От санитарен печат до следене на отпадни води - идеите как ЕС да излиза от пандемията

От санитарен печат до следене на отпадни води - идеите как ЕС да излиза от пандемията

© ReutersСлед седмица - на 25 март, европейските лидери ще се срещнат, за да обсъдят и как да координират усилията си за справяне с пандемията и излизане от нея. Европейската комисия представи идеята си за рамка на една балансирана политика и общ подход за постепенно придвижване към трайно възстановяване на нормалния живот.


Това включва въвеждане на цифрово зелено удостоверение (обхващащо ваксинацията, тестването и възстановяването от заразяване), използването на обща рамка за ответни мерки, насоки за допълнителни стратегии за тестване (например мониторинг на отпадни води за проследяване на вариантите), инвестиции в диагностика и лечение, както и действия за изграждане на устойчивост в световен мащаб чрез COVAX и механизъм на ЕС за обмен на ваксини.


Ето какво съдържа рамката:
Цифрови зелени удостоверения на ниво на ЕС, т.е. издаването, проверката и приемането на удостоверения за улесняване на свободното движение в рамките на съюза, основани на строго зачитане на принципа на недискриминация и на основните права на гражданите на ЕС. До средата на юни трябва да бъде въведена техническа рамка за сигурност, оперативна съвместимост и защитата на личните данни. Тя ще даде възможност за включване на съвместими удостоверения, издадени в трети държави.


Европейска рамка за мерки в отговор на COVID-19, определена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Тя трябва да помогне на държавите членки да вземат решения при прилагането на ограничения. Това ознчава да се определят нивата, които отразяват епидемиологичната обстановка във всяка държава членка; възможност за симулации (за да се покаже с колко свобода на действие разполага всяка държава, за да намали мерките за реагиране, без да рискува обрат в разпространението на вируса); интерактивен цифров инструмент на ECDC, който от април ще бъде използван от държавите членки.


Насоки в подкрепа на допълнителни стратегии за тестване и проследяване. Става дума за навлизането на изделия за самостоятелно тестване за COVID-19, като съвсем скоро ECDC ще публикува технически насоки относно тези изделия, данни за тяхната наличност, клиничното им действие в сравнение със "златния стандарт" - RT-PCR тестовете, последиците от тях за докладването и епидемиологичното наблюдение, както и условията за подходящата им употреба.


Комисията прие в сряда препоръка, с която изисква от държавите членки да въведат мониторинг на отпадните води, за да проследяват COVID-19 и неговите варианти, да споделят данните с компетентните здравни органи за ранно откриване на наличието на вируса и да идентифицират клъстерите.


Обмен на данни между органите на държавите членки за проследяване на контактите може да бъде особено важен, когато пътниците пресичат граници в непосредствена близост една до друга, като например при пътувания със самолети или влакове. Цифрови формуляри за локализиране на пътниците могат да се използват от държавите членки за събиране на данни от трансгранични пътници, влизащи на тяхна територия. Комисията публикува на 17 март проект за мерки за установяване на необходимите правни условия за обработването на такива лични данни с идея мерки да бъдат приети до началото на летния сезон на пътуване.


Инвестиции в лечение. За средата на април е планирана обща стратегия на ЕС относно терапевтичните средства с цел ускоряване на научните изследвания и производството, за да се гарантира бърз достъп до ценни средства за лечение. Ще бъдат въведени по-гъвкави регулаторни мерки за терапевтичните средства, като например улесняване на етикетирането, за да се даде възможност за бързо снабдяване в голям мащаб по време на пандемията.


Подпомагане на туризма и културата да се подготвят за безопасно повторно отваряне. Комисията поиска от организацията по стандартизация CEN да разработи до лятото, в сътрудничество с хотелиерите и държавите членки, доброволен санитарен печат.


Комисията ще популяризира обектите от културното наследство на ЕС и културните маршрути, както и културните прояви и фестивали, чрез кампания на ЕС в социалните медии за устойчив културен туризъм.


Когато условията позволяват, ще бъдат подкрепени нови инициативи чрез програмата "Еразъм +" и действието по нея DiscoverEU за насърчаване на откриването от младите хора на европейското културно наследство с железопътен транспорт.


Механизъм на ЕС за споделяне на ваксини. ЕС и неговите държави членки играят водеща роля при инвестициите в глобалния механизъм COVAX и установяват координиран европейски подход към обмена на ваксини. Това става със създаване на механизъм на ЕС за споделяне на ваксини, за да се помогне на държавите партньори да преодолеят пандемията. Европейският подход за споделяне на ваксини ще помогне на съседните държави и държавите партньори да преодолеят пандемията и ще допълни 2.2 милиарда евро инвестиции на ЕС от Team Europe (Комисията, държавите членки и ЕИБ) в COVAX.


В следващите месеци на пандемията ще са необходими решителни, но и координирани, действия на всички равнища, за да се гарантира, че най-ефективно ще бъде намалено разпространението на коронавируса и ще се помогне на гражданите и предприятията да се върнат към по-нормално положение.


Част от европейския план за готовност в областта на биологичната защита срещу вариантите на COVID-19 е "Инкубатор HERA". Той ще обедини изследователи, биотехнологични дружества, производители, регулаторни и публичните органи. Той ще се занимава с наблюдение на новите варианти, обмен на данни и сътрудничество при адаптирането на ваксините. През юни 2021 г., по искане на Европейския съвет, Европейската комисия ще публикува документ относно поуките от пандемията и пътя към по-устойчиво бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Весело

  Колко ли време ще отнеме на Дневник да съобщи, че Астра Зенека е УТВЪРДЕНА ОТНОВО като безопасна ваксина от ЕМА??? 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  До коментар [#1] от "padrino":

  Ти ваксинира ли се ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":Ти ваксинира ли се ?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Отдавна, 9 Февруари и освен температура същата вечер, никакви други "странични ефекти"

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Брей, даже болднали идиотиите, за не пропуснем нещо "важно" от празните приказки! хахах :-)

 5. 5 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 229 Неутрално
 6. 6 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 229 Неутрално
 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 329 Весело

  Брей, даже болднали идиотиите, за не пропуснем нещо "важно" от празните приказки! хахах :-)
  —цитат от коментар 4 на Stargate


  Липсва ми една категорична декларация на ЕК...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Поради хроничния дефицит на новини измежду агитпропа: ЕМА препоръчва ваксината на АстраЗенека като ефикасна и безопасна. САЩ изпращат 2,5 милиона дози в Мексико и 1,5 милиона дози в Канада. Индийското правителство е блокирало 5 милиона дози, предназначени за Великобритания. Други 1,7 милиона ще бъдат тествани преди употреба. Петима мъже на възраст от 19 до 59 години във Великобритания са получили съсиреци, единият с фатален изход; понеже на тази възраст ваксинират само тежки случаи по изключение, 19-годишният едва ли е изглеждал като Лоренцо Сонего. Шефът на Лейбъристката партия обяви, че се е ваксинирал с АстраЗенека. Финансовият свят внимателно следи изцепките на Уши за квази военно положение. И т.н., новини да искаш.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1114 Неутрално
 10. 10 Профил на Michael Panayotov
  Michael Panayotov
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Когато преди две седмици ми я поставиха и се прибрах в къщи усетих че виждам неясно и мъгливо . Обадих се веднага в болницата за да им съобщя за страничните ефекти а от там ми казаха да се върна защото съм си забравил очилата.

 11. 11 Профил на Michael Panayotov
  Michael Panayotov
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Когато преди две седмици ми я поставиха и се прибрах в къщи усетих че виждам неясно и мъгливо . Обадих се веднага в болницата за да им съобщя за страничните ефекти а от там ми казаха да се върна защото съм си забравил очилата.

 12. 12 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Хм
  Хем цифрово, хем зелено, хем удостоверение!
  Еврозелките са в състояние да измислят комбинации от всякакви модерно звучащи термини

 13. 13 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Яжте и пийте йолдашлар, и добра дума думайте, сас добро да са запомним и с добро да са разделим.

 14. 14 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Яжте и пийте йолдашлар, и добра дума думайте, сас добро да са запомним и с добро да са разделим.

 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  "и ще допълни 2.2 милиарда евро инвестиции на ЕС от Team Europe (Комисията, държавите членки и ЕИБ) в COVAX"

  Пак ли?
  А резултатът?

  Panta rhei....
 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Вече една година пълна безотговорност и неяснота.
  Единствено едни парични потоци текат наляво и надясно...
  Толкова безпомощна ЕК не е имало досега.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK