Ваксинацията позволява бавно отпускане на ограниченията

Ваксинацията позволява бавно отпускане на ограниченията

© ReutersС напредването на ваксинацията може да се позволи бавно отпускане на ограниченията за носене на маски и физическа дистанция. Това се казва в препоръки на европейската здравна агенция (ECDC) до властите в страните членки. Агенцията не определя праг на ваксиниране, от който облекченията може да започнат да се прилагат.


"Ако облекчаването на защитните мерки се извършва постепенно и въз основа на внимателна оценка на свързаните рискове, ние сме уверени, че увеличеният обхват на ваксинацията ще има положително и пряко въздействие за връщане към нормалния живот", казва директорът на агенцията Андреа Амон.


Препоръките, които са първите в Европа, следват публикуваните по-рано съвети от американските здравни власти за правилата за социални контакти и носенето на предпазни средства от напълно ваксинирани срещу коронавируса.
Съветите към властите в 27-те европейски членки предвиждат отпадането на задължителното носене на маски и спазването на физическа дистанция между ваксинирани лица, включително, когато става дума за най-рисковата група - на възрастните хора. За напълно ваксинираните (имунизирани с две дози) е възможно облекчаване на изискванията за тестване и карантина при пътуване, както и освобождаването им от повторни тестове на работното място, се казва в указанията. Те нямат задължителен характер, тъй като пандемичните мерки са национално правомощие.


Отпускане на ограниченията се препоръчва и при събиране на напълно ваксинирани хора с неваксинирани, стига сред тях да няма такива с риск за тежко протичане на коронавирусната инфекция или хора над средна възраст.


Досега европейската здравна агенция смяташе, че маските и дистанцията трябва да останат задължителни при срещи между ваксинирани и неваксинирани при високи нива на разпространение на вариантите инфекцията и ако някой от тях е възрастен или е с повишен здравен риск. Американските здравни власти продължават да настояват за маски и дистанция при близко общуване на ваксинирани и неваксинирани хора.


ECDC смята, че спазването на препоръчителна дистанция и носенето на маски, обаче трябва да останат задължителни при събирания на публични места или при струпването на повече хора на едно място, независимо от ваксинационния статус на индивидите.


Здравната агенция на ЕС оценява като много нисък рискът от тежко протичане на COVID-19 при напълно ваксинирани млади и хора на средна възраст, без рискови фактори. За по-възрастни той се оценява като "нисък". По отношение на неваксинираните, общуване с ваксинирани, които са били изложени на инфекция със SARS-CoV-2 (вирусът, причиняващ COVID-19), се оценява като носещо много нисък до нисък риск при хора в млада или средна възраст. Наличните доказателства се оценяват като ограничени, за да се направи преценка за тежко протичане на коронавирусната инфекция при неваксинирани по-вързрастни хора, но се смята, че те са по-скоро умерени.


Като се опира на доказателства за ефективността на ваксините, европейската здравна агенция смята, че "бързото и ефективни ваксиниране е от съществено значение за намаляване на броя на възприемчивите индивиди, хоспитализациите, смъртните случаи и вирусната циркулация на COVID-19 в общността".


Посочва се, че на фона на увеличаващи се случаи в ЕС, в Обединеното кралство и в Израел, където обхватът на ваксинацията е по-висок, тежкото протичане на COVID-19 и честотата на разпространение на коронавируса, намаляват. Това се тълкува като "индикация за това как предаването на ниво популация може да бъде намалено с внимателно прилагане и бавно освобождаване на мерките за превенция на общественото здраве".


По данните на ECDC в момента напълно ваксинирани (с две дози) в ЕС са 8,4% от хората над 18 г., а 22.9% са получили поне по една доза.


Най-напреднал е ваксинационният процес в Унгария, където с две дози са 17.2% от пълнолетното население, но над 40% са получили по една. Във Финландия, където властите избраха да следват британския пример - една доза на максимално голям брой хора с увеличаване на интервала за втората, вече е частично ваксиниран всеки трети.


България и Латвия остават на опашката в ЕС. По данни на здравната агенция до момента в България пълно са ваксинирани 2,3% от възрастното население, а с една доза - 8,9%. В Латвия две дози са получили 1,7%, но с една е обхванати вече 10,4% от жителите над 18-годишна възраст.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK