Еврокомисията уличи в конфликт на интереси чешкия премиер

Еврокомисията уличи в конфликт на интереси чешкия премиер

© ReutersЕвропейската комисия увеличи натиска си над чешкия премиер Андрей Бабиш след одит на ЕС за негов конфликт на интереси. ЕК заяви, че е решила да публикува силно критичния към Бабиш доклад вчера заради изтеклото време след препоръчването да се вземат мерки през 2019 г., както и заради високото равнище на обществен интерес, съобщава БТА.


В доклада се посочва чешкият холдинг "Агроферт" (хранително-вкусова и химическа промишленост и медии), който е собственост на Бабиш до 2017 г. Тогава той прехвърля холдинга на тръст, след като става премиер, за да продължи да ползва европейски субсидии. През 2018 г. компанията му е получила около 70 милиона евро от ЕС. След 2018 г. не са отпускани субсидии по засегнати от одита проекти.


"Безпристрастното и обективно изпълнение на задълженията му от Бабиш е компрометирано, тъй като той е бил замесен в решения, които са касаели и "Агроферт. Дружествата от холдинга не е трябвало да получават субсидии", казват от ЕК.
Според доклада всички помощи и субсидии, отпуснати след февруари 2017 г., когато Бабиш е прехвърлил "Агроферт" на тръста, се смятат за неправомерни. Бабиш отрече с публикация в "Туитър" всякакъв конфликт на интереси и заяви, че този одит е бил "целенасочен и манипулиран".


Лидерът на главната опозиционна партия, антисистемната Партия на пиратите Иван Бартош, заяви, че Бабиш трябва да поиска от "Агроферт" да върне субсидиите на чешката държава. Според негови изчисления става дума за 774 милиона евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK