между април и юни 2020 г. показват, че жените са отделяли 62 часа седмично да се занимават с децата (срещу 36 часа при мъжете) и 23 часа - с домакинството (15 часа при мъжете).


При самотните майки с деца до 12 години това се е превърнало на практика в непрекъснато занимание - те са отделяли 77 часа седмично да се грижат за малките. Това са по 11 часа на ден.

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Честит празник на всички жени, оцелели в тези нечовешки условия, Както и на партнорите им в живота(каквито и да са те)!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  При блокадите мъжете са започнали да поемат в домакинствата малко повече грижи за децата, но не е ясно дали това ще се запази при нормализирането на ситуацията.

  Зайо, защо си с шапка?
  Зайо, защо си без шапка!

  Хайде пак жените губели, защото не се знаело дали тенденцията ще се запази!

 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  Аз зная чудесен начин да се премахне всяка дискриминация на жените.
  Определяме основната заплата на жените да бъде 150% от основната заплата на мъжете за същата работа - и ще видите дали ще останат жени в частните фирми!

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  И тъй жените били: 76% в оказването на грижи и продажби, 86% в оказването на лични грижи в здравния сектор, 93% сред грижищите се за деца и помощник-учителите, 95% сред домашната прислуга!
  Все в сектора на услугите.
  Ами в производството значи преобладават мъжете.
  Е, да, ама ние искаме развито постиндустриално стопанство в което БВП а се сездава най-вече в сектора на услугите!

 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Нов ден, нова глупост в Дневник.

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Една наша голяма спортна търговска верига предлага за една седмица намаление с 20% само за жени. Това не е ли дискриминация по полов признак?

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ЖЕНИТЕ!!!
  Нека се радват на живота и по-малко внимание на пропагандата, която неминуемо ще се излее.

  Еретик
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 375 Неутрално

  хахах, помнете ми думата, курвите ще фалират последни

  всичко е суета, Боку ни обра
 11. 11 Профил на hpt31648747
  hpt31648747
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "страдат и тези, които са блокирани по домовете си - заради насилието от близки"

  Защо нито веднъж не прочетох за мъжете, блокирани по домовете си и страдащи от домашно насилие, било физическо, психологическо, вербално, сексуално и пр.? Нали сте за равенство, пък мерите с различен аршин?

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  "Рисковете за здравето на жените са се увеличили поради претоварването с работа и промененият баланс между личен живот и работно време, се казва още в текста."

  Защо след като говорим за пълно равенство на жените с мъжете, започваме да се оплакваме, че те били претоварени с работа ? Където има такава, еднакво претоварени са и мъжете, и жените ! Не че нямам доброто желание да помогна с каквото мога в повече на нежния пол, просто пандемията е покосила наравно всички, икономическите трудности и ограничения не се спират ни пред полове, ни пред националности......

 13. 13 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 773 Весело

  >>И тъй жените били: 76% в оказването на грижи и продажби, 86% в оказването на лични грижи в здравния сектор, 93% сред грижищите се за деца и помощник-учителите, 95% сред домашната прислуга!
  Все в сектора на услугите.
  До коментар [#5] от "Patsis":

  Пропуснали и 99% сред платената любов. Пак в сферата на услугите.

 14. 14 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  100 % от раждащите са жени, същото е и с кърмещите., трудно спечелена битка.

  Свободата, Санчо...
 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Добре, че жените са такива, та ни търпят с всичките ни мъжки недостатъци. Ако някоя жена правеше нещата,които правя аз,щях да я изгоня незабавно.
  Ама то си е в женската природа да търсят такива мъже-лоши момчета.Прекалено добрите са им скучни.

 16. 16 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#11] от "hpt31648747":

  Ако сте жертва на домашно насилие от жена си, най-добре е да се обърнете към полицията. Те ще Ви помогнат и ще вземат мерки. Процедурата е същата за мъже и жени.

 17. 17 Профил на d
  d
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Жените в момента управляват ЕС. Управляват кризата. Управляват дистрибуцията на ваксините. Да продължавам ли?

 18. 18 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#11] от "hpt31648747":Ако сте жертва на домашно насилие от жена си, най-добре е да се обърнете към полицията. Те ще Ви помогнат и ще вземат мерки. Процедурата е същата за мъже и жени.
  —цитат от коментар 16 на ilinko

  Откакто жена ми прочете “50 отсенки на сивото” всяка вечер спя заключен в офиса. Мислиш ли, че ако се обадя на полицията и поискам помощ ще дойдат или само ще ми се смеят?

 19. 19 Профил на d
  d
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Жените трудно могат да упражняват насилие над съпрузите си в къщи, но психологическата им роля при отглеждането на момчетата и невъзможността на една жена да изгради мъж ще бъдат интерпретирани като женската част от домашното насилие след 10-15 години. Тея мъже - насилници, за които говорим, са масово отгледани от жени и тотално фрустрирани в живота. Презумцията, че децата се оставят на майката при развот или други обстоятелства е еднакво престъпна с презумцията, че мъжът е основният насилник вкъщи. В природата винаги има симетрия - ако един е основният насилник няма никаква логика...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#13] от "Bond007":

  Да прощавате!
  Бяха 99% в сферата на платената любов.
  Сега са далеч по-малко.
  Докога ли?

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Весело

  До коментар [#14] от "Bornagain":

  Бе аз прочетох преди години, че около 1% от мъжете в САЩ имат дотолкова развити млечни жлези, че кърмят децата си.
  засега само няма раждащи мъже, но опитите продължават.

 23. 23 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#13] от "Bond007":

  Малко не сте ли завишили процента на последната професия от сферата на услугите - 99%? Аре да е 85 %.

 24. 24 Профил на hpt31648747
  hpt31648747
  Рейтинг: 54 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мусаши":

  Жените не търсят специално лоши момчета, а инстинктивно са привлечени от такива, които доминират в отношенията с тех. Не е задължително да се водят "лоши". Това е психологически капан за жените, защото търсейки подсъзнателно лидери, са принудени да търпят всекакви агресивни неудачници, които в живота са пълни мишки, но си го изкарват на жените си. Пък те горките не разбират какво се случва, инстинктите им казват, че това е силен мъж и съответно изпадат в емоционална зависимост към него, само защото доминира над тех, пък то пълна отрепка и въздухар, каквито са много от играещите ролята "лоши момчета".

 25. 25 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#20] от "hpt31648747":

  Български разбира... но предполага, че не се пише за проблема, защото или почти го няма... или пък мъжете не се оплакват при насилие от жените, катво Вие правите, и за това изглежда,че много по-малко мъже страдат от такова...

 26. 26 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 813 Неутрално

  25 март - Благовещение. Това е истинският ден на жената и майката.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#27] от "hpt31648747":

  То ясно, че съм осигурен във Вашите очи. При положение, че статистиката показва, че почти няма насилие от жени спрямо мъже си помислих, че говорите от собствен опит. Извинете ме, ако съм се объркал

 29. 29 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Честит празник, мили дами :)
  Дневник, заглавието кърти! Добре че ви поглеждам веднъж месечно, че да не се ядосвам...

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Темата за еманцпацията в развитите страни и даже в такива като нашата е малко пресилена. Да му мислят жените в Турция и въобще в турско-арабски свят, в Африка и в изостаналите в развитието си страни, а тук си мисля, че жени и мъже живеят доста прилично.

 31. 31 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Подобни статии са вредни. Анализът е тенденциозен и провокира кофти чувства - в мъжете към жените, а в жените към мъжете. Това със сигурност ще допринесе за няколко набити съпруги и с това се изчерпва ефекта. Аз не съм женен, но чак ми се прииска да набия жена си, след като прочетох простотиите горе.

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#19] от "d":

  Аз имах в продължение на над 10 години съседи двойка, живеещи на семейни начала, в които жената биеше мъжа /понякога побоят продължаваше от 23 до 4/, заключваше го гол на балкона зиме...

 33. 33 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1730 Любопитно

  И кой е виновен, че ..........

  - най-големият дисбаланс е в Латвия, където в здравеопазването 88% от работещите са жени; на другия полюс е Малта с 55%.

  - в сектори като гледането на деца жените също са огромно мнозинство и също са в повишен риск там, където детски ясли и градини не бяха затворени

  - жени са 82% от работещите на касите и 95% от хората, занимаващи се с почистване на домове и домашните помощнички...................

  Наблюденията ми в наше село за завършващите 12 клас в последните 10-на години:
  30-35% - в университет, от тях 3/4 момичета;
  30-35 % започват работа, от тях 1/4 момичета;
  35-40 % остават вкъщи, за да раждат, подразбира се...;
  Е, тези 65-70%, останали само със висящо средно каква работа да вършат и какви заплати да получават?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  То убаво, ама що мъжете умират повече от вируса?

  Що мъжете умират по-рано и що самоубийствата сред мъжете са повече и много повече мъже има в затворите отколкото жени? :)

 35. 35 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Дневник с поредна доза лява пропаганда и бутане на лъжи...

  1 бърз въпрос, защо в Швеция, една от най-егалитарните държави в света всъщност повече жени стават учителки и медицински сестри? Защо колкото по-свободни са жените, толкова повече избират професии, от които се мъчим да ги "освободим"? Може би има психологическа или биологическа предразположеност да го правят, а не всичко е "социален конструкт"?

  https://www.thejournal.ie/gender-equality-countries-stem-girls-3848156-Feb2018/


  Малко обективни факти по темата:

  https://www.youtube.com/watch?v=yZYQpge1W5s

 36. 36 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#28] от "ilinko":

  Това, че мъжете не докладване за насилие над тях от срам, не означава, че няма и физически, а по-често и психически тормоз.
  Значителна част от мъжете изневеряват, защото вече не могат да търпят жените си, но не искат да изоставят децата. Интересно е , защо в общественото съзнание се налага образа на жената, като жертва.
  И звучи зле, но за много жени, ако не си намерят мъж/ партньор млади има голяма вероятност да останат стари моми,защото с течение на времето психическите отклонения личат все повече.Лудата леля с котките си е реален и доста често срещан персонаж. И не извинявам мъжете , но има и такива, които се опитват да коригират отклоненията в поведението на половинката с насилие . Това е просто опит да спасят семейството си.

 37. 37 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Няма да забравя репортаж по БНТ преди години (около 2000) за средностатистическо българско семейство. Той инжинер, тя филоложка, имат две малки деца. Мъжът редовно пребива жена си. Питат го. - "Вие сте млад, образован българин , защо биете жена си?". Той: " Жена ми, като вземе заплата за два дни я изхарчва за себе си. Аз с моята инжинерска заплата - как да изхраня четирима. Затова, като ми стане много тежко я бия."
  Както бе писал Достоевски всяко семейство е нещастно по своему.

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мусаши":Жените не търсят специално лоши момчета, а инстинктивно са привлечени от такива, които доминират в отношенията с тех. Не е задължително да се водят "лоши". Това е психологически капан за жените, защото търсейки подсъзнателно лидери, са принудени да търпят всекакви агресивни неудачници, които в живота са пълни мишки, но си го изкарват на жените си. Пък те горките не разбират какво се случва, инстинктите им казват, че това е силен мъж и съответно изпадат в емоционална зависимост към него, само защото доминира над тех, пък то пълна отрепка и въздухар, каквито са много от играещите ролята "лоши момчета".
  —цитат от коментар 24 на hpt31648747


  Всяка си има глава на раменете, никой насила не ги кара да стоят при насилници.Познавам доста свестни мъже,които са самотни и няколко боклука,които винаги са заобиколени с жени. Даже някои редовно ги бият,ама те стоят при тях.
  Женската логика е трудно обяснима за мъжете.

 39. 39 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#36] от "Vassil Stoychev":

  Наистина трогателен коментар за насилието над мъжете....горкичките....а малко статистика за подплата на тезата ви - колко жени са убити от половинките си през 2020?...И колко мъже за същия период?....

 40. 40 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bond007":

  "И тъй жените били: 76% в оказването на грижи и продажби, 86% в оказването на лични грижи в здравния сектор, 93% сред грижищите се за деца и помощник-учителите, 95% сред домашната прислуга!
  Все в сектора на услугите.
  До коментар [#5] от "Patsis":

  Пропуснали и 99% сред платената любов. Пак в сферата на услугите."

  Добре че бяхте вие да го напомните.....наистина голям мъж сте вие!.....Комплименти!


 41. 41 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Женската логика следва женския инстинкт. И рационализира до най-благовидното и правдоподобно обяснение.
  Това е заради могъществото на инстинкта. Жените са по-емоционалнии и по-дълбоко свързани с подсъзнателното.
  Това стига такива крайности, че дори съвсем очевидна логика да извадиш, ще бъде отхвърлена.

  И тъжно, но факт. Както каза колегата, много изчистен синтез, между другото. Отчаяното търсене на "белезите" на лидера вкарва в психологически капан. Няма откъде да се вземат "лидери" за всички. Но мишоци, биещи жените си, и снижавайки се пред всяко предизвикателство в живота, с лопата да ги ринеш.
  Това си е табу на човешката цивилизация от памти века.
  Заради което е измислен моралът. Малко от малко да има workaround за бъга в системата.

 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Ами дайте пак да им дадем? Уж са по-умни и по-можещи, с по-висока квалификация, по-по-по-по, мъжете били едни такива тъпанари .. и накрая се нещо не им е в ред, и се някой друг е виновен и се трябва да им се дават подаръци, че и прокарват откровено дискриминационни закони на полов признак, за да им се дава повече и повече ...

  докога тоз цирк ?!

 43. 43 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 418 Любопитно

  А една статистика за изпадналите от еволюционното дърво държави,населени с мюсюлмани и тъмнокожи,най-вече в Централна и Западна Африка,бившитесъветски републики?Тука жените са ЕКСТРА!

 44. 44 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":Женската логика следва женския инстинкт. И рационализира до най-благовидното и правдоподобно обяснение.Това е заради могъществото на инстинкта. Жените са по-емоционалнии и по-дълбоко свързани с подсъзнателното.Това стига такива крайности, че дори съвсем очевидна логика да извадиш, ще бъде отхвърлена.И тъжно, но факт. Както каза колегата, много изчистен синтез, между другото. Отчаяното търсене на "белезите" на лидера вкарва в психологически капан. Няма откъде да се вземат "лидери" за всички. Но мишоци, биещи жените си, и снижавайки се пред всяко предизвикателство в живота, с лопата да ги ринеш.Това си е табу на човешката цивилизация от памти века.Заради което е измислен моралът. Малко от малко да има workaround за бъга в системата.
  —цитат от коментар 41 на Тангра


  Тез "мишоци биещи жените си" дали са били такива като бебета? Човек става лош, най-вече заради кофти детство. Един мъж никога няма да се държи лошо с жена, ако не е бил третиран лошо от жени! Стига сте плямпали тъпи клишета, ами си седнете на задниците и се замислете, какво всъщност значи еманципация - научете се да носите отговорността за собствените си действия и решения.

 45. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  Както под всяка статия за правата на жените нашенецът трябва да изтъкне довода защо жените не работят в мините, в металургията и като докери по пристанищата.
  Според него и там трябвало да има квоти за жени, а останалите участници във форума бурно го аплодират с десетки плюсове.
  Интересно, дали смятат че работата не медицинските работници, учителките в детските градини и училищата, както и грижещите се за обитателите на социалните домове вършат по-малко значима работа от тази на миньорите и докерите? А раждането и отглеждането на деца? Нима този труд не е тежък и изтощителен?
  Според някои нашенци физическото превъзходство трябва задължително да върви с повече права и това го считат за напълно естествено. Дисциплинирането на жената също се води за прерогатива на мъжа, т.е. ако жената не се дисциплинира тя си "показва рогата", разбирай търси си правата в семейството и вместо да бъде кротка и сговорчива, давайки всичко за семейството може да поиска поделяне на домакинските задължения. Или пък, не дай Боже, собствена кариера или някакво хоби.
  И въобще сред голяма част от мъжката популация битува схващането "Ние уважаваме жените, но те трябва да си знаят мястото!", т.е. да поемат цялата домакинска работа и да не се оплакват. Защото мъжът трябвало да върши мъжката работа като например да завинти някой винт, да смени крушката, да изхвърли боклука и да закара колата на сервиз. От тези задължения само изхвърлянето на боклука е ежедневна дейност и то става за пет минути.

 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#45] от "pamela":

  Не се обяснявай, а отговори на въпроса ЗАЩО жените не работят в мините, в металургията и като докери по пристанищата?! ЗАЩО там няма квоти?

  Мъжете какво сме, някакви гадове там? За всяка жена на ръководен пост, една в мината да чегърта въглища. За следвщата, една на строежа да влачи кофи с бетон. Като се върне в къщи и и се влачат ръцете по земята, тъкмо ще спи по-добре и няма да страда от безсъние и няма да има нужда да тормози мъжа си.

 47. 47 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#45] от "pamela":

  В училище учителите-мъже сме около 15%. Голяма част от колегите - жени вземат повече от колегите мъже поради по-високата възраст. Трябва ли мъжете в у-ще да протестираме?
  Помощният персонал е 80% жени - трябва ли да вземат колкото учителите - мъже?
  Статията е за т.н. неравенства, но не мисля, че отношенията в семейството са работа на фактори извън семейството.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 48. 48 Профил на hpt3164O747
  hpt3164O747
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#41] от "Тангра":

  Точно, жените са в много по-голема степен подвластни на животинските инстинкти. Работата е там, че от еволюционна гледна точка задачата (и интересът) на жената е да роди здраво потомство с качествени гени, което да оцелее. Дали самецът я бие или не, нема пряко отношение към тая цел, затова и търпи. И търпи дотогава, докато пак подсъзнателно не го прецени като недостатъчно годен или не намери по-подходящ (но не задължително по-малко биещ), тогава боят става просто удобен повод да го напусне. С това не казвам, че биячите на жени имат качествени гени, а просто жените несъзнателно тълкуват доминацията над тех като лидерство и сила, и се подвеждат, защото лидерството и силата милиони години са били знак за качествени гени, които са давали предимство в оцеляването. Тоест, до днес са достигнали най-вече гените на онези жени, които са избирали силен партньор. Жените с инстинкт за харесване на "мухльовци" са раждали мухльовци, които не са успявали да защитят потомството си или да осигурят храна.
  Еволюцията е направила така, че разумът да се подчинява на инстинктите, що се отнася до размножителния процес, и мозъкът винаги да си намира оправдание за всичко, дори и за системния побой. Затова е психологически капан - само изглежда лесно да се измъкнеш, но не е. Това е вид зависимост, като дрогата и алкохола, само че психологическа.
  Нема как да им се обясни, а и дори да го проумеят едва ли ще помогне. Просто емоциите винаги побеждават разума. Все едно да се накараш насила да обичаш некой или да мразиш, насила да се влюбиш, да уважаваш, да изпитваш сексуално влечение и т.н. Не става, а може би така е и по-добре, природата си знае работата. Но винаги ще има и прецакани от дефектите в системата.

 49. 49 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#48] от "hpt3164O747":

  Според женските, биячите имат по-качествени гени, именно защото са агресивни. Според женската логика и инстинкт, агресора има по-голям шанс да оцелее. Пак според женския инстинкт, се търси този с повечето кинти. Не че няма свестни мъже, просто не се класират. Съответно и поколението става агресивно. Това има, защото това се търси! Това писах горе - да се научат да носят отговорност за действията и решенията. Те "мишоците биещи жените си" не са дошли от Марс, жена ги е раждала и възпитавала!

 50. 50 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#39] от "pkh07609293":

  Защо не си напишете името?
  И да, подобна статистика би била интересна предвид , че жените обичайно използват отрова за да убият. Тихо и без проблеми. Виждали ли сте статистика за починалите от предозиране с лекарства мъже? Сигурен съм , че и да има подобна статистика, но се крие. По обясними причини, не само е неудобна за феминистките, но и за фармацефтичните компании.

 51. 51 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#46] от "Гражданин":

  Абе хубаво е да се прочете и да се замисли човек какво точно пише Памела, но това е трудна работа... въпросът е защо няма жени в мината, това решава всички проблеми на равенството... и според някои когато броят на жени в мината стане равен на броя на мъжете, то обществото ще е достигнало равенство и всички ще живеят щастливи...

  Разбира се, че е хубаво да има и жени миньори, никой не го оспорва. Ако се замислите обаче малко ще видите, че зад статистиката за жени в мините, по доковете и строежите, както и за по-интелектуални професии като инженери например има и история. Това се професии, които са били "мъжки" и години на ред жени дори не са се приемали. Няма да Ви казвам колко сексистки шеги се правят на момичетата, които се запишат да учат технически науки.

  Отделно, никой не спори, че има физически разлики между мъжете и жените, но проблемът е твърдението, че има умствени разлики. За това за една жена е по-трудно да се сравнява с едни мъж, ако става дума за хамал, но няма разлика, когато става дума за ръководни дейности.

 52. 52 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#51] от "ilinko":

  Абе хубаво е, да седнете и да си помислита, какво всъщност означава еманципация и какви са последствията и за женските, щото еманципацията не носи само права, но и задължение и отговорностти. Ама е по-лесно да се плямпа и да се носи вода от 10 кладенци, че видиш така, иначе и това и онова ... умни сте да плямпате само, жени постигнали нещо с ума си има, но за съжаление се броят на пръсти. Не че някой ви спира, към момента имате на хартия по-добро образование, просто явно толкова си можете. Та иде, дойде и ето го големото РЕВ .. дайте ни, че видите ли ето на, онеправдани сме ... И не ми плямпай за визически разлики! Щом един мъж може да говти, значи жената трябва да може да носи и бетон! Като не ви стига физически - във фитнеса на объчение и после на строежа! Оревахте целото медии ... през ден статия, колкУ им било кофти на жените ... еманципатки!

 53. 53 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#47] от "the_flea":

  Ако колегите - жени вземат повече от колегите мъже поради по-високата възраст това не е полова дискриминация. Ако обаче мъжете вземат по-малко от жените на същата възраст и за същия опит е... и тогава имате право да протестирате.

  А иначе помощният персонал трябва да си взема заплата, която се полага на помощен персонал, а учителтие, заплата, която се полага на учители... няма значение дали е 80% жени

 54. 54 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#52] от "Гражданин":

  Абе с една дума, жените са си по-тъпи и по-некъдърни и това си е... иначе не е въпрос само на физическа равнопоставеност... то и един мъж може да сменя пелени, ама колко го правят... не трябват мускули...

 55. 55 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 614 Неутрално

  99 % от миньорите, 99 % от хамалите, 99 % от леярите, 99 % от шофьорите, 99 % от войниците и така до края на света! Защо ли!

 56. 56 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#52] от "Гражданин":Абе с една дума, жените са си по-тъпи и по-некъдърни и това си е... иначе не е въпрос само на физическа равнопоставеност... то и един мъж може да сменя пелени, ама колко го правят... не трябват мускули...
  —цитат от коментар 54 на ilinko


  Думата - БАЛАНС! Трябва да има баланс!

  Ако единия почне да сменя пелени, другата какво? Ще си бърка в носа, щото била нямала физика за влачене на бетон ли? Ами като не и се сменят пелени, отива във фитнеса, прави мускули и на бетона! Спорна и работа! Не съм чувал строителни работници да се оплакват от пандемията. Ето решихме проблема, готово!

 57. 57 Профил на hpt3164O747
  hpt3164O747
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#49] от "Гражданин":

  Жената търси силен и доминантен самец, което не се изразява само в бой над нея. Той може да се покаже като такъв и без да я бие. От там насетне дали ще я бие или не, е просто незначителна подробност.
  Проблемът им е, както написах и по-нагоре, че не могат да правят разлика между една наистина силна личност и комплексираният неудачник, мачкан в службата, който се прибира бесен и си го изкарва на нея. Тоест, те правят разликата с главите си, но животното в тех, което отговаря за емоциите и чувствата, не може. Затова и този тип мъже разпространяват гените си. Да оплодиш чрез измама (съзнателна или не) също е еволюционно предимство.
  Колкото до парите, те са пак маркер за качествени гени, защото не всеки е способен да ги придобие и съхрани. Отделно, дават увереност и самочувствие на притежателите им, което пак привлича силно жените. А колкото повече жени са привлечени от един мъж и тичат след него, толкова по-атрактивен става той в женските очи - това е може би един от най-силните фактори.
  А "свестните" са прекалено "свестни", затова и не се класират. И с право жените не се чифтосват с тях, защото и потомството им ще е също така свестно и декласирано. Това са законите на природата.

 58. 58 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гражданин":

  Ха ха... ми ние говорим за едно и също... баланс... и в статията за това говорят...

 59. 59 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#57] от "hpt3164O747":

  Женското инстиктивно търси агресивни и богати! Неоспорим факт! И после реве, че мъжете били гадни. Съшо факт!

  А какво е еволюционно предимство от философска гледна точка, слабо ме интересува.

  Като жените не се чифтосват "с право" със свестните, както писах горе ---> носят си кръста и не реват по медиите ежедневно, че някой ги тормозел - еманицпацията им е дала права сами да си изберат тормозителя, да се жалват на майка си. Никой не е длъжен да опере пешкира вместо тях!

 60. 60 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 614 Неутрално

  огато женския пол търси равенство с мъжкия, това показва обърканост, неудовлетвореност, феминизъм! Ако една жена не намира удовлетворение в пола си, значи някакъв вятър е минал и ѝ е размътил главата да търси отговорите, къде не са!

  Когато говорим за "Вятъра" всеки метеоролог ще ви каже, че това са комунистите, левите прогресисти, либералите и зелените – всички тези търсят в човека неудовлетвореност и с популистичната си ръка натискат копчето на "свобода, равенство, братство." От Френската революция, през Октомрийската и т.н., къде това нещо се случи, ПОНЕ МАЛКО ОТ МАЛКО! Вместо това тоталитаризъм, несвобода, репресии, лагери, смърт, сивота, грозота, омраза, привилегии, мъка, болка, проклятие, неверие, атеизъм!

 61. 61 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#58] от "ilinko":

  То за баланс всички говорим, ама баланс не се постига с феминистка простотия.

  Когато разждаемоостта ни се възстанови на 2 деца на 2-ма възрастни, тогава можеш да говориш за баланс. В момента сме на изчезване именно заради дисбаланси.

 62. 62 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Всяка жена търси богат мъж! Но обикновено той е тъп и грозен, и я потупва през ден! Ако е богат, красив и умен, не се чувства добре при златотърсачката и намира друга и така тя пак е прецакана! Ако няма любов няма нищо!

 63. 63 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#50] от "Vassil Stoychev":

  Вас какво ви интересува моето име?
  Аз отговарям на коментара ви независимо какво е името ви ....
  А що се отнася до стотиците мълчаливи мъжки жертви на жените отровителки ....какво да ви кажа - няма смисъл да се спори с някой, който не приема очевидното и доказаното от черната статистика ( че всяка година десетки и стотици жени биват убивани точно от нежните си половинки )....все едно да се пробваш да убедиш някого че Земята не е плоска ....умряла работа.........

 64. 64 Профил на hpt3164O747
  hpt3164O747
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#59] от "Гражданин":

  Агресията е признак на по-нисък статус и показва емоционална нестабилност. Когато си прекалено силен не ти се налага да си много агресивен, защото немаш толкова конкуренция и дразнители. Така го тълкуват подсъзнателно и жените. Те са привлечени на първо место от силни, влиятелни, но уравновесени и уверени в себе си мъже. Това не е философия, а биология.
  Те не могат да избират нищо, животното в тех избира. Но се оплаква после и реве човекът в тех. Както казах, насила никой не може да обича, мрази или изпитва сексуално влечение, така че, това е животът и така ще бъде винаги.

 65. 65 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#64] от "hpt3164O747":

  Има ли смисъл да ми извърташ думите, като накрая пак ще стигнеш до същото? Агресивният тип е агресивен, не щото бие наляво и надясно, а защото е агресивен по характер. Към момента на свалките, разбира се е широко усмихнат с цветя и благи думи в устата. Но агресивния характер е видим по много начини и не може да се скрие. Това, че женското си затваря очите, си е лично негов проблем!!!

  Това казвам, животното избира, след това реве по медиите, че избора му бил грешен и някой друг трябва да опере пешкира. Ама не! Животното е еманципирано, получило е каквото е искало, да си носи само отговорносттите, никой не му е длъжен!

 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  До коментар [#46] от "Гражданин":

  Ти в коя мина работиш и ако не работиш в мина, защо? Или може би в металургията или на пристанището?
  Пробвано е доста дълго време и с деца да работят в мините, жените столетия наред са влачили вода от кладенците и са работили по полето и по фермите наравно с мъжете, но цивилизованите народи отдавна са решили, че е нехуманно да се товарят физически слаби индивиди с тежка физическа работа. Изглежда обаче има хора, които дори и в 21 век не са го осъзнали.
  Доколкото ми е известно мъжете също не са натискат да работят тежка физическа работа, а тези които работят в тези сектори са с първа категория труд.
  Нека да има квоти в мините, но да въведат такива и в училищата, болниците и детските градини и ще видим тогава къде ще се усети по-силно липсата на персонал.
  Аман от примитивни разсъждения като тези как да вкараме жените в мините!

 67. 67 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#66] от "pamela":

  Стига плямпа, или си еманципирана и си равна или не си! Точка! Тази феминистката мантра, според която женското е редно да извлече всики ползи от нееманципираните времена и да ги комбинира с ползите от еманципираните НЯМА КАК ДА СРАБОТИ! Еманципацията ви дава, но и ви взима. Иначе се нарушава се баланса и докато не се възстанови, нещата ще вървят на зле, без значение дали ще плямпаме по цял ден или не. Колкото повече бутате в грешната посока, толкова по-зле ще става. Не защото някой иска или ви мрази или нещо от сорта, а защото това е природата - търси баланс. По-голямо е от нас ... сори!

 68. 68 Профил на hpt3164O747
  hpt3164O747
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#62] от "konservator.bg":

  Имаше един богат младеж в Америка с много скъпа кола, дето беше открил стрелба на публично место ли, та ги беше газил ли, не си спомням вече, задето никоя не му пускала та чак изперкал. Така че, не е само и до пари. Немаш ли вътрешна сила и увереност, некаква харизма поне, или ако си ептен грозен или смотан, пак не им се получава. Малко ли програмисти с големи заплати, предприемачи от същите среди и др. такива има, дето или не ебат или си хващат много невзрачно момиче. Просто жените не са за всеки; мит е, че само с кола и пари ще тичат след теб.

 69. 69 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Мда, мъжете умират повече от Ковид, съставляват 92% от смъртните случаи на работното място, прекарват повече време в работа, жертви са на много повече насилие, умират по-рано, имат повече (успешни) самоубийства, огромното мнозинство затворници са мъже, но жените, които иначе са много по-добри и прекрасни от мъжете и все ги изкарват дискриминирани, все им има нещо, за което виновен им е друг, т.е. мъжете.

  Мисля, че всеки пол си има някакви недостатъци, но хайде да спрем с левичарското разделение и насъскване, а?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Жените не искат съжаление, искат уважение!

 71. 71 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#66] от "pamela":

  Така де, да сложим еманцетата на ръководни постове и да набутаме мъжете в мините, щото жените били умни, пък мъжете мускулести, нали? Нали това е идеята? Няма как да стане. Със сегашното темпо, до края на века България, а и голяма част от Европа, ще е населена с мюсюлманско население. А тяхната религия, както знаем, е доста твърда в много отношения. Както един колега по форум горе се изрази - естествен подбор - едни ще оцелеят, други не!

 72. 72 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Жените не искат съжаление, искат уважение!
  —цитат от коментар 70 на Роси


  Заслужете го и ще го имате! Но ако смятате, че с приказки, манипулации, лъжи и грумогласен рев ще стане ... аз лично не го виждам.

 73. 73 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#72] от "Гражданин":

  Така е, жените ще заслужат уважение само, ако са изпълнителни, мълчат и правят каквото им се каже

 74. 74 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#72] от "Гражданин":Така е, жените ще заслужат уважение само, ако са изпълнителни, мълчат и правят каквото им се каже
  —цитат от коментар 73 на ilinko


  По скоро, ако се държат достойно! Както и горе писах, плямпането със сигурност няма да помогне.

 75. 75 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#74] от "Гражданин":

  И какво разбирате под достойно поведение?

 76. 76 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#72] от "Гражданин":

  Що така, вие не уважавате ли майка си?....И ако е така - с какво е заслужила уважението ви?......Мо же би заради историческия факт че ви е дала живот?....От коментарите ви по отношение на жените стигам до извода че точно по тоя повод наистина не заслужава уважението ми....

 77. 77 Профил на hpt3164O747
  hpt3164O747
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#65] от "Гражданин":

  Бъркаш понятията. Агресивните ги привличат не заради самия агресивен характер или поведение сами по себе си, а защото в същите припознават сила и доминация. Но последните могат да се демонстрират и без агресия със същия ефект.

 78. 78 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#72] от "Гражданин":Що така, вие не уважавате ли майка си?....И ако е така - с какво е заслужила уважението ви?......Мо же би заради историческия факт че ви е дала живот?....От коментарите ви по отношение на жените стигам до извода че точно по тоя повод наистина не заслужава уважението ми....
  —цитат от коментар 76 на pkh07609293


  Напротив, но не защото ми е майка, а защото е била достоен човек. Други нямат такъв късмет и уважават майките си, докато еден ден не пораснат и не разберат, че уважението е било без покритие. И стават кофти типове. В родата си имам и жени достойни за уважение и такива недостойни. Първите са си получили уважението от всички, на което съм станал лично свидетел. Останалите си получиха заслуженото. Живота не прощава на никого. Затова написах, че плямпането няма да помогне.

 79. 79 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  [quote#37:"Vassil Stoychev"]Няма да забравя репортаж по БНТ преди години (около 2000) за средностатистическо българско семейство. Той инжинер, тя филоложка, имат две малки деца. Мъжът редовно пребива жена си. Питат го. - "Вие сте млад, образован българин , защо биете жена си?". Той: " Жена ми, като вземе заплата за два дни я изхарчва за себе си. Аз с моята инжинерска заплата - как да изхраня четирима. Затова, като ми стане много тежко я бия."
  “Както бе писал Достоевски всяко семейство е нещастно по своему.”
  На твое място щях да съм по-внимателен като цитирам по памет нещо, което само съм чул, но едва ли и прочел.
  Навярно имаш пред вид Толстой и началото на “Ана Каренина”.

 80. 80 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#65] от "Гражданин":Бъркаш понятията. Агресивните ги привличат не заради самия агресивен характер или поведение сами по себе си, а защото в същите припознават сила и доминация. Но последните могат да се демонстрират и без агресия със същия ефект.
  —цитат от коментар 77 на hpt3164O747


  Нищо не бъркам. М/у агресивен тип и силен тип има разлика, която само интелигентна жена би направила. Повечето само се мислят за такива и бъркат силен с физически и поведенески агресивни типове. Което в крайна сметка води до проблеми вкъщи. Един силен мъж никога не би посегнал на жена си.

 81. 81 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  До коментар [#71] от "Гражданин":

  Глупости! Никога не съм писала подобно нещо. Твърдо съм против квотите където и да било. Нека всеки заеме мястото, което му се полага според способностите.
  Като чета какви примитивни възгледи имат някои мъже мога да кажа, че дори дядо ми беше далеч по-прогресивен във вижданията си. Понеже съм израстнала в среда, в която жените се уважаваха и смятаха за равностойни партньори на мъжете, възгледите на такива мъже за мене са направо потресаващи.

 82. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  До коментар [#59] от "Гражданин":

  Искаш да кажеш, че жените не харесват "свестните", към които и вероятно и ти се причисляваш?
  Е, уверявам те, че никоя уважаваща се жена не би харесала мъж с подобни възгледи.

 83. 83 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#68] от "hpt3164O747": "Имаше един богат младеж в Америка с много скъпа кола, дето беше открил стрелба на публично место ли, та ги беше газил ли, не си спомням вече, задето никоя не му пускала та чак изперкал. Така че, не е само и до пари. Немаш ли вътрешна сила и увереност, некаква харизма поне, или ако си ептен грозен или смотан, пак не им се получава. Малко ли програмисти с големи заплати, предприемачи от същите среди и др. такива има, дето или не ебат или си хващат много невзрачно момиче. Просто жените не са за всеки; мит е, че само с кола и пари ще тичат след теб."
  –––––––––––––––––––––––
  Това е по-скоро правилото на "бруталната самоувереност", сигурно всички са му пускали, но само тази не е и заради нея егото му е било натиснато... Има много такива примери за жената, заради която започва война или заради една смела и горда българка османците са изгаряли цяло село, примери много, иначе казано "търсете жената (Шерше ла фам)".

 84. 84 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Най-отблъскващото нещо в една жена е да се възползва от мъжа и след това е феминизма, но някак двете са свързани.

 85. 85 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 722 Неутрално

  АМАН.

  Спрете се малко с тези радикално лява либерална пропагана. Снишете се поне до изборите. Да може ДБ да влезе в парламента. Пък после ще покажете истинското си левичарско лице.

 86. 86 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#59] от "Гражданин":

  Търси утайки после се жалва че живота е скапан.

 87. 87 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Аз отдавна се боря за равенство в минното дело и промишления риболов.
  Във мините за въглища и във коработите които ловят риба около аляска няма никакви жени.
  До кога тази дискриминация.
  Време е за квоти. Време е за равенство !

 88. 88 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#45] от "pamela":

  Как хем се оплакваш, че нямаш кариера, хем се оплакваш че много работиш :D :D :D

 89. 89 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#59] от "Гражданин":Искаш да кажеш, че жените не харесват "свестните", към които и вероятно и ти се причисляваш?Е, уверявам те, че никоя уважаваща се жена не би харесала мъж с подобни възгледи.
  —цитат от коментар 82 на pamela


  Не се причислявам, а и меннието ти на феминистка опоркаджийка много слабо ме вълнува! Всяка жена се мисли за достойна, но малко са наистина достойните. Просто ми е писнало през ден да чета феминистките ви простотии, как някой не ви давал достатъчно, как някой ви пречел, ма мъжете били кофти и т.н. тъпнарски женски опорки. Еманципирани сте вече достатъчно дълго време и редно да помислите как да се държите малко по-достойно и да се самовъзпитате в уважение и към себе си и към мъжете ви. С хленчене и с криви опорки ще си тъпчете на място докато станем достатъчно малко и ислямистите влязат в законодателството и ви нахлупят фереджетата. И когато това стане, заслугата ще си е ваша. Ще се ревете на Аллах след това.

 90. 90 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#59] от "Гражданин":Искаш да кажеш, че жените не харесват "свестните", към които и вероятно и ти се причисляваш?Е, уверявам те, че никоя уважаваща се жена не би харесала мъж с подобни възгледи.
  —цитат от коментар 82 на pamela


  И да, точно това написах. Липсва ти доказателството ли? Ето го: Ако вие си избирахте се светстни, как точно се стига до масовия тормоз и оплаквания, нали уж сами сте си ги избрали и са свестни? Усещаш ли как губиш почва под краката?

  Преди бащите ви бяха виновни, защото ви женеха насила. Сега избора е ваш, дерзайте!

 91. 91 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#63] от "pkh07609293":

  Името , което сте си избрали е типично за фермите за тролене.
  Напоследък покрай истерията с Ковида , започнаха да излизат реални данни за смъртността от грип, която оказва се съвсем не е толкова ниска в някой периоди назад в годините. Същата история е и със статистиката за убийствата - това че не водят отравянията в отделна графа, не значи, че не съществуват.
  Що се отнася до официалната статистика за убити жени от 0.8 до 1 и малко на седмица за България. Не са стотици.
  В България имаме лошия навик да убиваме жените, които изневеряват. И не знам къде в статистиката са мъжете, които бият майките си, защото и това го има по селата. Идеята ми е, че културни и поведенчески настоявания няма как да се тушират с феминистки мантри. А Истанбулската конвенция ( която съм чел с все приложенията) е един план за извращаване на децата и младите. И въобще - нищо което е започнато от комунистите и спонсорирано от свръх богатите не е довело до нещо добро. Ерго и 8-мартенските манифестации също.

 92. 92 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#79] от "Nedyalko Lazarov":

  Мда , сигурно сте прав, но все пак е руски писател нали ;-).

 93. 93 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#52] от "Гражданин":Абе с една дума, жените са си по-тъпи и по-некъдърни и това си е... иначе не е въпрос само на физическа равнопоставеност... то и един мъж може да сменя пелени, ама колко го правят... не трябват мускули...
  —цитат от коментар 54 на ilinko

  До коментар [#56] от "Гражданин":Ха ха... ми ние говорим за едно и също... баланс... и в статията за това говорят...
  —цитат от коментар 58 на ilinko


  Виж сега,
  правиш презумпцията, че интелектът на 2та пола е равен, и се проявява идеално равно във всички условия.
  Следователно, чрез квота да се задължат фирмите да ползват кадри с интелект по равно, за ръководни, инженерни и интелектуални роли.

  Това е абсурдно по няколко параграфа.
  Първо, ако наистина проявлението е равно, капитализъм е, частникът ще има интерес да наема същото качество за по-малко пари, и така докато се достигне баланс. Да подравняваме изкуствено и насилнствено баланса е като да сложиш на изгорял бушон дебела жица. На пръв поглед работи, но няма гаранция за точността на мярката. И се обезмисля самото начинание.

  Втори параграф.
  Имам множество наблюдения на жени със сходен на моя, изключително висок интелектуален капацитет.
  При абстрактна и стерилна среда, да, този капацитет ще е равен на моя. Например решаване на задача по математика или статистика.
  Но в живота никога няма равна и стерилна среда.
  Първо, и 2та пола влияят логиката си от инстинкта. Като при жените това е много по-силно. Писахме го вече в коментарите.
  Т.е. при ситуация, когато има намесена женска емоция, жената няма да може да вземе обективно решение. Примерно, пред цикъл е, и на борда на директорите им тегли майната, корпорацията в киреча, а кани бакиите да ги оправят африканските инженери.
  Т.е. емоционалното състояние на жените далеч не е постоянно, стабилно и е крайно неподходящо за лидер на много хора, включително финансова и инженерна организация.
  Изключения, разбира се, има. Те си пробиват път и без това. В изобилие са.

  Второ, жената няма себеотрицанието на мъжа, рискуването, креативността и мотивацията за успех.
  И това носи произхода си от сексуалното размножаване.
  При мъжете има непрекъсната конукренция в еволюцията за секс. Ако не си топ 5-10%, няма да се размножиш изобщо. В племе 10 мъже, 10 жени, с 1 по-малко мъж в племето, друг ще забремени свободната жена и децата за година ще са 10.
  Една жена по-малко, остават 9 жени за раждане и децата ще са само 9. Жените нямат нужда от конкуренция за да се включат в размножаването и да родят. Всяка жена загуба е 100% загуба на дете. Всеки мъж загуба е 0% загуба на дете. Затова и заради съревнованието при мъжете за класиране, мъжете са много, много по-рискови, обичат рискови игри, състезания с други мъже, борба, бой, спорт, коли. Жените не.
  Това пряко влияе на ПРОЯВЛЕНИЕТО на интелекта.
  Една жена няма да насилва интелекта си, за да направи от един стартъп милиардна компания. На нея ще ѝ стига златната среда. И нито коли тесла ще имаме, нито пейпал, нито интернет, нито фейсбук, нито автомобили, нито самолети. А и компютри няма да имаме.
  Освен това, жената има разход на време, енергия и емоции при раждането.
  2-3 раждания, това са 6 години отсъствие от работа. При сериозни кариери, такова отсъствие е абсурдно. Няма кой да замести.
  Като стане 4-5 следобед, жените бързат за детската градина, да си вземат децата.
  А мъжете работят до 7-8 вечерта, защото "има нещо спешно, което не може да чака до утре". И ТРЯБВА да се оправи СЕГА!!!
  А жената ТРЯБВА СЕГА да си вземе ДЕТЕТО. И майната ѝ на фирмата.
  Но си иска равното заплащане, че и мениджърска позиция. Щото така. Щото заслужава. Щото така казали феминистките. Щото някой си премерил, че интелектът бил еднакъв, следователно проявлението, работата, мотивацията били еднакви.

 94. 94 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#93] от "Тангра":

  В цялата тази пледоария разбрах, че жените няма как да са равни на мъжете по куп природни причини... само не разбрах последния аргумент "Като стане 4-5 следобед, жените бързат за детската градина, да си вземат децата."

  Не ми е ясно защо като стане 4-5 следобед, мъжете не могат да бързат също за детската градина, а жените да работят до 7-8.

 95. 95 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#93] от "Тангра":В цялата тази пледоария разбрах, че жените няма как да са равни на мъжете по куп природни причини... само не разбрах последния аргумент "Като стане 4-5 следобед, жените бързат за детската градина, да си вземат децата."Не ми е ясно защо като стане 4-5 следобед, мъжете не могат да бързат също за детската градина, а жените да работят до 7-8.
  —цитат от коментар 94 на ilinko


  Не знам къде си прекарваш времето, но аз от 20 години работя по световни компании. Пиша това, което виждам и което съм виждал за 20 години.
  Какво може и какво не може, не си позволявам лукса да тегля локум.
  Достатъчно акъл имам, да не се осланям само на мисленето, но и на очите и опита си.

 96. 96 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 767 Весело

  Не знам какво откритие е, че жените не са равни на мъжете.
  Равноправни, ДА, но равни, що за абсурд!
  Едните са по-добри в едно, другите в друго.
  И при животните е така. Един носи сламки за гнездото, а родител 2 носи личинки за храна.
  Вие, света на опаки искате да обърнате за 30 години, бе! :)

 97. 97 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#95] от "Тангра":

  Че си позволявате да теглите лукуми е очевидно... не разбрах връзката на вземането на детето с природните пречки на жената да е равна на мъжа...

 98. 98 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Ами връзката е, че не мисли за работата, а за детето.
  Т.е. няма "равенство" на интелекта. Щото интелектът ѝ е някъде другаде, а не присъства на работното място.

  Пише се лОкум. Очевидно, че не сте учили старателно в училище.

 99. 100 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#98] от "Тангра":

  да, извинявам се за грешката...

  Относно вземането на дете, очевидно, че на една жена "интелектът" ѝ е някъде другаде, ако няма кой да вземе детето. Същото важи и за един мъж, ако трябва да си вземе детето. Обаче, ако мъжът й отиде да го вземе, може спокойно да си върши работата и това няма нищо общо с природните характеристики...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK