Ваксинацията позволява бавно отпускане на ограниченията

Ваксинацията позволява бавно отпускане на ограниченията

© ReutersС напредването на ваксинацията може да се позволи бавно отпускане на ограниченията за носене на маски и физическа дистанция. Това се казва в препоръки на европейската здравна агенция (ECDC) до властите в страните членки. Агенцията не определя праг на ваксиниране, от който облекченията може да започнат да се прилагат.


"Ако облекчаването на защитните мерки се извършва постепенно и въз основа на внимателна оценка на свързаните рискове, ние сме уверени, че увеличеният обхват на ваксинацията ще има положително и пряко въздействие за връщане към нормалния живот", казва директорът на агенцията Андреа Амон.


Препоръките, които са първите в Европа, следват публикуваните по-рано съвети от американските здравни власти за правилата за социални контакти и носенето на предпазни средства от напълно ваксинирани срещу коронавируса.
Съветите към властите в 27-те европейски членки предвиждат отпадането на задължителното носене на маски и спазването на физическа дистанция между ваксинирани лица, включително, когато става дума за най-рисковата група - на възрастните хора. За напълно ваксинираните (имунизирани с две дози) е възможно облекчаване на изискванията за тестване и карантина при пътуване, както и освобождаването им от повторни тестове на работното място, се казва в указанията. Те нямат задължителен характер, тъй като пандемичните мерки са национално правомощие.


Отпускане на ограниченията се препоръчва и при събиране на напълно ваксинирани хора с неваксинирани, стига сред тях да няма такива с риск за тежко протичане на коронавирусната инфекция или хора над средна възраст.


Досега европейската здравна агенция смяташе, че маските и дистанцията трябва да останат задължителни при срещи между ваксинирани и неваксинирани при високи нива на разпространение на вариантите инфекцията и ако някой от тях е възрастен или е с повишен здравен риск. Американските здравни власти продължават да настояват за маски и дистанция при близко общуване на ваксинирани и неваксинирани хора.


ECDC смята, че спазването на препоръчителна дистанция и носенето на маски, обаче трябва да останат задължителни при събирания на публични места или при струпването на повече хора на едно място, независимо от ваксинационния статус на индивидите.


Здравната агенция на ЕС оценява като много нисък рискът от тежко протичане на COVID-19 при напълно ваксинирани млади и хора на средна възраст, без рискови фактори. За по-възрастни той се оценява като "нисък". По отношение на неваксинираните, общуване с ваксинирани, които са били изложени на инфекция със SARS-CoV-2 (вирусът, причиняващ COVID-19), се оценява като носещо много нисък до нисък риск при хора в млада или средна възраст. Наличните доказателства се оценяват като ограничени, за да се направи преценка за тежко протичане на коронавирусната инфекция при неваксинирани по-вързрастни хора, но се смята, че те са по-скоро умерени.


Като се опира на доказателства за ефективността на ваксините, европейската здравна агенция смята, че "бързото и ефективни ваксиниране е от съществено значение за намаляване на броя на възприемчивите индивиди, хоспитализациите, смъртните случаи и вирусната циркулация на COVID-19 в общността".


Посочва се, че на фона на увеличаващи се случаи в ЕС, в Обединеното кралство и в Израел, където обхватът на ваксинацията е по-висок, тежкото протичане на COVID-19 и честотата на разпространение на коронавируса, намаляват. Това се тълкува като "индикация за това как предаването на ниво популация може да бъде намалено с внимателно прилагане и бавно освобождаване на мерките за превенция на общественото здраве".


По данните на ECDC в момента напълно ваксинирани (с две дози) в ЕС са 8,4% от хората над 18 г., а 22.9% са получили поне по една доза.


Най-напреднал е ваксинационният процес в Унгария, където с две дози са 17.2% от пълнолетното население, но над 40% са получили по една. Във Финландия, където властите избраха да следват британския пример - една доза на максимално голям брой хора с увеличаване на интервала за втората, вече е частично ваксиниран всеки трети.


България и Латвия остават на опашката в ЕС. По данни на здравната агенция до момента в България пълно са ваксинирани 2,3% от възрастното население, а с една доза - 8,9%. В Латвия две дози са получили 1,7%, но с една е обхванати вече 10,4% от жителите над 18-годишна възраст.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Любопитно

  А "здравната агенция на ЕС", каза ли, че немците са си купили 30 000 000 дози руска ваксина???

 2. 2 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ако дадете и по 20 лв подкуп на всеки българин да се ваксинира /както е практиката по изборно време/ наплива ще е феноменален.

 3. 3 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1634 Весело

  Ааа, извадиха и морковчето най-после. Щото явно с тоягата не става.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#2] от "log_on":

  Това между другото е най-смислената мярка за мотивация на "чакащите". И аз като данъкоплатец (и напълно ваксиниран) съм готов да ги платя ако това е цената на падане на мерките по-скоро.

 5. 5 Профил на ivanikonomov91
  ivanikonomov91
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Отпускане на ограниченията, и после четвърти и пети вълни.

 6. 6 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 554 Неутрално

  КВИ ВАКСИНАЦИИ БЕ ВСЕКИ ВТОРИ ВСЕКИ ТРЕТИ ЛИ С КОГОТО РЯЗГОВАРЯМ МИ КАЗВА ЧЕ ГО Е ПРЕМИНАЛ ВИРУСА , НЕ СЪМ СРЕЩУ ВАКСИНИТЕ НО С ТЕМПОВЕТЕ НИ ..........., МИ ТЯ НАЦИЯТА НИ ЩЕ ГО ПРЕБОЛЕДУВА ТОВА ЧУДО ПОВЕЧЕТО ЧЕ ЧАК ТОГАВА ЩЕ ПОЧНАТ ДА НИ ВАКСИНИРАТ , СБЪРКАНА ДЪРЖАВА

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Постепенно отпускане на мерките е добре, но ще е още по-добре да ускорим процеса на имунизация!

 8. 8 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#2] от "log_on":Това между другото е най-смислената мярка за мотивация на "чакащите". И аз като данъкоплатец (и напълно ваксиниран) съм готов да ги платя ако това е цената на падане на мерките по-скоро.
  —цитат от коментар 4 на m17


  Българина си е практичен и отбира нещата по две мерки - бръкнаха ми в джоба и/или намазаха ми джоба . Съответно премерва плюс минус и действа като по лампичката на Павлов. Ми искаха ни да сме капиталисти,а ние сме си родени такива.

 9. 9 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 880 Неутрално

  А "здравната агенция на ЕС", каза ли, че немците са си купили 30 000 000 дози руска ваксина???
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  Уважават избора на гражданите си. Пък и парите ги бият яко.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хриси":

  Не го вадят, морковчето. Набиват го още по-навътре!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#6] от "reply":

  Това е така, само, че това, че си го минал, не прече пак да се тръшнеш, нали? Не, че и ваксината ти дава гаранция. Абе, тегава работа!

 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  А "здравната агенция на ЕС", каза ли, че немците са си купили 30 000 000 дози руска ваксина???
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  "BILD ERFUHR AUF KRETSCHMERS KREML-TRIP
  Bundesregierung kauft 30 Mio. Dosen Russen-Impfstoff
  Sachsen-MP traf zuvor den russischen Gesundheitsminister"

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Това е лъжа.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Неутрално
 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Неутрално

  До коментар [#14] от "ju.li":

  Deutschland kauft den Russen-Impfstoff – ausgerechnet an dem Tag, an dem bekannt wird, dass sich in Deutschland womöglich schon ab Ende Mai alle Erwachsenen impfen lassen können.

  Онзи твърдеше, че са купили. А материалът говори за планове, при определени условия. Знам добре немски, както и български.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 201 Неутрално

  До коментар [#14] от "ju.li":

  Я кажи какво пише, че не чета бумаги дето не ми харесват рекламния блокер!

 17. 17 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Че то у нас няма, ваксини. На, всичкото отгоре чрез медиите компрометирана, в, Европа Астра Зенека. Руската ваксина по не понятни причини не р сертифицирана. В резултат локдауните в Европа продължават. А иначе на думи нещата, са прекрасни.

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Неутрално

  До коментар [#16] от "Корабов":

  Когато стане възможно, ще купят. Не са купили вече. Планират.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  То беше ясно че една от основните цели беше да се пробутат ваксините. А че от тях няма никакъв смисъл това никой не го вълнува. Аз знам вече за адна камара случаи на хора дето се ваксинираха и после хванаха Кашлицата. Да, те ще ни обясняват че като си ваксиниран си щял по-леко да я минеш ама тя принципно си се кара леко. Отделно знам и за починал човек след ваксиниране, Коритаров също почина след като се беше ваксинирал. И това далеч не са единствените случаи ама никой не смее да ни пише за тези неща, пишем само колко много се мре от короната и как ако не се ваксинираме света ще се гътне.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  А "здравната агенция на ЕС", каза ли, че немците са си купили 30 000 000 дози руска ваксина???
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  А защо мАтушката ти продава ваксини на Германия, а не ваксинира собственото си население? По данни от вчера в Русия има 399 починали, а в Германия - със сто по-малко - 296!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#17] от "Daria ":

  "Руската ваксина по не понятни причини не р сертифицирана."

  Руската ваксина по съвсем ПОНЯТНИ причини не е сертифицирана! Производителя НЕ е подал искане до Европейската агенция по лекарствата за сертифициране!

 22. 22 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Новият морков е ваксината срещу тоягата намордник. Много интересно. Да видим дали ще се случи особено в Испания, където взе, че им хареса да ходят с намордници.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 23. 23 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Ми това пак е лъжа и не знам вече с това нагло Лъжене у нас докъде ще я докараме. Имам чувството че цели слоеве от населението си изкарват прехраната у нас само с Лъжене и то съвсем нагло и безочливо. Ето все пак за тези които се интересуват връзка че руската, ваксина чрез немска фирма, е подала документи за сертифициране : https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-rolling-review-sputnik-v-covid-19-vaccine

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Разстроено

  До коментар [#19] от "Billy Pilgrim":

  Без никакво съмнение вярвате И в :
  -световната конспирация;
  -рептилите;
  -илюминатите;
  -билделбергите;
  -розенкройцерите;
  -кемтрейлс
  и разбира се в плоскостта на Земята!!!
  Тъжна история!!!

 25. 25 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#22] от "andreas_hofer":

  Ами в Испания им е харесало да ходят с намордници точно толкова колкото и в България или където и да, е другаде. Просто в Испания глобява на място ако не носиш намордници. А ако много знаеш отиваш на съд и има немалко вече и в затворите. Така че не че много км харесва ама там тоягата, е дебела.

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Любопитно

  До коментар [#21] от "vassilun":Ми това пак е лъжа и не знам вече с това нагло Лъжене у нас докъде ще я докараме. Имам чувството че цели слоеве от населението си изкарват прехраната у нас само с Лъжене и то съвсем нагло и безочливо. Ето все пак за тези които се интересуват връзка че руската, ваксина чрез немска фирма, е подала документи за сертифициране : https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-rolling-review-sputnik-v-covid-19-vaccine
  —цитат от коментар 23 на Daria


  И къде в постнатия линк се казва, че производителят на Спутник е подал искане за сертифициране на ваксината?

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  "европейската здравна агенция смята, че "бързото и ефективни ваксиниране е от съществено значение за намаляване на броя на възприемчивите индивиди, хоспитализациите, смъртните случаи и вирусната циркулация на COVID-19 в общността".
  Който има ваксини, ще се ваксинира, който няма, като нас, ще си боледува.

 28. 28 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Бавария е сключила предварителен договор за производство на руската ваксина Спутник 5. Тя е векторна, но въпреки това се счита по-добра от Астра Занека, понеже използва два аденовируса, а не само един. Евтина е и не иска -70 градуса при пренасяне и съхранение, което е много сериозно изискване.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 29. 29 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Вирусът напада и след ваксинация, но се счита, че болестта се преодолява по-леко. Изглежда съпротивата на организъма започва много по-рано. А смъртните случаи са неизбежни, особено при наднормено тегло, заседнал начин на живот, диабет, сърдечни смущения и други подобни.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 30. 30 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":

  Ми то го пише даже е началото ама е на английски: следващият път трябва да го преведат на български за теб специално. EMA’s human medicines committee (CHMP) has started a rolling review of Sputnik V (Gam-COVID-Vac), a COVID-19 vaccine1 developed by Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology. The EU applicant for this medicine is R-Pharm Germany GmbH.

 31. 31 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Интересно как от 2-3 дни във всяка статия за кашлицата се цъкат яко плюсчета за всяко мнение което ни бута към говеждото съществуване. Иначе това че шанса млад човек без придружаващи състояния който се ваксинира да не предаде вируса е толкова колкото и същия този човек да се зарази. Ама нейсе да се бият инжекции това е важното

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Любопитно

  До коментар [#30] от "Daria ":

  "The EU applicant for this medicine is R-Pharm Germany GmbH."

  R-Pharm Germany GmbH ли е производителят на Спутник? Не знаех това! :-)

 33. 33 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#24] от "selqnin":

  Пак се доказа като най-посредствения човек във форума. Клише до клише е всеки твой коментар.

 34. 34 Профил на ewv00647755
  ewv00647755
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно как от 2-3 дни във всяка статия за кашлицата се цъкат яко плюсчета за всяко мнение което ни бута към говеждото съществуване.
  —цитат от коментар 31 на asen_g


  Не само ти си го забелязал това. Толкова са елементарни платените пропагандатори на новото нормално. Накрая ще има хитрата сврака с двата крака.

 35. 35 Профил на ewv00647755
  ewv00647755
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Billy Pilgrim":Без никакво съмнение вярвате И в :-световната конспирация;-рептилите;-илюминатите;-билделбергите;-розенкройцерите;-кемтрейлси разбира се в плоскостта на Земята!!!Тъжна история!!!
  —цитат от коментар 24 на selqnin


  Всеки който вместо аргумента атакува личността по такъв жалък начин веднага светва в червено и дискредитирайки себе си показва правотата на опонента си.

  С други думи, когато няма какво да кажеш да очакваш, че прирарвнявайки чуждото мнение до "земята е плоска" ще постигнеш нещо повече от нищо си е признак на ментална безпомощност.

  Докажи ако можеш, че земята не е плоска.

 36. 36 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#34] от "ewv00647755":

  Що за птичи мозък трябва да има човек да си вади хляба с подобно нещо. И преди модератора да ме изтрие “птичи мозък” реферира към колибрито като птичка. Вярно мъничка е, а мозъчето е още по мъничко но пък е толкова шарена

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK