Брюксел предпочита качествен, а не бърз, план за възстановяване

Йоханес Хан

© EC - Audiovisual Service

Йоханес ХанЕвропейската комисия обяви днес, че качеството на плановете на отделните държави по Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС има приоритет пред спазването на срока за предаването им за оценка.


Всяка държава трябва да представи до 30 април националните си планове по механизма, за да бъдат оценени за съответствие с целите на програмата. Процедурата е задължителна, преди националните власти да могат да получат финансиране по програмата.


"Водим интензивен диалог с всички държави членки. Регулацията изисква като основно правило плановете да бъдат изпратени до 30 април, но те са сложна задача и особено във време на пандемия някои държави ще имат нужда от повече време", заяви говорител на комисията в понеделник.
Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви миналата седмица, че не всички държави ще успеят да се вместят в срока, а днес негов говорител добави, че "качеството на плановете трябва да бъде приоритет", тъй като то ще позволи комисията по-бързо да направи преценка и да одобри националните планове.


Според регламента за спасителния фонд Европейската комисия трябва да оцени проектите на 27-те държави от ЕС до два месеца след предаването на националните проектопланове, а съветът има още един месец да ги одобри.

  • До момента нито една държава не е представила окончателен вариант на плана си за възстановяване и устойчивост, но в комисията са депозирани 26 проектоплана. Говорителят не уточни дали липсващият проект е българският, който правителството в оставка отказа да предаде в Брюксел.

Спазването на срока за предаване на проектоплановете не е единственото условие за започване на плащанията по плана, подчерта говорителят на Европейската комисия. Преди комисията да започне да набира средствата на световните пазари, е необходимо парламентите на всички държави членки да ратифицират решение, с което ще позволят увеличаване националните гаранции в бюджета на ЕС, т.нар. решение за собствените приходи.


До момента само 17 държави, включително България, са ратифицирали решението. Комисията призова останалите 10 парламента да побързат с ратификациите, тъй като набирането на средства не може да започне по-рано от месец след депозирането на последния закон за ратификация.


Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан увери миналата седмица, че Европейската комисия има готовност да започне от юли операциите по набиране на финансиране на програмата, като изрази надежда, че ратификациите ще приключат до юни.


Страните от ЕС се договориха за рекорден фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, който да финансира икономиките на страните членки. За да получат достъп до парите, националните власти трябва да предложат проекти, като поне 37% от средствата се насочат към дейности, свързани с намаляване на СО2 емисиите, а 20% - към цифровизация. За България под формата на безвъзмездни средства и заеми са предвидени до 12 млрд. евро (6.217 млрд. евро грантове и 4.549 млрд. евро заеми) до 2026 г.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 122 Неутрално

  До 30 април има сума ти време! ОФ-то ще го нахвърлят набързо под вещата"консултация" на пРезидента! Само им дайте парите..

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Сега остава да дефинира и "качествен" :)

  Пари за зелени сделки и мигранти - сигурно това се разбира. :)

 3. 3 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ако Стивън Кинг напише следващия си роман за програмисти, убеден съм, че историята в него щеше да прилича малко на това, което ми се случи току що. Нека ви споделя...

  Отварям да чета Плана за Модернизация и Устойчивост (ПВУ) на ГЕРБ (който толкова много го криеха досега)...

  Това е плана според, който трябва да се разходват Европейските фондове за следващите 7 години и крайния му срок е 30 април. Плана е 73 файла (Word, Excel и др.), част от които имат линкове към Гугъл Драйв-ове с още стотици документи.

  Отварям детайлите по първата мярка предвидена в плана озаглавена "Създаване на национална STEM среда за умения на утрешния ден"... Викам си: "Брей, това звучи научно може пък да има нещо смислено вътре!".

  Отварям съответния Гугъл Драйв съдържащ подробните документи по мярката. Гугъл Драйва е качен от г-жа Косара Иванова. Викам си - това е сигурно служителката в министерството, на която са й възложили да пише и готви документите.

  Отварям директория "ПВУ/Модернизация/Дейност 1". Вътре първата папка се казва "1.1.1. ДГ с до 2 групи". Отварям първия файл "1.1.1. 2. Договор - ОДЗ 11 Слънце.pdf". Чета договора... И разбирам, че е договор за саниране на детска градина.

  Очите ми се разширяват. Това е първата мярка, първата дейност, първите договори. Изведнъж осъзнавам какво става. Свива ми се сърцето. Трескаво почвам да прехвърлям и да чета и други мярки и дейности по диагонал.

  И осъзнавам: Тия са направили план за дигитализация и модернизация, според който дигитализацията означава саниране на сграда, а модернизацията полагане на асфалт.

  Плана е изпълнен с дейности и мерки, които звучат гръмко, модерно и дигитално. Но като отвориш подробно дейностите, разходите и разчетите се стига само до бетон, асвалт и кофраж.

  Ума ми не го побира какъв акъл трябва да имаш, за да искаш да изкривиш навсякъде, където става дума за компютри, да го обърнеш на бетон и асфалт.

  Толкоз от партия, в която всички нейни членове се занимават със строителство и недвижими имоти...

  Това трябва да бъде спряно веднага! Трябва да се пренапише плана! Ако ще да закъснеем с 3-4 месеца, пак е по-добре отколкото да заключим парите отново в безмислен бетон и асфалт.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1561 Любопитно

  Направо се чудя и мая защо ли пак сме накрая?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 649 Неутрално

  А герберастите предпочитат удобен за отклоняване на финансови средства......

 6. 6 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  "Брюксел предпочита качествен, а не бърз, план за възстановяване"

  Е, значи г-н Бойко Борисов е най-подготвеният човек за тази работа.

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Думата качество не се връзва с подготвените от Дончев дивотии за още и още "усвояване'.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Агаль, агаль и каквото стане...

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на cfs34668776
  cfs34668776
  Рейтинг: 61 Неутрално

  И от ЕК му го забиха на тиквеният.

 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU Fighter":

  Герб вече не е на власт.

  ДБ=БКП
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Не разбирам какво всички скачат срещу Герб? Ами те вече не са на власт нали?

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Не съм запознат с нашия план, но както се вижда и другите не са чак толкова бързи. Скромния ми опит, при това далеч не на такова ниво подсказва, че винаги се закъснява, много често в бързината ( а може би и не случайно) се промъкват и маса дивотии.
  Всичко това е валидно, ако не говорим за задни мисли и отваряне на врати, а ей така, поради липса на административен капацитет, обичайно чиновническо прехвърляне на топката, особено когато става дума за много междуведомствени и разнообтазни неща и не на последно място ръководени от не много умни (да си го кажем направо и глупави ) началници.
  А като се намеси и блажното...отиде "коня в ряката".

 13. 13 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Барни Ръбъл написа проект за Конституция в рамките на една нощ,
  та някакъв си инвестиционен проект ли ще се опъне на експерти като философ Томислав Дончев, експерт Цачева (Цецка), експерт Сачева (Деница) и експерт Биков (Тома Неверник).

  Експерт Караянчева (Ходи пеша, бе! Ходи пеша!) също незаменим експерт в парламентарното право.
  Експерт мутрата охранител с пожарникарско образование, прочел една книга и седем брошури на "Лидл" пък е с незаменим опит.
  И владее английски език (жестоматичен).

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#4] от "dedoliben":

  Да ги изненадаме в гръб?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":

  Турските медии какво казват по въпроса?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Какво казват?

  ДБ=БКП
 17. 17 Профил на yai511046188
  yai511046188
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Брюксел предпочита качествен, а не бърз, план за възстановяване.

  Което означава - пари за популисти няма. Още ден след изборите ни казаха - ако не изберете ''приемливо'' правителство пари йок !!!

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#3] от "Al Tikvone":

  Айде стига с тоя фейк. То вече и бабите разбраха че е фейк.

  Достатъчно е да пуснете някои от нещата в Гугъл и да видите че няма такова нящо.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonimnii":

  Откъде да знам, мислех, че имаш редовна рубрика

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  А, мислех че нещо ще съобщите...

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonimnii":

  На Бай Ганьо като му даваш повече информация от повече извори и той вместо да се радва се ядосва...

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1058 Весело

  Е поръчката на мекици в нашия като бърза или некачествена ще бъде окачествена ?!

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Любопитно

  И тогава какъв беше този зор в парламента за сряда?
  Изнервени лелки "50+" напрягат атмосферата, като учителките в основното училище...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 525 Неутрално

  След представянето в сряда, в четвъртък ще го изпратят в ЕК.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":

  Но досега бяха и трябваше всичко да е готово.

 26. 26 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Ще се разпределят ли тези пари по предназначение или правителството ще построи метро и дъга с тях, ще купи печки на стиличните роми и т.н.

 27. 27 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Ще се разпределят ли тези пари по предназначение или правителството ще построи метро и дъга с тях, ще купи печки на стиличните роми и т.н.

 28. 28 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  ... е необходимо парламентите на всички държави членки да ратифицират решение, с което ще позволят увеличаване националните гаранции в бюджета на ЕС, т.нар. решение за собствените приходи.
  ___________________________________________________________

  Зада може ЕС да ни товари с техни данъци, като допълнение към националните?

 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  До 30 април има сума ти време! ОФ-то ще го нахвърлят набързо под вещата"консултация" на пРезидента! Само им дайте парите..
  —цитат от коментар 1 на Корабов


  Няма много време за нов план, но е възможно леко корегиране на герберския план, ако НС сметне за необходимо!

  Но за целта трябва да имаме съставено правителство!

 30. 30 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  ее - кви са тия джендърски изисквания, искали качествен план ..

  ама ГЕРБавите що не го пратиха, щеше да е забавно и да стане като с 10те прокурора дето предложихме на Кьовеши ...

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK