Евроинституциите се договориха още да се намалят въглеродните емисии

Евроинституциите се договориха още да се намалят въглеродните емисии

© ReutersЕвропейските институции постигнаха принципно споразумение за допълнително задължително намаляване на въглеродните емисии.


До 2030 г. те трябва да бъдат свити поне 55% спрямо 1990 г., което е с 15% повече от настоящата цел от 40%.


Допълнителната редукция е необходима, за да може европейската икономика да стане въглеродно неутрална до 2050 г.
Предстои договорката да бъде гласувана от Европейския парламент и от страните членки, преди да стане част от европейското право.


Председателят на комисията по околна среда Паскал Канфен заяви, че мнозинство за това в парламента има като трите най-големи проевропейски групи - ЕНП, Социалисти и демократи и "Обнови Европа", ще го подкрепят.


Не е ясно дали договорката ще бъде одобрена в Съвета, където няколко държави, сред които Полша и Чехия смятат, че климатичният ангажимент е прекалено скъп и неизпълним. При обсъждането на законодателството от европейските лидери през октомври 2020 г. българският премиер в оставка Бойко Борисов също изрази резерви, като посочи, че минната промишленост не би могла да си позволи по-голямо съкращаване на въглеродните емисии от сегашните 40%.


"Много сме доволни от предварителната сделка, постигната днес. Европейският закон за климата е "законът на законите", който определя рамката на свързаното с климата законодателство на ЕС за следващите 30 г. ЕС е твърдо решен да стане климатично неутрален до 2050 г. и днес можем да се гордеем, че сме поставили амбициозна климатична цел, която може да получи подкрепата на всички", заяви португалският министър на околната среда и действията по климата Жоао Педро Матос Фернандес, чиято страна председателства в момента Съвета.


Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен споразумението ще позволи Европа да стане първият климатично неутрален континент до 2050 г.


Главният преговарящ по законодателството от страна на Европарламента - шведската социалистка Юте Гутеланд, заяви, че временното споразумение е "исторически момент", който "отправя важно послание преди срещата на върха за климата", организирана по инициатива на президента на САЩ Джо Байдън на 22 април.


Според Паскал Канфен приемането на климатичния закон ще доведе до промяната на 50 европейски директиви и регламенти, основно в областта на енергетиката, транспорта и земеделието, което ще доведе до "системна промяна" в Европа.

    • Постигнатото тази нощ споразумение между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия предвижда да се даде приоритет на намаляването на емисиите пред обезвреждането им. За да се гарантира, че ще бъдат приложени достатъчно усилия за намаляване и предотвратяване на емисиите до 2030 г., се въвежда ограничение от 225 Mt CO2, еквивалентно на приноса на поглъщанията към нетната цел.

Компромисът предвижда и ангажимент, според който ЕС ще се стреми да постигне по-голям обем на намаляване на въглеродни мрежи до 2030 г.


Ще бъде създаден Европейски научен консултативен съвет по изменението на климата, съставен от 15 учени и експерти, който ще консултира ЕС и ще предлага мерки, свързани с постигането на климатичните цели, индикативни бюджети за парникови газове и тяхното съответствие с европейското законодателство за климата и международните ангажименти на ЕС по Парижкото споразумение за климата.


Преговарящите се договориха още Европейската комисия да предложи до 2024 г. междинна климатична цел за 2040 г., както и да публикува прогнозен индикативен бюджет на Съюза за парникови газове за 2030-2050 г., заедно със съответната методология. Бюджетът ще определя индикативен общ обем на нетните емисии на парникови газове, които се очаква да бъдат емитирани през този период, без да се излагат на риск ангажиментите на Съюза по Парижкото споразумение.


Освен това Европейската комисия ще трябва да проверява за съответствие с климатичния закон бъдещите си законодателни предложения, преди да ги внесе за обсъждане и ще наблюдава дали приемането от Европейския парламент и от Съвета законодателство по ключовите елементи от Европейския зелен пакт, отговарят на целите.


Временното споразумение поставя и цел ЕС да се стреми да постигне отрицателни емисии след 2050 г.


През декември 2019 г. европейските лидери приеха ЕС да се ангажира да постигне неутралност по отношение на въглеродните емисии до 2050 г. През март Европейската комисия предложи климатичния закон, а преговорите между основните евроинституии за приемането му започнаха през октомври.


Последният кръг от преговори продължи 14 часа и приключи рано тази сутрин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK