Здравният еврокомисар: Страните от ЕС да купуват всички полагащи им се дози


"Няколко пъти заявявахме, че се надпреварваме с времето и затова ваксинирането е важно за намаляване броя на заразените. Знаем за предизвикателствата около производството и доставянето на ваксините, но препоръчваме на страните членки да купуват всички налични дози. Защото в момента виждаме, че страните купуват между 50% и 100% (от полагащите им се)."
Това заяви днес еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакуди на пресконференция в Брюксел. Тя не спомена писмото на група държави, сред които и България, както и днешната среща във Виена с участието на пермиера Бойко Борисов, след която продължи настояването разпределянето на дозите да става пропорионално на населението.


По-рано Европейската комисия отвърна на обвиненията от австрийския канцлер Себастиан Курц за "базар" на ваксини, заради което едни страни получавали повече бройки. Отговорът бе, че така са решили самите 27 държави - когато някоя от тях не вземе всичко, полагащо ѝ се от квотата, то да се преразпределя към други в преговори между страните и представителите им в специалната работна група по ваксиниране.


Днес във Виена "Борисов изрази недоумение как е възможно договореното от лидерите на най-високо ниво в рамките на Европейския съвет да бъде променяно от някакъв комитет в хода на доставките. "Как може да се променя решение на Съвета, без самите ние да сме го променили", попита реторично министър-председателят", съобщи пресслужбата на Министерски съвет.


"Знаем, че ситуацията с коронавируса остава тревожна в няколко страни членки и трябва да увеличим усилията си, за да задържим малък броя на заразените", коментира още Кириакуди след видеосреща на здравните министри. "Европейската комисия предложи разпределянето да става пропорционално на населението и така действаме досега всеки път и по всеки договор, защото това е справедливо за всички решение."


Това бе и посланието ми днес към здравните министри, допълни Кириакиду. "Подходът ни към разпределянето е бил винаги един и същ от самото начало - винаги основан на населението, освен ако самите страни членки не решат да не вземат изцяло полагащото им се. Разбира се, страните членки могат да решат да се завърнат към системата за pro rata разпределяне (според населението им)".


Темата ще се обсъжда на Европейски съвет на 24-25 март следващата седмица. Досега по-малки държави като Малта и Ирландия, посочени от Курц, заявиха, че не са нарушили никакви правила на ЕС и че правят всичко възможно да доставят ваксини за гражданите си. Според "Ди Велт" Германия също е една от възползвалите се страни и около 11% от дозите всъщност са свръх полагащата ѝ се квота. Берлин не е коментирал обвиненията на групата държави, сред които и България.


Марта Темиду, министър на здравеопазването на Португалия и ротационен председател на Съвета на министрите, бе попитана от журналистка от родината ѝ дали правителството в Лисабон е изкупувало 100% от полагащото се през първото тримесечие или е прехвърлило част от дозите на други. "Купуваме всичко, полагащо се на Португалия с изключение на ваксините на Moderna", отвърна министър Темиду.


Стела Кириакиду призова страните членки така да организират поставянето на ваксините по координиран начин, че да не се стига до задържане на дози. Това е особен оважно в задаващите се месеци, когато доставките ще се увеличат значително, допълни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Борисов, за тебе се отнася. Казват ти "право куме та в очите" да не се правиш на умряла лисица.

 2. 2 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Групата страни сред които и България не обвиняват, а на практика разобличават сами себе си. По каква причина държат да обърнат внимание върху собствените си провали и грешни решения е непонятно.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 3. 3 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Съгласен съм, че не е достатъчно това,което направи Баце да се спре илача на "оксфорд">
  Трябва незабавно да обяви от кого България ще направи постъпки да закупи ваксини!
  И още нещо- официално да поиска ресто на кинтите от тия апаши от АЗ!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  Концерните не могат да смогнат с доставките, обаче някакъв комисар от Брюксел маха с пръст да сме били купували?

 5. 5 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  баце се е уплашил от студените ваксини и е поръчал от другите. като види човек дървените философи по щабовете не се изненадвам.

 6. 6 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Концерните не могат да смогнат с доставките, обаче някакъв комисар от Брюксел маха с пръст да сме били купували?
  —цитат от коментар 4 на Dariya Koleva


  Може би знаете отговорите на тези въпроси? Не са мои, Нинова ги е задала, но всички искаме отговори.

  Какъв брой ваксини са поръчани за страната ни по видове и производители?
  Има ли договорени ваксини, какви и колко извън квотното разпределение на Европейския съюз?
  Колко на брой ваксини и от кои видове/производители са платени и на каква цена?
  Какви са графиците за доставка по всеки договор и вид ваксина?
  Колко броя ваксини са доставени и от кои видове?
  Има ли закъснение по договорените графици за доставка на ваксини? Ако има, от кои видове и производители, какво е количеството на неизпълнените доставки, както и какви са причините за това?
  Колко души са ваксинирани, съответно с една или две дози по видове ваксини?
  Има ли ваксини, които се съхраняват като резерв за втора доза или друга причина?
  Какво е реалното изпълнение на имунизационния календар по професионален и социален критерий /професии на първа линия, възрастни хора и други?
  В кои професионални и социални групи има забавяне на имунизационния календар, какви са причините за това?
  Какви са критериите по които се определя коя професионална или социална група с кой вид ваксина се ваксинират?
  Има ли изработени обективни критерии, по които регионалните държавни и общински структури могат да налагат мерки за ограничаване и овладяване на здравната криза /брой заразени, брой хоспитализирани или друго/, при какви обстоятелства, какви мерки се налагат/затваряне на училища и детски градини, заведения за хранене, държавни и местни администрации и други/?
  Колко души, съответно какъв процент от населението трябва да се ваксинира, за да се достигне до така наречения „стаден имунитет“ и кога Министерство на здравеопазването смята, че ще се случи това?
  Предвижда ли правителството и здравните власти стартирането на преговори за доставка на други видове ваксини и други производители? Ако да, с кои производители и какви са предприетите действия?
  Предвижда ли правителството и здравните власти да подпомагат трети страни с количества ваксини? Ако да, кои страни, с какво количество ваксини, от кой вид и с какъв административен акт е взето това решение?

 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 908 Неутрално

  След фиаското със Зил-а и бусове за кренвирши, Баце е решил да заложи държавата на сигурното и евтинкото - Астрата. Но напоследък нищо не му се получава.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  Бац€, Португалия не искали са купуват Модерна! Изкрънкай една ваксина Модерна за мене! Ще си я платя, ще допринеса за пълненето на онова чекмедже!

 9. 9 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#7] от "Индиана":

  хазартно е заложил само на един тип, докато другите са си вързали гащите. те така чакаха и в перник да се напълни язовира от Началника, ма накрая търчаха с тръбите като хамави.

 10. 10 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 553 Разстроено

  По-рано Европейската комисия отвърна на обвиненията от австрийския канцлер Себастиан Курц за "базар" на ваксини, заради което едни страни получавали повече бройки. Отговорът бе, че така са решили самите 27 държави - когато някоя от тях не вземе всичко, полагащо ѝ се от квотата, то да се преразпределя към други в преговори между страните и представителите им в специалната работна група по ваксиниране.

  И какво се оказа сега? Вместо да си купуваме всички ваксини от квотата, шофера е решил да заделя паре за бензин за жипката... Или за да закара газ до Сърбия за 3 милиарда лева. Но най-вече да даде паре да се строи Хемус, без търг и обществена поръчка, че тези процедури вредят на пълнененто на чекмеджето...

 11. 11 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dariya Koleva":

  Само че това е едната страна на въпроса. Другата, за която става дума тук е факта, че някои държави в ЕС, сред които и България са избрали сами да намалят делът си от доставените количества (в случая с БГ, управляващите са намалили делът си от ваксините на Pfizer и Moderna в пъти). След това тези отказани дози се преразпределят от останалите страни членки и канцлера Курц се прави на изненадан, а Борисов най-нагло се опитва да прехвърли отговорността за собствената си глупост на някой друг. Такива са фактите и комисар Кириакиду любезно ги напомня за неразбралите. Никой извън България не ни е виновен, че ни управляват невежи и нагли хора.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  ЕС стана за смях , но този път , за разлика от дилемата с краставиците, залога е човешки животи.Ако има нужда от нещо спешно/ дори по-спешно от ваксините/ е рязане на цялата безмислена бюрокрация в Брюксел, която освен че лапа милиарди от европейските данъкоплатци, не върши и нищо смислено.

  Sic transit gloria mundi
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Любопитно

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Те пък защо не искат?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 908 Неутрално

  ЕС стана за смях , но този път , за разлика от дилемата с краставиците, залога е човешки животи.Ако има нужда от нещо спешно/ дори по-спешно от ваксините/ е рязане на цялата безмислена бюрокрация в Брюксел, която освен че лапа милиарди от европейските данъкоплатци, не върши и нищо смислено.
  —цитат от коментар 13 на Hristov


  И какво общо има ЕС с отделните държавици, които не искат да си купуват квотите на вече осигурени ваксини ? Единствените станали не за смях, а за съжаление, са такива дребни тарикати като Борисов и компания, неспособни да вземат правилно самостоятелно решение, по-сложно от това какво да има за обяд.

 16. 16 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hristov":

  нещо бая си се объркал. ние станахме за смях.
  вместо да поръчаме от повече доставици, нееее
  аре на йовтинките ваксини, и не само това, ами
  и не сме запълнили квотите от другите производители.
  значи пак, ебати боклуците, без извинение, щото
  няколко приятеля в момента се гърчат от ковид, заради тея боклуци.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Или какво става когато ти подслушват телефона братята партньори
  https://www.yahoo.com/news/merkels-government-war-over-astrazeneca-115706682.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Концерните не могат да смогнат с доставките, обаче някакъв комисар от Брюксел маха с пръст да сме били купували?
  —цитат от коментар 4 на Dariya Koleva


  Пак не си разбрала.

 19. 19 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 940 Неутрално

  ЕС стана за смях , но този път , за разлика от дилемата с краставиците, залога е човешки животи.Ако има нужда от нещо спешно/ дори по-спешно от ваксините/ е рязане на цялата безмислена бюрокрация в Брюксел, която освен че лапа милиарди от европейските данъкоплатци, не върши и нищо смислено.
  —цитат от коментар 13 на Hristov


  Вярно?

 20. 20 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Нашия отиде да си изиграе предизборния театър. Разчиташе, че европейските чиновници ще му отговорят като всеки път тактично и той ще си ги извърта пред не особено умния си електорат, даже може да го похвалят как ги е натаковал с 200 тия смотаняци. Да, ама не. Този път го сложиха на място - Като му е било правото, той се е отказал от РНК ваксините и е взел майделките. Реално е заложил живота на всички ни, та да може оная да вземе някаква комисионна! Това е положението. Добре е всички да проумеете с какъв безскрупулен индивид си имаме работа!

 21. 21 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Съгласен съм, че не е достатъчно това,което направи Баце да се спре илача на "оксфорд">Трябва незабавно да обяви от кого България ще направи постъпки да закупи ваксини!И още нещо- официално да поиска ресто на кинтите от тия апаши от АЗ!
  —цитат от коментар 3 на Синдбад-мореход

  Чакай с линчуването на Борисов - първо да се ваксинират всички, които искат, защото голяма част от населението е готова да линчува всички антиваксъри, за това че се месят там където не им е работата!
  Както има хора които предпочитат да умрат, но не и да се ваксинират, така има и хора които от това им засвиси живота.

 22. 22 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#15] от "Индиана":

  единственото решение, което тоя боклук
  може да вземе е следното:
  назначаваме наши хора в контролните институции,
  за ди ги порим с двеста всички, които имат какъвто и да е апетитен бизнес.
  искаш бизнес, рекет брато.
  това съм го виждал на микрониво в края на 90те със заведения.
  некой се издървил на накой друг. и тоя им пращаше инспектори
  и им затваряше завденията. сега само мащабът е по-голам.
  същият принцип.

 23. 23 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#19] от "До руските мекерета":

  За съжаление, да..И го казвам като човек, който е твърдо за съюза и желае по- близка интеграция, до ниво федерална държава в близко бъдеще.Такъв тежък и безсмислен бюрократичен апарат човешката история не познава.

  Sic transit gloria mundi
 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vesselin Velkov":

  Аре стига с тия въпроси.
  Най-много и най-напред сме платили на КюреВак.
  Не сме само ние.
  Всички се набутаха по акъла на Урсула, ама тя тогава разполагаше със 750 млрд еврака чисто нови новинички напечатани.
  Те ваксина още нямат, обаче баш сега няма да върнат парите.
  Не смее Боко за пита за тях, щото за тях настояваше Урсула, а ако Урслуа му се разсърди на Боцата ще му прави сечено, а може и румънчето да насъска.

 25. 25 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#16] от "mihail_p":

  Изобщо не съм се объркал.Това, че Баце го играе селски тарикат въобще не оправдава бюрокрацията в Брюксел и целият хаос около ваксините.

  Sic transit gloria mundi
 26. 26 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Трайкайте! Скоро никой няма да иска ваксините. Това е част от плана на страхуване. Ваксините могат да намалят страха, за това сега само зарибяват с тях, после ще ги отрекат. Това нещо ще продължи още дълго. Толкова дълго, колкото решат или докато всички държави изтеглят непосилни за връщане заеми. И междувременно чрез страха, вируса и глада, който ще дойде заради икономическата криза. Най-голямата власт в момента е в медиите, те вече не са четвъртата власт, те са първата власт. Борта е и ще е за тях. Контрола на медиите означава контрол на заболелите, контрол на правителствата, контрола на нежната война, тотален контрол. Опичайте си акъла! Ковида въобще не е най-страшното нещо, което ще ви се случи. Това, което се задава е колосално голямо. И ще продължи до когато си поискат.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hristov":

  "ЕС стана за смях"

  Аргументи?

 29. 29 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hristov":

  коя бюрокрация в Брюксел, че не разбрах.
  има квоти и ние сем избрали да не запълним
  нашите с други. я чеи и не ми се извинявай, че почваш
  да ме дразниш.
  що няма ваксини.
  кажи ми що няма ваксини.
  нещо почваш да изпскваш ведроото.
  на куца ракета знаеш какво и е криво.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  "Те пък защо не искат?"

  Вероятно заради цената. Сигурно и в Португалия има чекмеджета за пълнене.

 31. 31 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#19] от "До руските мекерета":За съжаление, да..И го казвам като човек, който е твърдо за съюза и желае по- близка интеграция, до ниво федерална държава в близко бъдеще.Такъв тежък и безсмислен бюрократичен апарат човешката история не познава.
  —цитат от коментар 23 на Hristov


  Леле, представяш ли си рая, в който щяха да живеят бедните европейци, ако не беше тази огнедишаща борокрация?

  Англичаните вече се освободиха и им става все по-гот.

 32. 32 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#27] от "Шихан Йордечка":


  До коментар [#27] от "Шихан Йордечка":

  тоя се отвори на тея далавери, като беше кмет.
  всички му идваха на килимчето. почна да клати
  строитрелни фирми и така.

 33. 34 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  Манипулациите на Борисов у нас минават, но в ЕС не

 34. 35 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dariya Koleva":

  обаче някакъв комисар от Брюксел маха с пръст да сме били купували?
  ▪️▪️▪️▪️

  Доколкото си спомням, имаше един свещеник, Кирил се казваше, който силно и постоянно размахваше с пръст, за да научи българите да обичат Путенланд:)

  "Чуждестранен агент"
 35. 36 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#29] от "mihail_p":

  На кого да се извинявам , че не разбрах? На тебе ли, бе ,Сульо?!Я бегай се наплискай..

  Sic transit gloria mundi
 36. 37 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Весело

  Какво удоволствие е да се четат някой от коментарите от хора които ми се смееха когато пишех, че администрацията на ЕС е това което проваля ЕС.
  Най-после започвате да проглеждате, бавно за момента, но накрая ще разберете истината за ЕССР 😂
  Доволен съм също така да видя най заклетият привърженик на ЕС който минава в обяснителен режим 😂😂😂

  До коментар [#19] от "До руските мекерета":За съжаление, да..И го казвам като човек, който е твърдо за съюза и желае по- близка интеграция, до ниво федерална държава в близко бъдеще.Такъв тежък и безсмислен бюрократичен апарат човешката история не познава.
  —цитат от коментар 23 на Hristov


  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 37. 38 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#28] от "vassilun":

  Е ако и затова трябват аргументи, при целият хаос с ваксините, здраве му кажи...Колко човека общо са ваксинирани в ЕС?

  Sic transit gloria mundi
 38. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Бай Ганьо ряпа да яде пред бат ви Бойко.
  Даже няма достойнство да си признае че е отказал да плати милиони дози Файзър и модерна. Които след това Германия е платила за себе си.

 39. 40 Профил на mox56318940
  mox56318940
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "russian78":

  Че се прави на неразбрал какви ги е натворил

 40. 41 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#28] от "vassilun":

  ЕС стана за смях"

  Аргументи?
  ________________________________
  Тука не става въпрос за това, че Тиквата се е проявил като селски тарикат и не е закупил целите квоти, а за безпомощността на ЕССР да се справи с доставчиците на ваксини. ЕССР е постоянно орязвана с предварително спазарените количества.
  Защо САЩ, Великобритания и други не мрънкат?
  В САЩ вече са използвани над 100 млн ваксини при население 330млн, в Европа видял ли си колко са поставени?

 41. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  най-богатите ще получат първи ваксини, това е ясно.
  ЕС е съюз, само на хартия..
  Колкото ни подкрепиха за Македония.. ритнаха Борисов по кокалчетата, да решава проблема, лично кравата Меркел.

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 43 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 12 Весело

  Кунц: Дайте да измислим нещо с България, защото българите и Борисов съвсем са я оплескали, не знаят какво да правят и сами не могат да се оправят в ваксинацията

  ЕК: Борисов, ако купуваше толкова ваксини, колкото имаш по квота, нямаше да имате сегашните проблеми. Ти сам си гласувал за това разпределение.

  Барба Ганьос: Ууууууууааааааа. уууууууаааааааа, ко стааа еее Брюксел? Защо ми клатите стабилността да ви ева...

 43. 44 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#37] от "padrino":

  ЕС е идея, Педрито.И благодарение на тази идея, Европа не познава война от 75 години.И тази идея рано или късно ще бъде осъществена, ЕС ще бъде федерална държава, а Великобритания/ или каквото остане от нея/ ще е изолирано, периферно островче , с велико минало, тъжно настояще и мрачно бъдеще.

  Sic transit gloria mundi
 44. 45 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 12 Весело

  До коментар [#37] от "padrino":

  Така казал и дивака като видял влака да спира на гарата.

  Аз нали ви казах, че ще се повреди!

 45. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "така са решили самите 27 държави - когато някоя от тях не вземе всичко, полагащо ѝ се от квотата, то да се преразпределя към други в преговори между страните и представителите им в специалната работна група по ваксинирането."
  Кое не му е ясно на Борисов или не е разбрал, какво подписва.

 46. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "така са решили самите 27 държави - когато някоя от тях не вземе всичко, полагащо ѝ се от квотата, то да се преразпределя към други в преговори между страните и представителите им в специалната работна група по ваксинирането."
  Кое не му е ясно на Борисов или не е разбрал, какво подписва.

 47. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "така са решили самите 27 държави - когато някоя от тях не вземе всичко, полагащо ѝ се от квотата, то да се преразпределя към други в преговори между страните и представителите им в специалната работна група по ваксинирането."
  Кое не му е ясно на Борисов или не е разбрал, какво подписва.

 48. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Какво значи "полагащи се дози"? Може да има само заявени и договорени. Полагащи се имаше през комунизма.

 49. 50 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 490 Гневно

  Тиквата се прави на прост, но селските му номера минават само пред малоумните му избиратели. Защо след всичко ВСЕ ОЩЕ сме на 60% поръчани Пфайзер и Модерна? Избирателите му измират ама лакомото дупе не може да му се откъсне няколко милиона да поръча иРНК ваксини на макс. Е кво толкова ще ги даде за купения вот.

 50. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Разстроено

  Щом има толкова проблеми не е ли по-добре ЕС да смени здравният еврокомисар и да се намали малко ковид пропатгандата!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 52 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Чета и не знам на кой какво не му е ясно. ЕС с производител "Х" 100 000 000 дози производство и срок на доставка 12.2020 - 09.2021, на България и се падат 1,55% (населението е в такъв % от цялото в ЕС) = 1 550 000 дози. Българското правителство се отказва и тези се предлагат на другите страни, няма да стоят и да се развалят и да чакат Бибитко да се сети, че му трябват. ЕС договаря втора доставка пак 100 000 000 но вече със срок на производство след 01.2022 и там пак имаме право да поръчаме 1,55%
  Бибитко вече като поръчва, му са гарантирани тия след 01.2022 г
  Междувременно, някои страни не успяват да вземат всички заявени от първата партида и те се предлагат по друга схема вече определена от ЕС, но това не са тези на които реално има право, а овъри/извънредни количества.
  Така че Бибитко играе театър за пред електората, за да не му цъфне издънката.

 52. 53 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 784 Неутрално

  От кого да ги купуват? Колко трябва да умрат, за да спрете Астра Зенека?

 53. 54 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Интересно е да се види, че защитниците на евробюрокрацията нямат смислен аргумент да оправдаят провала на хрантутниците. Фактите са безпристрастни: страните извън ЕС успяват да ваксинират с пъти по-висок процент от населението си.

  На тоя фон неква леля на добра заплата от данъците ни, уважаеми граждани на ЕС, си позволява да нарежда какво трябвало да се прави. Что делат, говореше Ленин. ЕС се превърна в нов СССР, въпреки че никой и никога не упълномощавал администраторите в Брюксел за това.

 54. 55 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Ти да видиш!
  Всички политически анализатори, професори по футбол и тенис, академици по акушерство и хоноровани тролове по вирусология са се събрали под статията за една недопреведена реплика на една Стела Кириакуди???
  Ежрокомисарят се казва Стелла Кириакидес!!!
  Даже името е сбъркано. Какво да се очаква от съдържанието...
  А коментиращите даже и това не разбраха...
  Тролове, Уотсън!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 55. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Любопитно

  До коментар [#55] от "Петър Самсонов":

  Какво е това "ежрокомисар"?

 56. 57 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Да се допълня, яе еврокомисар Кириакидес е от Кипър, които точно са обвинени, че са получили ТРИ пъти пожече дози, отколкото им се полагат (според канцлера Кунц).

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 57. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 59 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  До коментар [#56] от "Един препатил":
  Смяна на клавиатурата от кирилица на латиница при фонетична клавиатура. Аз се извинявам, не съм журналист, нито медия. Просто съм извън България. А ти не се ли досети коя е думата?
  Или на троловете това е заложено за отговор?...
  Не че питам.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 61 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Да се чуди човек как все още не са сетили за Костов.

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 65 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Какво значи "полагащи се дози"? Може да има само заявени и договорени. Полагащи се имаше през комунизма.
  —цитат от коментар 49 на Judjuk


  Да, Брюксел стана новата Москва, а от ЕС се получи нов СИВ. Пак доминират няколко държави и налагат на всички останали какво е правилно и какво не!

  Самата брюкселска комисия призна вина чрез пратената на поста шеф на ЕС от Меркел, Уши фон дер Лайен, при договарянето на ваксините. Първо много са се туткали да започнат преговори, макар при раздаване на бадехава срества с милиони бяха много бързи! И никакво обвързване между дадени пари и доставки след това, въпреки че са можели да искат прериотетно обслужване!

 65. 66 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#59] от "Петър Самсонов":

  До коментар [#56] от "Един препатил":... Просто съм извън България. А ти не се ли досети коя е думата?...
  —цитат от коментар 59 на Петър Самсонов


  А, досетих се коя е думата. Даже се досещам и къде извън България сте.

 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 69 Профил на feb
  feb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво значи "полагащи се дози"? Може да има само заявени и договорени. Полагащи се имаше през комунизма.
  —цитат от коментар 49 на Judjuk


  "Полагащи се" в случая означава точно това, което ББ и останалите пискуни искат в момента.
  Пропорционално разделение на база броя на населението.
  Нелепо, нали?

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 71 Профил на feb
  feb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето, тук:
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/strategijata-za-vaksini-kakvi-kvoti-e-zajavila-balgarija-kam-proizvoditelite.html
  А, предполагам и на доста други места е описано какво ни се е "полагало" и какво сме поръчали...
  Всичко останало неизползвано от нашата или която и да било друга квота е предварително уговорено да се вземе от който го иска.
  Курц, ББ и другите се правят на умряли лисици в момента, за да свалят вината от собствените си управленски решения, които далеч няма да останат в графата "умни и навременни ходове в моменти на криза".

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 77 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#53] от "rsk14877483":

  Колко са умрели от Астра , кои са , как е доказано ,че точно ваксината е причина , по какъв начин точно ваксината води до усложнение , като в единия случай болната е загинала от белодробен оток ,който не може да се получи 12 часа след ваксинация , в другия учителката явно е била заразена с корона инфекция след като е ваксинирана ,усложнена и загинала поради короната ,а не поради ваксината ,която е сложена 15 дни преди смъртта и няма никаква връзка със заразата и усложненията от заразата , нещо като се правите на компетентни и знаещи ,трябва и все пак да сте учили , да имате дипломи ,а не да сте чули и прочели някъде и да пляскате компетентни мнения ,защото всичко това довежда до масово неглижиране на ваксините ,вече по 5000 болни и по 150-200 загинали дневно ,които не са били ваксинирани , дори с АЗ и са загинали .

 77. 78 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#70] от "har30841771":

  При вас в чужбина няма да ти натикат в задника ваксината ,при все ,че плащаш минимум 200 евра месечно ,ама ако те хване короната ще ти влезе наистина ,а вероятността да не ти трябват здравни осигуровки е над 10 % за тебе и близките ти , които са в опастност да загинат от ковида ,а не от ваксината на АЗ или някоя друга .

 78. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":"Те пък защо не искат?"Вероятно заради цената. Сигурно и в Португалия има чекмеджета за пълнене.
  —цитат от коментар 30 на vassilun


  Чекмеджета има навсякъде. Ама в някои пачките са от 50 евро, а в други от по 500.
  И някъде министрите са мистър 5%, а в други г-жа 50%. Ние сме от втората група.

 81. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  .... в другия учителката явно е била заразена с корона инфекция след като е ваксинирана ,усложнена и загинала поради короната ,а не поради ваксината ,която е сложена 15 дни преди смъртта и няма никаква връзка със заразата и усложненията от заразата...... .
  —цитат от коментар 77 на edin drugii


  Ваксината няма нищо общо със заразата и усложненията, или заразата и усложненията нямат нищо общо с ваксината?
  Ти даваш ли си сметка какви грандиозни глупости си написал?

 82. 83 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Уф, защо €коМисирът се занимава с преразпределянето на закупени ваксини!? Това е работа на някой секретар. Тази дама трябва да мисли за утрешния ден, когато, ако ЕС не започне да си произвежда сам стратегическите лекарства (електроника, биотехнологични инструменти), ще изпаднем в положението на страна от третия свят (в миналото). Ето къде, най-вече, трябва да се инвестира, за да не плащаме на други страни да развиват технологиите, резултата от които ще плащаме отново ние.

 83. 84 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Ето я жената отговортна за мудната организация на ваксините в Европейския съюз. За което Съюзът ѝ плаща €23 хил. на месец без да смятаме безбройните допълнителни финансови тлъстини отгоре. Ашколсун!

 84. 85 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Когато Брюксел би шута на народните въстаници и не им се върза на ментетата в чекмеджето /четял бил друга литература/ беше лош. Когато Борисов и колегите му от централна и източна Европа критикуват Брюксел, въпросният Брюксел стана добър и справедлив. С една дума - векторът е според своя си интерес. Помага ли ни или не ни помага да свалим Борисов и дойдем на власт. В случая откриха сянка на противоборство някакво. И... хоп, Брюксел е от наш,те.Каква е позицията на Борисов и защо хората пак ще го изберат? Прави го в интерс на тях, на хората. В смисъл - благодаря, Брюксел, че не им се върза на въстаниците, но ваксините сега са по важни...

 85. 86 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Борисов е поръчал предимно астра и джонсън, което има логика - по евтини са и се съхраняват по лесно. Само не знам защо ги играе сега тези театри, ами просто не обясни точно какво са поръчали. С една дума изтеглили сме късата клечка.

 86. 87 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#82] от "historama":

  Открехни ме какви глупости съм написал ,дай ми напътствия ,че съм прост и не лекувам всеки ден по 30 нови заразени пациенти ,чакам такива като теб да ми казват какво и как да правя , явно ти лекуваш повече такива от мен ,знаеш повече , спасил си повече , а и ваксини си сложил повече от мен , ти ще даваш заключения на хората ,които работим това ,само дето не си учил нищо , то ,ако ставаше с четене на глупости по форумите ,всички щяхте да сте професори ,а ние само прости доктори .Затова такива умници като теб ги оставяме сами да си вземат решенията ,после само наблюдаваме статистиката ,а та не е в полза на вас многознаещите и можещите .

 87. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  "Колко са умрели от Астра , кои са , как е доказано ,че точно ваксината е причина....."
  До коментар [#77] от "edin drugii":

  Тя умирачката не е толкоз проста, лесна и бърза работа. Даже и инсулт и инфаркт не протичат изневиделица и скоротечно, има си някакво развитие. И когато някой почине след ваксиниране, без да е бил на смъртно легло, значи е от ваксината, а не решение на Светия престол. С други думи, ако човекът не се е ваксинирал, щеше да си живее.
  Защитата на любимата Наша, атлантическа ваксина, може и политкоректна да е, но тя просто не е хуманна и логична.

 88. 89 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Купувай народе! Чекмеджето не е само едно, колко много има още по веригата! Г-жата на снимката има нужда от нашите пари. Дали "елексирите" стават или не, на кого му пука? В крайна сметка всеки мераклия се подписва, че знае какво прави и ако му се случи нещо, негова си работа. При липса на мисловна дейност - пътища много.

  master
 89. 90 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Най-важното изречение в цялото изявление е "всички да купуват"

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 90. 91 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#71] от "feb":

  Общите количества са ясни. Само, че те нищо не ни казват за положението към момента. Важното е какъв е графикът на доставките договорен с всеки производител и как се изпълнява. Тази информация обаче се крие по-дълбоко отколкото Борисов е скрил партийната си книжка. Защото ще лъсне истината, че управляващите въобще не възнамеряват да провеждат активна кампания за масова ваксинация.

 91. 92 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 891 Неутрално


  "Няколко пъти заявявахме, че се надпреварваме с времето и затова ваксинирането е важно за намаляване броя на заразените. Знаем за предизвикателствата около производството и доставянето на ваксините, но препоръчваме на страните членки да купуват всички налични дози. Защото в момента виждаме, че страните купуват между 50% и 100% (от полагащите им се)."
  —————

  Така е , но в такъв случай означава ваксинацията да стане задължителна , а това няма да се приеме добре от хората и с право. След скандала с АЗ има още по- голяма доза недоверие към ваксините въобще.
  От друга страна купувайки ваксини , които няма да се използват по ред причини , се отнема възможността на други държави да се сдобият в момент на нужда от този продукт за борба със заразата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK