"Валнева" се отказа от договор с ЕС за ваксини срещу COVID-19

"Валнева" се отказа от договор с ЕС за ваксини срещу COVID-19

© ReutersФренско-австрийската компания "Валнева" (Valneva SE) обяви, че ще "деприоритезира" преговорите с Европейската комисия за сключване на договор за доставката на своята ваксина срещу COVID-19. През януари еврокомисията обяви, че приключила предварителните преговори с компанията за покупката на 30 млн. дози с възможност за удвояване на поръчката.


Изпълнителният директор на "Валнева" Томас Лингелбах заяви в сряда вечер, че "вложихме значително време и усилия да отговорим на нуждите на централизираната обществената поръчка. Въпреки резултатите от клиничните ни изследвания, не постигнахме значим напредък". Той добави, че компанията ще предложи индивидуални договори на европейските държави.


Говорител на Европейската комисия съобщи, че "Валнева" не е успяла да отговори на критериите към производителите на ваксини, които се отнасят до безопасността и ефективността на препарата и до наличието на достатъчен производствен капацитет, който да гарантира доставката му.
Той напомни, че държавите членки нямат право да преговарят отделно с производители, които вече са включени в европейското ваксиново портфолио.


За разлика от компаниите, с които ЕС има подписани договори, "Валнева" разработва ваксина срещу COVID-19, която е базирана върху деактивиран вариант на коронавируса, и планира да започне последната фаза на клинични изпитвания този месец. Компанията, чието седалище е във френския град Нант, вече има договор с британското правителство за 100 млн. дози.


Европейската комисия обяви, че още не е взела решение да започне съдебен процес срещу компанията "Астра Зенека" заради неизпълнението на договора за доставка на ваксини за ЕС, след като базираното в Брюксел издание "Политико" съобщи, че възможен иск е бил обсъден от посланиците на страните членки в сряда.


"Обсъждаме възможностите със страните членки за осигуряването на ваксините. В момента всички опции са отворени", заяви говорител на еврокомисията.


Според "Политико" до края на седмицата правителствата на 27-те трябва да отговорят дали са съгласни да започне съдебен процес, тъй като Европейската комисия е сключила договора с компанията от тяхно име. Преди месец комисията активира клаузата за разрешаване на спорове, но въпреки установения контакт проблемът не е разрешен, каза неин говорител.


"Астра Зенека" достави 29,7 млн. дози на ЕС през първото тримесечие от 80 млн. договорени и обеща още 70 млн. през второто при ангажимент по договор за 180 млн. дози. Общото задължение към ЕС за 2021 г. е за 300 млн. дози от ваксината, която компанията произвежда по разработката на Оксфордския университет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK