Еврокомисията остави страните членки да признават ваксини без одобрение в ЕС

Еврокомисията остави страните членки да признават ваксини без одобрение в ЕС


Европейската комисия предложи днес законодателна инициатива за създаване на "Цифров зелен сертификат", който да помогне за свободното движение из Европейския съюз по време на пандемията. Той ще е доказателство, че притежателят му е ваксиниран, има отрицателен резултат от PCR тест или се възстановява от COVID-19.


Предложението на Еврокомисията е ограничено до сертифициране за ваксиниране само с одобрените за ЕС продукти. Но страните членки може да решат в допълнение да приемат и други ваксини, се казва в съобщението.


Това означава - ако бъде прието в този вид - че няма да се признават автоматично за целия ЕС унгарци, словаци или евентуално чехи, словаци и словенци, на които са поставени руски или китайски ваксини. Но българското правителство може да реши да признае на тези граждани статут на ваксинирани само за територията на България.
На страните членки остава отговорността да решат кои здравни ограничения да отпаднат за пътуващите, но ще трябва да го направят така, че те да не са различни за притежателите на сертификата. Иначе казано, комисията напомня, че това не бива да се превърща в документ, създаващ дискриминация спрямо тези, които не го притежават.


Сертификатът ще е безплатен, ще може и да се разпечатва на хартия и ще е снабден с QR код за сигурност и потвърждаване на автентичността на данните. Работи се по това и документът да е международно признат извън ЕС и така да играе водеща роля за оформянето на световен стандарт.


Сертификатът няма да е предварително условие за свободно пътуване и няма да създава дискриминация по никакъв начин.


Дидие Рейндерс,

еврокомиср по правосъдие


Комисията ще изгради портал и софтуер за проверка на автентичността на данните, за да може сертификатите да се използват без притеснения в целия ЕС. На страните членки ще се помогне в техническото прилагане на документа. На практика това е една от първите големи крачки към създаване на Европейски здравен статут, тъй като най-малкото страните ще уеднаквят част от стандартите си за здравна документация.


Инициативата бе представена в Брюксел от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Инициативата бе представена в Брюксел от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Ключовите моменти


- това е временна мярка, докато Световната здравна организация обяви край на пандемията


- сертификатът ще е достъпен за всички граждани на ЕС и членове на семействата им


- ще се издава и на постоянно живеещи в ЕС други граждани, както и на посетители с право да пътуват до други страни от ЕС

    • На практика това ще са 3 сертификата: за ваксиниране, за PCR или бърз антигенен тест и за възстановяване след заразяване с коронавируса:
    • - за ваксинирането: с кой продукт, на кой производител, колко дози са поставени, датата на ваксиниране
    • - за теста: тип на теста, дата и час на тестването, в кой медицински център е направен и какъв е резултатът
    • - за възстановяване: дата от положителен PCR тест, кой е издал конкретно този сертификат, дата и срок на валидност


- няма да е дискриминиращ спрямо хората без поставени ваксини, затова е и предложението да съдържа сертификати за тестове и преболедуване


- документът ще е на официалния език в съответната страна и на английски


- предварително уведомление за мерки, т.е. ако една страна налага карантина или изисква тест, трябва да информира Комисията и страните членки за това и да обясни основанието за такива мерки


- само ограничена лична информация: име, рождена дата, дата на издаване, "релевантна информация" за ваксината/теста/възстановяването, както и уникален номер; с тези данни само се потвърждава и сверява автентичността и валидността на сертификатите


- сертификатът е отворен за признаване и от страна на Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.


Според Еврокомисията целта на сертификата е да улесни, а не да затрудни, пътуването из ЕС, т.е. само на основание верификацията на документа не бива да се въвеждат временни ограничения за пресичане на национални или вътрешни граници.


За да е реалност тази система преди летния сезон, е нужно ообрение от Европейския парламент и от Европейския съвет. В допълнение, страните членки трябва да приложат договорените в мрежата eHealth рамка за доверие и технически стандарти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK