ЕС иска да забрани някои видове машинно разпознаване на хора

ЕС иска да забрани някои видове машинно разпознаване на хора

© ReutersЕвропейската комисия предложи да се забрани използването на дистанционно биометрично разпознаване в реално време, като част от нова регулация за използването на изкуствения интелект (AI).


Според предложението, въпреки че системите за разпознаване в реално време вече са с висока точност, "е всъщност доста рисково, когато резултатът води до подозрения спрямо невинен човек. Дори 0,1% грешка е много, ако става въпрос за десетки хиляди хора".


От забраната обаче са изключени търсения на хора, които са заподозрени в извършването на 32 вида престъпления, сред които тероризъм, трафик на хора, расизъм и др., предвиждащи наказание затвор за повече от 3 години.
В същото време използването на биометрични данни за индивидуална идентификация като пръстови отпечатъци или проверка на самоличност ще се смятат за безвредни и използването им ще се насърчава.


В проекта за регулация за използването на изкуствения интелект Европейската комисия предлага класифициране на системите в четири групи, според степента на риска от функциите, целите и условията на използването.


Според нея се забраняват системи, които манипулират хората на подсъзнателно ниво и така нарушават правата им и създават рискове за безопасността им. Освен груповата идентификация на публични места, в тази група влизат още техники за социален ранкинг при наемане на работа, в образованието, здравеопазването или правоприлагането.


Във високорисковата група са включени системи, които могат да доведат до нарушаване безопасността на гражданите или на техните права. Тук са апликациите за оценяване на изпитни резултати, за надеждност на доказателства, за роботизирана хирургия, за управление на транспортни системи, за сортиране на професионални биографии при наемане на работа, за кредитни оценки и др.


ЕС иска да забрани някои видове машинно разпознаване на хора

© Reuters


За допускане на такива продукти на европейския пазар ще се изискват определени стандарти за качеството на данните, поддържане на записи, човешки надзор, киберзащита, предоставяне документация за използването им и информация на ползвателите. Доставчиците ще трябва да преминат през оценяване през националните власти на съответната държава преди да пуснат продукта си в експлоатация, се казва в проекта за ново европейско законодателство.


Чатботовете попадат в групата "ограничен риск" заедно с други системи, за които ще се изисква потребителите да имат ясна информация, че взаимодействат с машина.


Според Европейската комисия най-голямата група е на системи с изкуствен интелект, за които има минимален риск. За тях не се предвиждат допълнителни правни задължения, съобщи старшият вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер.


Правилата ще се прилагат както към публичните, така и към частни субекти, независимо дали са регистрирани в ЕС или се ползват от други части на света. Те ще ангажират както доставчиците, като разработчика на инструмент за пресяване на автобиографии и ползвателите на високорискови системи с AI като банка, закупила инструмента за пресяване на автобиографии, посочи Вестагер.

 • "Когато става въпрос за изкуствен интелект, доверието е задължително, а не пожелателно. С тези революционни правила ЕС застава начело на създаването на нови глобални норми, които да бъдат гаранция за това, че можем да се доверим на AI", заяви Вестагер.

Към проекта за регулация е добавен и план, който обяснава на страните членки как могат да насърчават инвестициите в AI и иновациите.


Част от 140-те млрд. евро за дигитализация в европейския план за възстановяване, са предназначени за развитие на системи с изкуствен интелект, напомни еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.


ЕС иска да забрани някои видове машинно разпознаване на хора

© Reuters


Предложенията ще бъдат внесени в Европейския парламент и в Съвета за приемане, след което ще се прилагат на пряко в ЕС, без да е необходимо да бъдат добавяни към националното законодателство.


"Смятаме, че това законодателство е спешно, защото е първо по рода си и би могло да стане ускорител на прогреса, така че се надяваме на бърз отговор от другите институции", каза Маргрете Вестагер.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Т. е. новината е "следим ви като за световно", но преиначена като "предпазваме ви от някои видове следене".

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунистисти.
 2. 2 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "заподозрени в извършването на 32 вида престъпления, сред които тероризъм, трафик на хора, расизъм"

  Какво е престъплението за "расизъм", какво е действието, какъв е резултатът, какво е наказанието и в кои закони е описано?

  Какво "мислиш" е вече престъпление?
  Май дойдохме в Новия Световен Ред.

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Ъхъ и пак само тези, които се ползват с особени правомощия ще се ползват от това. Както обикновено. Със забрани не става. Малко ум трябва.

 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Нещата отиват към пълна свобода. А си си помислил, че Пешо е црън като циганин ... и вече си на наровете.

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тангра":

  И на мен това ми направи впечатление :)

  Да напишеш у Туитър нещо срещу клетите мигранти и край почват да те търсят чрез системата за лицево разпознаване, за да те накажат. :)

 6. 6 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 399 Неутрално

  “НАЙС А”! Започна създаването на НОРМАТИВНАТА БАЗА ЗА:”КОНСПИРАТИВНИТЕ ТЕОРИИ ЗА ЧИПИРАНЕ И ОБЛЪЧВАНЕ ЧРЕЗ 5G-МРЕЖАТА”!!!
  ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО!!!

 7. 7 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Чатботовете попадат в групата "ограничен риск" заедно с други системи, за които ще се изисква потребителите да имат ясна информация, че взаимодействат с машина.

  Според Европейската комисия най-голямата група е на системи с изкуствен интелект, за които има минимален риск. За тях не се предвиждат допълнителни правни задължения, съобщи старшият вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

  Питам сериозно: КОИ са системи с изкуствен интелект, за които има минимален риск? И колко минимален??

 8. 8 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Някой помни ли? Само преди 15г. Можеха да ни снимат,слушат,следят...само със СЪДЕБНО РАЗРЕШЕНИЕ!!!
  Отдавна приехме за “ДАДЕНОСТ” да сме под 100%-КОНТРОЛ,ДАЖЕ И В КЕНЕФА!!!
  НАЛИ СЕ “БОРЯТ С ТЕРОРИЗМА”!!!
  ДА ВИДИМ -КАКВО СА НИ ПРИГОТВИЛИ С”БОРБАТА ЗА ЗДРАВЕТО НИ”!!!

 9. 9 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тангра":

  ЕС е приел РАМКОВО РЕШЕНИЕ 2008/913/ПВР НА СЪВЕТА от 28 ноември 2008 година, относно борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право.
  В нашия Наказателен кодекс са въведени изискванията на Решението в Допълнителни разпоредби.
  Отражение има в чл.162 на НК.

 10. 10 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Европейската комисия може даже да забрани на земята да се върти!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 11. 11 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Браво! Много навременна реакция и в правилна посока!

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Европейската комисия може даже да забрани на земята да се върти!
  —цитат от коментар 10 на amerikanbastard


  Те горките се опитаха да спрат местенето на стрелките на часовника два пъти в годината. Ама се оказа че и това не могат да направят. :)

 13. 13 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lazarus":
  Странни са тия закони!!!
  Гаден-евреин,негър,циганин,педераст-са КРИМИНАЛИЗИРАНИ...Гаден-Българин,Италианец,французин,Албанец...не!!!

 14. 14 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 317 Любопитно

  Духа вече е вън от бутилката. Интегрирането на данни не може да бъде забранено.
  Не може да бъде забранено на човек да помни. Това е много по-различно от това просто да се изтрие нещо от кеша на гугъл. А човешката памет (а понякога и сетива) могат много лесно да бъдат заменени или асистирани от компютър. Това е технически възможно и трудно контролируемо от регулаторите. Контрола ще позволи непропорционална злоупотреба от недоброжелатели, затова по-добре без него.

  Изкуственият интелект става проблематичен за хората, когато евристиката му се базира на собственото му оцеляване и размножаване. Това не е невъзможно.. дори напротив - това е оптимално за него.

 15. 15 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Естествено,след като ни отнемат всички права и свободи...започват да ни “ПРЕДПАЗВАТ” от тях си!!!
  КАК БЕШЕ? Обещаваш ли да ме пазиш...да БЕ обещавам само гла...ката!!!

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lubomir Velev":

  Ми това са новите стандарти. Ако кажеш нещо срещу по-меланиновите - преследване до дупка. Ако е нещо срещу белите хетеро - християни - няма проблем. Те са виновни за всичко.
  Еврпоооо!

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  Супер новина, но тряба още! Така всеки може да си направи мрежа и да следи всекиго!

  от близо и далеч
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Статията е крайно непълна.....
  В тая игра има много повече играчи....
  ИК..... ЛГБТ.... Женевската конвенция.... СЗО..... Интерпол.....и т.н....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на just
  just
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Да изяснят,
  КОИ са системите които МАНИПУЛИРАТ хората
  на подсъзнателно ниво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK